АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

Читайте также:
  1. IV. Домашнє завдання
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. V. Оголошення домашнього завдання.
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. VI. Домашнє завдання
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  8. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  9. Будьте дуже уважні, на вас чекають пригоди та складні завдання. Мавпочка Чі- Чі- Чі».
  10. Варіанти тем рефератів для виконання завдання 1
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Виконайте завдання

Метою виконання індивідуального навчально-дослідного завдання (ІНДЗ) є набуття глибоких теоретичних знань студентами та вміння їх застосовувати на практиці.

Успішне виконання роботи багато в чому залежить від того, наскільки вдало обрана тема та складено план, яка навчально-методична і сучасна економічна література вивчена, наскільки глибоко та повно розкрито зміст теми і логічно викладено матеріал. Важливо також правильно оформити роботу і підготуватися до її захисту.

Тематика ІНДЗ включає більш ніж 50 тем, які охоплюють актуальні напрямки економічного розвитку в Україні. Запропонована тематика допомагає студентам у виборі теми, а також у складанні плану роботи. Для кожної теми виділено ряд ключових питань, які рекомендується розглянути при написанні завдання.

Виконання роботи дозволяє кожному студентові поглибити, розши-рити і закріпити знання з макроекономіки, самостійно провести наукове дослідження з обраної теми, навчитися чітко і логічно викладати теоретичні питання, аналізувати статистичний матеріал, обґрунтовувати свої думки та робити висновки по темі. При захисті ІНДЗ студенти отримують досвід виступу перед аудиторією та навички проведення дискусії.

Найважливішою вимогою до виконання ІНДЗ є глибоке і повне висвітлення теми. Для цього необхідно чітко визначити завдання і основні питання теми, докладно і всебічно розкрити сутність теми, навести статистичний матеріал і дати його економічне тлумачення, зробити узагальнення і висновки по темі.

Структура роботи має включати вступ, основну частину роботи, висновки, список використаної літератури, словник економічних термінів. У вступі (не більше 2 с.) необхідно обґрунтувати вибір теми, її актуальність, теоретичне і практичне значення. Доцільно назвати наукові праці провідних українських і закордонних вчених-економістів по цій темі, визначити питання, які зараз залишаються дискусійними, а також чітко сформулювати мету та завдання роботи і назвати, який статистичний матеріал було використано. В основній частині роботи (3 — 4 розділи обсягом 20 — 25 с.) необхідно висвітлити ключові питання теми. Велика кількість розділів не рекомендується, оскільки призводить до простого переліку питань, пов’язаних з темою роботи або до дуже поверхнього викладення матеріалу. Усі розділи повинні бути логічно пов’язані між собою. У цій частині роботи необхідно: розглянути сутність усіх економічних категорій, пов’язаних з темою, дослідити історичні умови і причини виникнення конкретних економічних явищ, проаналізувати і узагальнити теоретичні положення теми, висвітлити різні точки зору по дискусійних питаннях, висловити і обґрунтувати свій погляд на цю проблему. Викладати теоретичні питання необхідно у нерозривному зв’язку з практикою. Теоретичні положення роботи повинні підтверджуватися статистичними даними, які можна одержати з літе-ратурних джерел або з власного досвіду роботи. Обов’язковою є наявність статистичної інформації, представленої в таблицях, схемах, діаграмах, графіках. При цьому будь-яка статистична інформація повинна мати посилання на джерело її отримання та економічний аналіз статистичних закономірностей. Висновки (1 — 2 с.) становлять узагальнення автора за всіма основним питаннями теми, які розглядалися у роботі. Вони повинні бути лаконічними і чіткими, в стислій формі відбивати сутність проблеми, яка досліджувалась. Ті аспекти теми, які не розглядалися в роботі, не повинні включатися у висновках, інакше вони перетворюються у ще один розділ роботи, не пов’язаний з попереднім матеріалом. У цій частині роботи можна окреслити напрямки вдосконалення конкретних економічних явищ і спрогнозувати результати, які можуть бути очікувані. Список вико-ристаної літератури маєохоплювати всі джерела, що були вивчені студентом при написанні роботи. Він складається у такій послідовності: спершу наводяться законодавчі акти (Конституція України, закони України, укази Президента України, постанови Верховної Ради), потім згідно з алфавітом наводяться інші джерела. При використанні інформації з Internet назва сайту вказується у кінці списку. Всі перелічені літературні джерела нумеруються. Словник економічних термінів складається з економічних категорій, які використовувалися в роботі, та розкриття їх змісту. Терміни розташовують в алфавітному порядку без нумерації. Складання такого словника буде сприяти систематизації знань по темі, закріпити визначення основних категорій, підготуватися до захисту завдання.

Таким чином, якщо у вступі чітко сформульовані завдання та обґрунтовано вибір ключових питань, в основній частині глибоко і всебічно розкриті поставлені питання, підкріплені статистичної інформацією, а висновки зроблені грамотно і лаконічно, то ІНДЗ буде свідчити, що його автор має глибокі знання з теми.

Упродовж усього періоду виконання завдання студент може одержувати консультації наукового керівника.

Після виконання ІНДЗ студент здає його на рецензування науковому керівникові. Рецензія містить аналіз того, що зроблено у завданні, рекомендації щодо того, які питання потребують доробки, і перелік недоліків роботи. Саме цим зауваженням студент повинен приділити особливу увагу при підготовці до захисту ІНДЗ.

Завдання студента під час захисту — показати розуміння конкрет-ної економічної проблеми. Для цього доцільно підготувати усний виступ на 5-7 хвилин. У ньому треба обґрунтувати вибір теми, назвати основні питання, які розглядалися у завданні, показати, як були вирішені завдання, поставлені у дослідженні, які висновки з проблеми були зроблені. Треба зазначити, які недоліки були відмічені керівником та як вони усунені, з якими зауваженнями рецензії студент не згоден і чому.

Оцінка за ІНДЗ залежить від якості її виконання, наукового рівня, ступеня самостійності, мови і логіки викладання, оформлення роботи, виступу студента на захисті, відповідей на запитання по темі роботи.

Захист і оцінка ІНДЗ — це підбиття підсумків самостійної наукової роботи студента.

6.1. Тематика ІНДЗ:

1. Аналіз динаміки основних макроекономічних показників України.

2. Проблема тіньової економіки в Україні та її вплив на економічний розвиток країни.

3. Розподіл національного доходу в ринковій економіці.

4. Циклічність в економічному розвитку.

5. Безробіття: його сутність, причини, соціально-економічні наслідки.

6. Безробіття: особливості прояви в умовах перехідної економіки

7. Інфляція як проява макроекономічної нерівновагі

8. Економічні очікування та інфляція

9. Взаємозв’язок інфляції і безробіття в ринковій економіці

10. Інфляція і антиінфляційна політика в перехідній економіці України

11. Економічна криза в Україні: причини та шляхи виходу

12. Кейнсіанський та неокласичний підходи до вирішення проблеми «безробіття-інфляція»

13. Макроекономічна рівновага та шляхи її досягнення.

14. Економічна політика стимулювання сукупної пропозиції.

15. Вплив фіскальної і монетарної політики держави на сукупний попит.

16. Інвестиції та їх динаміка.

17. Інноваційна політика держави.

18. Інвестиційні процеси і перехідній економіці: стан і необхідність активізації.

19. Кейнсіанська теорія і державне регулювання ринкової економіки.

20. Система державного регулювання ринкової економіки.

21. Ефективність економічної політики держави.

22. Макроекономічна політика в умовах трансформації країн.

23. Моделі ринкової трансформації країн.

24. Цілі та інструменти бюджетно-податкової політики.

25. Державний бюджет і шляхи його збалансування.

26. Державний бюджет і особливості бюджетної політики України в сучасних умовах.

27. Бюджетно-податкова політика в перехідному періоді України.

28. Державний борг, його причини та наслідки.

29. Стратегія управління державним боргом.

30. Інновації та економічне зростання.

31. Економічне зростання і його фактори.

32. Гроші та основні грошові агрегати в сучасній ринковій системі.

33. Сучасна грошова система України.

34. Попит і пропозиція грошей як складові грошового ринку.

35. Монетаризм і його вплив на грошово-кредитну політику країн.

36.Фінансовий ринок і його інститути.

37. Ринок цінних паперів і перспективи його розвитку в Україні.

38. Сучасна банківська система України.

39. Національний банк України: його функції і повноваження.

40. Грошово-кредитна політика, її цілі та інструменти.

41. Грошово-кредитна та бюджетно-податкова політики у взаємодії.

42. Грошово-кредитна політика в умовах ринкової трансформації.

43. Макроекономічна рівновага товарного і грошового ринків.

44. Форми сучасних міжнародних економічних відносин.

45. Міжнародна торгівля і її економічні основи.

46. Зовнішньоторгова політика держави.

47. Платіжний баланс країни як відбиття її зовнішньоекономічних зв’язків.

48. Макроекономічна політика і платіжний баланс.

49. Валютний ринок.

50. Світова валютна система.

51. Регулювання валютного курсу.

52. Система зайнятості в ринковій економіці.

53. Ринок праці: сутність, особливості та сучасна структура.

54. Формування ефективної системи зайнятості в перехідній економіці.

55. Кейнсіанська теорія зайнятості, її суть і вплив на економічну політику держави.

56. Класична теорія зайнятості, її суть і вплив на економічну політику держави.

57. Проблеми економічної нерівності, соціальної справедливості та соціального захисту в сучасній Україні.

58. Конкретно-історичні моделі економічного розвитку.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)