АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модель загальної макроекономічної рівноваги у закритій системі ISLM. Аналіз ефективності фіскальної та монетарної політики. Модель ISLM як теорія сукупного попиту

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. C) екі факторлы модель
  3. GAP модель: (модель разрывов)
  4. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  5. VII. Аналіз галузі
  6. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  9. Автокорреляция в остатках. Модель Дарбина – Уотсона
  10. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  11. Аддитивная модель временного ряда
  12. Академіна модель освіти

Модель загальної макроекономічної рівновагиISLM є складовою моделі Хікса-Хансена, враховує взаємозалежність всіх ринків у закритій економіці. Будується за кейнсіанським припущенням незмінного рівня цін і вважається розширеною інтерпретацією кейнсіанської моделі мультиплікатора,яка охоплює реальний і монетарний сектори економіки.

IS(інвестиції – заощадження) – це крива рівноваги товарних ринків. Вона відображає множину парних значень процентної ставки і рівноважного доходу, які визначаються базовою рівністю S=I (S(Y) = I(r)). Вона не характеризує зміни реального доходу від процентної ставки і навпаки, а показує як повинна змінитися одна змінна при зміні іншої для утримання рівноваги на товарному ринку.

LM(ліквідність – гроші) – крива рівноваги грошового ринку, яка відображає множину парних значень рівноважного доходу і процентної ставки. Вона також не характеризує зміну доходу від зміни проц. ставки і навпаки.

Загальна рівновага економічної системи відповідає точці перетину кривих ISіLM.

 

 

Кейнсіанська теорія використовує цю модель для пояснення 3-х положень:

1) пастка ліквідності;

2) інвестиційна пастка;

3) негнучкості номінальної зарплати.

Ефективність фіскальної і монетарної політики визначається чутливістю попиту на гроші і чутливістю інвестицій на процентну ставку.

Ефективністьстимулювальної фіскальної політики

Ефективна, якщо інвестиції мало чутливі до процентної ставки, попит на гроші більш еластичній і чутливий до процентної ставки, незначне підвищення процентної ставки приводить до значного зростання доходу. Тобто ефект доходу перевищує ефект витіснення.

Ефект витіснення полягає в тому, що через збільшення держ. видатків і відповідного збільшення попиту на кредитні ресурси на фінансових ринках підвищують процентну ставку, через що скорочуються приватні інвестиції і приватне споживання(державні видатки витісняють приватні інвестиції).

Неефективна, якщо значний ефект витіснення, попит на гроші не чутливий до процентної ставки, незначне зростання доходу супроводжується значним зростанням процентної ставки.

Ефективність стимулювальної монетарної політики

Ефективна, якщо інвестиції високо чутливі до процентної ставки, а попит на гроші не чутливий до неї, незначне зниження процентної ставки призводить до значного зростання доходу.

Неефективна, якщо інвестиції мало чутливі до процентної ставки, а попит на гроші – високо чутливий, суттєве зниження процентної ставки і збільшення грошового пропонування призводить до незначного зростання доходу.

 

 

Модель ISLM слугує обґрунтуванням положення і нахилу сукупного попиту. Збільшення урядових видатків, зниження податків і збільшення грошового пропонування призводить до збільшення сукупного попиту.

 

Модель загальної макроекономічної рівноваги у відкритій економічній системі Манделла-Флемінга. Анти циклічна політика за режимів гнучкого і фіксованого обмінного курсів та різного ступеня мобільності капіталу.

Модель загальної макроекономічної рівноваги у відкритій економічній системі Манделла-Флемін є модифікацією моделі ISLM для відкритої економіки. Вона є моделлю одночасної рівноваги на товарному, грошовому і зовнішньому ринках.

Основними припущеннями моделі є: незмінний рівень цін, абсолютна мобільність капіталу, рівність внутрішньої процентної ставки світової, рівність номінального і реального обмінних курсів валют, рівність номінальної і реальної процентної ставок.

Аналітично модель описується системою з 3-х рівнянь:

Y = C(Y - T) + I(r) + G + NE(e);

M/P = L(r, Y);

r=r*.

Ендогенними змінними у моделі виступають:

- Y - обсяг нац. виробництва;

- r - внутрішня процентна ставка;

- e - обмінний курс валют.

Екзогенними чинниками виступають:

- G, T - інструменти фіскальної політики;

- M - грошова маса;

- P - рівень цін;

- r* - світова процентна ставка.

Монетарна політика за фіксованого валютного курсу і абсолютної мобільності капіталу неефективна.

Фіскальна політика за фіксованого валютного курсу і абсолютної мобільності є ефективною.

За гнучкого обмінного курсу фіскальна політика неефективна, а монетарна – ефективна.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)