АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції нейрона в передачі інформації

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  3. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  4. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  5. АПК , його функції та структура
  6. Аудит та огляд фінансової звітності та іншої історичної фінансової інформації.
  7. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  8. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  9. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  10. Визначення геш-функції. Побудова геш-функції, виходячи з блочного шифра.
  11. використання негласних слідчих розшукових дій у доказуванні в інших цілях або передання інформації.
  12. Вимоги до побудови комерційних служб та їх функції.

У нервовій системі інформація розповсюджується мережею нейронів, а для передачі інформації використовується мова нервових імпульсів. Усі нервові клітини можна розділити на 3 групи:

1 група- чутливі (нейрони рецептори, аферентні, доцентрові-сприяють дію зовнішніх і внутрішніх подразників)

2 група – і нтернейрон и –передають інформацію від одного до іншого, оцінюють інформацію від одного до іншого, накопичують, зберігають, за їх участю розробляється програма дій для виконавчих органів

3 група – еритроцитн і (еферентні) відцентровані-доставляють до клітин-мішеней команди і діють на виконавчі органи.

Нервова система –це сукупність нервових структур організму що регулюють роботу усіх органів та систем, здійснюють взаємозв’язок окремих органів між собою і всього організму з довкіллям. взаємозв’язок окремих органів між собою і всього організму з довкіллям. Нервова система сприймає впливи зовнішнього та зміни внутрішнього середовища, аналізує цю інформацію і відповідно змінює діяльність окремих органів або систем органів. При цьому зміни завжди спрямовані на нормалізацію діяльності організму і не порушують його функціональну сутність. Великий внесок у розвиток досліджень нервової системи зробив видатний український фізіолог П.Г.Костюк у 1924р.

Діяльність нервової системи здійснюється за допомогою рефлексу.

Рефлекс -це реакція-відповідь організму на впливи зовнішнього і внутрішнього середовища, які здійснюються за участю нервової системи. Термін «рефлекс» ввів 1649 році Рене Декарт. Рефлекси забезпечують регуляцію всіх фізіологічних функцій організму і пристосування діяльності до окремих органів і систем його потреб. За допомогою рефлексів регулюються виділення слюни, шлункового соку, секрету підшлункової залози під час травлення, змінюється інтенсивність кровообігу та дихання під час фізичної праці, регулюється тимус м’язів. Отже, рефлекс це будь яка зміна діяльності організму яка виникла в ньому за участю нервової системи у відповідь на вплив зовнішнього або внутрішнього середовища організму.

Види рефлексів:

1 За характером рефлекторної реакції – рухові, секреторні, серцево-судинні, дихальні рефлекси, обмінні

2 За біологічним значенням – орієнтувальні, захисні, травні, статеві

3 За Павловим – безумовні (природжені), умовні (набуті).

В основі будь якого рефлексу лежить рефлекторна дуга. Найпростіша (двонейронна) дуга складається із двох нейронів – чутливого і рухового. Із чутливого на руховий нейрон імпульс передається через спеціальні утворення – синапс – це щілино подібний контакт аксона однієї нервової клітини з будь якою ділянкою іншої нервової клітини або м’язовою чи секреторною клітинами. Збудження в синапсі передається за допомогою хімічних речовин – медіаторів. Більшість рефлекторних дуг в організмі людини складається із трьох нейронів. Така рефлекторна дуга має назву трьох нейронна. Між чутливими і руховими нейронами є ще вставні нейрони. У такій дузі імпульс передається із чутливого на руховий нейрон передається через вставні нейрони. Кожна рефлекторна дуга починається рецепторами – це спеціалізовані клітини (світлочутливі) або кінцеві структури чутливих нервових клітин. Сприймаючи подразнення рецептори перетворюють його енергію на нервовий імпульс, який поширюється далі структурами рефлекторної дуги. Види рецепторів:

За розташуванням:

1 зовнішні – сприймають впливи довкілля (рецептори шкіри, ока, вуха)

2 внутрішні (рецептори внутрішніх органів, рецептори опорно-рухової системи.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)