АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради. Опитування – метод збору соціальної інформації про досліджуваний об’єкт під час безпосереднього (інтерв’ю) чи опосередкованого (анкетування)

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. III. Техніка, поради до виступу
  4. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  5. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  6. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  7. Загальні методичні вказівки
  8. Загальні методичні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  10. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять
  11. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  12. ІІ. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Опитування – метод збору соціальної інформації про досліджуваний об’єкт під час безпосереднього (інтерв’ю) чи опосередкованого (анкетування) соціально-психологічного спілкування соціолога і респондента шляхом реєстрації відповідей респондентів на сформульовані питання. За допомогою опитування можна одержати інформацію, яка не завжди відображена в документальних джерелах чи доступна прямому спостереженню.

Вимоги до роботи респондента задля одержання достовірної інформації: а) повинен сприйняти потрібну інформацію; б) правильно зрозуміти її; в) уміти згадати, за необхідності, події минулого; г) обрати достеменну відповідь на поставлене запитання; ґ) уміти адекватно висловитися.

Анкетування – один з найпоширеніших видів опитування. Структурні компоненти анкети – преамбула, основна частина, паспортичка.

Класифікація питань: 1) за структурою: відкриті, напівзакриті, закриті (альтернативні, неальтернативні); 2) за формою: прямі та непрямі. Прямі запитання дають змогу одержати інформацію безпосередньо від респондента («Чи задоволені Ви своєю роботою?»). Основні питання спрямовані на збір інформації про зміст досліджуваного явища; неосновні – на з’ясування основного запитання (питання-фільтри), перевірку щирості, правдивості відповідей респондента (контрольні запитання), установлення контакту з респондентом (контактні). За змістом їх поділяють на: питання про факти поведінки, спрямовані на виявлення вчинків, дій і результатів діяльності людей; питання про факти свідомості (виявляють думки, мотиви, оцінки, очікування, плани респондентів на майбутнє); питання про особистість респондента (соціально-демографічний блок питань, що виявляють вік, стать, національність, освіту, професію, сімейний стан та інші статусні характеристики респондентів). Підвищенню достовірності сприяє і забезпечення можливості для респондента ухилитися від відповіді або дати невизначену відповідь. З цією метою в анкеті передбачають такі варіанти відповідей, як «мені важко відповісти», «як коли», «буває по-різному» тощо. Важливо також, щоб питання не мали у своїх формулюваннях явних або неявних підказок. При формулюванні оціночних питань і варіантів відповідей обов’язково стежать за збалансованістю позитивних і негативних суджень.

Контрольні питання

1. Назвіть основні вимоги до опитування як методу дослідження.

2. Яку структуру має соціологічна анкета?

3. Які вимоги висуваються до преамбули та паспортички в соціологічній анкеті?

4. Які ви знаєте види питань під час анкетування?

5. Що означає «основне» питання в анкеті та контрольне? Яку функцію вони виконують?

6. Назвіть основні вимоги до оформлення анкети.

7. Які можна зазначити переваги опитування, у тому числі й анкетування, перед іншими методами соціологічного дослідження?

Література: [ 2; 3; 4; 5; 8; 16; 17; 19; 20; 43; 54].

Семінарське заняття № 6


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)