АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Читайте также:
  1. II. Мовленнєва змістова лінія
  2. III. Мовна змістова лінія
  3. IІІ. Діяльнісна змістова лінія
  4. V. Діяльнісна змістова лінія
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  8. Агентський договір: зміст, виконання та припинення
  9. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  10. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  11. Анотування статті суспільно-політичного змісту
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

ПРОГРАМА

контрольні завдання та методичні вказівки по дисципліні

“СОЦІАЛЬНА ЕКОНОМІКА”

для студентів галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво”

напряму підготовки 6.030504 “Економіка підприємства”

кваліфікації “Бакалавр з економіки підприємства”

спеціалізації освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

заочної форми навчання

 

 

Укладач: доц. Гавриленко Т.В.

 

 

КИЇВ - 2012

Соціальна економіка. Програма, методичні вказівки та контрольні завдання для підготовки студентів заочної форми навчання напряму підготовки “Економіка підприємства”

 

Укл. Гавриленко Т.В. – Київ: КНУТД, 2012. – 11c.

 

 

Рецензент д.е.н., проф. Гречан А.П.

 

 

Відповідальний за випуск завідувач кафедри економіки, обліку і аудиту д.е.н., професор Гречан А.П.

 

Рекомендовано кафедрою економіки, обліку і аудиту,

Протокол № __ від __.__.2011 р

 

 

З метою підвищення якості підготовки фахівців до навчального плану студентів напряму підготовки “Економіка підприємства”включено дисципліну “Соціальна економіка”, що ґрунтується на знаннях базових фахових дисциплін, таких як “Економічна теорія”, “Полтіична економія”, “Національна економіка”, “Соціологія”, “Мікроекономіка”, “Економіка підприємства”.

Метою вивчення дисципліни є поглибнення вивчення студентами закономірностей виникнення, становлення, формування та розвитку соціальної економіки, розуміння її загаль­них ознак та спільних рис, засвоєння її особливостей залежно від об’єктивних та суб’єктивних чинників.

В процесі навчання досліджуються вплив соціально-економічного розвитку на прогрес людства, взаємодоповнення ринкових механізмів та урядових заходів, розглядаються основні соціально-економічні проблеми на етапі глобалізації людського життя та економіки як його складової частини, а також підкреслюється звязок між соцільними аспектами економічної політики та економічними аспектами соціальної політики.

Зміст дисципліни розкривається у темах:

1. Предмет, метод і завдання соціальної економіки.

2. Соціально-економічний розвиток і прогрес людства.

3. Економічні системи і моделі

4. Інфраструктура соціальної економіки. Соціальний капітал нації.

5. Соціальна політика держави.

6. Політика добробуту населення. Нерівність доходів і проблема бідності.

7. Соціальна сфера як складова соціальної економіки

8. Роль соціальної сфери в підвищенні економічного зростання країни.

9. Інвестиційний потенціал сфери соціального призначення.

10. Особливості кадрового потенціалу соціальної сфери.

11. Освіта як основа соціальної сфери.

12. Сфера охорони здоров’я.

13. Модернізація культури в контексті культурної моделі розвитку суспільства.

14. Стратегія соціального розвитку країни.

 

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“СОЦІАЛЬНА ЕКОНОМІКА”

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1 Вступ до “Соціальної економіки”. Елементи та суб ’ єкти соціальної економіки.

ТЕМА 1. Предмет, метод і завдання соціальної економіки.

Сутність соціальної економіки. Принципи вільної ринкової економіки та соціальної ринкової економіки. Типи соціальної економіки. Проблеми, що вивчаються соціальною економікою. Передумови виникнення, принципи та завдання соціальної економіки.

ТЕМА 2. Соціально-економічний розвиток і прогрес людства.

Система цілей соціально-економічного розвитку. Економічне зростання в соціальній економіці. Концепція сталого розвитку суспільства. Застосування в соціальній економіці показників ефективізації розвитку.

ТЕМА 3. Економічні системи і моделі

Соціально-економічні системи. Особливості економічних моделей соціальної ринкової економіки: (1)американської, (2)шведської, (3)[західно-німецької, (4)японської, (5)південно-корейської.

 

ТЕМА 4. Інфраструктура соціальної економіки. Соціальний капітал нації.

Інфраструктура та її види. Виробнича інфраструктура. Невиробнича (соціальна) інфраструктура. Сутність «соціальної інфраструктури» та «інфраструктури соціальної економіки». Ринкова інфраструктура. Міжнародна інфраструктура. «Соціальний капітал нації» versus «social capital». Соціальний капітал як /1/ суспільне благо, /2/ моральний ресурс нації, /3/ фактор економічного розвитку

 

ТЕМА 5. Соціальна політика

Сутність соціальної політики. Соціальний захист населення як компонент соціальної політики. Складові соціального захисту населення. Благодійна діяльність як складова соціальної політики. Взаємозв’язок податкової системи та соціальної політики. Держава і державні органи. Бізнес і об’єднання підприємців. Праця та профспілки

 

ТЕМА 6. Політика добробуту населення. Нерівність доходів і проблема бідності.

Зайнятість. Форми безробіття. Показники рівня безробіття. Доходи населення, їх вимір та диференціація. Індекс споживчих цін. Податковий тягар та його розподіл. Нерівність доходів та її причини. Крива Лоренца та коефіцієнт Джіні. Регулювання доходів населення, соціальні трансферти, індексація доходів. “Компроміс” між рівністю та ефективністю. Прожитковий мінімум. Якість життя населення. Індекс розвитку людини. Програми боротьби проти бідності.

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2 Проблеми ефективного функціонування соціальної сфери економіки.

ТЕМА 7. Соціальна сфера як складова економіки

Соціальна сфера, її складові частини. Основні галузі соціальної сфери та її взаємозв’язок із сферою матеріального виробництва. Передумови розвитку соціальної сфери. Наукові основи формування соціальної сфери в контексті ринкових перетворень. Роль соціальної сфери у формуванні сучасної цивізалізації. Основні тенденції та зрушення в соціальній сфері. Ефективність соціальної сфери.

 

ТЕМА 8. Роль соціальної сфери в підвищенні економічного зростання країни.

Особливості праці в соіальній сфері. Освітньо-інноваційна діяльність у контексті формування конкурентоздатної економіки. Державна підтримка освітньо-інноваційної діяльності. Формування інтелектуального потенціалу суспільства. Людський капітал як чинник і результат розвитку соціальної сфери.

 

ТЕМА 9. Інвестиційний потенціал сфери соціального призначення.

Економічна сутність соціальної інфраструктури. Структура основних засобів соціальної сфери. Фінансове забезпечення соціальної інфраструктури. Проблеми підвищення інвестцийного потенціалу сфери соціального призначення. Шляхи відтворення основних засобів соціальної сфери.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)