АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Як центральний банк регулює величину грошового мультиплікатора?

Читайте также:
  1. Б) вправо на величину роста совокупных расходов, помноженную на значение мультипликатора,
  2. б) Вычислить величину дополнительной температурной погрешности и записать уточненный результат измерения.
  3. Б. ПРО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТРАЛЬНИЙ ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  6. В) На какую величину вырос запас капитала в экономике?
  7. Виды инвестиций. Факторы, влияющие на величину инвестиций.
  8. Влияние показателей эластичности спроса на деньги и инвестиционного спроса на величину мультипликаторов фискальной политики
  9. Вычислим величину исправленной дисперсии
  10. Глава пятнадцатая: влияние времени оборота на величину авансируемого капитала
  11. Для обмеження готівкового грошового обігу НБУ використовує такі методи регулювання
  12. За допомогою який інструментів центральний банк регулює процес створення грошей комерційними банками?

Грошова маса (М) складається з коштів на руках у населення (готівка) і коштів на поточних банківських рахунках (депозити):

М = С + D

Проте центральний банк, який здійснює контроль за пропозицією грошей не може безпосередньо впливати на величину пропозиції грошей, оскільки не він визначає величину депозитів, а може лише непрямим чином впливати на їх величину через зміну норми резервних вимог. Центральний банк регулює тільки величину готівки (оскільки він сам її пускає в обіг) і величину резервів (оскільки вони зберігаються на його рахунках). Сума готівки і резервів, контрольованих центральним банком, носить назву грошової бази (monetary base) або грошей підвищеної потужності (high-powered money) позначається Н:

Н = С + R

Яким чином центральний банк може контролювати і регулювати грошову масу? Це виявляється можливим через регулювання величини грошової бази, оскільки грошова маса являє собою добуток величини грошової бази на величину грошового мультиплікатора.

Величина [(Сr + 1) / (Сr + rr)] представляє собою грошовий мультиплікатор або мультиплікатор грошової бази, тобто коефіцієнт, який показує, у скільки разів збільшиться (скоротиться) грошова маса при збільшенні (скорочення) грошової бази на одиницю. Як будь-мультиплікатор, він діє в обидві сторони. Якщо центральний банк хоче збільшити грошову масу, він повинен увелічте грошову базу, а якщо він хоче зменшити пропозицію грошей, то грошова база повинна бути зменшена.

Зауважимо, що якщо припустити, що готівка відсутня, і всі гроші звертаються тільки в банківській системі, то з грошового мультиплікатора ми отримаємо банківський (депозитний) мультиплікатор: mult D = 1 / rr. Не випадково банківський мультиплікатор часто називають «простим грошовим мультиплікатором» (simple money multiplier), а грошовий мультиплікатор - складним грошовим мультиплікатором або просто грошовим мультиплікатором (money multiplier).

Величина грошового мультиплікатора залежить від норми резервування і норми депонування. Чим вони вище, тобто чим більше частка резервів, яку банки не видають у кредит і чим вище частка готівки, яку зберігає населення на руках, не вкладаючи її на банківські рахунки, тим величина мультиплікатора менше.

При незмінній величині грошової бази зростання норми депонування скорочує величину грошового мультиплікатора і збільшує нахил кривої грошової маси (пропозиції грошей), в результаті пропозиція грошей скорочується.. Щоб при зниженні величини мультиплікатора грошова маса не змінилася, центральний банк повинен збільшити грошову базу.. Отже, зростання норми депонування зменшує величину мультиплікатора. Аналогічно можна показати, що зростання норми резервування (збільшення банками частки депозитів, що зберігаються у вигляді резервів), тобто чим більше величина надлишкових, не видаються в кредит, банківських резервів, тим менше величина мультиплікатора.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)