АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поясніть,які види безробіття вважаються корисними для економіки

Читайте также:
  1. Безробіття як економічне явище і його наслідки. Закон Оукена.
  2. Безробіття, його причини, види,форми, та соціально-економічні наслідки.
  3. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  4. Безробіття: суть, структура, вимірювання та соціально – економічні наслідки.
  5. Види безробіття
  6. Види безробіття. Фактичний та природний рівень безробіття.
  7. Визначення потенційного ВВП на основі розриву ВВП. Вплив безробіття на динаміку ВВП.
  8. Вплив держави на економічну рівновагу. Модель економічної рівноваги за методом “витрати-випуск” для змішаної закритої економіки.
  9. Грошово-кредитне регулювання економіки.
  10. Грошово-кредитне регулювання економіки.
  11. Економічна рівновага в умовах відкритої економіки. Модель Манделла – Флемінга.
  12. Економічна рівновага в умовах відкритої економіки. Чистий експорт як компонент сукупних видатків.

Безробіття —соціальне явище,коли кількість бажаючих отримати роботу є більшою,ніж робочих місць(перевага пропозиції робочої сили над її попитом).Відповідає стану незайнятості працездатного населення та має негативні економічній соціальні наслідки для усього населення регіону,де набуло особливого поширення.

Основні види безробіття:

фрикційне,пов'язане зі зміною робочого місця на краще,а також з переїздом із однієї місцевості до іншої.Фрикційне безробіття означає,що існує постійний зв'язок між звільненням з однієї організації і найманням працівників іншими організаціями,заміщення одних професій іншими,рух працівників з одних галузей в інші тощо;

•с труктурне,спричине не структурними змінами в економіці або на окремому підприємстві.Воно пов'язане з закриттям застарілих підприємств і виробництв,скороченням випуску продукції,закриттям шкідливих підприємств.Структурне безробіття відрізняється від фрикційного передусім тим,що працівники,які втратили роботу в одних галузях економіки,не можуть бути використані на тих самих робочих місцях,що пропонуються в інших галузях.Такий вид безробіття є тривалим і має,як правило,хронічний характер,його причиною є територіальна і кваліфікаційна не відповідність між вільними робочими місцями і безробітними;

сезонне,пов'язане зі специфікою виконання окремих видів робіт у різні пори року;

приховане,зумовлюване не можливістю працевлаштування за основною кваліфікацією;

•циклічне,що виникає при циклічних спадах,коли відбувається скорочення обсяг і в виробництва.Цей вид безробіття постійно змінюється за своїми масштабами,тривалістю і складом,що пов'язано з циклом ділової кон'юнктури.Масштаби і тривалість циклічного безробіття досягають максимуму під час спаду(кризи)виробництва і мінімуму—під час піднесення;

•інституціональне,зумовлене функціонуванням самих інститутів ринку праці і чинниками,які впливають на попит і пропозицію праці,зокрема правовими нормами.Воно може бути спричинене,наприклад,впровадженням гарантованої мінімальної заробітної плати,недосконалою податковою системою

Безробіття є основною проблемою сучасного суспільства.Коли рівень безробіття є високим,ресурси використовуються не повністю,значна частина продуктів не добирається,доходи населення зменшуються.

Артур Оукен на прикладі США математично виразив зв'язок між рівнем безробіття і відставанням обсягу ВВП.Він сформулював закон,згідно з яким країна втрачає 2-3% фактичного ВВП відносно потенційного ВВП,коли фактичний рівень безробіття збільшується на 1% порівняно з його природним рівнем. На мою дмку, безробіття не є корисним для економіки.

 

 

19. Яку роль грають облігації у механізмі функціонування грошового ринку
У ринковій економіці найважливішою центральною ланкою і водночас її механізмом є ринок. У найбільш загальному визначенні він є сукупністю економічних відносин, які виникають у процесі купівлі-продажу.

Грошовий ринок – це особливий сектор ринку, на якому здійснюються купівля і продаж грошей, формується попит, пропозиція і ціна на цей товар. Він є невід'ємною складовою сучасних товарно-грошових відносин. Організація цього ринку і рівень ефективності його функціонування – це один із суттєвих важелів вирішення економічних і соціальних завдань.

Об'єктом купівлі-продажу на грошовому ринку є тимчасово вільні грошові кошти. Передавання грошей від одного суб'єкта грошового ринку до іншого має місце за умови, що в одного з них вони тимчасово є вільними і немає потреби в негайному їх витрачанню на купівлю матеріальних благ, а в іншого суб'єкта їх немає взагалі, але є загальна потреба в грошових коштах. Таке передавання тимчасово вільних грошових коштів здійснюється або у формі прямої позички із зобов'язанням повернути кошти у визначений строк, або у формі купівлі особливих фінансових інструментів (облігацій, акцій, векселів, депозитних сертифікатів, банківських акцептів тощо).

В свою чергу Облігація є місійним цінним папіром, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачено умовами випуску)

Облігація є одним з головних джерел фінансування дефіциту державного бюджету, для більшості розвинених країн.

20.Чому у фазах кризи та дипресії виникають умови для бюджетного дефіциту?
Бюджетний дефіцит
-це сума, яку за даний рік витрати уряду перевершують його доходи. Бюджетний дефіцит є виявом кризи.

Існує:

- структурний БД (активний)

виникає у умовах досягнутої повної зайнятості (прибуток 6%),гос.расходи мають зростати швидшегос.доходов.

- циклічний БД (пасивний)

виникає при надмірної безробіттю за умов економічного спаду (зі збільшеннямсоц.виплат, скороченні податкових надходжень до бюджету).

Глобальна проблема при реалізації концепції бюджету на циклічною основі, тривалість та глибина спадів і підйомів у різних відтворювальних циклах різний.

>Несбалансированний бюджет можуть призвести до виникнення профіциту, тобто витрати менше доходів.

Причини БД: спад громадського виробництва, масовий випуск «порожніх» грошей, значнісоц.программи,крупномасштабний оборот тіньового капіталу, втрати, приписки, тощо., і навіть: зростання роль держави у різноманітних галузях життя, до розширення її економ. ісоц-их функцій, збільшення військових витрат, чисельностігос.аппарата, вибори, зовнішній борг, довгобуд.

> БД - належить до «негативним економічним категоріям», типу інфляції, кризи, безробіття.

Держава прагне зменшити дефіцит бюджету.

Способи покриття БД:

-гос.займи,

- жорсткість оподаткування;

- власне виробництво грошей;

- реалізується створенням резервів комерційних банків.

21.Яким фазам економічного циклу відповідають умови для створення бюджетного дефіциту і профіциту?

Циклічність розвитку економіки полягає у коливаннях ділової активності, внаслідок чого обсяг виробництва відхиляється від свого потенційного рівня – такого, що відповідає повній зайнятості. Економічний цикл охоплює фази кризи, застій, зростання і процвітання; для спрощення виділяють тільки фази кризи і зростання. Під час кризи доходи державного бюджету зменшуються, а видатки слід підтримувати на незмінному або ж більшому рівні; в часи зростання надходження бюджету зростають. Фіскальна політика держави може мати автоматичний стабілізуючий ефект на економіку завдяки чистим податкам, які стимулюють сукупний попит у кризові періоди і обмежують його у періоди перегріву, згладжуючи таким чином амплітуду коливань економічного циклу. Іншим інструментом антициклічного регулювання економіки є сальдо бюджету. Дефіцит державного бюджету, як інструмент фіскальної політики, у час кризи є засобом стимулювання сукупного попиту, що спрямоване на відновлення економічного зростання. З іншого боку, профіцит бюджету в періоди процвітання дозволяє вилучити надлишкову ліквідність з економіки, обмежуючи таким чином параметри перегріву економіки, інфляційні його наслідки і, відповідно, передумови рецесії, яка може настати після такого піднесення.

З огляду на зазначене, слід здійснити висновок, що сальдо державного бюджету за відповідних умов може служити засобом стабілізаційної політики, спрямованої на пом’якшення циклічних коливань ділової активності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)