АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Література до вивчення теми

Читайте также:
  1. AГIOГРАФІЧНА ЛІТЕРАТУРА
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. IV. Вивчення нового матеріалу
  4. V. РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА
  5. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  6. Американська література 20 ст.
  7. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  8. Апокрифічна та есхатологічна література раннього Середньовіччя.
  9. Базова література
  10. Базова література
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  12. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

КРИШТОПА В.І.

 

СОЦІОЛОГІЯ

Практикум

 

 

 

Міністерство освіти і науки України

Івано-Франківський національний технічний університет
нафти і газу

Кафедра філософії

 

КРИШТОПА В.І.

 

СОЦІОЛОГІЯ

Практикум

Навчально-методичні поради
для студентів спеціальностей
“Економіка підприємства”, “Менеджмент організацій”
та “Облік і аудит”

МВ 02070855-944-2002

 

 

Рекомендовано навчально-методичним

об’єднанням спеціальностей

“Економіка підприємства”,

“Менеджмент організацій”,

“Облік і аудит”

 

Івано-Франківськ

 

Криштопа В.І. Соціологія: Навчально-методичні поради. — Івано-Франківськ: Факел, 2002. – 174 с.

У посібнику подано навчально-методичний матеріал, що характеризує зміст основних методів і процедур прикладного соціологічного дослідження.

Він містить навчально-тематичний план лекційного курсу і практикуму, запитання для заліків та тематику контрольних робіт для студентів заочної форми навчання. Основна мета практикуму – допомогти студентам виробити навики з застосування на практиці результатів емпіричних соціологічних досліджень та здійснення соціального управління і, зокрема, соціоінженерної діяльності.

 

 

Рецензент:

кандидат філософських наук,

доцент кафедри філософії ІФНТУНГ Стойко І.М.

 

Дане видання – власність ІФНТУНГ. Забороняється тиражування та розповсюдження.

 

Криштопа В.І. Соціологія: Навчально-методичні поради. – Івано-Франківськ: Факел, 2002. – 174 с.

У посібнику подано навчально-методичний матеріал, що характеризує зміст основних методів і процедур прикладного соціологічного дослідження.

Він містить навчально-тематичний план лекційного курсу і практикуму, запитання для заліків та тематику контрольних робіт для студентів заочної форми навчання. Основна мета практикуму – допомогти студентам виробити навики з застосування на практиці результатів емпіричних соціологічних досліджень та здійснення соціального управління і, зокрема, соціоінженерної діяльності.

 

 

Рецензент:

кандидат філософських наук,

доцент кафедри філософії ІФНТУНГ Стойко І.М.

 

Голова

навчально-методичного об’єднання

спеціальності “Економіка підприємства” М.О.Данилюк

 

Голова

навчально-методичного об’єднання

спеціальності “Менеджмент організацій” В.П.Петренко

 

Завідувач кафедри філософії Д.М.Скальська

 

Член експертно-рецензійної комісії

університету М.О.Данилюк

 

Нормоконтролер О.Г.Гургула

 

Коректор О.М.Коломієць

 

Дане видання – власність ІФНТУНГ. Забороняється тиражування та розповсюдження.

ПЕРЕДМОВА

 

У даному навчально-методичному посібнику з усіх етапів емпіричного дослідження розглядається лише етап опрацювання і аналізу одержаних даних і обговорюються загальні принципи інтерпретації результатів математико-статистичного аналізу. Методологічні питання загального характеру, що постають у зв’язку із застосуванням математико-статистичних методів у соціології, у посібнику не розглядаються.

Безперечно, математичні методи, застосовані подібним чином, не дають ще того ефекту, який досягається, скажемо, в результаті моделювання соціальних процесів з використанням складного математичного апарата. Однак використання їх як засобів опрацювання первинних даних – необхідний і найчастіше зустрічається спосіб застосування цих методів у конкретних соціологічних і маркетингових дослідженнях.

У навчально-методичному посібнику описуються лише деякі методи математичної статистики, найбільш цікаві з точки зору практики конкретних соціологічних і маркетингових досліджень. Значна частина розділів математичної статистики, що інколи займають важливе місце в логічній структурі математичної теорії, але мають менший інтерес для соціологічної практики, опущені взагалі. При викладанні інших розділів інколи змінювалась звична послідовність подачі матеріалу з тим, щоб зробити більш доступним для нематематиків описання основних статистичних процедур, методів і понять.

Автор не дотримувався точності у викладі методів математичної статистики, зосереджуючи основну увагу на характеристиці сутності того чи іншого статистичного методу. Формули в посібнику, як правило, наводяться без виведення і теоретичного обгрунтування. Причому завжди, коли це було можливо, для кожного показника відбиралася формула найбільш простого вигляду. Інколи з чисто навчальною метою подається декілька варіантів формул для обчислення одного і того ж статистичного показника і обговорюються переваги їх використання в різних ситуаціях, що характеризуються різними наборами обмежень. Основна мета даного посібника полягає в тому, щоб допомогти студентам виробити практичні навички у виборі потрібного їм статистичного методу опрацювання емпіричного матеріалу і інтерпретації одержаних результатів.

В основу побудови посібника покладено принцип поступового наростання складності описуваних методів від практикуму до практикуму. На початку наводяться принципи групування первинних емпіричних даних і складання статистичних таблиць (практикум 1). Статистичні способи аналізу і описування властивостей окремо взятої змінної величини розглядаються в практикумі 2, в практикумі 3 наводиться графічний метод аналізу розподілів. Далі здійснюється перехід до розглядання взаємозв’язків між двома змінними (практикум 4). Після цього описуються більш складні методи вимірювання зв’язків: часткова і множинна кореляція, рівняння регресії, дисперсійний аналіз (практикум 5, 6, 7, 8, 9).

Виклад методів теорії кореляції і дисперсійного аналізу ведеться на основі і слідом за описанням більш простих статистичних прийомів і методів. Описування кожного статистичного методу супроводжується методичними вказівками з техніки розрахунку і ілюструється прикладами з практики соціологічних досліджень. Таким чином, студент знайомиться з “кухнею” статистичного опрацювання емпіричних даних, розпочинаючи зі статистичних групувань і розподілів і завершуючи кореляційним і дисперсійним аналізом.

У відповідності з призначенням посібника виклад всіх проблем ведеться в плані виявлення умов і можливостей застосування того чи іншого методу головно для опрацювання даних, одержаних емпіричним шляхом. Висвітлення ролі і місця статистичних методів на інших етапах соціологічного дослідження цікавило нас значно менше і вживалось лише такою мірою, коли це могло сприяти створенню у студента цільового уявлення про єдиний статистичний підхід до аналізу соціальних проблем.

Так, говорячи про опрацювання первинних даних, неможливо було обійти серйозне питання про збір інформації (попередня стадія) та оцінка надійності одержуваних результатів (послідуюча стадія). Однак у даному випадку описується лише статистичний аспект збирання інформації (визначення чисельності вибірки і способів формування вибіркової сукупності).

Питання, пов’язані з обговоренням достоїнств різних методів одержання інформації (анкета, інтерв’ю, документи тощо) і викладені в конспекті лекцій з нормативного курсу “Соціологія” для студентів економічних спеціальностей (Івано-Франківськ, 1999), в даному посібнику не розглядаються.

У процесі написання навчально-методичного посібника частково використовувався досвід, накопичений соціологічною практикою і викладений в окремих статтях, чисельних монографічних дослідженнях і посібниках, виданих останнім часом.

 

 

  ЗМIСТ  
    ст.
  Передмова................................……………………………  
  Мета і завдання нормативного навчального курсу “Соціологія” ……………………………….……………..  
1.1 Що треба знати ………………………………….……….  
1.2 Що треба вміти ………………………………….………..  
1.3 З чим треба ознайомитись ………………………………  
  Зміст нормативного навчального курсу “Соціологія” …  
2.1 Зміст лекційного курсу ……………………………. ……  
2.2 Зміст семінарських занять ……………………………….  
  Навчально-методичні поради до практичних занять ….  
3.1 Заняття 1 Предмет, структура, функції соціології. Економічна соціологія як наука ………………….……..  
3.2 Заняття 2 Виникнення, становлення і розвиток соціології як самостійної науки ……………….…………  
3.3 Заняття 3 Методи і організація соціологічного дослідження ………………………………………………  
3.4 Заняття 4 Проект і програма соціологічного дослід-ження.……………………………………………………..  
3.5 Заняття 5 Інструментарій соціологічного дослідження.  
3.6 Заняття 6 Вимірювання в соціології ……………………  
3.7 Заняття 7 Особистість в системі зв’язків ………………  
3.8 Заняття 8 Соціологія праці та освіти ………….………..  
3.9 Заняття 9 Інноваційна трудова поведінка ……….……..  
  Залікові питання з нормативного навчального курсу “Соціологія” ……………………………….………………  
  Тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання …………………………………………..  

 

 

3 НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ
ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
З СОЦІОЛОГІЇ

 

МОДУЛЬ 1

 

3.1 ЗАНЯТТЯ 1 Предмет, структура, функції соціології. Економічна соціологія як наука

План

1 Предмет і об’єкт соціології. Структура і завдання економічної соціології.

2 Соціологія в системі гуманітарних і економічних наук.

3 Функції та категоріальний апарат соціології.

4 Основні соціологічні підходи до вивчення соціологічних явищ.

5 Практикум: Групування і зведення емпіричного матеріалу в таблиці.

Мета заняття: Ознайомлення студентів з структурою і завданням загальної та економічної соціології, а також вироблення практичних навиків щодо групування і зведення емпіричного соціологічного матеріалу в таблиці

 

Література до вивчення теми

 

1. Арон Р. Етапи розвитку соціологічної думки. — Київ. — 1995.

2. Гиденс Э. Девять тезисов о будущем социологии (теория и история экономических и социальных институтов и систем). — Москва. — 1993.

3. Городяненко В.Г. Соціологічний практикум: Навчально-методичний посібник. — Київ. — 1999.

4. Дюрин А.В. Экономическая социология. — Минск. — 1997.

5. Дюркгейм Э. Соціологія і соціальні науки // Філософська і соціологічна думка, 1992.

6. Конспект лекцій з нормативного навчального курсу “Соціологія”. — Івано-Франківськ. — 1999.

7. Піча В.М. Соціологія: Навчальний посібник. — Київ. — 2000.

8. Соціологія: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. — Київ. — 1999.

9. Ядов В.А. Соціологія повинна стати самостійною наукою //Філософська і соціологічна думка. — 1989.

10. Якуба О.О. Соціологія: Навчальний посібник для студентів. — Харків. — 1996.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)