АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 9. Соціологія освіти. Соціологія культури

Читайте также:
  1. Архаїчні джерела української культури
  2. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  3. Братства та їх роль в обороні української культури від асиміляції у ХVІ – першій половині ХVІІ століття.
  4. Взаємодія та взаєморозуміння в контексті етики та культури
  5. Вимоги до залу лікувальної фізичної культури
  6. Влияние стероидов на сердечно-сосудистую систему (использованы реальные истории болезней культуристов)
  7. Гіденс Е. Соціологія /Пер. з англ. В.Шовкун, А.Олійник. – К., 1999.
  8. ГЛАВА І. СОЦІОЛОГІЯ ПРАВА ЯК
  9. Державний стандарт загальної середньої освіти.
  10. Доба лицарства. Хрестові походи та їхня роль у формуванні лицарської культури. Кодекс лицарської моралі та куртуазних естетичних норм. Нова концепція кохання.
  11. Емпірична соціологія, зміст основних етапів її розвитку.
  12. З ДИСЦИПЛІНИ «СОЦІОЛОГІЯ»

Освіта і наука як соціальні інститути, їх функції. Аналіз світових тенденцій в освіті та науці. Гуманізація освіти. Освіта в Україні і проблеми підготовки сучасних фахівців. Соціологічна освіта в Україні.

Соціальна сутність культури та її функції. Культура як спосіб ціннісного освоєння дійсності. Предмет та основні категорії соціології культури. Прямий та опосередкований характер соціальних показників культури. Культура і особистість. Самопізнання та самореалізація як показники культурної діяльності. Культурна взаємодія та соціальна ідентифікація особистості. Специфіка сучасного соціологічного підходу до аналізу культурних систем.

Особливості національної культури у контексті відродження українського соціуму.

 

 

Тема 10. Соціологія економічного життя. Соціологія праці та управління

Економічні інститути. Виробництво, розподіл матеріальних благ та послуг, регулювання грошового обігу, організація в розподіл праці, трудова діяльність, власність, ринок.

Предмет і об’єкт економічної соціології. Соціальні функції економіки. Основні поняття та категорії економічної соціології. Проблемні пошуки вітчизняної економічної соціології.

Сутність, предмет, об’єкт соціології праці та управління. Категорії соціології праці та управління. Соціологічний аналіз економічних потреб,

інтересів, цінностей різних соціальних груп, їх поведінки в економічній галузі. Проблеми зайнятості населення та регулювання конфліктів у сфері зайнятості. Роль соціології праці і управління у вирішенні соціально-економічних проблем.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Модуль I. Соціологія

Змістовий модуль 1. Соціологія

Тема 1. Соціологія як наука її предмет і методи

Мета: закріплення, поглиблення, систематизація знань про: дисципліну «Соціологія», її мету, завдання, особливості, предмет, функції, закони та категорії.

 

План вивчення теми

1. Передумови виникнення соціології, її класичний період (О. Конт, Г. Спенсер, М. Вебер, Е. Дюркгейм).

2. Об`єкт та предмет, основні закони та категорії соціології.

3. Місце соціології в системі суспільствознавства.

4.Структура і функції соціології.

5.Значення соціології для розв’язання соціально-економічних і політичних проблем українського суспільства.

 

Методичні рекомендації до самостійної роботи

У першому питанні слід звернути увагу, що соціальне пізнання у кінці XVIII ст. створило якісно нові умови свого повільного розвитку у XIX ст. Криза абстрактно-філософських принципів аналізу людини загострило питання про необхідність нових пізнавальних підходів у розумінні людини і суспільства. Розвиток природничих наук свідчив про те, що без вивчення конкретних явищ, взаємовідносин між ними неможливе пізнання закономірності суспільного розвитку. Студенти повинні знати внесок О.Конта (спостереження, експеримент) Г.Спенсера (виявив головні положення соціології), М.Вебера (соціологічні механізми влади, концепція бюрократії, соціологія релігії).

Приступаючи до вивчення другого питання, слід звернути увагу, що об’єктом соціологічного пізнання виступає соціальна реальність, тобто повсякденне життя суспільства. Предметом соціології є окремі аспекти, особливості, відносини об`єкта дослідження, що підлягають безпосередньому вивченню з допомогою притаманних саме цій науці методів. Студенти повинні знати, що існують три групи категорій. До головних належать такі категорії: соціальне, соціальні відносини, суспільство, соціальна система, соціальний статус, стратифікація, соціальний інститут, соціальна мобільність, соціалізація та ін.

Розглядаючи зміст третього питання слід визначити, що соціологія є науковим знанням про суспільство. Це означає, що вона використовує наукові способи вивчення дійсності. Соціологія відрізняється від інших наук про людину і суспільство своїм специфічним кутом зору. Сутність соціологічного підходу полягає в тому, що соціологія співвідносить досліджувані суспільні явища зі стану суспільства загалом, вона досліджує всі соціальні процеси незалежно від того, якими вони є: економічними, політичними,правовими, творчими, релігійними, філософськими, етичними і т. ін. Отже, на відміну від інших суспільних чи соціогуманітарних наук соціологія є генералізуючою наукою, яка досліджує суспільство в цілому і людину як істоту соціальну.

У системі суспільних наук соціологія найтісніше взаємодіє з історією, філософією, економічною наукою, політологією, правовими науками, психологією, етикою та іншими.

При підготовці третього питання потрібно звернути увагу, що при найширшому визначенні відокремлюють дві досить самостійні зони: макросоціологію, мікросоціологію, а також два основних напрямки: та теоретичний і емпіричний. Функції соціології зумовлюють основні її обов’язки перед суспільством. Найголовнішими функціями соціології є пізнавальна, практична, теоретична, інформаційна, прогностична, гуманістична, ідеологічна.

При підготовці до обговорення п`ятого питання необхідно звернути увагу на те, що роль соціології в суспільстві визначається її предметом та функціями. Студенти повинні знати, що основним завданням соціології є дослідження соціальних явищ і процесів. При цьому кожне явище, кожний процес слід розглядати в комплексі, у взаємозв`язку з іншими явищами.

 

Питання для самоконтролю

1. Що вивчає соціологія?

2. У чому на вашу думку полягає значення соціології і чому зростає її роль в сучасних умовах?

3. Що таке предмет соціології?

4. Чому існує різноманітний підхід до розуміння предмета соціології?

5. Які теоретичні концепції розкривають поняття теоретичної соціології?

6. Чим відрізняються між собою мікро та макро соціологія?

7. Проаналізуйте чим соціологія відрізняється від інших соціогуманітарних наук.

8. Що ви особисто хотіли б одержати від вивчення соціології?

9. Яким чином практично перетворена функція сприяє розвитку суспільства?

10. Проаналізуйте структуру соціологічної системи знання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)