АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок формування Конституційного Суду України

Читайте также:
  1. I. Порядок наследования восходящих
  2. I. Призвание к наследованию (основания и порядок)
  3. II. Порядок наследования нисходящих, в частности
  4. II. Порядок подачи и рассмотрения заявлений на оказание материальной помощи
  5. II. ПОРЯДОК ПРИЕМА И УВОЛЬНЕНИЯ РАБОТНИКОВ
  6. II. Порядок проведения конкурса
  7. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  8. III. Наследование казны. Особый порядок наследования
  9. III. Порядок наследования в боковых линиях в частности
  10. III. Порядок формирования информационной базы «Золотой фонд студентов».
  11. IV. Организация и порядок проведения фестиваля
  12. V. Формування нових знань.

Порядок формування Конституційного Суду України є спе­ціальним правовим механізмом, що забезпечує незалежність цього органу конституційної юрисдикції, рівне представництво в ньому вищих органів державної влади та гарантованість легі-тимності Конституційного Суду України. Цей порядок регулю­ється ст. 148 Конституції України та ст.ст. 6,7, 8 Закону України «Про Конституційний Суд України» від 16 жовтня 1996 р.

Згідно з Конституцією України, Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів Конституційного Суду України. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів Украї­ни призначають по шість суддів Конституційного Суду України.

Утім, не кожна особа може бути кандидатом на посаду судді Конституційного Суду України. Відповідно до ст. 16 Конституції

України, суддею Конституційного Суду України може бути грома­дянин України, який на день призначення досяг сорока років, має вищу юридичну освіту, стаж практичної, наукової або педагогіч­ної роботи за фахом не менше десяти років, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом останніх двадцяти років.

Як правило, виникає питання щодо попередньої професійної діяльності кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України. Досвід формування першого повного складу Конститу­ційного Суду України дає підстави стверджувати, що кандидату­ри суддів Конституційного Суду України рівною мірою були представлені найбільш відомими практичними працівниками у сфері юриспруденції, вченими-правознавцями та професорсь­ко-викладацьким складом вищих закладів освіти.

Кандидати, які відповідають вимогам Конституції та Закону України «Про Конституційний Суд України», призначаються главою держави, парламентом і з'їздом суддів відповідно до спе­ціальної процедури.

Порядок призначення суддів Конституційного Суду України Президентом України передбачає, що глава держави попередньо здійснює консультації з Прем'єр-міністром України та Мініст­ром юстиції України щодо кандидатур на посади суддів. У разі узгодження запропонованих главою держави кандидатур Прези­дент України видає відповідний указ, скріплений підписами Прем'єр-міністра України та Міністра юстиції України.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, наприклад, при досягненні ним 65 років, Президент Укра­їни у місячний строк призначає на цю посаду іїшгу кандидатуру.

Порядок призначення суддів Конституційного Суду України Верховною Радою України передбачає, що Верховна Рада України призначає суддів таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Конституцій­ного Суду України можуть вноситися Головою Верховної Ради України або не менш як 1/4 народних депутатів України від конс­титуційного складу Верховної Ради України. При цьому, депутат має право поставити підпис під пропозицією про висунення лише однієї кандидатури, і ці підписи депутатів не відкликаються. Від­повідний Комітет Верховної Ради України подає Верховній Раді свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду судді Консти­туційного Суду України, внесеної у відповідному порядку.

Призначеними на посади суддів Конституційного Суду Укра­їни вважаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів депутатів, але більше половини голосів депутатів від конс­титуційного складу Верховної Ради України.

Якщо кілька кандидатів набрали однакову кількість голосів і після їх призначення було б перевищено необхідне для призна­чення число суддів, щодо цих кандидатів проводиться повторне голосування.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався Верховною Радою України, парла­мент у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування Головою Верховної Ради України підписується постанова Верховної Ради України про призначення суддів Конституційного Суду України.

Порядок призначення суддів Конституційного Суду Украї­ни з'їздом суддів України передбачає, що з'їзд суддів України, за пропозицією делегатів цього з'їзду, відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з'їзду визначає кандидату­ри на посади суддів Конституційного Суду України для включен­ня в бюлетені для таємного голосування.

Призначеним на посаду судді Конституційного Суду України вважається кандидат, який в результаті такого голосування одер­жав більшість голосів від числа обраних делегатів з'їзду. Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, число яких переви­щує квоту, призначеними вважаються кандидати, які набрали більше голосів, ніж інші кандидати на ці посади.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався з'їздом суддів України, з'їзд у тримі­сячний строк призначає іншу особу на цю посаду.

За результатами голосування головуючим і секретарем з'їз­ду підписується рішення з'їзду суддів України про призначення суддів Конституційного Суду України.

Суддя Конституційного Суду України вступає на посаду з дня складення ним присяги судді Конституційного Суду України, яку він складає на засіданні Верховної ради України, яке проводить­ся за участю Президента України, Прем'єр-міністра України, Го­лови Верховного Суду України, не пізніше як через місяць після призначення суддею Конституційного Суду України.

Текст присяги закріплено в ст. 17 Закону України «Про Кон­ституційний Суд України»: «Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов'язки судді Конституційного Суду Украї­ни, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина.»

У зв'язку з формуванням Конституційного Суду України на­буває важливості питання конституційно-правового статусу судді Конституційного Суду України, який визначається Конституцією України, Законом України «Про Конституційний Суд України» та законами України про статус суддів і не може бути обмежений при введенні воєнного чи надзвичайного стану в Україні.

Конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України — це вид конституційно-правових відносин, пов'язаний з набуттям і припиненням повноважень судді Конс­титуційного Суду України, здійсненням ним своїх конститу­ційних прав і обов'язків і гарантіями діяльності суддів.

Сутність і зміст правового статусу судді Конституційного Су­ду України найбільш рельєфно відображується в їх повноважен­нях. Відповідно до ст. 19 Закону України «Про Конституційний Суд України», суддя Конституційного Суду України здійснює по­передню підготовку питань для їх розгляду Колегією суддів Кон­ституційного Суду України, Конституційним Судом України, бе­ре участь у розгляді справ.

Суддя Конституційного Суду України має право витребувати від Верховної Ради України, Президента України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, суддів, органів держав­ної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів міс­цевого самоврядування, посадових осіб, підприємств, установ, орга­нізацій усіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань громадян, окремих громадян необхідні документи, матеріали та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів Конституційного Суду України або Конституційним Судом України. Суддя Конституційного Суду України також має право публіч­но висловлювати свою думку з питань, що стосуються проваджен­ня у Конституційному Суді України, але — лише з тих справ, у яких Конституційним Судом України прийнято рішення чи висновок.

Важливим елементом конституційно-правового статусу суд­ді Конституційного Суду України є гарантії його діяльності, тоб­то умови і юридичні засоби діяльності судді Конституційного Су­ду України. До юридичних гарантій діяльності суддів відносяться принципи незалежності суддів, суддівський імунітет та індемні­тет, соціальне і побутове забезпечення суддів та ін.

Судді Конституційного Суду України при здійсненні своїх пов­новажень є незалежними і підкоряються лише Конституції України та керуються законами України, крім тих законш, або їх окремих по­ложень, що є предметом розгляду Конституційного Суду України.

На суддів Конституційного Суду України поширюється суд­дівська недоторканість. Так, ст. 28 Закону України «Про Консти­туційний Суд України» визначає, що суддя не може бути затри­маний чи заарештований без згоди Верховної Ради України до винесення обвинувального вироку судом, тобто йдеться про суд­дівський імунітет.

Суддівський індемнітет передбачає, що судді не несуть юридич­ної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Конституційному суді України та в його колегіях, за винятком від­повідальності за образу чи наклеп при розгляді справ, прийнятті рі­шень та дачі висновків Конституційним Судом України.

Суттєвим елементом гарантій діяльності судді Конституцій­ного Суду України є його соціальне і побутове забезпечення. Від­повідно до ст. 29 Закону про Конституційний Суд України, судді одержують заробітну плату та користуються іншими видами ма­теріального забезпечення, у тому числі й встановленими Зако­ном України «Про статус суддів».

Строк конституційних повноважень судді Конституційного Суду України складає дев'ять років. Повторне призначення на посаду судді Конституційного Суду України однієї і тієї ж самої особи забороняється Законом Про Конституційний Суд України. Законом України «Про Конституційний Суд України» передба­чені підстави дострокового припинення повноважень судді (ст. 23):

1) закінчення строку призначення;

2) досягнення суддею шістдесятип'ятирічного віку;

3) неможливості виконувати свої обов'язки;

4) порушення вимог щодо заборони перебування судді в полі­тичних партіях і профспілках, мати представницький мандат, виконання іншої оплачуваної роботи, крім викладацької, наукової та творчої;

5) порушення суддею присяги;

6) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

7) припинення його громадянства;

8) визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим;

9) подання суддею заяви про відставку або про звільнення з по­сади за власним бажанням.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)