АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кабінет Міністрів України — вищий орган в системі органів виконавчої влади України

Читайте также:
  1. I. Ознакомление со структурным подразделением организации
  2. I. Приготовление фиксированных препаратов из культур микроорганизмов, растущих на плотных и жидких питательных средах.
  3. II. КОНСТРУКЦІЯ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ
  4. II. Организационные основы деятельности участкового уполномоченного полиции
  5. II. Принципы организации и деятельности прокуратуры Российской Федерации
  6. II. Управление персоналом структурного подразделения организации
  7. III Организация кадровой работы
  8. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  9. III. Организация деятельности
  10. III. Организация несения службы участковым уполномоченным полиции
  11. IV Внешние связи государственного органа
  12. IV. Организация и порядок проведения фестиваля

 

Вищим органом у системі органів виконавчої влади в Украї­ні є Кабінет Міністрів України, який очолює систему органів ви­конавчої влади, є Урядом України, який здійснює виконавчу вла­ду безпосередньо та через міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, Раду Автономної Республіки Крим та місцеві державні адміністрації, спрямовує, координує та конт­ролює діяльність цих органів. Він відповідальний перед Прези­дентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Кон­ституцією України (ст. 113 Конституції України).

Отже, Кабінет Міністрів України — це вищий орган у сис­темі органів виконавчої влади, відповідальний перед Президен­том України і Верховною Радою України, підконтрольний і під­звітний Верховній Раді України, що керується у своїй діяльності Конституцією, законами України, указами Прези­дента України та постановами Верховної Ради України.

В умовах реалізації в Україні конституційно-правової реформи Кабінет Міністрів України набуває якісно нового конституційного статусу і перетворюється в один із найбільш впливових вищих ор­ганів державної влади, поряд з Верховною Радою України та Пре­зидентом України. По суті, Кабінет Мшістрів України набуває значної політичної вага і трансформується в центральний орган виконавчої влади, що формується, а відтак — і репрезентує функ­ції коаліції депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Тобто Кабінет Міністрів України перетворюється з технологічного органу державної влади в політичний.

Ключовою політичною фігурою в державі стає голова Кабі­нету Міністрів України — Прем'єр-міністр України. Він признача­ється Верховною Радою України за поданням Президента Украї­ни. До складу Кабінету Міністрів України входять також Перший віце-прем'єр-міністр, три віце-прем'єр-міністри та міністри.

Кандидатура для призначення на посаду Прем'єр-міністра України вноситься Президентом України за пропозицією коалі­ції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої відповідно до ст. 83 Конституції, або депутатської фракції, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради. Як показує досвід країн з парламентською або парламентсько-президентською формою державного правління, кандидатура Прем'єр-міністра України, як правило, підбирається з політичних лідерів коаліції депутатсь­ких фракцій, які мають в парламенті більшість.

Міністри оборони та закордонних справ України признача­ються Верховною Радою за поданням Президента України, інші члени Кабінету Міністрів призначаються Верховною Радою за поданням Прем'єр-міністра. За його поданням призначаються також Голова Антимонопольного комітету України, Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення, Голова Фон­ду державного майна України.

Верховна Рада України може звільняти зазначених осіб із по­сади, вирішувати питання про відставку Прем'єр-міністра, а та­кож членів Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів скла­дає свої повноваження перед новообраною Верховною Радою України, а у випадку прийняття Верховною Радою резолюції не­довіри уряду передбачена відставка всього його складу. У цих ви­падках Верховна Рада здійснює формування нового складу Кабі­нету Міністрів в порядку і строки, визначені Конституцією України. Кабінет Міністрів України, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою, або відставку якого прийнято, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України.

Діяльність Кабінету Міністрів України ґрунтується на прин­ципах верховенства права, законності, поділу державної влади, колегіальності, науковості та гласності. Кабінет Міністрів Укра­їни дотримується вимог утвердження та гарантування прав і сво­бод людини, відповідальності держави перед громадянами за за­безпечення їм гідних умов життя, здійснює виконавчу владу у межах, встановлених Конституцією і законами України, неза­лежно від органів законодавчої та судової влади. Як колегіаль­ний орган Кабінет Міністрів приймає рішення після обговорення питань на своїх засіданнях. Неприпустимим є неправомірне втру­чання будь-яких органів, посадових осіб, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян у здійснення функцій, віднесених до відання Кабінету Міністрів України.

Конституцією України визначається коло функцій і повнова­жень Кабінету Міністрів. Йому властиві такі функції, як виконавча, бюджетно-фшансова, державного програмування розвитку Украї­ни, організаційна, державного контролю та інші. Згідно з Конститу­цією України, Кабінет Міністрів України забезпечує державний су­веренітет і економічну самостійність України, здійснення внугрішньої і зовшшньої політики держави, виконання Конституції і законш Украйш, актів Президента України; вживає заходів щодо реалізації прав і свобод людини і громадянина, забезпечує прове­дення фшансової, цшової, інвесттщшної та податкової політики; по­літики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування; розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культур­ного розвитку України; забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності, здійснює управління об'єктами державної власності.

Істотною функцією Кабінету Міністрів України є організація роботи по складанню проекту Державного бюджету країни. Цей вид діяльності уряду регламентується Законом України «Про бюд­жетну систему України» та визначається основними напрямками бюджетної політики, які визначаються Верховною Радою України.

Після прийняття Верховною Радою України закону України про Державний бюджет України на наступний рік, Кабінет Мі­ністрів України, відповідно до п. 6 ст. 116 Основного Закону, за­безпечує виконання Державного бюджету України. У кінці по­точного року уряд подає парламентові звіт про його виконання.

До компетенції Кабінету Міністрів України належить здійс­нення заходів щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадянського порядку, боротьба із злочинніс­тю, організація і забезпечення здійснення зовнішньополітичної ді­яльності України, митної справи. Він спрямовує та координує ді­яльність міністерств, інших органів виконавчої влади, контролює їх діяльність.

Кабінет Міністрів України вирішує також інші питання дер­жавного управління.

Порядок організації діяльності Кабінету Міністрів України, пов'язані з виконанням його повноважень, крім Конституції та законів України, регулюється Регламентом Кабінету Мініст­рів України.

Діяльність Кабміну планується на основі пропозицій цент­ральних органів виконавчої влади та місцевих державних адмініс­трацій шляхом прийняття Програми діяльності Кабінету Мініст­рів на період його повноважень, щорічної Державної програми економічного і соціального розвитку України, інших державних програм та актів Уряду.

Роботою Кабінету Міністрів керує Прем'єр-міністр. Він спря­мовує її на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів, схваленої Верховною Радою України та інших завдань, покладених на Кабмін, спрямовує та координує діяльність Першого віце-прем'-єр-мшістра, віце-прем'єр-міністрів, міністрів, керівників інших цен­тральних та місцевих органів виконавчої влади, які забезпечують виконання покладених на них завдань відповідно до їх повноважень.

Міністри як члени Кабінету Міністрів беруть участь у роз­робленні та виконанні Програми діяльності Кабінету Міністрів, реалізації державної політики у доручених їм сферах державного управління, здійснюють управління в цих сферах, спрямовують і координують діяльність інших органів виконавчої влади з питань, віднесених до їх відання. Члени Кабінету Міністрів не мо­жуть діяти всупереч офіційної позиції Кабміну.

Члени Уряду представляють Україну у міжнародних і між­державних організаціях, ведуть міжнародні переговори, беруть участь в інших міжнародних заходах, підписують в установлено­му порядку міжнародні договори України, при чому Прем'єр-мі­ністр і Міністр закордонних справ мають право вести переговори і підписувати міжнародні договори України без спеціальних пов­новажень. Іншим членам Кабміну такі повноваження надаються розпорядженням Кабінету Міністрів або за його дорученням — актом Міністерства закордонних справ.

Діяльність Кабінету Міністрів України забезпечується Сек­ретаріатом Кабінету Міністрів України. Основними завданнями Секретаріату є організаційне, експертно-аналітичне, правове, ін­формаційне, матеріально-технічне та інше забезпечення Кабіне­ту Міністрів України. Секретаріат діє на підставі Положення, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

Акти Кабінету Міністри?, що мають нормативний характер, видаються у формі постанов, а акти з оперативних, організаційно-розпорядчих та інших питань, які не мають нормативного характе­ру, видаються у формі розпоряджень. Постанови і розпорядження підписуються Прем'єр-міністром і діють з моменту їх прийняття, якщо не встановлено пізніший термін набрання ними чинності, але акти, що визначають права й обов'язки громадян, вступають в дію не раніїце дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях. Акти Кабінету Міністрів України можуть бути скасовані Прези­дентом України. Вони втрачають чинність в разі визнання їх некон­ституційності на підставі рішення Конституційного Суду України.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)