АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  4. АНАЛІЗ засобів шифрування данних на windows server 2012
  5. Аналіз основних засобів
  6. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  7. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат
  8. Аудит основних засобів
  9. Бактерии, их характеристика
  10. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  11. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  12. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний університет „Одеська юридична академія”

Івано-Франківський факультет

Кафедра кримінального права, процесу та криміналістики

Вилка О.С.

МЕТОДИКА РОЗКРИТТЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З НЕЗАКОННИМ ОБІГОМ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

 

М А Г І С Т Е Р С Ь К А Р О Б О ТА

Науковий керівник:

Кандидат юридичних наук, доцент Томин С.В.

Допущена до захисту

„__”______________ 2012 р.

Завідувач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики

Д.ю.н., професор __________________ Басай В.Д.

 

 

Івано-Франківськ – 2012


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний університет „Одеська юридична академія”

Івано-Франківський факультет

Кафедра кримінального права, процесу та криміналістики

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики

Д.ю.н., професор ____________________ Басай В.Д.

„__”________________ 2011 р.

 

ЗАВДАННЯ НА МАГІСТЕРСЬКУ РОБОТУ

Студента групи ПР (з) – 51м Вилки О.С.

 

1. Тема роботи „Методика розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів”

 

2. Основна мета та завдання: розробка шляхів підвищення ефективності розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, вироблення пропозицій щодо вдосконалення відповідної окремої криміналістичної методики..

 

3. Графік виконання роботи

Найменування глав (розділів), параграфів магістерської роботи Термін виконання студентом глав (розділів), параграфів магістерської роботи
Криміналістична характеристика незаконного обігу наркотичних засобів Грудень 2011 р.
Особливості порушення кримінальної справи у справах про незаконний обіг наркотичних засобів Січень 2012 р.
Особливості висунення та перевірка слідчих та розшукових версій у справах про незаконний обіг наркотичних засобів Лютий 2012 р.
Особливості провадження окремих слідчих дій Березень 2012

 

4. Термін представлення студентом до малого захисту _____________________

 

Дата видачі завдання „__”_____________________ 2011 р.

 

Керівник ________________ Завдання прийняв до виконання _____________


ЗМІСТ

 

ВСТУП

 

РОЗДІЛ 1. КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

 

РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ПРО НЕЗАКОННИЙ ОБІГ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

 

2.1. Загальна характеристика приводів до порушення кримінальної справи

 

2.2. Використання результатів оперативно-розшукової діяльності на стадії порушення кримінальної справи про незаконний обіг наркотичних засобів

 

РОЗДІЛ 3. ОСОБЛИВОСТІ ВИСУНЕННЯ ТА ПЕРЕВІРКА СЛІДЧИХ ТА РОЗШУКОВИХ ВЕРСІЙ У СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННИЙ ОБІГ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

 

РОЗДІЛ 4. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІДЧИХ ДІЙ

3.1. Тактика слідчого огляду

 

3.2. Затримання підозрюваного і його особистий обшук

 

3.3. Особливості тактики допиту підозрюваного

 

ВИСНОВКИ

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Реформи, здійснювані в Україні протягом останніх років, привели не тільки до позитивних результатів в окремих сферах суспільного життя, але і спричинили за собою негативні наслідки у вигляді проблем з трудовою зайнятістю, зниженням рівня життя, соціальним розшаруванням, інфляцією. Певна частина населення зіткнулася зі станом соціальної безвихідності, оскільки складною виявилася адаптація до нових соціально-політичних, економічних та інших реалій життя. Перебуваючи в таких умовах, люди по-різному реагують на ці обставини. Одні намагаються самоактуалізуватися, долаючи труднощі і балансуючи на грані правослухняності, інші обирають явно кримінальний шлях, виходячи з принципу: мета виправдовує засоби. Треті намагаються піти в ілюзорний світ, занурюючись в наркотизацію і алкоголізацію.

Володіючи інформацією про ці процеси і прогнозуючи їх розвиток в Україні, наркоділки на початку XXІ століття активізували свою діяльність, організовуючи кримінальний бізнес з урахуванням збільшеного попиту на наркотичні засоби і психотропні речовини. У сучасній Україні крім безлічі проблем соціально-економічного життя особливої актуальності набули питання, пов'язані з масовою наркотизацією населення. У XXI століття українське суспільство увійшло з великою кількістю наркозалежних громадян і з такою ж кількістю початківців-споживачів наркотичних засобів і психотропних речовин. Тривожними особливостями відрізняються темпи приросту наркоманів серед жінок, неповнолітніх і молоді.

Для протидії цим негативним явищам необхідна взаємопов'язана і обґрунтована система державних заходів, що полягає в створенні і забезпеченні спеціалізованих державних органів у цій сфері, а також їх ефективної взаємодії з іншими суб'єктами антинаркотичної діяльності. Всі вони покликані виявляти причини й умови наркотизації населення, а також кримінальної поведінки, пов'язаної з наркотичним засобами та психотропними речовинами. Важливе значення має також послідовно здійснювана робота по розкриттю і розслідуванню протиправних діянь, розгляду в судах кримінальних справ, кримінально-виконавчого впливу на осіб, які вчинили подібні злочини і правопорушення.

Принципово важливим є й те, щоб перераховані заходи носили легітимний характер. Тому ключовою проблемою протидії незаконному обігу наркотичних засобів є правове забезпечення антинаркотичної діяльності. Особливий інтерес в останні роки представляє питання про форму, в яку можуть бути наділені різнопланові заходи з контролю над наркотичними засобами, протидії наркозлочинності, а також пов'язаними з нею іншими проявами соціальної патології.

Проблема протидії незаконному обігу наркотичних засобів та психотропних речовин була і залишається питанням, що привертає увагу широкого кола фахівців в сфері кримінального права, кримінології, кримінально-виконавчого права, кримінального процесу, криміналістики, теорії оперативно-розшукової діяльності. Це пояснюється тим, що наукове вивчення різних аспектів наркотизму може справити позитивний вплив на зниження гостроти проблем, які стоять перед суспільством.

Аналізові проблем, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, присвячено праці багатьох учених, зокрема Л.М. Анісімова, П.М. Білого, С.П. Гірницького, С.П. Дудківської, Н.І. Золотарьової, Н.А. Карповича, О.В. Козаченка, О.В. Колесника, Н.Ш. Курманова, Н.А. Мірошніченка, А.А. Музики, Ю.В. Рахуби, В.М. Смітієнка, М.С. Хрупи, С.А. Шалгунової та ін. Їх наукові праці відіграли надзвичайно важливу роль у дослідженні проблематики соціально-правових, правоохоронних, педагогічних та інших проблем протидії наркоманії. Разом з тим, вказаними авторами досліджувались в основному адміністративно-правові та профілактичні засоби, спрямовані на профілактику правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів. Водночас, недостатньо дослідженими у вітчизняній літературі залишаються проблеми розкриття, розслідування та судового розгляду кримінальних справ про злочини даного виду.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка шляхів підвищення ефективності розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, вироблення пропозицій щодо вдосконалення відповідної окремої криміналістичної методики.

Зазначена мета обумовила необхідність вирішення в процесі дослідження наступних завдань:

- визначити сутність та основні елементи криміналістичної характеристики злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин;

- вивчити сучасний стан методики розкриття та розслідування незаконного обігу наркотичних засобів;

- дослідити і розкрити особливості порушення кримінальної справи про незаконний обіг наркотичних засобів та психотропних речовин;

- проаналізувати роль та місце оперативно-розшукових засобів у методиці розслідування незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин;

- розглянути типові слідчі ситуації та криміналістичні версії на початковому етапі розкриття злочинів даного виду;

- охарактеризувати невідкладні слідчі дії на початковому етапі розслідування даного виду злочинів.

Об'єктом дослідження є сукупність правових відносин, що виникають в процесі розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин.

Предметом дослідження виступає - система оперативно-розшукових, слідчих та інших процесуальних дій та заходів, як складові частини механізму протидії незаконному обігу наркотичних засобів.

Методи дослідження. Методологічну основу роботи склала сукупність сучасних методів і прийомів пізнання об’єктивної дійсності, котра поєднує як загальнонаукові, так і спеціальні методи пізнання. Вихідним підґрунтям дослідження є діалектичний метод пізнання, відповідно до якого проблеми, що розглядаються в роботі, представлені у вигляді єдності їх соціального змісту та юридичної форми. Невід`ємним доповненням до цього методу є порівняльно-правовий метод, що застосовується під час детального вивчення вітчизняного кримінально-процесуального законодавства щодо визначення рівня урегулюваності у ньому порядку провадження слідчих дій та оперативно-розшукових заходів тощо. Під час визначення сутності та характеристики кримінально-процесуальної та оперативно-розшукової діяльності застосовані формально-логічний та системно-структурний методи. При визначенні правової природи та змісту перевірки оцінки результатів оперативної закупівлі використаний логіко-юридичний метод.

Правовою базою дослідження є Конституція України, кримінальне, кримінально-процесуальне законодавство України, нормативно-правові акти, що регламентують оперативно-розшукову діяльність, організацію правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю.

Наукова новизна одержаних результатів. У роботі проведене теоретичне узагальнення та запропоновано комплексне вирішення наукового завдання, яке полягає у необхідності удосконалення методики розкриття та розслідування злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів. У роботі обґрунтовується низка нових положень та висновків, що до певної мірі розширюють зміст теорії кримінального процесу, криміналістики та оперативно-розшукової діяльності. Елементи новизни полягають у наступному:

– дістало подальшого розвитку вчення про криміналістичну характеристику злочинів;

– внесено пропозиції щодо необхідності залучення лікаря до провадження допиту підозрюваного у справах про незаконний обіг наркотичних засобів для встановлення факту перебування підозрюваного у стані наркотичного збудження або абстиненції;

– систематизовано знання про типові слідчі ситуації та криміналістичні версії на початковій стадії розслідування незаконного обігу наркотичних засобів;

– запропоновано авторське бачення щодо алгоритму дій та складання документів під час провадження оперативної закупівлі наркотичних засобів;

– розкрито особливості провадження слідчого огляду, затримання, обшуку та допиту підозрюваного у справах про незаконний обіг наркотичних засобів.

Практичне значення одержаних результатів роботи полягає в тому, що вони можуть бути реалізовані у науково-дослідній сфері – слугувати підґрунтям для подальшого опрацювання проблем теорії доказування; правотворчій – використання висновків і пропозицій, що містяться в роботі, під час розробки та вдосконалення Кримінально-процесуального кодексу України; правоохоронній – удосконалення слідчої та судової практики. Правовиховна роль одержаних результатів полягає у можливості й перспективності їх використання в роботі по підвищенню рівня правової культури населення та професійного рівня працівників правоохоронних органів.

Структура роботи відповідає меті, завданням і предмету дослідження. Вона складається зі вступу, чотирьох розділів, п’яти підрозділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи становить 104 сторінки.

 


РОЗДІЛ 1

КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

Наслідки, які наступають в результаті незаконного обігу наркотичних засобів, представляють серйозну і непоправну загрозу для суспільства, тому практика розслідування цих злочинів постійно вимагає криміналістичного аналізу і вибору напрямків боротьби з ними.

Кримінальний закон передбачає велику групу протиправних дій, пов'язаних з наркотиками, за які настає кримінальна відповідальність. Серед них можна виділити:

контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів (ст. 305 КК України);

використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів (ст. 306 КК);

незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 307 КК);

викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем (ст. 308 КК);

незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (ст. 309 КК);

посів або вирощування снотворного маку чи конопель (ст. 310 КК);

незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів (ст. 311 КК);

викрадення, привласнення, вимагання прекурсорів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем (ст. 312 КК);

незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 314 КК);

схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 315 КК);

незаконне публічне вживання наркотичних засобів (ст. 316 КК);

організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 317 КК);

незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів (ст. 318 КК);

незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних засобів або психотропних речовин (ст. 319 КК);

порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (ст. 320 КК) [45].

Незважаючи на істотні відмінності в ознаках цих злочинів, їх об'єднує те, що всі вони пов'язані з таким явищем, як наркоманія.

Наркоманія, на наш погляд, - це певний стан людського організму, знаходиться в залежності від наркотичних засобів.

До наркотичних засобів відносяться речовини, вживання яких здатне викликати наркоманію, у зв'язку з чим вони заборонені законом для використання поза медичних і наукових цілей [25; 28; 30]. Їх перелік визначено Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. № 770 [61]. Найбільш поширеними в незаконному обігу є наркотичні засоби, кустарно виготовлені з рослин конопель, опійного (снотворного) і олійного маку, а також медичні препарати насамперед опійної групи.

В останні роки продовжує збільшуватися нелегальне надходження наркотиків з-за кордону.

Серйозну загрозу для здоров'я населення являє проблема розповсюдження та зловживання ефедрином, контрабандні поставки якого здійснюються в основному з території Східної Азії.

Триває зростання контрабанди в Україну таблеток «екстазі», в основному з Голландії та Німеччини [5, c. 493].

Злочини, вчинені організованими злочинними групами, пов'язаними з незаконним обігом наркотиків, характеризуються такими діями, як:

виготовлення (вирощування), придбання, зберігання, перевезення чи збут наркотичних засобів;

розкрадання наркотичних засобів; контрабанда наркотичних засобів або сильнодіючих речовин;

приховування справжнього характеру або джерела придбання засобів, завідомо здобутих внаслідок незаконного обігу наркотиків, а також приміщення майна або фінансових засобів, придбаних в результаті злочинної діяльності, в банки, фінансові та комерційні установи;

організація, керівництво або фінансування вчинення злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків.

Акт виготовлення фактично відділяється від акту придбання або збуту не тільки по часу, але й за місцем, а між цими діями в ряді випадків виникають і проміжні сполучні ланки у вигляді переміщення наркотиків у просторі.

Відповідно до цього і способи вчинення таких дій необхідно розглядати стосовно до вказаних етапів:

1) способи виготовлення наркотиків;

2) способи придбання наркотиків;

3) місця зберігання наркотиків;

4) способи транспортування наркотичних засобів;

5) способи збуту наркотичних засобів [58, c. 41].

Існують наступні способи виготовлення:

збирання верхівок коноплі з подальшою переробкою;

обробка пилку конопель різними пристосуваннями з подальшим випарюванням;

пересіювання з наступним підсмажуванням або виготовленням відвару на молоці;

з'єднання лікарських препаратів, різних компонентів конопель і маку з ацетоном;

випарювання наркотичних засобів з наркорослини із застосуванням марганцевокислого калію або оцту;

виготовлення настоянки з соломки маку;

підсмажування пилку конопель; заварювання листя конопель і маку соломок як чаю;

просушування і перемолка головок маку (коробочок) і соломки;

випарювання наркозасобів з наркорослин з ацетоном (розчинником);

підсмажування пилку або готового гашишу на соняшниковій олії;

просочування тампонів маковим соком;

зішкрябування пилку конопель з прибиральної техніки [85, c. 79].

Найбільш типовими місцями зберігання та приховування злочину є:

тіло людини (кокаїн, героїн інші наркотики ховають у спеціальних пластикових капсулах, презервативах і проковтують; можуть перевозити в піхві й анусі);

приміщення та інші сховища (шафи, горища, шифоньєри, сараї, столи, балкони, чохли диванів, санвузли, телевізори, підлога, підвали, ніжки і перекладини стільців, чашки та пляшки і т. д.);

предмети, що знаходяться в користуванні (сумки або валізи, транзисторні приймачі, фотоапарати, пачки масла, дамські косметички, книги, сірникові коробки і т. д.);

одяг (кишені, жорсткі та еластичні бюстгалтери, спеціальні тайники в рукавах, під вишивкою і дрібними аплікаціями на сукнях, пояси для панчох, краватки, шкарпетки, взуття, пояси, перуки і т. д.).

Для транспортування та приховування наркотичних засобів наркоділками використовуються практично всі види транспорту (водний, авіаційний, залізничний, автомототранспорт) і поштовий зв'язок.

В даний час наркоділки стали застосовувати новий спосіб доставки наркотиків залізничним транспортом: при під'їзді до наміченого пункту за кілька кілометрів на заздалегідь підготовленому умовленому місці відбувається скидання наркотиків з поїзда. Далі з цього місця доставка здійснюється автомобільним транспортом.

Останнім часом перевізники для доставки наркотиків з зарубіжних держав використовують приміські поїзди, на які пересідають на шляху прямування з поїздів далекого прямування.

Незаконний обіг наркотичних засобів - умисні протиправні дії. Для умисних злочинів спосіб вчинення протиправних діянь - основний елемент їхньої криміналістичної характеристики, оскільки найчастіше він включає в себе підготовчі заходи, Дії злочинця у ході самого злочину і після нього, використання всіляких знарядь, засобів вчинення злочину і інших предметів неминуче призводить до утворення різних слідів в навколишньому оточенні. Виявлення їх в ході слідчих дій, особливо при огляді місця події, дозволяє вже на самому початку розслідування зібрати важливу криміналістичну інформацію про суть того, що сталося, про особистість злочинця, застосовані ним засоби і т. д., висунути необхідні слідчі версії, визначити шляхи і методи розшуку зниклого злочинця та виявлення викриваючих його доказів [78, c. 12].

Відповідно до ст. 64 КПК України спосіб вчинення злочину розглядається як частина події злочину і входить в число обставин, що підлягають доказуванню у справі.

Інформація, що міститься в показаннях свідків, очевидців і матеріальних слідах, дозволяє розібратися в деталях, що стосуються ходу розслідування події та на цій основі визначити способи виявлення ланок причинного ланцюга, особливості їхньої взаємодії, динаміку розвитку причинного зв'язку, а також можливі місця знаходження відсутніх матеріальних слідів.

Значимість розслідуваного елемента залежить від виду злочину. Вона особливо зростає, якщо протиправна подія складалася з активних, порівняно тривалих і різноманітних дій, що залишають значні сліди в пам'яті свідків і матеріальній обстановці, що характерно для більшості умисних злочинних діянь. Механізм слідоутворення, в свою чергу, багато в чому залежить від вибору злочинцем того чи іншого способу вчинення злочину; особливості залишення злочинцем слідів будуть вказувати на вчинення злочину певним способом [70, c. 9].

Відомо, що будь-які дії людини, в тому числі і злочинця, в навколишньому оточенні визначають сліди. Розрізняють два види слідів - матеріальні та ідеальні. Матеріальні сліди стосовно порушення встановлених правил виробництва, придбання, зберігання, обліку, відпуску, перевезення чи пересилання наркотичних засобів - це перш за все дані, відображені в документації, за якими можна судити про злочинну діяльність певних осіб (розбіжність документації про прихід і витрату обліку витрачених коштів, невідповідність відпущених і прийнятих порожніх ампул з-під наркотиків; наявність підчисток в рецептах, травлення в облікових документах), а також різні зміни обстановки, викликані злочином: надлишки, нестачі, недовкладення, відсутність пломб, невідповідність ампул стандарту, затемнене місце пайки ампул і т. д.

Як сліди злочинів у широкому сенсі можна розглядати і типові ознаки незаконного виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи збуту наркотичних засобів.

Зокрема, при виготовленні наркотичних засобів на знаряддях і засобах злочину залишаються сліди від наркотиків у вигляді мікрочастинок, зберігається специфічний запах; якщо сировиною для наркотика служить зелена маса конопель, на долонях рук і під нігтями залишаються сліди у вигляді пластиліну темно-зеленого кольору.

При виготовленні наркотику з конопель або коробочок (головок) маку в момент цвітіння або після нього вручну відділяється смола листя суцвіть. Для цього використовуються сита, тарілки, ступки, м'ясорубки, кавомолки, кремозбивалки та інші пристосування, на яких можна виявити сліди злочину. При пропарюванні сировини сліди залишаються на капроні або іншій матерії. Крім того, наркотики, виготовлені із стебел або коробочок маку (цілих або подрібнених) у вигляді настоянки на воді або органічних розчинниках, набувають колір від коричневого до темно-коричневого. Часто рідиною з маку просочують носові хустки, бинти, вату, нижню білизну (майку, яку після просочення надягають на себе) для прихованої доставки за місцем призначення, а в подальшому ці речі опускаються в окріп і вичавлений розчин готується для вживання.

Наявність у рідині, ваті або тканині основних алколоїдів опію та продуктів їх ацетилювання, в тому числі героїну, є основною умовою віднесення речовини до даного наркотичному засобу. Природно, необхідно звернути увагу на характерний і специфічний запах, сліди від маку і рідини на знаряддях і пристосування [39, c. 16].

Крім запаху, у місцях зберігання наркотиків залишаються залишки від конопель, маку, органічних розчинників і інших компонентів, тобто до реалізації та придбання наркотики зберігаються в певних місцях, утворюючи відповідні сліди.

До числа типових слідів, характерних для даного виду злочинів, відносяться також деякі особливості, пов'язані з хворобливими змінами фізичного і психічного здоров'я самих злочинців.

При регулярному прийомі препаратів опійної групи виникає виражена фізична залежність з важкими явищами при припиненні вживанні наркотиків (абстинентний синдром - «ломка»), Як правило, перші ознаки абстиненції проявляються через 10-12 годин після останнього вживання препарату. При тривалому систематичному прийомі опіатів у високих дозах після їх відміни розвивається більш тяжкий абстинентний синдром: болі в колінах, ліктьових суглобах, болі в області попереку, м'язів спини і ніг, болі у животі, а також нудота, блювота, діарея (пронос), підвищення температури та артеріального тиску, періодичні озноби. Зіниці розширені (на відміну від гострої інтоксикації, коли зіниці звужені), апетит відсутній.

При зовнішньому огляді по ходу вен ліктьової ямки, плеча, передпліччя, кистей рук шкіра пігментована, можуть бути рубці після гнійних абсцесів, сліди ін'єкцій (уколів) різної давнини, нерідко вени тромбовані. Локалізація таких слідів в районі вен може вказувати на систематичне введення лікарських або наркотичних засобів. Зазначені сліди можуть бути виявлені і в інших частинах тіла людини. З метою приховування таких слідів наркомани нерідко роблять ін'єкції і в міжпальцеві проміжки, місця заподіяння тілесних ушкоджень, родимі плями, татуювання, в рот під язик і ін. [11, c. 81]

Гашишна наркоманія. Наркотиками, які також отримали широке розповсюдження останнім часом, є препарати конопель. Конопля росте в багатьох регіонах України. З метою інтоксикації використовуються різні частини рослини, які містять активну речовину - тетрагідроканнабінол. До препаратів конопель відносяться гашиш, анаша, марихуана та ін.

Способи вживання різні: в основному куріння (разом з тютюном), жування, прийом у вигляді пігулок, напоїв, компонентів різних страв і т. д. Починають курити зазвичай в групі, де цигарка з гашишем часом передається по колу. Палаючій цигарці з гашишем властивий особливий запах (паленої трави з особливим «хімічним» відтінком).

Коло уваги курців обмежений тим, що відбувається в групі; спостерігається ефект індукції, «зараження» компаньйонів по курінню сміхом, плачем, можливо наслідування вигукам, безглуздим рухам, діям і т. п. На окремих стадіях вживання гашишу зазвичай одиночне, майже постійне.

При гострій інтоксикації препаратами з конопель характерно зміна зовнішнього вигляду: почервоніння обличчя, очей, блиск очей, іноді набряк повік, язика, а також реакція з боку вегетативної нервової системи: сухість у роті, почастішання дихання, пульсу (до 100 і більше ударів на хвилину). Порушуються координація, хода, мова, спостерігається тремтіння рук і всього тіла. Зіниці розширені, реагують на світло.

В окремих випадках при передозуванні розвиваються більш глибокі психічні розлади з галюцинаціями, маренням переслідування, збудженням і т. д.

В останні роки, особливо серед молоді, набуло широкого поширення вживання ефедрону (обробленого спеціальним способом в домашніх умовах ефедрину) або ефедриномістких препаратів (омнопону, метадону, первітину, фенадону, етаміналу натрію) [2, c. 3].

Все більшого поширення в незаконному обігу отримують амфетаміни. Зазначені препарати зустрічаються у вигляді порошків, капсул, просочення паперу, але найчастіше у вигляді таблеток.

Кокаїнова наркоманія. Кокаїн є прототипом психостимулюючих препаратів, і зловживання ними призводить до розвитку вираженої психічної залежності: Незважаючи на свої судинозвужувальні властивості, кокаїн легко всмоктується через слизову оболонку носа і тому вживається наркоманами переважно шляхом дихання через ніс кристалів кокаїну.

Найбільш тяжкі наслідки виникають при внутрішньовенному введенні кокаїну.

Полінаркоманія. Особа, яка вживає наркотик, загальмована, млява, занурена у свої відчуття. Свідомість помутніла. Обличчя почервоніле, особливо червоніють слизові очей і носа, зіниці розширені, шкірні покриви гарячі па дотик. Спостерігається малорухомість, м'язи розслаблені, при спробі встати може впасти, хода з киданням вперед або в сторону, питання погано осмислює і неадекватно на них реагує, мова повільна невиразна і з затримками. Характерний запах речовини, що може зберігатися протягом доби на волоссі і одязі. У наркоманів відзначається зовні значне схуднення або збільшення у вазі, поява сальності шкіри обличчя, пігментація, вугри, почервоніння або поблідніння шкіри, набряки, круги, мішки під очима, їх блиск або тьмяність, жовтизна і зіпсованість зубів. Наростає огрубіння поведінки. Постійна млявість, деяка загальмованість і, навпаки, підвищена збудливість, дратівливість, агресивність. Змінюється і часто коливається фон настрою [26, c. 18].

Ефедронова наркоманія. В особи спостерігається розширення зіниць, деяке підвищення тиску і частоти серцебиття, блідість шкіри, сухість губ (постійно їх облизує), рухи стають метушливими, рвучкими, підвищується загальна збудливість, пропадає апетит і потреба в сні. Виникає збудженість, балакучість, зайва відвертість, мова швидка. Через 3-4 години настає млявість, слабкість, апатія. При передозуванні відчуває гострий страх з манією переслідування. Одяг наркоманів неохайний, очі запалі з нездоровим блиском, шкіра дуже бліда з сіруватим відтінком і пігментними плямами в місцях порізів і саден, на обличчі й спині - гнійний висип. На шкірі передпліч, кистей множинні сліди ін'єкцій різної давності. Характерні зміни вен в місцях ін'єкцій - яскрава пігментація. Вага тіла значно знижена. Еластичність шкіри, м'язовий тонус знижені. Голос часто охриплий, слабкий. Язик покритий тріщинами, на передній третини язика сосочки оголені. Відзначається тремтіння пальців рук і повік.

Опійна наркоманія. В особи вузькі зіниці, сухість шкірних покривів, зниження тиску, уповільнення пульсу, зниження активності кишечника, запори. Настрій піднятий, прискорені мова та асоціації, знижується критична оцінка вчинків і висловлювань, з'являється жвавість, розгальмування. Абстинентний синдром («ломка») проявляється у вигляді болі в колінах, ліктьових суглобах, болі в кістках ніг і рук, болі в області попереку, м'язів спини і ніг, болі у животі, а також нудота, блювота, проноси, підвищення температури та артеріального тиску, періодичні озноби. Зіниці розширені, апетит відсутній. Передозування: загальмованість, сонливість, але з легким пробудженням, оглушення. Язик - рожевий з білуватим нальотом. Нерідко відзначається свербіж кінчика носа, лоба, підборіддя. Наркоман виглядає старшою за свої роки, шкіра бліда з жовтуватим відтінком, суха, не еластична, є дефіцит ваги. В області ліктьових ямок, плеча, передпліччя та кистей шкіра пігментована, можуть бути рубці від гнійних абсцесів і сліди уколів, вени тромбовані [81, c. 21].

Важлива для розслідування інформація міститься в ідеальних слідах незаконного виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи збуту наркотичних засобів. До них відноситься відображення події злочину у свідомості людей - злочинця, свідка. У справах даної категорії можна судити про те, що сліди злочину звичайно є в достатній кількості.

Знання ознак злочину, способу його вчинення та типових слідів, залишених злочинцем, робить роботу слідчого більш цілеспрямованою, дозволяє по окремих слідах злочину встановити його механізм, швидко, повно і всебічно провести розслідування. Це дає можливість слідчому своєчасно прийняти рішення про порушення кримінальної справи, визначити коло і послідовність первинних слідчих дій, вжити заходів до відшкодування заподіяної шкоди.

 


РОЗДІЛ 2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.017 сек.)