АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. III. Хід роботи
  2. III. Хід роботи
  3. IV. Домашнє завдання
  4. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  5. V. Оголошення домашнього завдання.
  6. V. Оголошення домашнього завдання.
  7. VI. Домашнє завдання
  8. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  9. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  10. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  11. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  12. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
Назва змістовного модулю, теоретичні та практичні завдання для самостійної роботи
Змістовний модуль 1.
Тема 1. Предмет і метод економічної теорії 1. Місце економічної теорії в системі економічних наук та її взаємозв'язки з іншими науками. 2. Сучасні школи економічної теорії. 3. Українська економічна думка у просторі світової економічної думки. 4. Нормативна та позитивна економіка. 5. Загальні методи пізнання. 6. Проблеми предмета економічної теорії в працях українських економістів.  
Тема 2. Економічні потреби суспільства і виробничі можливості суспільства.. Економічні інтереси 1. Об’єктивно – суб’єктивний характер визначення потреб людини. 2. Соціально-необхідний рівень задоволення потреб людини і шляхи його досягнення. 3. Попит як форма виразу і реалізації потреб економічних суб'єктів. 4. Формування цілеспрямованих інтересів суб'єктів підприємницької діяльності. Практичні завдання: Новостворене підприємство стоїть перед вибором технології для здійснення своєї діяльності. Необхідна кількість ресурсів за кожною технологією і ціни на ресурси подано в таблиці:
Ресурси Ціна на одиницю ресурсу, грн. Необхідна кількість ресурсів
Технологія Технологія Технологія 3
Земля        
Праця        
Капітал        
Підприємницький талант        

-Визначте:

· Яку технологію і чому обере підприємство, якщо воно хоче використати найменше ресурсів?

· Яку технологію обере підприємство, якщо воно хоче отримати як найбільший прибуток?

 

У таблиці наведені дані про зміни структури виробництва в країні А

Альтернативні варіанти Засоби виробництва Споживчі блага
А    
Б    
С    
Д    
Е    
Н    

· побудуйте криву виробничих можливостей

· поясніть суть кривої виробничих можливостей

 

Тема 3. Економічна система суспільства. Відносини власності 1. Національні моделі сучасної ринкової економіки. 2. Економічна система України та її особливості. 3. Сучасна економічна система і тенденції її розвитку в XXI столітті. 4. Формаційний та цивілізаційний підходи до процесів суспільного розвитку. 5. Етапи розвитку та гуманістична спрямованість цивілізаційного процесу. 6. Матеріальні основи розвитку сучасної цивілізації 7. Економічні форми реалізації власності. 8. Новітні тенденції в еволюції суб'єктів та об'єктів власності в Україні.
Тема 4. Форми організації суспільного виробництва 1. Товарне виробництво як основа ринкової економіки. 2. Спільні риси та відмінності простого та розвинутого товарного виробництва 3. Поняття товару і послуг, їх схожість та відмінності. 4. Фактори, що впливають на величину вартості товару. 5. Теорії вартості та цінності, їх еволюція та сучасні трактування.   Практичні завдання:
Кількість яблук (шт.) Граничне споживче благо Загальне споживче благо
     
     
     
     
     

· Заповніть таблицю

· Побудуйте графік граничної корисності блага

· Поясність поняття “загальне споживче благо”, “гранична корисність блага”.

Розрахуйте граничну корисність для кожної одиниці товару і заповніть порожні клітинки в таблиці:

Кількість одиниць товару Загальна корисність Гранична корисність
     
     
     
     
     
     

Дайте відповіді на питання:

· Як змінюється гранична корисність із придбанням кожної наступної одиниці товару?

· З дією якого закону це пов’язано?

· Чому дорівнює гранична корисність четвертої одиниці товару?

 

Тема 5. Гроші 1.Походження, сутність та функції гроше: · Еволюційна і раціоналістична концепції походження грошей; · Сутність грошей; · функції грошей. 2. Грошовий обіг та його закони: · грошова маса; · сталість грошового обігу; · інфляція. 1. Сучасна грошова система: · Еволюція грошей; · сучасні зміни в грошовому обігу. Практичні завдання: 1. Яка кількість грошей необхідна для обігу, якщо сума цін усіх товарів – 500 млрд. од.; сума цін товарів, проданих у кредит, - 150 млрд.; платежі, строк оплати яких наступив – 100 млрд.; бартер – 50 млрд? Кожна одиниця за рік буває в обігу 5 разів. Як зміниться ця потреба, якщо швидкість обігу грошей становитиме: 8 разів; 4 рази.
Тема 6. Ринкова економіка: сутність, структура та інфраструктура. 1. Ринок як економічний простір і інфраструктурна система народного господарства. 2. Принципи класифікації ринків. 3. Види ринків. 4. Національні моделі сучасної ринкової економіки (американська, німецька, японська, шведська).
Тема 7. Попит і пропозиція. Теорія ринкової рівноваги 1. Взаємодія попиту і пропозиції за ціною. 2. Еластичність попиту і пропозиції. 3. Класифікація та види цін у ринковій економіці. 4. Чинники, що впливають на ціну Практичні завдання: 1.Задайте функцію попиту графічним способом.
Р ціна Q попиту
   
   
   
   
   
   

Використовуючи графік, поясніть, як вплинуть на величину попиту такі нецінові фактори:

 

Ø Збільшення доходи покупців

Ø Зменшення кількості споживачів товарів

2.Задайте функцію пропозиції графічним способом.

  Р ціна Q пропозиції
   
   
   
   
   
   

Використовуючи графік, поясніть, як вплинуть на величину пропозиції такі нецінові фактори:

 

Ø Зменшення державою податків

Ø Збільшення цін на ресурси

 

3.На ринку туристичних послуг попит задано формулою Q=40-4Р, а пропозиція Q=10 +2Р

Виконайте наступні завдання:

Ø Визначте рівноважну кількість і рівноважну ціну на ринку туристичних послуг.

Ø Покажіть ціну ринкової рівноваги графічно.

Ø Що відбудеться на ринку туристичних послуг, якщо держава встановить фіксовану ціну на товар у розмірі 4 грн.

 

Тема 8.Конкуренція і монополія у ринковій економіці 1. Основні форми і методи економічної конкуренції. 2. Витоки монополізму та недосконала монополістична конкуренція. 3. Олігополістична конкуренція, її неціновий характер та основні засоби. 4. Немонополізований сектор і його роль у сучасній ринковій економіці. 5. Природний монополізм та державне регулювання функціонування відповідних монополістичних структур.  
Тема 9.Домогосподарства 1. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин: · Сутність домогосподарств; · Функції домогосподарств. 2. Доходи домогосподарств та їх розподіл: · доходи домогосподарств та їх джерела; · Розподіл доходів: функціональний та особистий. 3. Витрати на споживання. Заощадження домогосподарств: · Витрати на споживання. Ефект зміни і споживчий надлишок; · Максимізація граничної корисності; 4. Заощадження.  
Тема 10. Підприємство та підприємництво 1.Амортизаційний фонд як одне з джерел відтворення основного капіталу. 2.Час обороту капіталу та його складові частини. 3. Роль малого бізнесу в економіці. 4. Необхідність поєднання малого і великого бізнесу в ринковій економіці. 5. Форми підтримки малого бізнесу державою 6. Сутність підприємництва, та умови його існування та розвитку. Практичні завдання: 1. Базуючись на використанні схеми кругообігу товарів і ресурсів у ринковій економіці, визначте, скільки заробітної плати отримують домогосподарства, якщо підприємці реалізували 25 млн. одиниць продукції ціною 25,5 грн., а для здійснення процесу виробництва вони закупили ресурси, за які виплатили 76,4млн. гр. од. процентів, 98,1 млн. гр. од. ренти і 187,9 млн. гр. од. прибутку.   2. Результати діяльності підприємця за рік подано в таблиці:  
№ п/п Показники Одиниця вимірювання Сума
  Обсяг реалізації шт.  
  Ціна Грн.  
  Виручка від реалізації Тис. грн.  
  Бухгалтерські витрати Тис. грн. 305,0
  Бухгалтерський прибуток Тис. грн.  
  Податки Тис. грн. 94,0
  Чистий прибуток Тис. грн.  
  Приховані витрати Тис. грн.  
  Економічний прибуток Тис. грн.  

 

Підприємець отримав запрошення на роботу в перспективне підприємство, де йому обіцяють місячну зарплату 5000 грн. Якщо він погодиться на пропозицію, то зможе продати власний бізнес за 800 тис. грн. і вилучені гроші покласти на депозитний рахунок в банк під 14% річних.

Який варіант є економічно вигіднішим підприємцю?

3. На підставі даних таблиці

Підприємство Середньорічна вартість основних виробн. фондів Вартість готової продукції Кількість зайнятих, чол.
       
       

· Розрахуйте показники фондоозброєності, фондовіддачі та продуктивності праці.

· Визначте, на якому з підприємств основні виробничі фонди використовуються ефективніше.

 

Тема 11. Витрати виробництва. Прибуток 1. Теорії прибутку. 2. Шляхи зниження собівартості продукції. 3.Фактори зростання прибутку підприємства.   Практичні завдання: 1.Постійні витрати фірми становлять 240 грн. щомісяця, а змінні витрати подано в таблиці (грн.):
Обсяг виробництва,шт.                      
Змінні витрати,грн.                      
Загальні витрати, грн.                      
Середні витрати,грн.                      

· Заповніть таблицю і обрахуйте, на якому обсязі виробництва варто зупинитись фірмі, якщо ціна одиниці товару на ринку становить 62 грн.

 

2.Результати діяльності підприємця за рік подано в таблиці:

№ п/п Показники Одиниця вимірювання Сума
  Обсяг реалізації шт.  
  Ціна Грн.  
  Виручка від реалізації Тис. грн.  
  Бухгалтерські витрати Тис. грн. 305,0
  Бухгалтерський прибуток Тис. грн.  
  Податки Тис. грн. 94,0
  Чистий прибуток Тис. грн.  
  Приховані витрати Тис. грн.  
  Економічний прибуток Тис. грн.  

 

Підприємець отримав запрошення на роботу в перспективне підприємство, де йому обіцяють місячну зарплату 5000 грн. Якщо він погодиться на пропозицію, то зможе продати власний бізнес за 800 тис. грн. і вилучені гроші покласти на депозитний рахунок в банк під 14% річних.

Який варіант є економічно вигіднішим підприємцю?

3. Менеджер автосалону отримував зарплату 650 грн. в місяць Він вирішив відкрити майстерню по ремонту автомобілів у власному гаражі, який до цього здавав в оренду за 60 грн. в місяць. Щоб закупити необхідний інвентар та обладнати майстерню, менеджер зняв з банківського рахунку 6000 грн. (банк нарахував 15% річних). За рік він отримав виручку від реалізації послуг у розмірі 38 тис. грн., витрати становили 27 тис. грн. Дайте відповідь: чи варто було починати менеджеру власну справу?

Тема 12. Ринок факторів виробництва і розподіл доходів 1.Норма позичкового проценту та його динаміка. 2. Форми кредиту. 3.Банківський прибуток. 4. Фондова біржа: сутність і функції.   Практичні завдання:    
  Ділянки   Витрати виробництва Ринкова ціна пшениці (грн. за 1 т.)   Річний врожай т. Виручка від реалізації, грн.   Диференційна рента, грн.      
             
             
             
             

 

2.На ринку сільськогосподарських угідь попит на землю описується формулою QD=240-20R, а пропозиція Qs =80, де R – рента за 1 га (тис. грн.), а Q – кількість землі в гектарах.

Визначте:

1) Рівноважну ставку ренти.

2) Ціну 1 га землі, якщо ставка банківського відсотка становить 20%.

3) Що відбудеться на ринку сільгоспугідь, якщо держава встановить максимальний рівень ренти 5 тис. грн /га.

 

3. Відповідно до орендного договору, укладеного на один рік, орендна плата на земельну ділянку та розташованих на ній споруди становить 3100 гр. од. Вартість споруд – 11 тис. гр.. од.. Строк їх придатності 20 років. Позичковий процент – 10% річних. Визначте земельну ренту у складі орендної плати. Яка різниця між орендною платою ста рентою?

 

4. Пропозицію праці фахівців туристичного бізнесу задано формулою Ls=50+2w, а попит на їхню працю визначає рівняння LD =150-3 w, де L – кількість фахівців в тис. осіб, а w – денна ставка зарплати, грн.

Визначити:

1) Рівноважну кількість зайнятих та їх рівноважну зарплату.

2) Покажіть графічно.

3) Визначте зміни, які відбудуться на ринку праці, якщо держава встановить їм мінімальну зарплату 30 грн. в день.

 

5. Комерційний банк залучив від населення на 240 тис. грн. вкладів під 20% річних і надав клієнтам 210 тис. грн. кредитів під 25% річних. Визначте прибуток банку.

6. Страхова компанія “Надія” за власні кошти купила 50000 акцій ВАТ “Україна” на первинному ринку цінних паперів, заплативши 2,6 млн. грн. Через рік страхова компанія отримала 400 тис. грн. дивідендів.

Визначте:

а) номінальну вартість акцій ВАТ “Україна”;

б) курсову вартість акції, якщо ставка банківського відсотка становить 12,5%

 

7. Якщо розбити населення країни на 10 рівних за чисельністю груп, то доля кожної групи в загальних доходах населення складе (приблизно):

Група населення 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Доля в населенні, % 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

Доля в доходах, % 2 3 6 7 7 8 8 9 20 30

· Накресліть криву Лоренца

· Визначить фактори, що впливають на нерівність доходів.

Тема 13. Національна економіка. Основні макроекономічні показники 1. Суспільне відтворення, його структура та види. 2. Система національних рахунків як нормативна база макроекономічного рахівництва. 3. Індекс цін та дефлятор. 4. Структура національного багатства Практичні завдання:
Стадії виробництва Виручка від реалізації Вартість проміжного продукту Додана вартість
Пшениця (фермер)      
Борошно      
Випечений хліб (пекар)      
Хліб, доставлений до місця продажу (магазин)      

· Заповнити таблицю

· Що таке подвійний рахунок?

· Дайте визначення проміжного продукту, доданої вартості.

 

2.Відомі наступні показники діяльності країни А за 2006р. (в умовних одиницях):

Державні витрати   Рента  
Зарплата   Споживчі витрати  
Інвестиції   Експорт  
Прибуток   Амортизація  
Імпорт   Процент  

Обчислить:

· ВВП країни за сумою витрат і за сумою доходів; чи встановилась в країні макрорівновага?

· ЧНП країни

· НД країни

 

3. Розгляньте дані наведені в таблиці:

Рік Номінальний ВНП(млрд.грн) Дефлятор (в%) Реальний ВНП
       
       
       
       

Дайте відповідь на питання:

· Чим відрізняється реальний ВНП від номінального ВНП?

· Яким чином та з якою метою розраховується реальний ВНП?

· Розрахуйте реальний ВНП.

 

Тема 14. Економічне зростання та макроекономічна нестабільність 1. Проблеми економічного зростання в перехідних економіках. 2. Циклічність економічного розвитку. Економічний цикл і його фази. 3. Економічні і структурні кризи. 4. Проаналізуйте темпи економічного розвитку України за 90-ті роки ХХ ст.. (на основі макроекономічних статистичних даних). 5. Особливості сучасної економічної кризи в Україні 6.Антиінфляційні заходи держави. 7.Класична та кейнсіанська теорії зайнятості. Крива Філліпса. Практичні завдання: 1.Відомі наступні дані про сукупні обсяги виробництва країни Б за 1990-2001 роки:
Роки Обсяги виробництва, млн. нац. гр.од. Приріст (падіння), млн. нац.гр.од. Фаза циклу
  165,4    
  168,2    
  168,7    
  165,5    
  154,9    
  148,5    
  148,5    
  152,6    
  159,1    
  168,2    
  175,5    
  175,0    

Визначте:

· Приріст (падіння) сукупного обсягу виробництва країни відносно кожного попереднього року;

· Яка фаза циклу (пік, спад, депресія, пожвавлення, піднесення) відбулась в країні впродовж 1990-2001 років.

· Результати занесіть у таблицю.

· Зобразіть графічно економічний цикл країни.

 

2. За даними статистичного управління регіону, чисельність зайнятих в регіоні становить 518,6 тис.осіб. В регіоні існує безробіття з наступною структурою:

· звільнено через конверсію заводу 1,8 тис. осіб;

· звільнено за власним бажанням 12,1 тис. осіб;

· випускники закладів освіти, які не знайшли роботу – 6,7 тис.осіб;

· звільнено у зв”язку із банкрутством підприємств– 18,1 тис. осіб;

· звільнено по закінченні сезону на консервному заводі 4,9 тис.осіб

 

Розрахуйте:

· чисельність робочої сили;

· загальний рівень безробіття;

· природний рівень безробіття;

· розрахуйте циклічне безробіття.

 

3.Фактичний ВНП складає 100 млн гр. од., фрикційне безробіття – 2%, структурне безробіття – 4%, фактичне безробіття –9%.

· Чому дорівнюють втрати економіки від надмірного безробіття?

· Поясніть поняття “природне безробіття”.

· Розкрийте сутність закону Оукена.

 

4. У таблиці наведені такі індекси цін по роках:

Рік Індекс цін Рівень інфляції Темп інфляції
1-й 100,0
2-й 118,0
3-й 126,0
4-й 137,0

Розрахуйте рівень інфляції та темп інфляції для кожного року.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.016 сек.)