АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Задача щодо визначення розміру замовлення

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Анализ деятельности ППМС-центра по задачам
  3. Андрей Исаев — о новых задачах на посту вице-спикера Госдумы
  4. Аппроксимационная задача линейной регрессии
  5. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  6. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  7. Виберіть правильне визначення
  8. Виберіть правильне визначення терміну
  9. Визначення активного і пасивного тисків на споруду (підпірну стінку).
  10. Визначення активного тиску ґрунту засипки нижче рівня ґрунтових вод
  11. Визначення вартості машин і обладнання
  12. Визначення взаємодії

Обсяг продажів товару А магазином “Побутові дрібнички” складає 500 одиниць на рік; попит на цей товар на протязі зазначеного періоду розподілений рівномірно. Вартість подачі одного замовлення складає 10 грн. (витрати на оформлення та виконання замовлення), а витрати зберігання одиниці товару А становлять 20% від його ціни. Якщо розмір замовлення менший, ніж 200 одиниць, то закупівельна ціна складає 2 грн. за одиницю; замовленням, розмір яких коливається від 200 до 499 одиниць, надається знижка на закупівельну ціну розміром у 2%; замовленням, розмір яких складає 500 та більше одиниць, надається знижка в 4%.

Виходячи з критерію мінімізації сумарних витрат визначити розмір замовлення та встановити, чи доречно магазину при гуртовій закупці товару А користатися знижками, що пропонуються.

РОЗВ’ЯЗОК:

1. Визначимо економічний (оптимальний) розмір замовлення за формулою:

 

 

де Со – витрати на оформлення та виконання замовлення (10 грн. на одне замовлення);

Сn – витрати на зберігання (20% середньорічної вартості запасів);

D – річна потреба у товарі (500 коробок).


 

Спочатку розглянемо, як змінюється Qopt при зниженні ціни закупівлі однієї коробки:

 

якщо ціна 2 грн, то шт.

якщо 1,96 грн, то шт.

якщо 1,92 грн, то шт.

 

Обидва значення Qopt 160 і 161 шт. менші, ніж нижня межа першої або другої знижки.

Тепер визначимо та порівняємо загальні річні витрати на формування та управління запасами за різних цін і розмірів замовлень:

при Q = 158, ціна = 2 грн.

при Q = 200, ціна = 1,96 грн

при Q = 500, ціна = 1,92 грн.

 

Таким чином, виходячи з критерію мінімуму сукупних витрат, власнику супермаркету вигідно скористатися першою з запропонованих знижок, для отримання якої він повинен розміщувати замовлення на 200 коробок, що призведе до зниження витрат на 19 грн. щорічно.

 


ЗАДАЧА 7


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)