АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародний рух факторів виробництва (капіталу, робочої сили, технологій)

Читайте также:
  1. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  2. а) Міжнародний поділ праці.
  3. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  4. Аналіз обсягів виробництва продукції
  5. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  6. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  7. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  8. Аналіз потенційних небезпек та шкідливих факторів виробничого середовища.
  9. Аналітичний контроль виробництва
  10. Аналітичний контроль виробництва
  11. Асортимент та обсяг виробництва кондитерських виробів по ВАТ «Іванківського хлібозаводу», 2010 рік, кг
  12. Атестація виробництва

 

Найбільш характерною рисою міжнародних економічних процесів XXІ ст. є вивезення капіталу, темпи зростання якого почали перевищувати темпи зростання міжнародної торгівлі, обсяги ВВП промислово розвинутих країн.

Міграція, або вивіз, капіталу означає переміщення його за кордон з метою отримання прибутку або одержання відсотків.

Міжнародна міграція капіталу – це зустрічний рух капіталів між країнами, що приносить їхнім власникам доход.

Передумовамистановлення міжнародної міграції капіталу як однієї з найважливіших форм міжнародних економічних відносин є: а) утворення відносного надлишку капіталу на національних ринках; б) розбіжність попиту на капітал і його пропозиції в різних ланках світового господарства; в) формування світового ринку як альтернативної сфери застосування капіталу.

Інвестування капіталу за межами національних господарств дозволяє підприємцям за рахунок розходжень у рівнях витрат виробництва між країнами отримувати прибуток вище національного середнього.

Безпосередні причини експорту капіталу:

- глобалізація і інтернаціоналізація виробництва;

- наявність в країнах, які імпортують капітал, більш дешевої сировини або робочої сили;

- розходження в екологічних нормах і стандартах між країнами. Розвинуті держави переміщають екологічно небезпечні виробництва у країни, що розвиваються;

- нерівновага попиту та пропозиції капіталу на різних ланках світового господарства.

Основні цілі залучення капіталу:

- використання закордонних інвестицій для здійснення реіндустріалізації, підвищення наукоємкості виробництва, зростання зайнятості населення в країнах, що розвиваються;

- країни, що розвиваються, за допомогою іноземного капіталу розвивають сектори, що заміщають імпорт, або експорто-зорієнтовані;

- максимізація прибутку;

- диверсифікованість ризику;

- скорочення рівня оподатковування.

 

За джерелами і формами капіталовкладення за кордоном можуть бути різними. Так, за джерелами походження вони поділяються на державні й приватні. Державні капіталовкладення — це кошти з держбюджету, які спрямовуються за кордон (або отримуються звідти) відповідно до ухвал урядів чи міжурядових організацій. За формою — це державні позики, позички, гранти, допомоги, а також кредити (наприклад, кредити Міжнародного валютного фонду, Світового банку). Приватний капітал — це кошти недержавних джерел, які вивозяться за кордон (отримуються з-за кордону) приватними фізичними та юридичними особами (інвестиції, торговельні або міжбанківські кредити).

За терміном розміщення закордонні капіталовкладення поділяються на коротко-, середньо- і довгострокові.

За характером використання капітал, який вивозиться за кордон або ввозиться в країну, буває позичковим і підприємницьким (див. рис. 1).

 

 

Позичковий капітал — це надання коштів у борг заради отримання прибутку у формі процента. Підприємницький капітал за метою розміщення поділяють на прямі інвестиції – розміщення капіталу за кордоном, що забезпечує контроль інвесторові над об'єктом інвестування; портфельні інвестиції – розміщення капіталу в інвестиційні цінні папери, що не забезпечують інвесторові контроль над об'єктом інвестування.

 

Сьогодні дедалі набуває глобальнішого характеру міжнародна міграція робочої сили як переселення працездатного населення з однієї держави в інші терміном більш ніж на рік, викликане причинами економічного й іншого характеру.

Основними видами міжнародної міграції робочої сили є: еміграція - виїзд працездатного населення з даної країни за її межі; імміграція- в'їзд працездатного населення в дану країну через її межі; рееміграція- повернення мігрантів на батьківщину на постійне місце проживання; " витік мозків " - міжнародна міграція висококваліфікованих кадрів.

Метою трудової міграції стали пошуки роботи, нових сфер прикладання праці, що свідчить або про відсутність можливостей працевлаштування, або про недостатню ефективність праці у себе на батьківщині. Існують суттєві національні відмінності в рівнях безробіття, оплаті праці, вартості життя тощо. Прискорює міг­раційні процеси також бурхливий розвиток засобів зв’язку і транспорту. Офіційна міжнародна статистика у 90-х роках нараховувала близько 40 млн. осіб трудівників-мігрантів, а якщо враховувати і членів їх сімей, то дана цифра перевищувала 100 млн. осіб.

На сучасному етапі розвитку міждержавної трудової міграції можна виокремити такі її напрями: міграція зі слаборозвинутих країн в індустріально розвинуті — основний потік мігрантів; обмін трудовими ресурсами між розвинутими країнами; міграція робочої сили між країнами, що розвиваються; міграція з колишніх соціалістичних країн (особливо пострадянських) у промислово розвинуті держави, а також близьке зарубіжжя.

 

В цілому інтенсивне використання іноземної робочої сили значною мірою зумовлено дією таких факторів:

· бажанням знизити витрати виробництва за рахунок використання дешевшої порівняно з національною іноземної робочої сили;

· «гонитвою за головами», тобто залученням кваліфікованих працівників, у т. ч. й науково-дослідницьких кадрів, що стало безпосередньою причиною такого явища, як «відтік умів»;

· діяльністю ТНК, що не лише підвищує географічну мобільність робочої сили, а й вирівнює умови її використання у світовому масштабі;

· інформатизацією виробництва і суспільного життя, інтенсивністю взаємодії науки і культури різних країн, що веде до уніфікації критеріїв освіти і кваліфікації працівників.

Слід відзначити, що міждержавна міграція робочої сили має як позитивні, так і негативні наслідки. До позитивних слід віднести: зниження рівня безробіття у країнах — експортерах трудових ресурсів; отримання ними додаткових валютних надходжень; заміщення вакансій у виробництві та сфері послуг у високорозвинутих країнах за рахунок іммігрантів; економія на соціальних вит­ратах з боку роботодавців.

Серед негативних наслідків трудової міграції можна виокремити такі: втрата слаборозвинутими країнами працездатної частини робочої сили та значної частки кваліфікованих кадрів; формування тенденції до зростання обсягів споживання зароблених за кордоном коштів; виникнення соціальної напруги в країнах-імпортерах через масову присутність іноземних громадян; зниження кваліфікації мігрантів та ін.

Міжнародне науково-технічне співробітництво здійснюється у формах:

- створення спільних науково-дослідних центрів, бюро, лабораторій для використання новітніх оригінальних ідей в галузі науки, техніки, маркетингу;

- спільні дослідження світового досвіду в галузях організації виробництва і праці;

- консультації та координація дій у галузі науково-технічної політики;

- організація підготовки кваліфікованого персоналу дослідників тощо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)