АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація зобов'язань

Через численність зобов'язань, що розрізняються за змістом і по підставах виникнення, а також по багатьом іншим ознакам, існує практична потреба в їх класифікації.

У Інстітуциях Юстініана (Кн.3.xiii.) в зв'язку з цим мовиться наступне: "1. Головне ділення всіх зобов'язань розпадається на два види: вони або цивільні або преторські. Цивільні суть ті, які встановлені законами або, принаймні, схвалені цивільним правом. Преторські суть ті, які встановлені преторською юрисдикцією. Останні називаються ще гонорарними".

Але приведене ділення не має практичної значущості для сучасного права, тоді як наступний фрагмент відображає і сучасні уявлення про можливу класифікацію зобов'язань: "2. Наступне ділення розпадається на чотири види: зобов'язання виникають або з договору, або з квазі-договору, або з делікту, або з квазі-делікту".

Крім цього, сучасне право використовує таке римське поняття як натуральні зобов'язання (obligationis naturalis). До них відносилися такі зобов'язання, які не створювали для кредитора право на позов; признавалося, проте, що виконане по ним не є виконання неналежного (soluti indebiti) і через це, може бути правомірно утримано кредитором.

До натуральних зобов'язань відносилися ті, які виникали між підвладними і домовладикою, між підвладними одного домовладики, а також такі, які встановлені неповнолітнім без схвалення опікуна.

Приведене вище ділення зобов'язань на чотири види засноване на відмінності в підставах виникнення. Традиція приписує встановлення такого ділення Гаю, який перш за все відмітив, що "кожне зобов'язання виникає або з договору (ex contractu), або з правопорушення (ex delicto)". (Гай, Ін., Кн.3. 88.) У подальшому їм було відмічено наявність "зобов'язань з інших підстав", які були пізніше зведені до двох груп: зобов'язання з квази-контрактов (quasi ex contractu) і зобов'язань з квази-деликтов (quasi ex delicto).

Найбільше значення для цивільного обороту мають ті зобов'язання, які виникають з договорів. Для цивільного права було істотне ділення договорів на контракти і пакти. Контрактами (від con-trahere: стягувати) визнавалися формальні угоди, передбачені цивільним правом і, отже, забезпечені позовним захистом. Пактами вважалися неформальні угоди, позбавлені позовного захисту (наприклад, обіцянка дати придане, встановити сервітут і ін.).

Зобов'язання з контрактів ділилися Гаєм по відмінності в тих юридичних фактах, які створюють правовий зв'язок між кредитором і боржником: "Розглянемо перш за все ті, які походять з договору; їх чотири види: саме вони виникають унаслідок передачі речі, або урочистими словами, або письмовим чином, або простою угодою". (Гай, Ін., Кн.3, 89.)

У подальшому це ділення отримало стійке позначення в наступних формі: контракти реальні, консенсусні, вербальні і литтеральные.

Реальними (від слова re - річ) визнаються такі контракти, право і обов'язки по яких виникають через досягнуту угоду і передачу речі відповідно до цієї угоди. Консенсусними (від слова consensus - згода) визнаються такі контракти, право і обов'язки по яких виникають через просту угоду сторін.

До вербальних (від verbis - слова) відносилися договори, обов'язкова сила яких була заснована на вимовленні урочистої клятви в усній формі. Літтеральнимі (від litteris - письмовий запис) признавалися такі контракти, зобов'язальна сила яких виникала унаслідок складання записів в торгових книгах по певній формі.

У римському праві склалися поняття, що відображають специфіку зобов'язань, залежно від предмету. Під предметом зобов'язання прийнято розуміти той матеріальний об'єкт, обов'язок надати який зв'язує боржника. Їм можуть бути речі, гроші, виконання роботи, надання послуги.

Коли предметом зобов'язання є речі, то вони можуть бути індивідуальними або родовими, і дана відмінність впливає на долю самого зобов'язання. Так, якщо випадково гине індивідуальна річ, то зобов'язання припиняється, оскільки виконання в натурі опиняється неможливим. Навпаки, загибель предмету, що складається з родових речей, не припиняє зобов'язання, оскільки рід не гине (genus perire non censetur).

Якщо єдиним предметом зобов'язання є гроші (сплата купувальної ціни, повернення зайнятої суми і ін.), має місце грошове зобов'язання, виконання якого і відповідальності за невиконання якого мають значні правові особливості, пов'язані з такими явищами, як знецінення грошей, звичаї вимагати плати за користування грошима (відсотків).

Якщо предметом зобов'язання була річ ділима, то і зобов'язання визнавалося ділимим; якщо предмет був неподільний, то і зобов'язання вважалося неподільним. Така відмінність виявлялася в істотних особливостях виконання таких зобов'язань, де на стороні боржника или/и кредитора виступало двоє або більш за осіб (множинність осіб в зобов'язанні); саме: при неподільності зобов'язання боржники (або кредитори) ставали солідарними боржниками (кредиторами), кожен з яких ніс обов'язок (набував права) цілком (in solido) виконати зобов'язання (або зажадати його виконання).

Що допускається правом можливість заміни предмету зобов'язання при його виконання позначається поняттями альтернативні і факультативні зобов'язання.

Альтернативним визнається зобов'язання, в якому заздалегідь встановлюється умова, що боржник, як правило, на власний вибір може зробити одне з двох (або більш) надань: передати річ або сплатити гроші і тому подібне Таким чином, в альтернативному зобов'язанні фігурують два предмети, але виконання його здійснюється наданням одного. І якщо один з предметів випадково гине, це не припиняє зобов'язання.

Факультативним визнається зобов'язання, що заздалегідь передбачає можливість заміни одного надання іншим. Тобто, таким зобов'язанням передбачений один предмет (основний), але обмовляється можливість його заміни іншим наданням (факультативним). При випадковій загибелі основного предмету, проте, припиняється зобов'язання, так що не можна зажадати факультативного надання.

Тоді, коли на стороні боржник діють два або більш за осіб, виникає пасивна множинність осіб в зобов'язанні; коли два або більш за осіб діють на стороні кредитора, виникає активна множинність осіб в зобов'язанні. При будь-якій множинності можуть мати місце пайові або солідарні зобов'язання.

Пайове зобов'язання - це таке, при якому - при пасивній множинності - кожен із співборжників приймає на себе обов'язок виконати зобов'язання в частині, встановленій законом або договором; а при активній множинності, кожен із співкредиторів набуває права вимагати виконання зобов'язання у відповідній частині.

Солідарне є таке зобов'язання, при якому, - у разі пасивної множинності - будь-який із співборжників зобов'язаний виконати все зобов'язання в цілому (in solido), а кожен із співкредиторів має право зажадати виконання всього зобов'язання в цілому. При цьому у співборжника, що виконав, виникає право зворотної вимоги до інших боржників про виплату йому виконаного, за вирахуванням його пропорційної частини. Рівним чином, при активній множинності в солідарному зобов'язанні кредитор, що отримав надання в цілому, зобов'язаний передати відповідні частини його співкредиторам.

Після опису різних видів зобов'язань звичайно слідує виклад правив щодо виконання і відповідальності за невиконання зобов'язань. Проте в Інституціях Гая і Юстініана цьому передував аналіз норм, що визначають дійсність зобов'язань. Це правильно: адже перш, ніж знати як виконувати, слід зрозуміти чи існує юридично те, що належить виконувати.

Головна увага при цьому приділялася зобов'язанням, встановленим за допомогою договорів. Очевидна необхідність такого акценту: нормальний цивільний оборот складається з договорів, отже, договір - найважливіша підстава виникнення зобов'язань; з іншого боку, договори виникають по волі людей і безвадна волі визначає юридичну дійсність виниклого з договору зобов'язання. Що стосується недоговірних зобов'язань, то вони виникають з таких юридичних фактів, в яких воля учасників має, з юридичної точки зору, другорядне значення; тому дійсність зобов'язання заснована на наявності такого факту (правопорушення, ведення чужої справи без доручення і ін.) і не пов'язана з якими-небудь недоліками волі або поведінки учасників таких зобов'язань.

Отже, є істотні підстави для того, щоб перш за все розглянути основні уявлення про договори.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)