АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. При розгляді першого питання доцільно окреслити предмет соціології сім’ї, вказавши, що ця спеціальна соціологічна теорія має міждисциплінарний характер та

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  4. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  5. Висновки та рекомендації
  6. Висновки, пропозиції, рекомендації
  7. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  8. Загальні методичні вказівки
  9. Загальні методичні вказівки
  10. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  11. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять
  12. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

При розгляді першого питання доцільно окреслити предмет соціології сім’ї, вказавши, що ця спеціальна соціологічна теорія має міждисциплінарний характер та певну специфіку. Сім’я одночасно є малою контактною соціальною групою, певною формою взаємодії людей, з одного боку, і особливим соціальним інститутом, який регулює відтворення людини за допомогою певної системи ролей, норм і організаційних форм, – з другого.

У другому питанні потрібно акцентувати увагу на понятійному апараті соціології сім’ї, зупинившись докладніше на трьох основних складових: умовах життя, структурі, функціях сім’ї. При дослідженні умов життя сімей їх слід поділити на загальні соціальні умови (економічні, політичні, культурні, демографічні, екологічні та ін.), умови соціального оточення (тип населеного пункту, характеристика місцевого господарства, закладів освіти, медицини), безпосередні умови сімейного життя (квартира, побутові умови, фінансові можливості). Щодо структурної побудови, сім'ї розрізняються за формами життя, формою шлюбу, розподілом влади (режимом), місцем проживання, наслідуванням майна і т.д. Функції сім'ї – це одне з найголовніших питань, яке змістовно наповнює дану тему. Для кращого засвоєння цього питання рекомендується скласти таблицю, розбивши її на три колонки: 1) сфера сімейної діяльності; 2) суспільні функції; 3) індивідуальні функції.

Загальновизнаним у соціологічній думці є положення про зміни, які стосуються сім ї, протягом усіх часів її існування. Отже, щоб краще зрозуміти тенденції сучасної сім ї (третє питання), потрібно зіставити цей феномен на різних етапах розвитку: сім я у дохристиянському суспільстві, сім я у християнському суспільстві, сім я в індустріальному суспільстві і, нарешті, сучасна сім я. На сучасному етапі розвитку потрібно зазначити низку факторів економічного і культурного характеру, які докорінним чином змінили сім ю. Серед них: зростання економічної незалежності жінок; утворення кількох центрів життя; еволюція поглядів на сексуальну мораль та ін. Важливо визначити появу нових тенденцій у розвитку сучасних сімей, порівнявши розвинені західні та пострадянські країни. Використовуючи Інтернет-ресурс, корисно було б знайти статистичні дані щодо розвитку сімейно-шлюбних відносин в Україні.

Соціологія молоді є однією із важливіших складових частин соціологічного знання, його спеціальною соціологічною теорією й елементом державної молодіжної політики. Розглядаючи четверте питання, потрібно визначитись із поняттям «молодь», звернути увагу на специфічність цієї соціально-демографічної групи. Знати вікові межі даної спільноти в різних країнах, а також причини продовження віку молоді в українському законодавстві. Готуючись до цього питання семінару, необхідно також визначити роль і місце молоді в соціальному розвитку суспільства, прослідкувати зміни її соціального обличчя, цінностей, норм, інтересів, свідомості, проаналізувати процеси, які відбуваються у молодіжному середовищі.

П’яте питання передбачає розуміння проблем, які безпосередньо турбують молодь у нашій країні, а також прогнозування напрямів їх вирішення шляхом активного залучення молоді до суспільної участі, зміни парадигми освіти та виховання, знаходження діалогу в міжпоколінній взаємодії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)