АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття і види речових прав

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Акціонерне товариство: поняття і види.
  6. Апарат держави: поняття та структура
  7. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  8. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  9. Визначення поняття «філософія».Предмет філософії, методи та її значення.
  10. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  11. Визначити відношення між поняттями
  12. Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.

Цивільне право регулює майнові відносини між різними суб'єктами обороту. Ці майнові права можуть мати різний зміст, можуть виникати по різних підставах. Залежно від вказаних обставин, всі майнові права підрозділяються на речових і зобов'язальних (або особисті, як було прийнято позначати їх в римському праві).

Речове право в об'єктивному сенсі можна визначити як сукупність правових норм, що закріплюють, регулюючих і таких, що охороняють приналежність речі окремим особам. З погляду розкриття їх змісту, речові права традиційно визначаються як такі права, які надають суб'єктові безпосереднє панування, безпосередню владу над річчю.

Зобов'язальні права, на відміну від речових, надають суб'єктові не владу над річчю, а право вимоги, іншими словами, влада над діями іншої особи.

Речові права відрізняються від зобов'язальних особливою стійкістю, оскільки вони створюються з розрахунку на тривале, безстрокове існування, тоді як зобов'язальні права створюються з метою придбання право, що автоматично вабить припинення зобов'язального права. Іншими словами: речові права створюються, щоб жити; зобов'язальні, щоб припинити своє життя.

У зв'язку з цим для речових прав характерне так зване право проходження, що виражається афоризмами: речове право слідує за річчю або - зміна власника речі не знищує речових прав на неї (наприклад, продаж закладеній речі не припиняє права заставодержателя, але обертає його проти набувальника речі; продаж ділянки, обтяженої реальним сервітутом, означає перехід обтяження на нового господаря). Для зобов'язальних прав характерне те, що вони слідують за особою, а не за річчю.

Нарешті, захист речових прав характеризується абсолютністю, тобто спрямованістю проти будь-якого і кожного, хто зробить замах на вторгнення в ці права; в протилежність цьому, захист зобов'язальних прав носить відносний характер, оскільки може бути направлена тільки проти конкретної особи, зв'язаної зобов'язанням з тим, хто цей захист застосовує.

Римське право встановило, що речові права можуть бути неоднакові за своїм змістом: є такі, які надають якнайповніше панування особи над річчю, є такі, які надають тільки обмежену владу. У зв'язку з цим розроблялися основи окремих інститутів, складових правову галузь, звану речовим правом. Цими інститутами є: право власності (dominium, proprietas), права на чужу річ (iura in re aliena), володіння (possessio).

Право власності - це таке речове право, яке надає особі найобширніший перелік можливостей (право) відносно речі, що належить йому.

Близькі за змістом до права власності, але все таки повнота, що не досягають його, такі розроблені в Римі інститути як емфітевзис (emphyteusis)і суперфиций (superficies), що є правами користування і розпорядження чужою землею або будівлею. Ще більш обмежене право користування чужою річчю (як рухомою, так і нерухомою) надають сервітути (servitutes). Одну тільки можливість розпорядитися чужою річчю передбачає заставне право.

Своєобразним вещноправовым інститутом є володіння.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)