АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Покликання до спадкоємства проти заповіту: необхідне спадкоємство

Читайте также:
  1. Apple против IBM: раунд 1
  2. Apple против IBM: раунд 2
  3. DEC против IBM: раунд 2
  4. DEC против IBM: раунд 3
  5. I. Абсолютные противопоказания
  6. I. Статьи серии «Противостояние». 2009 год
  7. II гр. Нормальные противомикробные, противовирусные, противогрибковые, противопротозойные антитела.
  8. II. ВРЕМЕННЫЕ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
  9. Sperry Rand против IBM
  10. XX съезд кпсс, начало десталинизации, политическая оттепель и ее противоречия.
  11. А я глаголю вам: не протився злому».
  12. Аргументы за и против протекционизма. «Новый протекционизм».

Поступове обмеження свободи заповіту вводилося під впливом тієї думки, що існують такі відносини між заповідачем і його близькими, які він не має права ігнорувати, розпоряджаючись своїм майном mortis causa. Відповідні обмеження, сформульовані в різний час склали право необхідного спадкоємства в об'єктивному сенсі.

У квиритском праві ці обмеження зводилися до вимоги, щоб заповідач або призначив спадкоємцями своїх підвладних агнатов, або відкрито позбавив би їх спадки. Інакше, його заповіт міг втратити силу цілком або частково. По преторському едикту це правило розповсюдилося і на емансипованих дітей. Це означало, що умовчання про них в заповіті давало їм право на особливий позов, за допомогою якого від спадкоємства відсторонялися сторонні особи, вказані в заповіті.

Проте таких формальних обмежень права заповіту було недостатньо. Заповнення пропуску здійснилося в діяльності центумвирального суду - спеціальній судовій колегії, що займалася розглядом суперечок про заповіти. Було вироблено наступне правило: заповідач зобов'язаний залишити певну частину свого майна деяким родичам (низхідним, висхідним, повнорідним і єдинокровним братам і сестрам); інакше ці особи набували права оспорити заповіт по нелюб'язності, доводячи, що заповідач порушив свій моральний борг. Суд міг задовольнити їх вимоги грунтуючись на фікції (запозиченою з грецького права), що заповідач, складаючи заповіт, був не при своєму розумі.

Щоб запобігти такому позову, заповідач повинен був в своєму заповіті залишити вказаним особам так звану обов'язкову частку (portio debita)спадку. Спочатку ця частка дорівнювала одній чверті того майна, яке управомоченное особа отримала б, успадковувавши згідно із законом. При Юстініане обов'язкова частка була збільшена і крім того, була поставлена в залежність від реальної величини частки управомоченного особи при спадкоємстві згідно із законом. Так, якщо частка в майні при спадкоємстві згідно із законом повинна була б скласти чверть спадкової маси, то обов'язкова частка дорівнювала третині цієї законної частки. Якщо частка в майні при спадкоємстві згідно із законом повинна була скласти менше чверті спадкової маси, то обов'язкова частка збільшувалася до половини даної законної частки.

Заповідач міг запобігти відміні заповіту і не залишаючи обов'язкової частки. Це відбувалося тоді, коли він позбавляв можливого спадкоємця права на спадок по достатніх підставах. Такими підставами визнавалися наступні: негідна поведінка передбачуваного спадкоємця по відношенню до спадкодавця; бажання заповідача принести користь самому спадкоємцеві (якщо він, наприклад, визнаний марнотратником, то спадкоємцем в заповіті призначається його син, який виплачує марнотратникові аліменти). При Юстініане перелік підстав для відмови в обов'язковій частці був розширений. А саме, такими були визнані: спричинення небезпеці для життя заповідача; створення перешкод при складанні заповіту; аморальний спосіб життя низхідної родички; вступ низхідної родички до шлюбу до досягнення двадцяти п'яти літнього віку проти волі батьків.

Ухвалення спадку (aditio, acquisitio hereditatis).

У момент смерті спадкодавця відбувається відкриття спадку. Саме на цей момент визначається коло, закликаються до спадкоємства осіб. Проте вони набували прав на залишене померлим майно не у момент відкриття спадку, а після того, як вступали в спадок.

Ухвалення спадку могло здійснюватися за допомогою формальної або неформальної заяви про це, або за допомогою конклюдентних дій, тобто такої поведінки спадкоємців, з якої можна зробити вивід про їх намір прийняти спадок.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)