АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Параметри і характеристики операційних підсилювачів

Читайте также:
  1. Автоматизированное рабочее место (АРМ) таможенного инспектора. Назначение, основные характеристики АРМ. Назначение подсистемы «банк - клиент» в АИСТ-РТ-21.
  2. Базовые стратегии конкуренции: характеристики, отличительные черты
  3. В 4. Вибрация, физические характеристики, нормирование и действие на организм человека. Виды средства защиты от вибрации.
  4. Види та особливості контрактно-коопераційних форм міжнародних угод (франчайзинг, інжиніринг, ліцензійні угоди, будівництво «під ключ», інші).
  5. Виды научно-исследовательских работ, их характеристики.
  6. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  7. Внешняя среда организации, ее значение и основные характеристики.Особенности внешней среды туристских организации.
  8. Внешняя среда организации, ее значение и основные характеристики.Особенности внешней среды туристских организации.
  9. Водний транспорт. Експлуатаційні характеристики суден.
  10. Вопрос 21. Основные характеристики выборки. Их классификация
  11. Вопрос 8. Вербальный (речевой) канал общения. Основные характеристики речи. Риторика – искусство красноречия.
  12. Временные, пространственные, рыночные характеристики ценных бумаг.

Операційні підсилювачі.

 

Найбільш поширеними аналоговими ІМС є операційні підсилювачі завдяки універсальності їх застосування.

Операційний підсилювач (ОП) – це підсилювач напруги з безпосередніми зв'язками між каскадами, який має великий коефіцієнт підсилення, малий рівень шумів, великий вхідний опір, малий вихідний опір і широку смугу одиничного підсилення. ОП є підсилювачем постійного струму (ППС), оскільки здатний підсилювати постійну напругу. Назву «Операційний підсилювач» було дано спочатку підсилювачам з великим коефіцієнтом підсилення, розробленим для виконання математичних операцій складання, віднімання, множення й ділення. В даний час інтегральні ОП використовуються для створення різних функціональних вузлів.

Операційний підсилювач має два входи: інвертуючий і неінвертуючий. На рис. 6.1, а і б інвертуючий вхід позначений кружечком. Обидва входи називають диференціальним (або різницевим). Оскільки вхідний каскад ОП є диференціальним, вихідна напруга ОП U вихзалежить від різниці напруг

U вхд = U вх2U вх1, (6.1)

U вхд називається диференціальним вхідним сигналом.

Умовні позначення операційного підсилювача наведено на рис. 6.1.

Якщо U вх2 > U вх1, то полярність вихідного сигналу співпадає з полярністю сигналу U вх2 (сигнал не інвертується). Якщо U вх1 > U вх2, то полярність вихідного сигналу протилежна полярності сигналу U вх1 (сигнал інвертується). Формула (4.1) справедлива також для випадку, коли або U вх2 = 0, або U вх1 = 0.

 

 

 
 

 

 


Рис.6.1. Умовні позначення операційного підсилювача

а – згідно ЄСКД; б – за функціональною ознакою (підсилювач)

 

Операційний підсилювач не чутливий до синфазної складової вхідних сигналів, яка дорівнює

U вхс = (U вх2 + U вх1). (6.2)

Тому коефіцієнт підсилення ОП визначається тільки для диференціального вхідного сигналу

K ОП = . (6.3)

Напруги U вх1, U вх2 і U вихвідлічуються відносно корпусу.

Операційний підсилювач має один вихід і два виводи для підключення джерела живлення: + Е ж1, – Е ж2. Для ОП використовується, як правило, симетричне (відносно корпусу) джерело живлення (± Е ж), як показано на рис. 6.2.

 

 
 

 

 


Рис..6.2. Симетричне джерело живлення

 

Таке живлення називають двополярним, може використовуватися також несиметричне (однополярне) живлення.

Виводи, що служать для підключення кіл корекції нуля ОП, позначаються символами NC, а для підключення елементів частотної корекції – символами FC.

Якщо аналізуються характеристики і параметри пристроїв на операційних підсилювачах для сигналу, звичайно використовують спрощене позначення ОП: виведення кіл живлення і корекції не показують.

Операційний підсилювач за своїми характеристиками і параметрами наближається до «ідеального» підсилювача.

Параметри ідеального ОП:

1) нескінченний коефіцієнт підсилення напруги (K ОП®¥);

2) нескінченний повний вхідний опір (Z вхОП ® ¥);

3) нульовий повний вихідний опір (Z вихОП = 0);

4) рівна нулю вихідна напруга U вих = 0 при рівних напругах на обох входах U вх2 = U вх1;

5) нескінченна ширина смуги пропускання (відсутність затримки при проходженні сигналу через підсилювач).

На практиці жодна з цих властивостей не може бути здійснена повністю, проте до них можна наблизитися з достатньою точністю для багатьох застосувань.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)