АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття 6

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Тема 11. Захист прав громадян у сфері соціального забезпечення

План

1. Поняття захисту прав громадян у сфері соціального забезпечення.

2. Форми та засоби захисту порушених соціально-забезпечувальних прав громадян.

3. Судовий захист порушених прав у сфері соціального забезпечення.

Контрольні питання

1. Дайте визначення поняттю захисту як юридичній категорії.

2. Які існують форми захисту прав громадян у сфері соціального забезпечення?

3. Які передбачені терміни на підготовку відповіді скаржнику за законом України «Про звернення громадян»?

4. Назвіть засоби захисту прав громадян у сфері соціального забезпечення, передбачені ЦПК і КАСУ України.

Завдання

1. Складіть схему «Форми і засоби захисту прав громадян в сфері соціального забезпечення».

2. Складіть схему «Органи державного нагляду і контролю за додержанням законодавства в сфері права соціального забезпечення».

3. Заповніть таблицю «Особливості захисту прав громадян за ЗУ «Про звернення громадян».

Особи, які мають право на звернення за вказаним законом Термін розгляду заяви / скарги     Сфера застосування вказаного закону   Звернення, які не підлягають розгляду     Відповідальність за порушення вказаного закону    
         

 

4. Пенсіонер за віком Непряхін переслав поштою всі необхідні документи для перерахунку пенсії за віком, так як відпрацював 2 роки після її призначення. Управління ПФУ відмовило йому у проведенні перерахунку у зв’язку із тим, що подавати документі слід особі персонально. Непряхін звернувся до суду за захистом свого пенсійного права на перерахунок пенсії за віком.

Визначте правомірність такої відмови управління ПФУ.

За яким провадженням буде розглядатися позов Непряхіна?

Яке рішення прийме суд?

Які існують можливі форми і засоби захисту пенсійного права Непряхіна?

 

5. Стропальник Сергєєв уклав трудовий договір із кооперативом "Такелажник". Виготовляючи канатні стропи, він обрізав кінці виробів електричною болгаркою. У процесі роботи на великій швидкості відлетів диск і травмував нижню частину голови Сергєєва. У зв'язку з тим, що скоїлося, був складений акт розслідування нещасного випадку на виробництві. МСЕК дала висновок про сорокавідсоткову ступінь втрати професійної працездатності працівника. Сергєєву Фонд соціального страхування від нещасного випадку призначив усі необхідні страхові виплати. Через якийсь час він знову звернувся у Фонд із заявою і всіма необхідними документами про відшкодування йому витрат, пов'язаних із протезуванням зубів (декілька зубів із дорогоцінних металів). Фонд йому відмовив у задоволенні цієї вимоги, посилаючись на брак коштів в поточному році.

В які органи слід звернутися Сергєєву за захистом своїх прав?

Чи має право застрахований на відшкодування витрат, пов'язаних із протезуванням зубів з дорогоцінних металів?

 

6. Прохідник шахти "Глибока" Гриньов одержав травму руки в червні 2010 року. З усіма необхідними документами (серед них і висновок МСЕК про десятивідсоткову ступінь втрати працездатності) він вчасно звернувся у Фонд соціального страхування від нещасного випадку. Гриньову, як застрахованій особі Фондом були призначені всі передбачені законодавством страхові виплати. У серпні 2010 року Гриньов звільняється із шахти "Глибока" і влаштовується на шахту "Скочинського" гірником. У зв'язку з нещасним випадком під землею в нього був травмований хребет і ушкоджені очі.

Займалася збором необхідних документів у зв'язку з останньою травмою на виробництві потерпілого його жінка, і вона ж зверталася у Фонд за відшкодуванням шкоди. У заяві вона просила оплатити її проїзд до санаторію, проживання в ньому як супровідній особі у зв'язку з необхідним лікуванням очей чоловіка. Фонд не прийняв в неї документи, мотивуючи це тим, що заявник персонально повинен їх надати. До того ж їй повідомили, що вона права на безоплатний проїзд до санаторію, а тим паче на безоплатне проживання, як супровідна особа не має.

В які органи може звернутися Гриньова за захистом прав її чоловіка, постраждалого на виробництві і на яких підставах?

Чи має право супровідна особа на компенсацію витрат, пов'язаних з поїздкою до місця лікування разом з постраждалим?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)