АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Декоративне мистецтво

Читайте также:
  1. Архітектура і образотворче мистецтво
  2. ГОТИЧНЕ МИСТЕЦТВО
  3. Готичне мистецтво та архітектура
  4. естрадне мистецтво
  5. Культура і мистецтво. Народи країн Закавказзя мають давні культурні традиції.
  6. Мистецтво 19 сторіччя
  7. Мистецтво династії Вей і Ци (386–584рр.)
  8. Мистецтво династії Мін (1368-1644).
  9. Мистецтво династій Сун (960-1279) і Юань (1279–1368 ).
  10. Мистецтво епохи просвітництва
  11. Мистецтво завершення телефонного діалогу

Художня культура середньовічної Європи

Романський стиль.

Першим самостійним, специфічно європейським художнім стилем середньовічної Європи був романський, яким характеризуються мистецтво таархітектура Західної Європи приблизно з 1000 року до виникнення готики, в більшості регіонів приблизно до другої половини і кінця XII століття, а в деяких і пізніше. Він виник в результаті синтезу залишків художньої культури Риму і варварських племен. На перших порах це був пра-романський стиль.

В кінці пра-романського періоду елементи романського стилю змішувалися з візантійськими, з близькосхідними, особливо сирійськими, також прийшли до Сирії з Візантії; з німецькими, з кельтськими, з рисами стилів інших північних племен. Різні комбінації цих впливів створили в Західній Європі безліч локальних стилів, які отримали загальну назву романського, у значенні «в манері римлян». Оскільки основна кількість збережених принципово важливих пам'ятників пра-романського та романського стилю є архітектурними спорудами: різні стилі цього періоду часто розрізняються за архітектурних шкіл.

Архітектура

Архітектура V-VIII століть зазвичай проста, за винятком будинків в Равенні, (Італія), зведених за візантійським правилами. Будинки часто створювалися з елементів, вилучених зі старих римських споруд, або декорувалися ними. У багатьох регіонах такий стиль був продовженням ранньохристиянського мистецтва. Круглі або багатокутні соборні церкви, запозичені з візантійської архітектури, будувалися протягом пра-романського періоду; пізніше вони зводилися в Аквітанії на південно-заході Франції і в Скандинавії.

Найбільш відомі і найкраще опрацьовані зразки цього типу - собор Сан-Віта візантійського імператора Юстиніана в Равенні (526-548) і восьмикутна палацова капела, побудована між 792 і 805 роками Карлом Великим в Ай-ля-Капелі (у наст. Час Аахен, Німеччина), прямо інспірована собором Сан-Віта. Одним з творінь каролингских архітекторів став вестворк, багатоповерховий вхідний фасад, фланкованому дзвіницями, який стали пристроювати дохристиянських базиликам. Вестворкі були прототипами фасадів гігантських романських і готичних соборів.

Важливі будівлі конструювалися також у монастирському стилі. Монастирі, характерне релігійне та соціальне явище тієї епохи, вимагали величезних будинків, який поєднував у собі як житла монахів, так і каплиці, приміщення для молитов і служб, бібліотеки, майстерні. Ретельно опрацьовані пра-романськімонастирські комплекси були зведені в Сент-Галле (Швейцарія), на острові Райхенау (Німецька сторона озера Констанс) і в Монте-Кассіно (Італія) ченцями-бенедиктинцями.

Видатним досягненням архітекторів романського періоду була розробка зданійс кам'яними вольтами (арочними, що підтримують конструкціями). Головною причиною для розробки кам'яних арок була необхідність заміни легко займистих дерев'яних перекриттів пра-романських будівель. Введення вольтів конструкцій призвело до загального використання важких стін і стовпів.


Скульптура

Більшість романських скульптур було інтегровано в церковну архітектуру і служило як структурним, конструктивним, так і естетичним цілям. Тому важко говорити про романської скульптурі, не торкаючись церковної архітектури. Малорозмірне скульптура пра-романської епохи з кістки, бронзи, золота виготовлялася під вплив візантійських моделей. Інші елементи численних місцевих стилів були запозичені з ремесел країн Близького Сходу, відомих за імпортованим ілюстрованим рукописів, різьбленим виробам з кістки, золотим предметів, кераміці, тканинам. Були важливі також мотиви, які відбувалися з мистецтв мігрували народів, такі, як гротескні фігури, образи чудовиськ, що переплітаються геометричні візерунки, особливо в районах на північ від Альп. Великомасштабні кам'яні скульптурні декорації стали звичайними в Європі лише в XII столітті. У французьких романських соборах Провансу, Бургундії, Аквітанії безліч фігур розміщувалося на фасадах, а статуї на колонах підкреслювали вертикальні підтримуючі елементи.

Живопис

Існуючі зразки романської живопису включають в себе прикраси архітектурних пам'яток, такі як колони з абстрактними орнаментами, а також прикраси стін із зображеннями висячих тканин. Живописні композиції, зокрема оповідні сцени за біблійними сюжетами і з життя святих, також зображувалися на широких поверхнях стін. У цих композиціях, які переважно йдуть візантійського живопису та мозаїці, фігури стилізовані і плоскі, так що вони сприймаються радше як символи, ніж як реалістичні зображення. Мозаїка, точно так само як і живопис, була в основному візантійським прийомом і широко використовувалася в архітектурномоформленіі італійських романських церков, особливо в соборі Св. Марка (Венеція) і в сіцілійському церквах в Цефалу і Монреалі.

Декоративне мистецтво

Пра-романські художники досягли найвищого рівня в ілюструванні рукописів. В Англії важлива школа ілюстрування рукописів виникла вже в VII столітті в Холі Айленді (Ліндісфарн).

Твори цієї школи, експонуються у Британському музеї (Лондон), відрізняються геометричним переплетенням візерунків у заголовних буквах, рамках і ними густо покриваються цілі сторінки, які називаються килимовими. Малюнки заголовних букв часто пожвавлюються гротескними фігурами людей, птахів, чудовиськ.

Регіональні школи ілюстрування рукописів у південній та східній Європі розвивали різні специфічні стилі, що помітно, наприклад, по копії Апокаліпсису Беати (Париж, Національна бібліотека), виготовленої в середині XI століття в монастирі Сан-Північ в Північній Франції. На початку XII століття ілюстрування рукописів у північних країнах набуло загальні риси подібно до того, як те саме сталося в той час зі скульптурою. В Італії продовжувала домінувати візантійський вплив як в мініатюрного живопису, так і в настінних розписах, і в мозаїці.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)