АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради. Соціологія політики – одна з важливих галузей соціології, яка пояснює такі явища, як боротьба за владу і здійснення влади

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. III. Техніка, поради до виступу
  4. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  5. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  6. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  7. Загальні методичні вказівки
  8. Загальні методичні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  10. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять
  11. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  12. ІІ. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Соціологія політики – одна з важливих галузей соціології, яка пояснює такі явища, як боротьба за владу і здійснення влади, оскільки саме ці явища є сутністю політики.

Найпоширеніший критерій класифікації політичних систем у сучасній науці – відповідність ідеалів і цінностей суспільства тим формам, у які воно організоване. Розрізняють чотири типи політичних систем:

– за джерелом влади (демократична (конституційна), автократична);

– за відношенням до дійсності (консервативна, реформаторська, прогресивна, реакційна);

– за станом і рівнем політичної культури (англо-американська, континентально-європейська, доіндустріальна (частково індустріальна), тоталітарна);

– за характером і спрямованістю політичного процесу (командна, змагальна, соціопримиренська).

Крім того, існують класифікації політичних систем: 1) залежно від політичного режиму (тоталітарні, авторитарні, демократичні); 2) за характером взаємодії із зовнішнім середовищем (відкриті системи, закриті системи); 3) з позицій формаційного підходу (рабовласницькі, феодальні, капіталістичні, командно-адміністративні) та ін.

Легіти́мність (від лат. legitimus – законний) – це морально-психологічне сприйняття влади громадянами, визнання її права здійснювати управління соціальними процесами, згода, готовність їй підпорядковуватися.

Три джерела політичної легітимності згідно теорії німецького соціолога М. Вебера: традиційна легітимність (ґрунтується на визнанні тих політичних дій, що відповідають цінностям і нормам традиційної політичної культури), харизматична легітимність (заснована на вірі в особисті якості лідера), легальна (раціональна) легітимність (має за джерело раціонально встановлені правила, норми (закони). Основний принцип легітимності влади – довірче ставлення людей до влади, віра в її здатність вирішувати життєво важливі завдання. Зовнішні ознаки втрати легітимності влади: наростання заворушень, порушення сформованих норм взаємин між владою і громадянами і, як наслідок, збільшення значення каральних органів, застосування сили.

Контрольні питання

1. Що є предметом дослідження соціології політики?

2. Відоме досить поширене виокремлення традиційних (доіндустріальних) і модернізованих політичних систем. Для перших характерне нерозвинуте громадянське суспільство, підданська або патріархальна політична культура, влада у формі диктатури. У других системах існує розвинуте громадянське суспільство, раціональний спосіб обґрунтування влади, диференціація політичних ролей. Наведіть приклади.

3. У чому полягає особливість відкритої і закритої політичної систем?

4. Наведіть приклади тоталітарної, авторитарно демократичної політичних систем.

5. Чим поняття «легітимність» відрізняється від поняття «легальність»?

6. Поясніть особливості традиційної, харизматичної та легальної (раціональної) легітимності (згідно з теорією М. Вебера). Як джерела політичної легітимності пов’язані з соціально-історичними умовами існування суспільства? Наведіть приклади.

Література: [2; 3; 4; 5; 8; 16; 17; 19; 20; 26; 34].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)