АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. Розкриваючи перше питання, важливо уяснити роль громадської думки як поширеного оцінного судження великих і малих соціальних груп

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  4. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  5. Висновки та рекомендації
  6. Висновки, пропозиції, рекомендації
  7. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  8. Загальні методичні вказівки
  9. Загальні методичні вказівки
  10. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  11. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять
  12. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Розкриваючи перше питання, важливо уяснити роль громадської думки як поширеного оцінного судження великих і малих соціальних груп. Навести приклади, коли соціальним перетворенням передували зміни у громадській думці. На роль виразників громадської думки завжди претендують політики, журналісти, діячі мистецтв. Вивчення цього феномену є головним і постійним завданням соціологів.

При вивченні другого питання потрібно розглянути чотири етапи будь-якого соціологічного дослідження, зупинившись детально на початковому – підготовці до дослідження. Важливо усвідомити, що на цьому етапі успіх дослідження залежить від надійної теоретичної основи дослідження, логіки і методики збору інформації компетентними людьми, матеріально-технічного забезпечення дослідження й оперативного вирішення всіх його питань. Слід зважати також на вид дослідження. Тому студенти повинні вміти пояснити суть розвідувального, інформаційно-описового та аналітичного дослідження.

На етапі підготовки соціологічного дослідження розробляються програма, робочий план дослідження і допоміжні його матеріали. Отже, третє питання присвячується їх характеристиці. При розгляді робочої програми увагу потрібно приділити її структурі: методологічній і методичній частинам. Головним орієнтиром соціологічного дослідження, де зазначаються основні його технічні заходи на всіх етапах дослідження, є робочий план. Тому розуміння всіх його складових (обговорення, затвердження документів, підготовка робочих груп, проведення пробного дослідження та ін.) є не менш важливим для розуміння даної теми. Даючи характеристику таким важливим документам, як програма та робочий план дослідження, студенти мають ознайомитися і з допоміжними матеріалами: бланками інтерв’ю й анкет, інструкціями інтерв’юерам щодо кодування, бракування анкет, карток вибірок та ін.

У четвертому питанні потрібно визначити методи збору первинної соціологічної інформації – спостереження, експеримент, аналіз документації, опитування. Вказати на сильні й слабкі сторони кожного з методів, доцільність їх застосування залежно від типу дослідження. Детально зупинитися на опитуванні та його видах (усному, письмовому й експертному) як класичному і найбільш ефективному методі збору соціологічної інформації.

Яким би методом і скільки забагато соціологічної інформації не було здобуто соціологами, сама по собі вона ще не дає узагальнених висновків, не дозволяє прослідкувати тенденцій, перевірити гіпотези, тобто вирішити головні завдання програми дослідження. Тому, щоб дана первинна соціологічна інформація розпочала активно працювати, її слід обробити, узагальнити, проаналізувати і науково інтерпретувати, виробити рекомендації для практичних змін ситуації. Технологія обробки, узагальнення та пояснення інформації, а також написання звіту є важливими складовими соціологічного дослідження, які мають опанувати студенти у четвертому питанні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)