АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІV етап. Дослідження дихальних і нюхової функції носа

Читайте также:
  1. A. Забезпечити прохідність верхніх дихальних шляхів і зробити 2 вдування.
  2. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  3. D. Покращити прохідність верхніх дихальних шляхів і перевірити у постраждалого наявність пульсу протягом 10 с.
  4. III. Економічна інтерпретація результатів статистичного дослідження банків
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  7. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
  8. Анатомия наружного носа и полости носа.
  9. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  10. Аномалии развития и заболевания носа.
  11. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  12. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.

12. Визначення дихальної функції носа проводиться спочатку однієї половини носа, а потім другої. Для цього праве крило носа притисніть до носової перегородки вказівним пальцем лівої руки, а правою рукою піднесіть невеликий кусочок вати до лівого переддвер’я і попросіть хворого зробити короткий звичайної сили вдих і видих. По відхилений витки визначається ступінь забруднення проходження повітря. Для визначення дихання через праву половину притисніть ліве крило носа до носової перегородки вказівним пальцем правої руки, а лівою рукою піднесіть комок вати до правого переддвер’я і також попросіть хворого зробити короткий вдих і видих. По відхиленню ватки ви повинні вирішити питання дихальної функції носа. Дихання носом може бути нормальним затрудженим і відсутнє.

13. Визначення нюхової функції носа проводиться почергового кожної половини носа пахучими речовинами. Для визначення нюхової функції носа справа притисніть вказівним пальцем правої руки ліве крило носа до носової перегородки, а лівою рукою візьміть флакон пахучої речовини і піднесіть до правого пере двір"я носа, попросіть хворого зробити вдих правої половини носа і визначить запах даної речовини. Визначення нюху через ліву половину носа провадиться аналогічно тільки праве крило носа притискаються вказівним пальцем лівої руки, а правою рукою підноситься пахуча речовина до лівої половини носа.

 

Огляд шиї

Огляд шиї проводиться спереду і збоку. Звертається увага на її довжину, товщину, особливо в нижній її частині, симетричні сторони, розташування м'язів і гортані. У пацієнтів з довгою шиєю щитовидна залоза добре доступна дослідженню при короткій шиї дослідження утруднене, при цьому її збільшення нерідко йде вниз в середостіння. Огляду, пальпації така заліза стає недоступною.

 

Збільшення щитовидної залози змінює конфігурацію шиї з'являється Підковоподібне потовщення в нижній частині з обох сторін або з одного боку. При значному збільшенні лише однієї частки, шия стає асиметричною, можливий зсув трахеї і гортані в протилежну сторону. Велике збільшення часток і перешийка залози відтісняє м'язи в сторони, а простір від щитовидного хряща до ключиць вибухає вперед і в сторони.

 

При підвищеній функції щитовидної залози на шиї в черевної шийному трикутнику легко помітити посилену і прискорену пульсацію сонних артерій, а в яремної вирізки - пульсацію аорти.

 

Огляд місця розташування щитовидної залози, Особливо при її збільшенні, проводиться спереду і в профіль Це робиться:

• при звичайному положенні голови;

• при закинутою назад голові;

• в момент ковтального руху.

 

При закиданні голови назад трахея, гортань і щитовидна залоза декілька зміщуються вперед і вгору, що збільшує і покращує зону огляду над щитовидною залозою. Ковтальний рух більш енергійно і значніше зміщує ці органи вгору, що набагато покращує умови огляду.

 

Візуальна оцінка ступеня збільшення щитовидної залози має 5 градацій, вона проводиться з урахуванням результатів пальпації:

I ст. - Видимого збільшення залози при огляді в спокої і під час ковтального руху немає, пальпаторного визначається лише перешийок;

II ст. - Збільшення залози помітно при ковтанні, пальпаторно добре визначаються бічні частки;

III ст. - Збільшена заліза заповнює простір між м'язами, вона добре окреслена і видно при спокійному стані гортані («товста шия»);

IV ст. - Заліза значно збільшена, виступає вперед і в сторони, конфігурація шиї змінена;

V ст. - Заліза великих розмірів («величезний зоб»).

Туалет носа

У важко хворих на слизовій оболонки носа накопичується слизь и пиль, що затрудняє дихання и отягчает состоянія пацієнта. Важко хворі не можуть самостійно звільняти носови ходи. В ранковому туалеті при накопичені виділення із носа чи при основі корочки їх стоїть видаляти ватним турун дами:

приготовить: перчатки, флакон с вазеліновим маслом, вату, поліетиленовий пакет для викидання використаного матеріалу;

зробити з вати турунди (4-6 штук);

вимити і висушить руки;

одягти рукавиці;

змочити туруни в флаконі с вазеліновим маслом, легко вимочить об край горличка флакона;

взяти турунди в правую руку, лівою рукою при підняти кінчик носа пацієнта и ввести туруни з круговими рухами в один із носових ходів;

оставить турунди на 1-3 минути;

витягнути турунди круговими рухами із носового хода;

опрацювати другий носовий ход таким же способом;

убрати опрацьований матеріал в поліетиленовий пакет;

снять рукавиці, вимити руки, висушить.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)