АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Соціальна стратифікація і соціальна мобільність ( 8 годин)

Читайте также:
  1. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  2. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  3. Девіантна поведінка. Соціальна природа правопорушення
  4. Для студентів спеціальності «Соціальна педагогіка» 4 курс
  5. До якого елементу системи відноситься наступне: імідж, соціальна відповідальність, готова продукція, надані послуги?
  6. До якого елементу системи відносять таке: імідж, соціальна відповідальність, готова продукція, надані послуги?
  7. Європейська соціальна хартія-правовий регулятор соціальних служб
  8. Клас як соціальна група
  9. Коробки передач. Роздавальні коробки (10 годин)
  10. Основи проектування автомобіля (2 годин)
  11. Податкова соціальна пільга
  12. Рольова теорія особистості: соціальний статус, соціальна роль. Рольовий конфлікт.

Поняття соціальної стратифікації. Стратифікація як ієрархічна шкала соціальної нерівності. Сутність і функції соціальної стратифікації.

Основні типи стратифікаційних систем: біосоціальна (фізично-генетична), рабовласницька, кастова, станова, класова, етакратична, соціально-професійна і т.д. Види соціальної стратифікації(закрита, відкрита).

Системні характеристики стратифікації. Одновимірна і багатовимірна соціальна стратифікація. Критерії соціальної стратифікації: прибуток, освіта, влада, престиж і т.д.

Різні підходи до рішення питання про причини соціальної стратифікації: функціональний, конфліктологічний і т.д.

Соціальна мобільність, горизонтальна і вертикальна мобільність. Типи і основні форми соціальної мобільності. Маргінальні групи.

Соціальна стратифікація сучасного західного суспільства.

Еволюція соціальної структури і особливості соціальної стратифікації в сучасному суспільстві. Соціальна стратифікація сучасної України.

Тема 4. Соціальна девіація та аномия (9 годин)

Поняття «соціальна норма» і девіантна (що відхиляється) поведінка.

Історична і культурна мінливість поняття «соціальна норма». Позитивні (схвалювані) і негативні (осуджувані) відхилення від загальноприйнятих соціальних стандартів.

Девіантна і деліквентна поведінка. Випадкові і стійкі форми девіації. Депрівірованні соціальні групи. Девіантна субкультура, девіантна ідентичність. Стігматизація.

Різні підходи в поясненні девіації: біологічні, генетичні, психологічні, соціологічні, культурологічні, конфліктологічні і ін.

Аномія як прояв кризи і розпаду нормативних стандартів поведінки і ціннісних орієнтацій, регулюючих соціальні взаємодії.

Основні типи девіантної поведінки. Теорії аномии.

Соціальна дезорганізація і соціальний контроль. Соціальні розпорядження і система соціальних санкцій. Основні функції і форми соціального контролю як механізму регуляції і підтримки стабільності в суспільстві.

 

 

Тема 5. Соціологія сім'ї (9 годин)

Специфіка соціологічного аналізу сім'ї як соціального інституту і як малої соціальної групи. Предмет і основні категорії соціології сім'ї.

Структура і типологія сімей по різних критеріях: форма браку, сфера вибору чоловіка, владні відносини, спадкоємство і т.д.

Основні суспільні і індивідуальні функції сім'ї: репродуктивна, виховна (соціалізація), економічна, рекреативна (досугова), соціально-статусна, емоційна, сексуальна і ін.

Фази життєвого циклу сім'ї. Зовнішні і внутрішні чинники, що впливають на згуртованість сім'ї і її стабільність. Мотиви вступу до браку.

Роль сім'ї в становленні і розвитку особистості. Сімейна структура і сімейні традиції.

Соціальні причини розпаду сімей. Мотиви розлучень і їх соціальні наслідки.

Сучасна сім'я: стан і перспективи розвитку (світовий і вітчизняний досвід).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)