АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Станція 9. Головна пошта

Читайте также:
  1. Антикоррупционная уголовная политика
  2. Вопрос 50: Наказание и уголовная ответственность.
  3. Головна проблематика етики Аристотеля
  4. Особливості формування і функціонування жанру паломницької літератури. Загальний зміст та головна ідея «Ходіння» Данила.
  5. Система возмездия и уголовная система
  6. Станція 3. Площа Ринок,1. Біля Ратуші.
  7. Станція 4. Вул. Винниченка, 22 . Обласна адміністрація.
  8. Станція 7. На перехресті вулиць Коперніка, Стефаника, Словацького.
  9. Станція «Князівська». Політичне становище
  10. Станція «Правдино». Соціальна піраміда: основні верстви і система залежності
  11. Уголовная ответственность

Була одним з найважливіших стратегічних об’єктів, які вдалося захопити українцям 1 листопада. Але 2,3,4 листопада склалась дуже складна ситуація на цій ділянці міста. Польським відділам вдалося пробитись з Духовної семінарії через горище до будинку пошти і підпалити праве крило, а до гасіння пожежі вже було допущено міську пожежну сторожу. Вона виявилась у змові з поляками і не допустила українські відділи до будинку. 5листопада точились особливо запеклі бої за Головну пошту. Поляки невпинно атакували будинок, тримали під щільним вогнем підходи до нього. Наприкінці першого тижня українці втратили пошту, але в їх руках залишились усі будинки на вулиці Словацького.

Відзначився у боях за пошту січовий стрілець П.Газдайко. В ході боїв за Головну пошту на боці українських сил воював батько Степана Бандери - Андрій. Пожежа в будинку Головної пошти створила безпосередню загрозу для книжкової колекції Оссолінських. Тому на деякий час бойові дії припинились та представники воюючих сторін взялись до рятування збірки бібліотеки.

 

Станція 10. Університет. Парк ім.І.Франка

Зараз це головний корпус Львівського національного університету ім. І.Франка, а споруджений будинок у 1877 – 1881р.р. для Крайового Сейму Галичини. Навпроти знаходиться парк ім.І.Франка, що раніше носив назву Єзуїтського городу. На його території розгорнулися кровопролитні бої. Одна з трьох наступаючих польських груп 3 листопада наткнулась на опір українців на території Єзуїтського парку. Поляки дійшли до Сейму. Зайняли площу Смольки (Григоренка) і вже мали змогу обстрілювати Гетьманські вали (проспект Свободи). Це створило пряму загрозу для Народного дому. Врятував ситуацію Ілько Цьокан. Сформувавши невеликий підрозділ добровольців, він штурмом взяв польські позиції біля Галицької ощадної каси, очистив від противника вулиці Січових стрільців та Костюшка, дістався до споруди Галицького сейму і відкрив вогонь по Єзуїтському парку. Поляки зі значними втратами відступили до церкви Св. Юра.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)