АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Соціальне прогнозування

Читайте также:
  1. Галузі знань 1301 «Соціальне забезпечення»
  2. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  3. Закон як соціальне явище
  4. Обов'язкове державне пенсійне соціальне страхування.
  5. Пияцтво та алкоголізм як соціальне зло.
  6. Розділ 14. Соціальне обслуговування
  7. Розділ 14. Соціальне обслуговування
  8. Розділ 14. Соціальне обслуговування
  9. Розділ 14. Соціальне обслуговування
  10. Соціальне забезпечення
  11. Соціальне консультування
  12. Соціальне моделювання і прогнозування

Прогнозування — це соціальна теорія пізнання, яка знаходиться у специфічній взаємодії з цілим рядом груп знань, які тією чи іншою мірою розглядають в якості основного об'єкта майбутнє, здійснюють, аналіз на різних рівнях — теоретичному, психолого-інтуїтивному, прак- тичному — проблеми близького і далекого майбутнього.

Об'єктом прогнозу є процеси (явища, події"), на які спрямовано дослідження з метою вироблення прогнозу. Метою його є правильна оцінка всього нового, що в сучасних умовах позитивно впливає на соціальне життя, що із сучасного життя може не тільки зберігатися, але і переходити в майбутнє. Це стосується різних форм соціального життя, принципів, змісту і методів діяльності.

Прогнозування слугує підготовці завчасно підготовлених пропо- зицій, проектів, програм, рекомендацій і оцінок, тобто визначає, в якому напрямку бажаним є розвиток об'єктів в області, що дослід- жується (культура, охорона здоров'я, освіта, сільське господарство) і як насправді може відбуватися розвиток. Відповідно до цього виз-

-238-


начають і типи завдань прогнозування: визначення і мотивування мети розвитку; визначення засобів, способів, шляхів досягнення цілей.

Соціальне прогнозування — це дослідження соціальної системи на більш глибокому рівні, який дає можливість передбачати, прогно­зувати майбутнє, яке одночасно виступає як синтез різнобічних знань про суспільство.

Виділяють кілька етапів соціального прогнозування: аналітичний, дослідницький, програмний, організаційний.

Аналітичний етап повинен визначити стан і тенденції розвитку об'єкта прогнозування і відповісти на запитання: яким є бажаний рівень задо­волення конкретних суспільних потреб, досягнення яких пов'язано з розвитком об'єкта прогнозування; які результати майбутнього роз­витку і в яких галузях, сферах є бажаними і необхідними для досяг­нення бажаного рівня.

Дослідницький етап відповідає на такі запитання: які можливі ре­зультати майбутнього розвитку в указаних областях досліджуваного об'єкта; які проблеми виникають через невідповідність необхідних і можливих результатів майбутнього розвитку; чітко сформулювати проблему, яка виникає в результаті дослідження і яка підлягає вирі­шенню.

Програмний етап зумовлює отримання відповідей на питання: яки­ми с можливі шляхи (варіанти) досягнення бажаних і небажаних ре­зультатів: який проміжок часу займе реалізація кожного із можливих результатів; який ступінь впевненості в реалізації кожного із можли­вих варіантів (шляхів) вирішення.

Організаційний етап — це кадрові, матеріально-технічні і фінан­сові ресурси, які необхідні для реалізації кожного із можливих варі­антів; комплекс організаційно-технічних заходів, які забезпечують отримання певних результатів у досягненні того чи іншого варіанту; визначення найбільш раціональних з них.

Система методів і способів прогнозування називається методи­кою прогнозування, яка включає в себе такі етапи: 1) передпрогноз-на орієнтація: визначення об'єкта дослідження (охорона здоров'я, студенти, пенсіонери та інш.), предмета дослідження (наприклад, рівень економічної захищеності студентів), проблеми, цілі, завдання, час проведення; висунення робочих гіпотез, вибір методів; визначення структури та організації дослідження; 2) прогнозний фон — збір Даних, які впливають на розвиток об'єкта: рішення, нові документи, безпосередні події, при цьому враховуються процеси у суміжних об­ластях; 3) пошукова модель — узагальнене бачення об'єкта в сис-темі основних показників, параметрів, які відображають його харак-тер і структуру; 4) пошуковий прогноз — проекція первинної моделі

-239-


у майбутнє відповідно до тенденції, яка спостерігається із врахуван ням факторів прогнозного фону з метою виявлення проблем, як підлягають вирішенню; 5) нормативний прогноз — проекція первинної моделі в майбутнє відповідно до заданих цілей і норм за заданин критеріями; 6) оцінка ступеня достовірності і уточнення прогностич них моделей через систему експертного опитування; 7) вироблень рекомендацій для підготовки оптимальних рішень на основі спів став- лення прогностичних моделей.

В сучасних умовах налічується більше 200 методів прогнозувань Серед них найбільш поширеними є методи екстраполяції і експерти- зи, які основані на часових і параметричних рядах ретроспективне розвитку об'єкту прогнозування. Інші методи базуються на викорис- танні обчислювальної техніки, розробці спеціальних алгоритмів і про-грам, які вимагають значних затрат ресурсів і більш високої кваліфі кації розробників прогнозів: багаторівнева морфологія, багаторівне- ва експертиза, матричні методи.

Асоціативні методи — процедури прогнозування на базі побудо- ви специфічних аналогових моделей реальних об'єктів і процесів.

Ігри — метод, який використовується в безпосередніх перед-планових дослідженнях, а також для верифікації прогнозів.

Імітування — побудова математичної моделі з метою навчання І верифікації рішень як результатів прогнозного дослідження.

Індивідуальне передбачення експерта — оцінка провідного спеці аліста-лідера, експерта в даній області аналізу, дослідження.

Інтуїтивні методи (передбачення) — найбільш широко викорис- товуються в системі управління, а також при прогнозуванні різних соціальних явищ, базуються на широкому залученні найбільш компе- тентних експертів і постійному підвищенні їх кваліфікації, відповідаль- ності за експертизу.

Історична аналогія — перенесення у часі чи із інших областей знань виявлених закономірностей, тенденцій розвитку схожих подій.

Каузальне моделювання — встановлення причинно-наслідкових зв'язків відомих фактів.

Класифікаційні ознаки методів прогнозування — специфічні відмінності за ступенем форматизації, за принципом дії і за способом отримання інформації.

Класифікація методів — вибір методів, адекватних завдання які вирішуються.

Метод Дельфі зумовлює кілька етапів автономного опитуване експертів, які об'єднані в групи. Існує кілька спеціальних метод обробки і відбору результатів експертних опитувань.

Методи випереджаючої інформації — групи методів, засова-

-240-


L


них на властивостях науково-технічної інформації випереджати прак­тичне втілення досягнень науки.

Мозкова атака — колективна оцінка, яка регламентована особ­ливими правилами, які засновані на стимулюванні творчої діяльності експертів шляхом спільного обговорення проблеми.

Статистичне моделювання — розробка і аналіз моделей, які створюються на базі статистичного матеріалу минулого і сучасності.

Сценарій — розробка і опис передбачуваного курсу подій в дос­ліджуваній сфері (середовищі, системі) та її оточенні, починаючи з конкретного даного вихідного етапу і закінчуючи часом випереджен­ня прогнозу.

Евристичні методи — ґрунтуються на аналізі історичних і сис­темних детермінуючих зв'язків. Механізм передбачення базується на екстраполяційних, сценарних, імовірних прогнозах, статистичному моделюванні.

Серед видів і технологій соціального прогнозування виділяють: прогноз рівня життя і зайнятості населення, прогноз пенсійного за­безпечення, прогноз економічної безпеки (бідність, безробіття), про­гнозування екологічних процесів та інш.

Прогнозування як технологія соціальної роботи — дослідження соціальної системи з метою передбачення ефективності форм, ме­тодів, підходів, проектування і програмування соціальної роботи з окремим клієнтом на рівні індивідуальної роботи, групою, спільно­тою, громадою на мезорівні, діяльності соціальних служб, організацій і установ на макрорівні соціальної роботи. Вибір методів прогнозу­вання залежить від змісту соціальної роботи, певного її напрямку, категорій клієнтів тощо.

Питання і завдання до семінарського заняття:

/. Охарактеризуйте науковий характер соціального моделю­вання і прогнозування.

2. Як соціальне моделювання і прогнозування можуть поліпши­ти соціальну ситуацію певної соціальної групи?

3. Яким чином можливо застосовувати соціальне моделюван­ня і прогнозування щодо поліпшення життя окремої особистості?

4. Які етапи соціального моделювання і прогнозування викорис­товуються у практиці соціальної роботи?

5. На основі аналізу наукових даних, прикладів із практичної Роботи соціальних працівників визначте вірогідність соціальних Прогнозів.

6. Чим відрізняється соціальне прогнозування від педагогіч­ного?

-241 -


Завдання для практичного заняття

На основі вивчення роботи певної соціальної служби (систе» праці і соціальної політики, соціальних служб для молоді, реабіліта цінного центру) складіть пізнавальну і прогностичну модель.

Рекомендована література:

1. Гершунский Б.С. Педагогическая прогностика: Методология, теория, пр тика. — К., 1986.

2. Основьі социального прогнозирования: Учебно-методическое пособие под ред. Г.Е. Шепитько. — М., 2001.

3. Сафронова В.М. Прогнозирование и моделирование в социальной те: Учеб. пособие для студ вьісш. учеб. заведений — М.: Издательский "Академия", 2002. — 192 с.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)