АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Способи тимчасової зупинки кровотечі

Читайте также:
  1. B. Наявність кровотечі у дитини.
  2. D. Розпустити джгут до моменту появи кровотечі і накласти його нижче попереднього місця
  3. Блок 4. СПОСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ ПОВЕРХНІ ЗЕМЛІ. МАСШТАБИ
  4. Бюджет, бюджетний дефіцит та способи його фінансування
  5. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  6. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  7. Види і способи спостереження
  8. Відносна оцінка та способи фінансування бюджетного дефіциту
  9. Вопрос.Приватизаційний процес та способи приватизації.
  10. Інфлювання та дефлювання як способи коригування номінального ВВП
  11. Кровотеча та основні правила її зупинки
  12. Методика аудиторської діяльності. Методи, методичні прийоми (способи) організації та методики аудиту.

 

Тимчасова або завчасна зупинка кровотечі здійснюється в осередку ураження або на місці події і носить характер невідкладної допомоги. Вона може бути здійснена лікарем, іншим медперсоналом, а іноді навіть самим пораненим або будь-якою людиною, яка опинилась на місці події.

 

Способи тимчасової зупинки кровотечі такі:

 

1. Накладання тугої пов’язки – найпростіший спосіб зупинки незначної кровотечі.

На рану накладається складена в декілька разів стерильна марля, на неї - прошарок вати, пов'язка туго закріплюється круговим бинтуванням. При відсутності стерильного матеріалу можна використати кусок тканини тощо.

 

2. Надати кінцівкам або ділянкам тіла піднесеного положення.

Цим способом зупиняються венозні кровотечі, оскільки зменшується кровопостачання вени. Звичайно, таке положення надають після того, як наклали асептичну тугу пов'язку.

 

3. Пальцеве притиснення головних артеріальних стволів при їх пошкодженні до найближчих кісток. Наприклад, сонну артерію можна притиснути по зовнішньому краю грудинно – ключично - соскоподібного м'яза, до поперечного відростка 6 шийного хребця, плечову - до плечової кістки по внутрішньому краю середини двоголового м'яза, підкрильцеву - до головки плечової кістки, підключичну - до першого ребра, стегнову до горизонтальної гілки линної кістки безпосередньо під паховою зв'язкою і т.д. Знаходять артерії за пульсом. Намацавши артерію, її притискують до найближчих кісток вище місця поранення до зупинки кровотечі та припинення пульсу. Коли поранено обличчя притискують такі судини: вискову артерію спереду від вуха, зовнішню щелепну артерію, при пораненні голови – сонну артерію.

При кровотечах у районі плеча і плечового пояса треба притиснути підключичну артерію до першого ребра в надключичній ямці.

При кровотечах із ран передпліччя притискують плечову артерію з внутрішнього боку плеча до плечової кістки.

При кровотечах із ран стегна, гомілки і стопи притискують стегнову артерію. Цей спосіб використовується при сильних кровотечах з великих судин у разі екстреної допомоги до накладання джгута.

 

4. Максимальне згинання або пере згинання у суглобі пошкодженої кінцівки.

Наприклад, якщо поранено верхню частину плеча, потрібно якнайдалі завести руку назад, притиснути до спини й зафіксувати.

При пораненні передпліччя руку згинають у ліктьовому суглобі і фіксують.

Якщо поранено гомілку, в підколінну ямку кладуть валик із вати і марлі, а ногу згинають у колінному суглобі і фіксують у такому положенні, затягуючи її бинтом, ременем, рушником тощо.

При поранені стегна ватно-марлевий валик кладуть у пахову ділянку, стегно максимально притискують до живота і в такому положенні закріпляють.

 

5. Накладення кровоспинного джгута при кровотечі із поранених кінцівок.

Джгут накладають вище рани. Джгути бувають стандартні і імпровізовані. До стандартних відносяться джгути Есмарха і джгут із матерії, або джгут-закрутка.

Джгут краще накладати на піднесене плече або стегно на межі середньої і верхньої їх третин. Місце накладання джгута захищають одягом, куском марлі або іншими матеріалами. Спочатку гумовий джгут розтягують і розтягнутою частиною роблять 2-3 оберти навколо кінцівки. Перше кільце накладають відносно туго, друге – слабкіше, третє слабкіше другого, а потім їх закріплюють.

При відсутності джгута можна використовувати будь-яку еластичну гумову трубку, хустку, косинку, ремінь тощо. Щоб уникнути утиску шкіри джгут рекомендується накладати поверх рушника, одягу або бинта.

Джгут накладений правильно тоді, коли нижче нього зникає пульсація на артеріях і зупиняється кровотеча з рани. Рану закривають первинною пов’язкою.

Після накладення джгута і перевірки правильності накладання, під джгут кладуть записку про час і дату його накладання. У дорослих джгут дозволяється тримати влітку до 2 годин, взимку й при променевих ураженнях - до години. Якщо джгут тримати більше, то його послабляють або знімають на 2-3 хвилини, а потім знову накладають, але вище. За цей час відбувається обмін крові у кінцівці нижче положення джгута. Більш подовжене стискання кінцівки джгутом веде до розвитку парезу, паралічу або гангрени кінцівки.

Знімати джгут необхідно повільно. При швидкому зніманні джгута можливе поновлення кровотечі, тому що хвилею крові з просвіту пошкодженої судини вилучається утворений тромб.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)