АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепції операційного менеджменту

Читайте также:
  1. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  2. Визначення основних функцій менеджменту та їх взаємозв’язку в межах циклу менеджменту.
  3. Влада як соц. явище. Концепції влади. Методи влади. Проблеми легітимності влади.
  4. Г) спрямованість операційного менеджменту.
  5. Гісторыя развіцця і законы бібліятэчнага менеджменту.
  6. Давньоруська культурна спадщина: концепції континуїтету
  7. Державний бюджет та його структура. Концепції формування державного бюджету.
  8. Державний бюджет: види бюджетного сальдо; концепції збалансування бюджету; джерела дефіцитного фінансування.
  9. Еволюція концепції
  10. Еволюція стратегічного менеджменту
  11. Етапи розвитку менеджменту.
  12. Етапи становлення та розвитку фінансового менеджменту

У загальному значенні в науці під «концепцією» розуміється Система поглядів на об'єкт, властивість, явище, процес тощо.

Щодо операційного менеджменту, то під концепцією слід розуміти:

1) систему наукових знань, що формують теоретичну базу прак­тики керування операційною системою (операціями);

2) систему розробки і забезпечення науковими рекомендаціями практики операційного менеджменту.

Отже, концепція включає не тільки теоретичне обгрунтування необхідності регулювання операцій, але і є передумовою для роз­робки практичних рекомендацій у частиш удосконалення механіз­му керування операціями, а надалі — й операційними системами.

Спробуємо стисло охарактеризувати концепцію операційного менеджменту у вигляді евентуальної схеми:

 

 

Отже, концепція включає не тільки теоретичне обгрунтування необхідності регулювання операцій, але і є передумовою для роз­робки практичних рекомендацій у частиш удосконалення механіз­му керування операціями, а надалі — й операційними системами.

Спробуємо стисло охарактеризувати концепцію операційного менеджменту у вигляді евентуальної схеми:

Операційний менеджмент є неоднорідним як за теоретико-методологічним обґрунтуванням, так і за конкретно-прикладним значенням. Це не дивно, адже наука і практика можуть сповіду­вати різні концепції операційного менеджменту, вибудовувати різно­манітні його моделі. Однак, якщо під концепцією операційного ме­неджменту розуміти систему поглядів, спрямовану на раціоналі­зацію і підвищення ефективності операційних систем через оптимізацію і раціоналізацію операцій, то, напевно, доцільно виділи­ти аналітичну, технологічну й інтегральну концепції.

Аналітична концепція — первісний класичний підхід до операційного менеджменту як до теоретичної науки, об'єктом вив­чення якої є керування операціями й операційними системами.

Технологічна концепція базується на основах системо­техніки і системоаналізу, що використовуються як для моделю­вання власне операцій і операційних систем, так і їхнього синтезу. Автоматизація операцій сполучається з використанням сучасних інформаційних технологій для вирішення складних проблем керу­вання операціями й операційними системами.

Інтегральній концепції можна пророкувати перспек­тивність і популярність. Вона покликана відбивати нове розуміння бізнесу, коли окремі операції будуть розглядатися як деякі центри бізнес-активності чи аналогічні структури, об'єднані в інтеграль­ному процесі керування операційними системами для більш по­вного і якісного задоволення клієнтів відповідно до їхніх специфіч­них потреб і цілей бізнесу.

Практичним втіленням таких концепцій стали різні систе­ми керування виробничими операційними системами, розроб­лені в США і Японії. Вони широко поширені в Західній Європі. Це такі системи:

° optiмized Production Technologies (OPT) — оптимізовані ви­робничі технології (розробка фахівців з США й Ізраїлю);

° just-in-time (JIT) — «точно вчасно»;

° kanban —«канбан».

Цих операційних системах винятково реалізуються основні функції операційного менеджменту — планування, організація, мо­тивація, контроль і координація.

 

 

Питання для самоконтролю

1. Що таке «операційний менеджмент» і які його основні функції?

2. Що слід розуміти під терміном «операція»? Якими операціями до­водиться керувати менеджеру у своїй практичній діяльності?

3. У чому суть дефініцій «операційна функція» і «операційна стратегія»?

4. Серед наявних алгоритмів керування операційними системами яка є

більш ефективною за ринкових умов господарювання?

5. Під час керування операціями які обмеження необхідно враховувати і чому?

6. У чому суть алгоритмізації управлінського процесу?

7. Чинна концепція операційного менеджменту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)