АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тактика слідчого огляду

Читайте также:
  1. Антиинфляционная тактика
  2. Беттестіру тактикасы
  3. ВІДПОВІДІ на тести по ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ
  4. Гипертрофия небных миндалин. Классификация, клиника, лечебная тактика.
  5. Диагноз? Клинические симптомы, подтверждающие диагноз. Дифференциальный диагноз? Какие осложнения беременности и родов может вызвать это заболевание? Лечение и дальнейшая тактика?
  6. Догляду за пацієнтами (виконання медичних маніпуляцій)
  7. Етапи огляду місця події
  8. ЖАУАП АЛУ ТАКТИКАСЫ
  9. З погляду забезпечення кредити можуть бути бланкові та забезпечені.
  10. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  11. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  12. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.

Важливим елементом об'єктивного та повного розслідування незаконного обігу наркотичних засобів є огляд місця події, предметів, об'єктів, рідин, сипких і в'язких речовин, огляд та ін. Ці слідчі дії повинні проводитися незалежно від того, наскільки повно були задокументовані (фото-, аудіо-та відеозйомка) злочинні дії наркоділків, так як в цих місцях можуть бути виявлені сліди злочину: обгортковий матеріал, упаковки з певними (характерними) написами, клеймами та ін. [80, c. 242]

Сутність огляду місця події, пов'язаного з незаконним обігом наркотиків, полягає в отриманні слідчим уявлення про характер злочину, вид і ін.

Наприклад, огляд незаконних плантацій (посівів) наркотиковмісних культур необхідно починати з визначення їх місця розташування, розмірів (довжини, ширини) посіву і висоти самої рослини, так як з їх допомогою можна добути найважливіші докази. Рекомендується сфотографувати або зняти відеокамерою незаконний посів. При цьому слід враховувати, що в більшості випадків це єдина можливість отримання доказів та їх процесуального закріплення, так як незаконний посів наркотиковмісних рослин після його виявлення і закінчення огляду підлягає обов'язковому знищенню. Необхідно відзначити, що дана слідча дія вимагає ретельної підготовки і детального планування. У протоколі повинні отримати відображення такі фактичні дані:

місце розташування плантацій або посіву (присадибні ділянки, землі акціонерних товариств, держзапасу, заповідники і т. д.);

що росте на ділянці землі з посівом і прилеглій до неї території (тільки наркотиковмісних рослин); розміри посіву;

сліди культивування (оранка, прополка, полив, його способи, внесення добрив);

сліди збору рослинності (наявність вертикальних і інших надрізів, скошених ділянок, сліди збору верхівкових і інших частин конопель);

наявність сільськогосподарських знарядь на ділянці з посівом або території, що прилягає до неї;

наявність слідів транспортних засобів, ніг тварин або людини, відбитків пальців рук на головках маку при зборі опію або на сільськогосподарських знаряддях, а також інших даних, що свідчать про перебування людини на ділянці з посівом наркотиковмісних культур і т. д. [66, c. 254]

Практика показує, що безпосереднє виявлення приміщень (місць розпусти), що надаються для вживання наркотичних засобів, в більшості випадків пов'язана з оперативною інформацією (телефонними повідомленнями) про наявність там споживачів наркотиків і підозрюваних, тому підготовка до проведення огляду відбувається при гострому дефіциті часу.

Безумовно, при наявності оперативних даних про кількість осіб, що знаходяться в приміщенні, їх стан, про вид використовуваних наркотиків і спосіб їх вживання підготовчу роботу вести легше, вона буде мати більш цілеспрямований характер [19, c. 4].

При виявленні приготування для вживання наркотичних засобів огляд необхідно проводити без зволікання, починати з опису приміщення і його дійсної обстановки, так як утримувач, родичі, знайомі можуть навмисно змінити ситуацію і знищити речові докази.

Практика показує, що, визначаючи межі огляду, не завжди варто обмежуватися тільки тим приміщенням, яке надавалося для вживання наркотиків. Наприклад, якщо у комунальній квартирі для вживання наркотиків надавалася одна кімната, то, крім цієї кімнати, доцільно оглянути всі місця загального користування, де підозрювані часто ховають наркотичні засоби та предмети, що використовуються для їх вживання, тобто слід звертати увагу на предмети, які свідчать про виготовлення, вживання наркотиків в цьому приміщенні: кухонний посуд, газову або електричну плиту для виявлення мікрочастинок, холодильник для виявлення шприців і готових наркотиків, інші на перший погляд підозрілі предмети (колби, пробірки, спиртівки, тампони та ін.)

Слід оглянути урну, відро для сміття, туалет для виявлення використаних тампонів, голок до шприців, одноразових шприців, упаковок, порожніх пляшок від ацетону (розчинника), недопалків цигарок та ін. При вилученні предметів необхідно проявляти обережність у поводженні з ними, оскільки на них можуть зберегтися сліди рук.

Вилучаються предмети, речовини упаковуються окремо один від одного, опечатуються, підписуються понятими і слідчим. Рослини та інші сипучі речовини зважуються в присутності понятих. В даному випадку висновків про їх різновиди на підставі зовнішнього запаху або написи на тарі, упаковках робити не можна.

Огляд лікарських препаратів, що випускаються вітчизняними та зарубіжними підприємствами, слід починати з опису зовнішнього вигляду, їх назви і призначення, ваги і кількості, маркування, відомості про термін придатності, завод-виробник та ін. Особливу увагу необхідно приділити останнім чотирьом цифрам багатозначною цифровий маркування, так як вони позначають рік і місяць випуску.

Для визначення інших параметрів лікарських наркотичних засобів, у тому числі тих, що надходять з-за кордону, слід звернутися до фахівця, а в разі необхідності - призначити відповідну експертизу.

Якщо на момент огляду такого приміщення в ньому знаходяться сторонні особи (вживачі наркотиків), доцільно в протоколі записати їх дані, описати за допомогою лікаря їхній фізичний і психічний стан (чи можуть вони рухатися, стояти на ногах і т. п.). Якщо вони ховалися, то вказати місця їх укриття.

Перед оглядом необхідно з кожним окремо поговорити про місцезнаходження об'єктів, які цікавлять слідство, так як це може бути вирішальним фактором для їх виявлення [34, c. 178].

У ряді випадків при огляді зазначених приміщень дієвим може бути участь фахівця-хіміка або фармацевта для виявлення різних компонентів виготовлення наркотиків в кустарних умовах.

Особливістю огляду таких приміщень є і те, що по ретельності дослідження обстановки він практично не відрізняється від обшуку. При виявленні наркотиків, що володіють специфічним запахом (гашишу, опію-сирцю), можуть ефективно використовуватися спеціально навчені собаки.

Складність огляду полягає в особливостях цих об'єктів. Наприклад, наркотичні засоби бувають сипучі, в'язкі у вигляді пластиліну або каучуку, таблеток, рідини. Тому виникає питання: як описати їх (так як вони ще володіють специфічним запахом, схильні до усушки, втрачають у вазі, що впливає на кваліфікацію злочину).

На додаток до традиційно сформованих видів слідчого огляду, на наш погляд, доцільно внести в кримінально процесуальний кодекс України огляд наркотичних засобів. Це дозволило б слідчим оглядати наркотики, визнавати їх речовими доказами не по аналогії з іншими видами огляду, а законно керуючись відповідною статтею.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)