АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Катаральна ангіна

Читайте также:
  1. Катаральная, фолликулярная, лакунарная ангина. Лечение.
  2. Лакунарна ангіна.

Перебіг легкий. З'являється відчуття жару, дряпання, сухості і незначний біль у горлі. Cкарги на незначну слабкість, розбитість, головний біль, підвищення температури. Під час огляду горла виявляють піднебінні мигдалики дещо збільшеними, слизова оболонка, що вкриває їх та краї піднебінних дужок, гіперемійована. На шиї пальпуються збільшені та малоболючі регіонарні лімфовузли. Тривалість захворювання 3-5 днів.Диференціальну діагностику проводять з ГРВІ або гострим фарингітом. Катаральна ангіна – це поверхневе запалення піднебінних мигдаликів.

 

Клінічна анатомія гортані.

Порожнина гортані за формою нагадує пісочний годинник: у середньому відділі вона звужена, доверху та донизу розширена. Вхід до гортані обмежений спереду надгортанником, позаду верхівками черпакуватих хрящів разом зі складкою слизової оболонки між ними, з боків – складками слизової оболонки, натягнутими між надгортанником та черпакуватими хрящами. По боках черпакувато-надгортанних складок лежать грушоподібні закутки. Між язиком та язиковою поверхнею надгортанника є заглиблення – валекули. Слизова оболонка гортані вистелена багаторядним миготливим епітелієм на відміну від голосових складок, язикової поверхні надгортанника та черпакуватої ділянки, де епітелій є багатошаровим плоским.

Розрізняють 3 поверхи гортані: верхній, середній та нижній. Верхній, або присінок гортані, тягнеться від входу гортані до вестибулярних складок. У товщі вестибулярних складок є малоактивний м'яз Сімановського-Рюдінгера, що змикає вестибулярні складки. Цей м'яз бере участь в утворенні псевдоголосу, коли є порушення рухливості голосових складок.

Середній відділ гортані відповідає голосовим складкам, між якими – голосова щілина.

Нижній відділ – підголосова порожнина, розширюється донизу у вигляді конуса і переходить у порожнину трахеї. Цей поверх гортані має свої особливості будови, під його слизовою оболонкою розміщена рихла сполучна тканина.

Заглиблення між plicavestibularis та plicavocalis має назву шлуночка гортані. У гортані є лімфаденоїдна тканина, яка підслизово у вигляді скупчень розміщується у гортанних шлуночках, у грушоподібних закутках та валекулах. Найбільше цих скупчень розміщується у гортанних шлуночках, це отримало назву гортанного мигдалика.

 

Білет №21

1.Лабіринтит – запальне захворювання внутрішнього вуха. Внаслідок проникнення інф.агенту у вн.вухо. Клінічно:периф.кохлео-вестиб.синдром.Етіологія: вірусна чи бакт.природа.Класиф: неспециф і специф. Патан: серозний, гнійний, некрот. Серозний(набряк+гн запал. Перетинчастих утвор вн.вуха та ушкодж нервових елем.) Некрот(некроз мяких тк і кісток)Шляхи:тимпаногенний, гемат,менінгог і травм. Виділяют ь:обмежений і дифузний. Перебіг: гострий і хрон. Гостри й: запамор, поруш рівноваги, нудота, шум та погірш слуху. Хрон: поступ нарост симптомів Патогном: пресорний ністагм(через наявність нориці в півкол каналі за згущення чи розрідж повітря. Запамор системат характер, предмети крутятться в одному напрямку.Гнійний закінч втратою слуху та вестибул функції, ще небезпека-внутрчереп ускладнень.Спочатку ністагм в пошкодж вухо-потім в здорове(через пригніч функції лабіринту.Дослідження слуху при лабиринтите включає: аудіометрії, дослідження з камертоном, порогову аудіометрії, акустичну імпедансометрії, електрокохлеографіі, дослідження слухових ВП, отоакустичної емісії, промонторіальний тест.
Лікування: ліжк.режим, АБ,дегідратанти(глюкоза),при симптомах мастоїдиту антромастоїдотомія, при гнійному- санаційна опер на сер.вусі., некротичному-втручання на лабіринті.

2.Лімфаденоїдне глоткове кільце.

Представлене: ІтаІІ піднебінний, ІІІ глотковий, ІV язиковий, V таVI трубні.

ПІднеб:має псевдокапсулу, трабекули(перетинки від капсули) та строму. Поруч примигдаликова клітковина, паренхіма-пухка аденоїдна тк:зірчасті ретик, відростки, аргірофіл.ретик.волокна, лімфоцити та їх скупчення(фолікули), плазмат і МФ.Фолкул:крйова зона і центр. Вн.поверхня-вкрита багатошар пл епіт. Аналогія інші мигдал. Язиковий -під епітел кореня язика

Трубні: фолікули рідкість. Глотковий і труб вкриті циліндр епітел. У піднеб і язик-нерв сплкт.У новонар є всі, але вони легко гіпертроф-далі інфолюція

Набряк гортані

Не самост захв. Прояв пат.процесів. Запал і незапал.природи. Причини: травми,ідіосинкразія, ангіоневрот(Квінке), недост кровообігу і інфхв.Розвивається там, де є багато пухкої клітков в підслиз шарі(язиков поверх надгортанника, черпак-надгорт складках, зад.стінка входу в гортань. Супроводж-поруш дих. Лікування: вилікувати захв, що сприч:дегідрат, гіпосенсиб і седат. Іноді трахеостомія.Конс:20мл40%глюкози, 10мл10%СаСl, 5мл5%уротропіну, 5мл2,4%еуфіліну,1мл1%атропіну, фуросемід.Інтенсивне протизап_АБ і протизап.Опік-протишокові.

Білет 22

1.Отогенні внутрішньочереп ускл: виник внаслідок проник інф з вуха в порож черепа.Найчастіше-менінгіт, екстра-субдуральніа абсцеси, абсцеси скрон частки мозку та мозочка, тромбоз сигмовидної пазухиотоген сепсис.Часто-комбіновані. Етіологія -бактерфлора. Шляхи:контактний(руйн кістки), перфорованими шляхами, лабіринтогенний, гемат, лімфоген.,через дегістенції, травма. Етапи: епідуральний абсцес(між кісткою та дура),2-між дура і павутпростор – субдуральний, 3-в підпавут простоорі(розлитий гн менінгіт, 4-абсцес півкуль.

2.Методи дослідж.глотки Орофарингоскопія-застосов шпатель:оцінка рот.порожнини,конфігур піднебіння-далі глотка.Відтиск 2/3язика донизу.Стан слизової піднеб.дужок і мигдал. Гіпертрофія: 1ст-1/3(від перед.дужки до зіва), 2ст-2/3,3-до серед зіва.Для огляду нос.частини- задня риноскопія. Підігріти дзеркало-за мяке піднеб(огляд хоан, овори слух труб,склупіння і бічні частини. У дітей- пальцеве досл: притиск щоки між зубами, вказів палець іншої руки через рот у носову част глотки-промац стінки, велич і щільність глот мигдал. Непряма гіпофарингоскопія

3.Хронічний стеноз гортані Звуження просвіту гортані, що веде до утруднення дихання. гостр і хрон. етіологія:пухлини гортані,інф гранульоми, рубцеві змінт,параліч нижньогорт нервів, кісти. Симптом:інмпіраторна задишка.4 стадії:компенс.дих-задишка під час фіз.навант2-неповн.компенсац-дих чути на відстані,шум,допоміжні мязи беруть участь в акті дих3-декомп-тяжкий стан, поверхневе дих,ціаноз,пульс чатий слабкого наповнення.4-термінальна стадія-втома, дих типу Чейна-Стокса, блідість, непритомність, мимовіл.сечовиділення, дефекація, смерть. Лікування:залежить від стадії та причини стеноз.Перші стадії-ліквід пат.процесу, що сприч задишку. Ліквід набряку-дегідрат, гіпосенс, седативні.Інгал зволож киснем.3-4-хірургія-трахеостоміяконікотомія.

 

Білет №23

1.Гострий і хрон катар сер.вуха катар запал сер слиз.об. сер.вуха, повязане з обструкц чи обтур слух труби, погіршання слуху і часто наявністю рідини. Етіологія:вплив на дренажну функцію, вент слух труби через пат носа, принос.пазух, горла і слух труби:риносинусопатія, синуїти, аденоїдні розрост і т.п. Патогенез:3 теорії: hydropsexvacuo,запальна та секреторна.Клін картина: 2 стадії:застійна та ексудативна. Симптоми: шум у вусі, флуктуація, відчуття заповненя вуха, афонія.обективно-ін*єкція судин бараб.перет.,укороч світл рефлексу, втрата блиску, гіперемія слиз об бараб.пор. Діагностика -аудіометрія, імпедансометрія,отомікроскопія, отоскопія лійкою Зігле. Лікування:усунення тубарної дисфнкції,+комплексне лікування:продув вух, кататериз слух труб, адреноміметики та гідрокортизон, деконгестанти в ніс, гіпосенсибіл, тимпанопункція,міринготомія, тимпанотомія.Профілактика-санація вогнищ інфекцій.

2.Клінічна анатомія глотки Порожнистий орган, що склад з мязів, де дих шляхи перехрещ із травними.Від склепіння черепа до VI шийного хр. Поділ на 3 відділи-верхній-носовий, сер-ротова част,нижній-гортанна част.4 шари:слиз об, фіброзна,мязова та адвентиція.Зовні приглоткові простори.Позаду-заглотковий простір. Мязи: звужувачі-констріктор суперіор, медіа, інферіор.піднімають глотку-шило-глотковий та піднебінноглотковий. Носова частина межує:верх-основа потиличн к-ки, задня-проекціяI-II ший.хр.на задній поверхні-глотковий мигдалик.На бічних стінках-отвори слух труб та глотковий закуток. Ротова част -з ротом через зів.Стінки утвор-м*яке піднебіння, знизу корінь язика, боки – передні і задні дужки та піднебінні мигдалики. Гортанна -4,5,6 ший.хр, на перед стінці язиковий мигдал, на перед.стінці-грушоподібні закутки. Між коренем і поверхнею надгортанника-валекули. Кров:висхідна глоткова артерія(зовн.сонна), висхідна піднебінна, верхня щитоподібна арт.2 венозні сплет,які впадають у внутр яремну вену. 2 лімф сплет впадають в глибоку і задні шийні лімф вузли. Нерви: носова-язико-глотковий нерв, сер і ниж відділи-поворотний горт(вагус).Ще міститься лімфоїдне глоткове кільце (2піднеб,глотковий, піязиковий, трубні)

3.Трахеостомія операція метою якої є створення тимч або стійкого співустя трахеї з навкол.сер.Розсікання кілець трахеї. Показання:усунення причин непрохідності(стор.тіло),туалет ниж.дих шляхів, ШВЛ. Є верхня, сер і нижня.(відносно перешийка)дітям-нижню. Хід: положення-лежачи, валик під голову(наближ гортані і трахеї до шиї) Орієнтири -верх кут щитопод і дуга перснепод хрящів.Розріз від щитопод хряща до яремної ямки, по сер лінії, відсувають вену-оголюють перешийок.При верхній шукають нижній край щитопод відростка-відсепар перешийок і відтяг донизу, при нижній-доогори-розширювач Труссо-фіксація трахеоканюлі. Усклад:кровот, емфізема,пневмоторакс іт.д.Конікотомія:розсічення конічної звязки, але потім проводиться типова трахеотомія

Білет


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)