АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод розрахунку ВВП за доходами

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. I. ПРЕДМЕТ И МЕТОД
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Документация как элемент метода бухгалтерского учета
  5. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  6. II. Методична робота.
  7. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  8. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  9. III. Mix-методики.
  10. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  11. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  12. III. Методы оценки функции почек

Виробничий метод розрахунку ВВП

При розрахунку валового внутрішнього продукту виробничим методом підсумовується вартість, яка добавлена на кожній стадії виробництва кінцевого товару чи послуги. Додана вартість - це ринкова ціна обсягу продукції, виробленої фірмою, за винятком вартості використаних у процесі виробництва матеріалів та сировини (табл. 12.2).

Метод розрахунку ВВП за витратами

Згідно з методом розрахунку за витратами обсяг ВВП підраховується як сума: особистих витрат населення на кінцеве споживання товарів та послуг, державних витрат на купівлю товарів та послуг, валових інвестицій та чистого експорту. Отже, формула ВВП за витратами має такий вигляд:

ВВП = С + I + G + Xn,

де С - особисті споживчі витрати, які складаються з витрат домогосподарств на купівлю товарів та послуг як поточного споживання (продукти харчування, комунальні послуги і т. д.), так і тривалого (побутова техніка, автомобілі і т. д.). Але, показник С не враховує витрат на купівлю житла;

I - валові інвестиції, які складаються з витрат фірм на придбання нового устаткування, нових підприємств, нових приміщень і т. д.;

G - державні витрати на купівлю товарів та послуг, які складаються з витрат на школи, вищі навчальні заклади, армію, дороги, державний апарат управління державою і т. д. Але в показник в не вклю чаються трансфертні виплати, а саме витрати держави на виплати пенсій, соціального страхування, різні виплати населенню;

Хп - чистий експорт товарів та послуг, який розраховується як різниця між експортом та імпортом.

Примітно, що від'ємним може бути тільки показник Х", тому що в деяких країнах імпорт перевищує експорт.

Наведену формулу розрахунку ВВП за витратами ще називають основною макроекономічною тотожністю.

Метод розрахунку ВВП за доходами

Під час розрахунку валового внутрішнього продукту за доходами підсумовуються різні доходи тих, хто вклав свої людські та грошові ресурси у виробництво певного товару. До основних видів доходів відносять: оплату праці найманим працівникам (заробітна плата), прибуток фірм, рента (орендна плата за користування землею, приміщенням і т. д.), відсоток (плата за користування капіталу). До інших видів доходів можна віднести непрямі податки, а саме: податок на додану вартість, а також податок на прибуток фірм. Таким чином, формула розрахунку ВВП за доходами має такий вигляд:

 

3.

Як вимірювач сукупного обсягу виробництва ВВП має серйозний недолік: він завищує обсяг випущеної продукції на величину перенесеної вартості основного капіталу (амортизації). Тому, щоб визначити величину, на яку виробництво реально збільшило обсяг випуску товарів і послуг за рік, необхідно з ВВП
відняти амортизацію основного капіталу (Аосн.кап). В результаті отримаємо чистий внутрішній продукт (ЧВП):
ЧВП = ВВП - Аосн.кап
Тобто ЧВП вказує на величину доходів постачальників економічних ресурсів за надані ними землю, робочу силу, капітал, підприємницькі здібності, за допомогою яких створений даний ЧВП.
Єдиною складовою ЧВП, яка не відбиває справжнього вкладу економічних ресурсів в нього, є непрямі податки (податки на виробництво та імпорт). Для визначення сумарного доходу всіх власників економічних ресурсів необхідно з ЧВП виключити суму непрямих податків (Нк). Отримаємо показник, який називається національним доходом (НД):
НД = ЧВП - Нк
Однак такий метод обчислення національного доходу прийнятний тільки для країн, в яких він обчислюється за так званої факторної вартості, коли доходи сектора органів державного управління не можуть розглядатися як факторного доходу.

У зв'язку з чим з національного доходу і віднімають непрямі податки (податки на виробництво та імпорт).
У новій системі СНР поняття «первинні доходи» замінено показником «факторні доходи». Відповідно до концепції первинних доходів вони оцінюються в ринкових цінах і більше факторних доходів на величину податків на виробництво та імпорт (непрямих податків), які розглядаються в якості первинних доходів сектора органів державного управління. Тому співвідношення між ЧВП і НД характеризується рівністю, тобто
ЧВП = НД.
Отже, національний дохід являє собою суму первинних доходів, отриманих резидентами даної країни за певний період часу і виражених в ринкових цінах.
Національний дохід, доповнений поточними трансфертами, отриманими з-за кордону, утворює наявний національний дохід, який може бути розрахований також і на валовий (ВНДр), чистої (ЧНДр) основі. Тому наявний національний дохід можна представити наступними формулами:
ВНДр = ВНД ± Тт,
ЧНДр = ЧНД ± Тт,
де ВНДр, ЧНДр - розташовувані валовий і чистий національні доходи; Тт - поточні трансферти з-за кордону.

 

4.

Макроекономічні показники - це показники в грошовій формі. Тому їх рівень та динаміка залежать від фізичних обсягів виробництва та цін. З метою нівелювання цінового фактора обчислюють два види ВВП:

Номінальний ВВП (ВВПн) - це показник загального обсягу виробництва, який обчислюється в поточних цінах року.

Реальний ВВП (ВВПр) - це показник загального обсягу ви­робництва, який обчислюється в постійних цінах базового року.

З метою обчислення темпів зростання та приросту ВВП за ра­хунок цін (інфляційна зміна ВВП) застосовуються такі індекси:

Індекс Леспейреса (P) - відображає співвідношення між су­купною вартістю споживчого кошика поточного і базового років:

0 t

де: P, P - ціна і-го блага у базисному і поточному періоді

1 i o

відповідно; Q - кількість і-го блага у базисному періоді.

Індекс Пааше, або дефлятор ВВП відображає співвідношен­ня між номінальним і реальним ВВП:

де Q - кількість і-го блага у поточному періоді.

Дефлятор ВВП більш пристосований до вимірювання за­гального рівня цін, оскільки враховує не тільки ціни спожив­чих товарів, а також товарів, які держава купує і продає на світовому ринку.

Для більш точного визначення реального ВВП використо­вують Індекс Фішера - середнє геометричне значення індексу споживчих цін та дефлятора ВВП:

Якщо індекс цін < 1, то номінальний ВВП коригується убік збільшення - інфлювання. Якщо величина індексу цін > 1, то відбувається дефлювання - коригування номінального ВВП убік зниження. Індекси цін використовуються для оцінки зміни темпів інфляції та динаміки вартості життя.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)