АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття 2

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Тема 4. Пенсійне забезпечення за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням

План

1. Право громадян України на державне пенсійне забезпечення. Поняття та види пенсій за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням.

2. Роль страхового та трудового стажу у сфері пенсійного забезпечення.

3. Поняття пенсії за віком та умови її призначення.

4. Поняття та умови призначення пенсії за вислугою років.

Контрольні питання

1. Дайте визначення поняттю пенсії та охарактеризуйте його.

2. У чому полягає особлива роль пенсійного забезпечення громадян України?

3. Які види державних пенсій існують?

4. Що являють собою пенсії за віком? Назвіть загальні умови призначення пенсій за віком.

5. Хто має право на пенсії за віком на пільгових умовах?

6. Які особливості пенсійного забезпечення працівників, зайнятих на підземних і відкритих гірничих роботах та в металургії?

7. Пенсії за віком багатодітним матерям і матерям інвалідів з дитинства.

8. Який порядок обчислення пенсій за віком, надбавок, підвищень пенсій за віком?

9. Назвіть особливості пенсії за вислугу років.

10. Які працівники мають право на пенсію за вислугу років?

11. Дайте визначення страховому стажу та назвіть його основні риси.

Завдання

1. Громадянка Піонова відпрацювала 19 років, 6 місяців ткалею на текстильному виробництві і досягла 50-літнього віку. Крім цього 5 років, 2 місяці вона відпрацювала на роботах із важкими і небезпечними умовами праці за Списком № 2.

Розкрийте порядок застосування Списків № 1 і № 2 при обчисленні пільгового страхового стажу.

Визначте право на пільгову пенсію громадянки Піонової.

 

2.Скворцов звернувся до Пенсійного Фонду із заявою про призначення пенсії за віком. Він працював 20 років на шахті: спочатку гірничим очисного вибою, а потім прохідником (провідні професії). Заробіток Скворцова для призначення пенсії склав 4500 грн. Співробітник управління Пенсійного фонду відповів Скворцову, що він не має право на пенсію за віком, оскільки йому не має 60 років, і тому пенсія нараховуватися не буде.

Чи правомірні дії співробітника управління ПФУ?

У якому розмірі буде нараховуватись пенсія за зазначеними умовами завдання?

 

3. Грєков відпрацював еквілібристом у цирку «Сіріус» 15 років, жонглером 3 роки та 2 роки асистентом дресирувальника хижаків. Перед своєю трудовою діяльністю він 2 роки служив у Збройних силах України на строковій службі і 3 роки перед цією службою в армії навчався у цирковому училищі. В липні 2010 року спеціаліст відділу кадрів цирку після підрахунку стажу за його трудовою книжкою повідомила йому, що він має право на пенсію і слід готувати пакет документів на пенсію до управління Пенсійного фонду.

На який вид пенсії має право Грєков?

Який пакет документів для призначення пенсії слід підготувати для подання до управління Пенсійного фонду?

Хто повинен їх готувати й подавати?

 

4. Шпак закінчив дворічне навчання у гірничому професійно-технічному училищі. Він влаштувався на підземну роботу прохідником на шахту «Зоряна» протягом двох місяців після закінчення цього навчального закладу. Його призов з місця роботи (шахта «Зоряна») у Збройні сили України відбувся протягом місяця, про що свідчить запис у трудовій книжці. Після армії, майже, через місяць, Шпак продовжив трудову діяльність на цій шахті у якості прохідника підземного і відпрацював 18 років. Він звернувся до юрисконсульта шахти для роз’яснення питання щодо включення в підземний пільговий стаж років його навчання у гірничому професійно-технічному училищі, періоду служби в армії для визначення права на пільгову пенсію за віком.

Як час навчання у гірничому професійно-технічному училищі, період служби в армії зараховувалися у пільговий підземний стаж громадянам під час дії Закону СРСР «Про державні пенсії» від 14.07.1956 р., Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991, Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 10.07.2003?

Чи буде врахований час навчання у гірничому професійно-технічному училищі, період служби в армії Шпаку у його підземний пільговий стаж і за яких обставин виходу на пенсію?

 

5. Багатодітні Шевельови батько (54 роки) й матір (45 років) мають 8 повнолітніх дітей, страхового стажу відповідно 30 і 10 років. Звернулися до управління Пенсійного фонду з питанням про те, чи мають вони пільги при призначенні пенсії за віком і коли настане час вийти їм на пенсію.

Які пенсійні пільги мають багатодітні громадяни за чинним пенсійним законодавством?

У разі відсутності матері, коли виховання дитини-інваліда
здійснювалось його батьком, за яких умов йому призначається пенсія за віком?

Чи мають право на пільгову пенсію за віком багатодітні батьки Шевельови?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)