АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика класів

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Бактерии, их характеристика
  4. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  5. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  6. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  7. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  8. В 4. Характеристика процесса горения. Виды горения. Горючие вещества Взрывопожароопасные свойства ГВ.
  9. В-7 Общая характеристика первобытного общества?
  10. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  11. Ведущие отрасли права РФ (краткая характеристика).
  12. Вибрация. Характеристика вибраций, ее воздействие на человека

 

Основні страти Рівень добробуту Рівень освіти і професійна кваліфікація Рівень допуску до прийняття владних рішень Основне коло людей
Вищий клас Дуже високий Високий Утримують реальний контроль над ситуацією в сус­пільстві, формують громадську думку Правляча еліта, крупні бізнесме­ни, фінансисти, топ-менеджери, частина наукової та творчої еліти
Середній клас Від замож­ного до та­кого, що дозволяє задовольни- ти основні соціальні потреби Достатньо висо­кий, такий, що дозволяє займа­тися кваліфікова­ною працею, в т.ч. і в управлі­нні. Рівень "пересічного грома­дянина". Середні і дрібні підприємці, основна маса інтелігенції, управлінців "серед­нього рівня", квалі­фіковані робітники.
Нижчий клас Низький, на межі бідності Як правило, не­високий, низь­кий, за винят­ком "нових бід­них" у неста­більних сус­пільствах, де навіть їх висока освіта і квалі­фікація не має попиту на ринку праці. Як правило, не є самос­тійним у прийнятті владних рішень, виступають об'єктами управління. Як правило, най­мані працівники зайняті некваліфікованою і малокваліфікованою працею, безробіт­ні.
Андер-клас Поза межею бідності У більшості випадків найниж­чий, або івід­сутній. Виступають як об'єкти управління, або і зовсім відсторонені від участі в громадсько-політичному житті. Частина зайнятих найбільш непрестижною працею, хронічно безро­бітні, особи без ПМЖ.
           

Вищий клас. До нього зараховують роботодавців, керівників, топ-менеджерів, усіх, хто володіє вироб­ничими потужностями чи контролює їх, має високий майновий ценз (багатство).

Середній клас. Цей феномен сформувався в індуст­ріальному суспільстві, розвинувся в постіндустріальному. Його ідентифікують за різними критеріями, в яких домінують такі сутнісні ознаки:

1. Сукупність соціальних груп, що займають про­міжну позицію між верхами і низами суспільства, виконуючи внаслідок цього функцію соціального медіа­тора (посередника).

2. Порівняно високо забезпечена частина суспільст­ва, що володіє власністю, економічною незалежністю, свободою вибору сфери діяльності. Висока якість життя, впевненість у майбутньому зумовлюють його зацікавленість у збереженні соціального порядку, внаслі­док чого він є соціальним стабілізатором суспільства.

3. Елемент соціальної структури, що зосереджує у своїх рядах найкваліфікованіші, найдіяльніші кадри су­спільства. Професійний склад його охоплює наукових і інженерно-технічних працівників, управлінський, адміністративний персонал, що не обіймає високих посад, інтелектуалів, які працюють за наймом, працівників сфери обслуговування, дрібних власників, фермерів, ро­бітників високої кваліфікації. Середні верстви сучасного західного суспільства становлять приблизно 80 відсот­ків.

Завдяки переліченим якостям та високому соціаль­ному престижеві середній клас виконує функцію агента технологічного і соціально-економічного прогресу.

В Україні, на жаль, до середнього класу належать всього 6-9 % (за окремими дослідженнями 20 %) населення.

4. Більшість населення високорозвинутих західних країн, що є основним носієм суспільних інтересів, націо­нальної культури, тобто властивих відповідним суспіль­ствам цінностей, норм. Поширюючи зразки власної культури на вищі і нижчі верстви, середній клас висту­пає культурним інтегратором суспільства.

Нижчий клас. До нього належать малокваліфіковані робітники, особи без професійної кваліфікації (так звані «сині комірці»).

Однак за всієї значущості класова система — один із виявів соціальної стратифікації. При цьому класова і стратифікаційна моделі соціальної структури не за­перечують одна одну, а навпаки — сприяють побудові моделі соціальної структури. Розгляд соціальної структури в контексті стратифікації дає змогу описа­ти механізми і способи формування конкретної ієрар­хії в суспільстві. Це особливо важливо при досліджен­ні перехідних періодів у розвитку суспільства, коли змінюються механізми соціальної диференціації.

Згідно з результатами соціологічних обстежень сучасна стратифікаційна структура нашого суспільства така:

Адміністративна еліта

Нова буржуазія – підприємці

Комерсанти

Інтелігенція

Робітничий клас

Селяни

Прошарок тимчасово безробітних

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)