АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  5. Вопрос Загальні вимоги до форми і змісту позовної заяви.
  6. Вопрос Загальні положення договору оренди.
  7. Вопрос Загальні принципи доказування у господарському процесі.
  8. Геополітичні, геоекономічні та культурно-цивілізаційні засади Євразійського проекту
  9. Гідравлічні втрати напору( загальні поняття). Еквівалентна довжина.
  10. ГЛАВА 13. Загальні положення щодо господарських
  11. Державні і загальні права власності
  12. Етичні засади спілкування з іноземцями

1. Автономна Молдавська Соціялістична Радянська Республіка (АМСРР), увіходячи до складу Української Соціялістичної Радянської Республіки, здійснює на своїй території державну владу трудящих Молдавії на підставах, цією Конституцією визначених.

2. Влада трудящих Молдавії здійснюється на території Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки через Ради Робіт­ничих, Селянських і Червоноармійських Депутатів, їхні з'їзди й органи, що їх вони утворюють.

3. Автономна Молдавська Соціялістична Радянська Республіка бере участь в утворенні верховних органів влади УСРР, через своїх делегатів на З'їздах Рад УСРР, а також в Раді Національностей Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР через своїх представників.

4. Законодавчі акти й постанови центральних органів влади Союзу РСР і Української Соціялістичної Радянської Республіки: З'їздів Рад, Центральних Виконавчих Комітетів (їхніх Президій), Рад Народніх Комісарів СРСР і УСРР, а також Ради Праці та Оборони і Української Економічної Наради поширюються на Автономну Молдавську Соціялістичну Радянську Республіку, за винятком випадків:

а) якщо в них є вказівка, що вони не поширюються на територію Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, і

б) що до законодавства Української Соціялістичної Радянської Республіки, якщо верховні органи Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки в межах прав, цією Конституцією наданих, свої самостійні закони видадуть.

5. Верховні органи Автономної Молдавської Соціялістичної Радян­ської Республіки мають право:

А. Видавати самостійні законодавчі акти в таких справах;

а) що до організації необ'єднаних народніх комісаріятів Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, а також місцевих виконавчих комітетів і їхніх відділів, відповідно до загальних принципів організації тих самих органів в Українській Соціялістичній Радянській Республиці;

б) що до встановлення штатів і мережі місцевих установ необ'єднаних наркоматів так на державному, які і на місцевому бюджеті утримуваних;

в) що до справи про мову; відповідно до цієї Конституції;

г) в справах народньої освіти, відповідно до основи засад Кодексу Законів про Народню Освіту УСРР.

Примітка. Відступати від законодавства Української Соціялі­стичної Радянської Республіки в усіх инших випадках, крім зазначених у цьому артикулі, можна тільки з дозволу Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету.

Примітка 2. Будова органів юстиції Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, в тому числі Головного Суду АМСРР, а також організацію Прокуратури, визначається особливими законами, що їх видає Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет відповідно до розділу V цієї Конституції.

Б. Видавати додаткові до законодавства УСРР декрети й постанови в усіх галузях управління необ'єднаних народніх комісаріятів Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки (Внутрішніх Справ, Охорони Здоров'я, Народньої Освіти, Соціяльного Забезпечення, Юстиції, Земельних Справ).

6. Верховна влада Автономної Молдавської Соціялістичної Радян­ської Республіки здійснює право часткової амністії (помилування) в спра­вах, які вирішили судові й адміністративні установи АМСРР відповідно До законів, що їх видає в цій справі Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет.

7. Незалежно від перелічених вище найвищих повноважень, вищі центральні органи Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки в царині місцевого управління й місцевих фінансів мають усі права, що їх надало законодавство Союзу РСР і УСРР губерніяльним з їздам рад і губерніяльним виконавчим комітетам.

8. Автономна Молдавська Соціялістична Радянська Республіка має при Уряді УСРР свого постійного представника, що має право дорадчого голосу в усіх центральних органах УСРР.

9. За найрозповсюдженіші мови в Автономній Молдавській Соціялістичній Радянській Республіці визнаються мови: молдавська, ук­раїнська й російська.

10. Мови всіх національностей, що залюднюють територію Автоном­ної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, рівноправні. Кожному громадянинові в Автономній Молдавській Соціялістичній Ра­дянській Республіці забезпечується змогу в його зносинах із державними органами й у зносинах державних органів з ним користатися рідною мо­вою, також як і користатися нею на засіданнях з'їздів рад, на всіх инших з'їздах, засіданнях і ріжних прилюдних виступах.

II. ПРО ВЕРХОВНІ ОРГАНИ ВЛАДИ АМСРР

11. За верховні органи влади Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки є:

а) Молдавський З'їзд Рад Робітничих, Селянських і Червоноармійських Депутатів;

б) Молдавський Центральний Виконавчий Комітет Рад і його Пре­зидія.

12. Молдавський З'їзд Рад є найвища влада Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, і постанови його можуть скасувати тільки Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет, або Всеу­країнський З'їзд Рад.

13. Молдавські З'їзди Рад бувають чергові й надзвичайні. Чергові З'їзди Рад скликає Молдавський Центральний Виконавчий Комітет один раз на рік.

Надзвичайні З'їзди скликаються на пропозицію Президії Всеу­країнського Центрального Виконавчого Комітету, Президії Молдавського Центрального Виконавчого Комітету з власного почину або на вимогу рад місцевостей, що об'єднуютьне менш одної третини всієї людности Авто­номної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки.

14. Норми представництва й порядок обрання на З'їзди Рад установ­лює Молдавський Центральний Виконавчий Комітет і затверджує Всеу­країнський Центральний Виконавчий Комітет.

15. Молдавський З'їзд Рад дає загальний напрямок діяльності Робітничо-Селянського Уряду й усіх органів влади Автономної Мол­давської Соціялістичної Радянської Республіки з тим, що зміну й допов­нення Конституції Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, зміну її території, затвердження рокового бюджету АМСРР і звіти про його виконання обов'язково належить подавати на розгляд Мол­давському З'їздові Рад.

Примітка. Якщо не можна вчасно провести бюджет АМСРР че­рез Молдавський З'їзд Рад, Молдавський Центральний Виконавчий Комітет подає його безпосередньо до належних органів Української Соціялістичної Радянської Республіки, наступне доповідаючи найближчо­му Молдавському З'їздові Рад.

16. Молдавського Центрального Виконавчого Комітету обирає черго­вий Молдавський З'їзд Рад в числі членів, що його визначає Молдавсь­кий З'їзд Рад, на строк до дальшого чергового Молдавського з’їзду Рад.

17. У періоді між Молдавськими З'їздами Рад, Молдавський Цент­ральний Виконавчий Комітет є вища влада Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки.

18. Молдавський Центральний Виконавчий Комітет розглядає на­лежні до його компетенції справи на сесійних засіданнях або в складі Пре­зидії.

19. Сесії Молдавського Центрального Виконавчого Комітету бувають чергові й надзвичайні.

Чергові Сесії Молдавського Центрального Виконавчого Комітету скликає Президія Молдавського Центрального Виконавчого Комітету не рідше, як тричі на рік.

Надзвичайні Сесії Молдавського Центрального Виконавчого Комітету скликаються на пропозиції Президії Всеукраїнського Центрального Вико­навчого Комітету, з власної ініціятиви Президії Молдавського Централь­ного Виконавчого Комітету і на вимоги Ради Народніх Комісарів АМСРР.

20. На розгляд і затвердження Сесій Молдавського Центрального Виконавчого Комітету його Президія обов'язково подає:

а) справи про зміну й доповнення Конституції АМСРР;

б) про зміну кордонів АМСРР;

в) проекти кодексів, а також усіх постанов, що визначають загальні норми політичного й економічного життя АМСРР, або впроваджують корінні зміни в існуючу практику державних органів Республіки;

г) роковий бюджет АМСРР і звіти про його виконання;

д) усі справи місцевих фінансів, що належать, в силу загального зако­нодавства про місцеві фінанси, до розгляду й затвердження губерніяльних з'їздів рад, а в Автономній Молдавській Соціялістичній Радянській Рес­публіці розглядувані й затверджувані Молдавським З'їздом Рад.

Примітка. У виняткових випадках справи, зазначені в п. «в» цьо­го артикулу, може розв'язувати Президія Молдавського Центрального Виконавчого Комітету, наступне подаючи на затвердження Сесії Мол­давського Центрального Виконавчого Комітету.

21. Молдавський Центральний Виконавчий Комітет відповідає за свою діяльність так перед Молдавським З'їздом Рад, як і перед Всеу­країнським Центральним Виконавчим Комітетом. Його постанови може скасувати виключно Молдавський З'їзд Рад і Всеукраїнський Централь­ний Виконавчий Комітет.

22. Молдавський Центральний Виконавчий Комітет обирає зі свого складу Президію в числі, що його встановлює З'їзд Рад АМСРР.

У періоді між Сесіями Молдавського Центрального Виконавчого Комітету його Президія є вищий орган влади АМСРР і діє від імені Молдавського Центрального Виконавчого Комітету.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)