АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СОЦІАЛЬНОЇ

Читайте также:
  1. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  2. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  3. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  4. Апарати для розділення неоднорідних мас
  5. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  6. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  7. Види корпоративної соціальної відповідальності
  8. Види соціальної структури
  9. Види та методи соціальної діагностики
  10. Визначення осідання грунту основи масивних ГТС.
  11. Використання соціальної інформації
  12. Висновки до другого розділу

ПЕРЕДМОВА

В

Україні підготовка фахівців для соціальної сфери активно розвивається в останні роки на основі наукових поглядів різних тукових шкіл соціальної роботи: соціально-педагогічних, психологіч-іих, менеджменту соціальної роботи. Відсутність сталих академічних іідходів призводить до певної еклектики в загальному науково-тео->етичному просторі соціальної сфери, що позначається на створенні іідповідних навчальних програм, навчально-методичних матеріалів, іавчальних планів, підручників, посібників. Це яскраво відображає акож етап становлення соціальної роботи як науки, її синтетичний:арактер. Про це свідчать унікальні за своїм змістом видання вітчиз-іяних колег, які працюють в різних організаціях, вищих навчальних іакладах країни: Міжрегіональній академії управління персоналом, Ужгородському національному університеті, Києво-Могилянській ака- \ем\ї, Дитячому християнському фонді, Національному педагогічно-іу університеті ім. В.М. Драгоманова, Українському державному центрі оціальних служб для молоді, Академії праці і соціальних відносин, Українському інституті соціальних досліджень. Кожен із названих зак-іадів має власне обличчя, яке презентує соціальну роботу як про-зесійну діяльність.

Могутні кроки у цьому напрямку зроблено в Росії, де навчальні ідручники, посібники, навчально-методичні матеріали видаються в іамках Державної програми науково-методичного забезпечення спеці-льності "Соціальна робота".

Цінними для розуміння специфіки соціальної роботи в країнах ■ахідної Європи є переклади зарубіжних видань, що здійснені спе-,іалістами Києво-Могилянської академії.

Кафедра соціальної роботи Відкритого міжнародного університе-у розвитку людини "Україна" є однією з наймолодших і розпочала вою роботу на основі авторських програм викладачів кафедри і іетодичної бази, яка сформувалась в країні наприкінці XX і на по-атку XXI століття. Навчально-методичний комплекс навчальної дис-ипліни (НМКД) "Соціальна робота (теорія і практика)" розроблявся аким чином, щоб відповідати принципам наступності (взаємодопов-ення, розширення і поглиблення навчального матеріалу за рівнем і бсягом складності), послідовності та інтегративності. НМКД є логіч-им продовженням вивчення дисциплін "Вступ до спеціальності", Соціально-педагогічний патронаж", "Соціальна педагогіка".

-З -


Мета навчального посібника — розширення і поглиблення знань з основ теорії і практики соціальної роботи, сприяння студентам у на­бутті певного рівня кваліфікації. У процесі вивчення дисципліни вони повинні оволодіти уміннями і набути навички, що передбачені квалі­фікаційними вимогами до підготовки фахівця соціальної сфери. Ок­ремі питання, що розглядаються у межах тем, нашаровуючись одне на одне, можуть повторюватись і закріплюватись при вивченні інших тем, тобто за випереджаючим принципом. Окремі теми висвітлюють­ся в історичному аспекті, однак основний зміст історії соціальної роботи розглядається під час вивчення навчальної дисципліни "Істо­рія соціальної роботи".

Таким чином відбувається співвіднесення проблем соціальної ро­боти у різних сферах суспільства з цільовими групами чи категоріями населення. Кожний розділ закінчується рубіжним контролем, форму проведення якого обирає викладач: письмова контрольна робота за варіантами, "круглий стіл", конференція, захист творчих робіт, напи­сання рефератів тощо.

Семінарські заняття проводяться у формі бесід, дискусій, колоквіу­мів з обов'язковим включенням тренінгового компонента (вправи, ігрові ситуації на початку занять), творчі і самостійні завдання, вико­нання яких перевіряється після проведення бесіди для закріплення знань. Практичні заняття побудовані таким чином, щоб зосередити увагу на розв'язанні певних соціально значущих проблем, форму­ванні умінь і навичок індивідуальної і групової роботи. Такий підхід вимагає позбутися поспіху, поверхового і зневажливого ставлення до розв'язання того чи іншого питання, навчального завдання. Це складний шлях встановлення взаєморозуміння між викладачем і сту­дентами в самому студентському колективі і впливу всього навчаль­ного процесу на емоційне самопочуття, настрій, відносини, ставлення до навчання.

Становлення в Україні нової професії "соціальний працівник", ство­рення розгалуженої системи соціальної роботи на різних рівнях роз­витку суспільства, вдосконалення роботи закладів і установ, які здійснюють різнобічну допомогу соціально уразливим верствам на­селення, розвиток спеціалізованої допомоги окремим цільовим гру­пам і категоріям населення зумовлюють необхідність розширення підго­товки спеціалістів, до яких висуваються професійні вимоги щодо рівня кваліфікації і морально-духовних якостей, таких, як милосердя, співчут­тя, емпатія, почуття громадянської, соціальної і особистісної відпові­дальності, вміння працювати з людьми. Створення благополучного, сприятливого, духовно збагаченого середовища для розвитку осо­бистості, допомога у самозбереженні, самозахисті, власному роз-

-4-


витку і реалізації своїх можливостей — сутність соціальної роботи. З одного боку — філантропічний підхід для забезпечення належного рівня виживання, позитивна соціалізація, з іншого — соціальний за­хист, педагогічна, психологічна і духовна підтримка, що сприяють духовному оновленню, збереженню свого власного "Я", цілісності особистості, розвитку її можливостей допомагати не тільки собі, але й іншим.

Ми вважаємо, що навчання студентів форм і методів соціальної роботи, соціальних технологій не повинно бути механічним відобра­женням окремих соціальних процесів і явищ. Цей аспект соціальної роботи не повинен бути позбавлений віри у сили добра і можливості особистості зберегти в собі найкращі якості, одухотвореності, якою повинно бути просякнуто все життя людини. За таких умов можна чекати позитивних результатів.

Навчально-методичний комплекс з дисципліни — не догма, а ре­зультат теоретичного опрацювання наукових підходів до соціальної роботи і практичного їх втілення в умовах інтегрованого навчання в Університеті "Україна".

Динаміка і результативність обраних підходів внаслідок їх подаль­шого вдосконалення, змістовного наповнення, коригування виявляється за певних умов — і часових (3-5 років опрацювань), і організаційних (стала система навчального процесу із сформованими університетсь­кими традиціями, історією, загальним освітньо-культурним рівнем, науково-методичним і матеріальним забезпеченням всіх складових навчального процесу). Умови викладання навчальної дисципліни в Уні­верситеті "Україна" дають змогу, не порушуючи цілісності навчальної програми, підходити творчо до її реалізації.

Досвід викладання дисципліни "Соціальна робота (теорія і практи­ка)" переконав нас у необхідності розробки власного навчального посібника, який би відображав цілісне уявлення про соціальну роботу як науку, навчальну дисципліну і професію. З цією метою тексти лекцій з дисципліни стали основою для підготовки до видання навчального посібника "Соціальна робота (теорія і практика)". Пропонований посібник є результатом поєднання і висвітлення наукових поглядів на соціальну роботу, які сформувались в нашій країні, Росії і за­рубіжжі. Автори висвітлили наявні наукові праці і представили власні доробки.

Навчальний посібник складається з 4 розділів. У першому — "Тео­ретичні основи соціальної роботи" — соціальна робота розглядаєть­ся як наука і навчальна дисципліна, досліджуються принципи станов­лення її теорії, процес соціальної роботи, етичні принципи і цінності соціальної роботи, роль соціального працівника, складові елементи

-5-


соціальної роботи, функції соціальних працівників, соціальна робота як професія.

У другому розділі — "Методи соціальної роботи" — дається характеристика методівї: соціологічних, організаційно-розпорядниць­ких, психологічних, висвітлюю, ^ся найбільш актуальні методи соціальної роботи.

В третьому розділі — "Соціальні технології і технології соціальної роботи" — приділяється увага практичним аспектам соціальної до­помоги, підтримки і захисту, таким, як: соціальна опіка і піклування, забезпечення, страхування; соціа/.^на діагностика, експертиза, профі­лактика, соціальна адаптація і реабілітація, корекція і терапія, прогно­зування і проектування, посередництво, консультування, соціальне навчання.

У четвертому розділі — "Соціальна робота з різними цільовими групами і категоріями населення" — вдосконалюються і поглиблю­ються знання із застосування методів і технологій соціальної роботи відносно окремих осіб і груп населення, які знаходяться у складній життєвій ситуації — з інвалідами, сиротами, дітьми і сім'єю, людьми літнього віку, молоддю, жінками, у сфері зайнятості. Такі болючі теми сучасного суспільства, як носії ВІЛ-СНІДу, наркоманія і алко­голізм, люди, що зазнали різного роду насилля, інші катеегорії насе­лення, про які детально не йдеться в навчальному посібнику внаслі­док об'ємності матеріалу, це висвітлюватиме навчальний посібник "Со­ціальна робота із спеціальними групами клієнтів", підготовлений ка­федрою соціальної роботи ВМУРОЛ. Після кожного розділу дається список рекомендованої літератури за темою, питання і завдання для семінарських і практичних занять.

Представлений навчальний посібник "Соціальна робота (теорія і практика)" є першою ластівкою нашої кафедри. Ми сподіваємось, що посібник виявиться корисним для територіально відокремлених підрозділів Університету "Україна" та інших вищих навчальних зак­ладів.

Просимо надсилати свої зауваження, пропозиції і рекомендації щодо змістовного наповнення лекцій, добору наукової і навчально-методичної літератури, структури посібника за адресою Університе­ту "Україна": місто Київ, вул. Хорива 1-г.

-6-


Розділ І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СОЦІАЛЬНОЇ

РОБОТИ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)