АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення насильства в сім’ї

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  3. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  4. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  5. Виберіть правильне визначення
  6. Виберіть правильне визначення терміну
  7. Визначення активного і пасивного тисків на споруду (підпірну стінку).
  8. Визначення активного тиску ґрунту засипки нижче рівня ґрунтових вод
  9. Визначення вартості машин і обладнання
  10. Визначення взаємодії
  11. Визначення витрати рідини в трубопроводі при заданих необхідному напорі і його діаметрі
  12. Визначення витратних параметрів

Вступ

насилля в сімї - це загальна проблема,а також одна з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Сімейне насилля вважається серйозною проблемою в кожній країні де вивчається це питання

В країнах де статистичний облік, кількість жінок, які страждають від побиття їхніми чоловіками або партнерами сягає від 40% до 80%. Такого насилля зазнають жінки всіх вікових і соціально-економічних груп.

Сам термін “сімейне насилля” на сьогодні достатньо розпливчастий. не зовсім зрозуміло, що містить на увазі насилля, здійснене кимось в домашній обстановці або в іншому місті, але членами однієї сім’ї? Частіше всього під сімейним насиллям розуміють насилля одного члена сім’ї над іншим, насилля батьків над дитиною, дорослої дитини над батьками тощо.

Під сімейним насиллям або повторюючи дію одного з членів сім’ї (чоловіка або дружини, батька або матері, сина або дочки, інших родичів, друга чи подруги, гомосексуального партнера) направлену на те, щоб зберегти владу та контроль над іншими членами родини.

Програма протидії насильства в родинах, яка активно діє в Польщі з 1992 року дає наступне визначення насиллю в сім’ї:

Домашнє насилля – це діяльність чи бездіяльність одного з членів сім’ї спрямована проти інших. використання існуючої чи створеної, завдяки обставинам, переваги чи сили, те, що позбавляє членів родини особистих прав і свобод, а передусім загрожує життю і здоров’ю (фізичному і психічному) викликаючи у них страждання і ушкодження.

На відміну від іншого виду насилля, домашнє насилля має свої особливості:

- це насилля між особами, які як правило, залежать один від одного;

- насильство в сім’ї завжди відбувається на відлюдді і протягом тривалого проміжку часу;

- це неодноразова дія. Не з’являється зненацька і не рідко коли буває одноразовим епізодом;

- має тенденцію до посилення;

- з точки зору винуватця є швидким та результативним способом досягнення мети з найменшими затратами.

Слід також зазначити, що реакція суспільства на випадки домашнього насилля часто є неадекватною і навіть ворожою, а кримінальні покарання, за аналогічні порушення, є набагато м’якшими, у порівнянні з покараннями по відношенню до сторонніх осіб.

Сім’я є первинним осередком соціалізації особи. Тому можна зробити акцент на тому, що з сумейного насиллям може формуватися насилля суспільства в цілому. Законодавча база, яка на сьогодні має захищати жертв сімейного насилля, на жаль, діє лише на папері. А допомога їм потрібна вже сьогодні.

Саме тому, дана проблема на сучасному етапі є досить гострою і потребує дослідження і практичних дій, мною була обрана тема роботи “насилля в сім’ї як соціальна проблема ”.

Об’єктом дослідження моєї роботи є жертви домашнього насилля, а саме жінки і діти.

Предметом дослідження є насилля в сім’ї, проблеми з якими стикаються жертви сімейного насилля, а також Їх психологічний стан і моральні цінності.

Метою мого дослідження є вивчення і аналіз методів роботи з людьми, що пережили сімейне насилля, а також дослідження діяльності структур і організацій, які працюють з жертвами домашнього насилля.

Виходячи з предмету і мети дослідження, мною були поставлені наступні завдання:

- дослідити і ознайомитися з методами роботи структур і організацій, які реабілітують жертв домашнього насилля;

- 1 визначення насильства в сім’ї;

- розглянути види сімейного насилля насилля;

- визначити форми і наслідки насилля;

- 2 дослідити сімейне насилля над дітьми та жінками;

- 3ознайомлення з правовим захистом сімейного насилля;

- визначити як можна захиститися від насилля

Методи дослідження: соціально-педагогічні методи, спостереження, опитування, аналіз, синтез, узагальнення, аналіз документів.

 

Визначення насильства в сім’ї

Ми часто чуємо про проблему насильства, але здається,що вона така ж далека від нас, як і голод в Африці. До нас доносять лише найбільш яскраві епізоди. Але з чого вона починається, які перші паростки з’являються у свідомості людей, які чинять насильницькі дії відносно інших? Жертвами насильства стають старі, діти, жінки й чоловіки. Вони зазнають насильства в родині, на роботі, на вулиці,але найпоширенішим є домашнє насильство. Ризик загинути від рук незнайомця для жінки, у середньому, майже на порядок нижчий, ніж у власній родині. А захистити від насильства в сім’ї – найскладніше. Насильство в сім'ї в його різних формах набуло в Україні таких масштаби і
глибину, які загрожують безпеці суспільства і особистості. 30 - 40 відсотків
всіх тяжких злочинів відбувається в сім'ї. 38 відсотків від загального числа
вбитих на грунті сімейно-побутових конфліктів становлять діти, інваліди,
жінки, нездатні себе захистити. Справжнім національним лихом стали
вбивства з метою позбутися від хворих і немічних членів сім'ї, заволодіти їхнім
майном
Насильство в сім’ї є проблемою багатьох країн, воно відбувається в будь-яких прошарках і категоріях суспільства, незалежно від класових, расових, культурних,
релігійних, соціально-економічних аспектів. Україна, на жаль, мала багаторічний досвід тоталітарного державного ладу, тому цілком логічно, що можна знайти безліч залишків і пережитків тоталітарного мислення в сімейних традиціях і укладах. Адже ми до цього з дитинства звикли! Нас ніхто не вчив як правильно вирішувати конфлікти,як домовлятися – нас учили слухатися. І як би ми не намагалися розвивати й сприймати наших дітей як особистостей, але з особистостями жити складно, набагато простіше жити з тихою, «зручною»,слухняною дитиною, чи дружиною або чоловіком, які не спричиняють жодних турбот своїми думками, а роблять те, що їм скажуть. Ідеальна сім'я уявляється ледь не раєм, в якому можна сховатися від усіх небезпек незнайомого світу. Проте для багатьох сімей реальністю є постійні випадки насильства, а рідний будинок стає небезпечнішим, ніж вулиця. Вірогідність отримати травму від близької людини, іноді набагато вища, ніж від незнайомця. Сімейне насильство – це ситуації, що постійно повторюються, коли один з членів сім'ї контролює або намагається повністю підпорядкувати іншого. Сімейне насильство є наслідком мінливого розуміння того, що таке влада, яке веде до спричинення психологічного, соціального, економічного, сексуального або фізичного збитку одному або декільком членам сім'ї. Насильство в сім'ї, у класичній схемі, має форму кола. Спочатку відбувається випадок, наприклад - вдарив, потім настає «медовий місяць» із присутніми вибаченнями (я не правий, погарячкував...). Далі, напруга наростає, і ситуація повторюється. Коло замикається. Такі відносини можуть тривати досить довго, і «жертва» буде продовжувати сподіватися і вірити, що людина зміниться. Можливий також зрив «жертви», з фатальними наслідками.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)