АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Державні соціальні послуги

Читайте также:
  1. Асоціальні прояви особистості
  2. Біологічні, соціальні та психологічні детермінанти відхилень у поведінці
  3. Вопрос Підприємства державної форми власності (державні комерційні та казенні підприємства)
  4. Встановленні тарифів на послуги, якщо, відповідно до законодавства, ці тарифи можуть бути встановлені за згодою сторін господарського договору.
  5. Головні соціальні функції моралі.
  6. Державні видатки. Податки та їх загальна характеристика. Система оподатковування та її ефективність. Крива Лаффера.
  7. Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки з трудового навчання
  8. Державні гарантії іноземних інвестицій.
  9. Державні допомоги особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС
  10. Державні і загальні права власності
  11. Державні і міжнародні
  12. Державні пенсії військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ

- медичне страхування: екстрені – за рахунок бюджету держави тимчасового перебування, планові – з наступним проведенням взаємних розрахунків. Для трудових мігрантів можлива прив’язка медичного страхування не до місця проживання, а до місця роботи. Поліси обов’язкового медичного стархування повинні видаватись всім застрахованим незалежно від реєстрації.

- соціальне забезпечення (пенсійне забезпечення). Пенсія повинна призначатися іноземним громадянам та особам без громадянства, якщо постійне проживання підтверджується іншими документами.

Потрібне узгодження дій держав виходу та держав прибуття.

Для змушених переселенців в міграційних програмах передбачаються заходи: матеріальна допомога, допомоги та субсидії, надання житлових приміщень з фонду житла для тимчасового поселення; надання житлової площі для постійного заселення, виділення земельних ділянок під житлове будівництво; сприяння у наданні місць в стаціонарних закладах соціального обслуговування (будинках-інтернатах, дитячих будинках-інтернатах); соціально-побутове обслуговування через служби термінової соціальної допомоги; допомога в центрах реабілітації. Послуги розповсюджуються на всі легальні категорії мігрантів.

Передбачається розміщення мігрантів в пунктах первинного прийому, центрах тимчасового розміщення. Проведення консультацій психологів. Надання медичної допомоги. Розселення на постійне місце проживання може бути як індивідуальним так і в місцях компактного поселення. У першому випадку передбачається допомога у забезпеченні реєстрації та сприяння у набутті житла в індивідуальному житловому будівництві шляхом надання довгострокових безпроцентних позик та субсидій.

Проблема культурної інтеграції – аккультурації. Послуги по адаптації до соціальної та культурної ситуації в новій країні: мовні курси, служби подовженого дня для дітей (ознайомлення сімї з культурою та оточуючим середовищем). Аккультурація – заходи у духовно-культурній сфері: розвиток мережі загальноосвітніх закладів та дошкільного виховання для навчання дітей мігрантів; здійснення їх соціального обслуговування 9включаючиконсцультування з різних питань у сфері соціальної орієнтації; полегшення адаптації через створення товариств та земляцтв, культурних національних центрів. Соціально інтеграційні послуги та заходи: навчання мові, створення класів з етнонаціональним компонентом; відвідування музеїв, театрів, картинних галерей; участь різних етносів у фольклорних святах, днях міста, села; організація при необхідності освітніх інтернатів; проведення конкурсів, олімпіад.

В агентно-професійній сфері здійснюється професійна адаптація – сприяння зайнятості, включаючи допомогу у профпідготовці та перепідготовці. Підвищенні кваліфікації, організації само зайнятості та створенні робочих місць, в отриманні документів, необхідних для збереження та відновлення трудового стажу, рішення інших питань забезпечення зайнятості. Заходи з організації само зайнятості у підприємницькій сфері (малому бізнесі, фермерській діяльності, будівництві та побутовому обслуговуванні), виділення субсидій для створення нових робочих місць та організації виробництв.

Структури, що взаємодіють: міграційні служби в рамках органів внутрішніх справ (міграційний контроль), Міністерство соціальної політики (соціальний захист біженців та змушених переселенців), заклади соціального захисту населення, центри зайнятості, школи, медичні заклади, ЗМІ, деякі підприємства, громадські організації, благодійні організації, Міністерство зовнішніх справ (формування сприятливого геокультурного середовища за кордоном). Функції соціальної роботи переважно виконують громадські організації.

Актуальним є створення міграційних трудових бірж, кадрових агенцій для мігрантів, інтеграційних центрів для мігрантів у містах, шкіл та класів з етнокультурним компонентом.

Робота з різними категоріями мігрантів:

А) мігранти, що постраждали в результаті торгівлі людьми. Проблеми: виконання роботи, що не входить в обов’язки; робота зверх встановленого часу; несвоєчасна виплата зарплати; затримки зарплати; вилучення паспортів; обмеження свободи пересування; примусова праця. Потрібна допомога в легалізації, залучення правоохоронних органів. Соціальна, медична, психологічна допомога. Соціальна реклама на транспорті для попередження торгівлі. Створення соціальних притулків,проведення медичної та соціальної реабілітації.

Б) потенційні репатріанти та добровільні переселенці. Не допускати ущемлення прав співвітчизників за кордоном. Двосторонні угоди. Проведення фестивалів, виставок, конкурсів, гастролей театрів, матеріальна допомога бібліотекам, ансамблям, художнім студіям тощо

В) робота з сімями і дітьми мігрантів. Травма є наслідком страху пов’язаного зі стихійним лихом,жорстокістю з боку інших людей, війною, етнічним конфліктом, приниженням. Вона відтворює стресові стани. Діти могли бути свідками бомбардувань, вбивств, самі підлягати насиллю – потребу у психолого-соціальній допомозі. Інші стресові стани виникають у дітей, коли вони порівнюють своє становище та становище дітей в благополучних сімях. Це загострює почуття «втрати», що є характерною рисою статусу біженця. Потрібне створення реабілітаційних центрів та розробка соціально-реабілітаційних програм для дітей. Обовязкове відвідування школи, безкоштовні курси з мови, заняття в класах по ліквідації відставання у навчанні та соціокультурному розвитку. Психологічна корекція. Залучати ресурси освіти та художньої творчості. Фестиваль для обдарованих дітей.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)