АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Країнознавча характеристика Алжиру

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  3. Бактерии, их характеристика
  4. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  5. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  6. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.
  7. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения. КЕО
  8. В 4. Характеристика процесса горения. Виды горения. Горючие вещества Взрывопожароопасные свойства ГВ.
  9. В-7 Общая характеристика первобытного общества?
  10. Валовой национальный продукт и валовой внутренний продукт: их структура и сравнительная характеристика.
  11. Ведущие отрасли права РФ (краткая характеристика).
  12. Вибрация. Характеристика вибраций, ее воздействие на человека

Характеристика Інтеграціного об'єднання “МАГРИБ”.

Магриб [1] (араб. المغرب - Захід) - назва, дана середньовічними арабськими географами та істориками країнам, розташованим на захід від Єгипту; збереглося в арабською мовою і понині. До цих пір на арабською мовою так називається Марокко. Традиційно Магрибу називаються землі між Сахарський Атласом на півдні та атлантичним або середземноморським берегом на півночі, тобто північні частини Марокко, Алжиру і Тунісу. В даний час поняття Магриб отримало в політиці більш широке значення (т.зв. Великий Магриб) і в нього включаються (із заходу на схід): Західна Сахара, Мавританія, Марокко, Алжир, Туніс, Лівія. В середні століття в поняття "Магриб" включалися також мусульманська Іспанія (Андалусія) і інші володіння колишнього Арабського халіфату в західній частині Середземного моря (Балеарські острови, Сардинія, Сицилія). Загальна назва "ал-Магриб" ці держави отримали в період завойовницьких походів арабів. У перекладі з арабської ал-Магриб - "країна, де заходить сонце" або "Захід". Поняття, протиставлене ал- Машрік, тобто "Сходу". В (1956) році після здобуття незалежності Марокко і Тунісом король Марокко Мухаммед V і прем'єр-міністр Тунісу Хабіб Бургіба висунули ідею створення регіонального об'єднання "Великий Арабський Магриб". В Танжері (1958) і Рабаті (1963) були проведені конференції ряду країн Магрибу, присвячені проблемі об'єднання. Постійний консультативний комітет країн Магріба, в який увійшли міністри економіки Марокко, Алжиру, Тунісу, Лівії, був створений в 1964. У 1964-68 роках були створені галузеві комісії при комітеті і підписаний ряд угод про співробітництво країн Магрибу в різних областях економіки. Лівія в 1970 році вийшла з усіх регіональних організацій Магрибу. З цього ж року в комітеті в якості спостерігача бере участь Мавританія.

Історія

Протягом багатьох століть народи країн Магрибу вели боротьбу із завойовниками, відстоювали свої політичні та економічні інтереси. Бербери, римська окупація, романізація, вандали, Візантія, араби, турки, французьке колоніальне панування - все це сторінки тривалої і складної історії цього краю. Здобуття незалежності країнами Магріба відкрило новий етап у розвитку цих держав. У лютому 1989 р. керівники Алжиру, Марокко, Тунісу, Лівії та Мавританії підписали договір про створення Союзу Арабського Магрибу (САМ) - нової регіональної політико-адміністративної організації.

Символи

Емблема Союзу арабського Магрибу - символ союзництва країн Магрибу. На емблемі зображені обриси країн учасниць Союзу арабського Магрибу - Алжиру, Лівії, Мавританії, Марокко і Тунісу, а також стилізовані зображення колоса пшениці ітростини.

 

Країнознавча характеристика Алжиру.

1.Офіційна назва -Алжирська Народна Демократична Республіка (People’s Democratic Republic of Algeria - англ. мова).

Географічне положення -розташована в Північній Африці. Займає центральну частину гірської системи Атлас і північ пустелі Сахара. Межує з Марокко (спільний кордон 1559 км) на заході, з Тунісом (965 км) і Лівією (982 км) - на сході, з Нігером (956 км), Малі (1376 км) та Мавританією (463 км) - на півдні. З півночі омивається водами Середземного моря.

Площа території -2 381 741 кв. км.

Чисельність населення -37,1 млн. осіб (2012).
Столиця -Алжир (Alger) - близько 3 млн. осіб.
Адміністративний поділ -поділяється на 48 вілаїв (провінцій- wilaya).
Інші великі міста: Оран, Константина, Батнах, Анналах.
Держ.мова- арабська.
Релігія -99% населення мусульмани-сунніти. Грошова одиниця -алжирський динар = 100 сантимам.
Державне свято -1 листопада - День Революції (1954 р.).
Державний прапор -прямокутне полотнище, що складається з двох рівних вертикальних смуг зеленого (зліва) та білого кольору. У центрі - червоний мусульманський півмісяць, у серпанку якого - червона п`ятикутна зірка. Прапор прийнятий 3 липня 1962 р.
Державний герб - гербом Алжиру є печатка, що використовується урядом та еквівалентна гербам в інших державах. Сучасне зображення емблеми було прийняте у 1976 році, і відрізняється від попереднього зображенням півмісяця, яке присутнє на прапорі Алжиру та є символом Ісламу. Обрамляє герб напис арабською "Алжирська Народна Демократична Республіка". На емблемі під сонцем, що сходить розташована рука Фатіми (донька пророка Мухаммеда). Рука Фатіми є традиційним символом регіону. Сонце, що сходить символізує нову еру. Заводи і будови навколо гір символізують промисловість і сільське господарство. Гора символізує гори Атлас.
Державний гімн - "Ми клянемося..." (Kassaman). Слова: Муфді Закарія (1956). Музика: Мохаммед Фавзі. Затверджений в 1963 р.
Членство у міжнародних організаціях - ООН, Ліга арабських держав, МБРР, МВФ, Міжнародна Федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, ОПЕК, ОАЕ та інші.
Домен інтернету -.dz

2. Географія Географічне положення Алжир займає центральну частину гірської області Атлас і 1/4 пустелі Сахари. Загальна площа території - 2,381 741 млн. кв. км. Межує: з Лівією (довжина спільного кордону - 982 км), Малі (1 376 км), Мавританією (463 км), Марокко (1 559 км), Нігером (956 км), Тунісом (965 км), Західною Сахарою (42 км). Довжина берегової лінії - 998 км. Територіальні води - 12 морських миль. Рибальська зона - 32-52 морські милі. Омивається Середземним морем. Прибережна частина лежить у північному субтропічному поясі, решта території - у тропічному поясі Північної півкулі.
Використання земель (1993 р.) Орні землі - 3%. Землі, що використовуються у тваринництві - 13%. Ліси - 2%.Інші землі - 82%.
Стихійні лиха: землетруси в гірських районах, селеві потоки.
Береги переважно високі, скелясті, з неширокими пляжами. На всьому узбережжі немає заток, що глибоко врізаються в сушу; кількість великих бухт незначна (Оранська, Алжирська, Беджаія, Аннаба).
Рельєф Північний Алжир представлений складчастими хребтами, масивами і міжгірськими рівнинами системи Атлаських гір. У межах Алжиру знаходяться найбільші хребти Атласу - Тель-Атлас і Сахарський Атлас, масиви - Варсенис (Сіді-Амар, 1985 м), Велика і Мала Кабілії (висота - близько 1200 м), Ходна, Орес (Шелія, 2328 м). Гори порізані глибокими ущелинами рік, розділені на окремі куполоподібні більш дрібні масиви. Великі міжгірські рівнини і плато (так звані Високі плато) у центральних частинах зайняті великими солоними озерами - себхами. Алжирська Сахара займає центральну частину найбільшої у світі пустельної області Сахари. У рельєфі її переважають плато висотою близько 500 м. На північному сході - велика низовина, заповнена пісками, і улоговина солоного озера Шотт-Мельгир (26 м нижче від рівня моря).На південному сході велике вулканічне нагір'я Ахаггар з масивом Атакор (м. Тахат, 3003 м - найвища вершина Алжиру), оточене системою східчастих плато (Тадемаїт, Тассилин-Аджер, Муйдир та ін.). У межах Алжиру розташовуються великі піщані пустелі з високими дюнними пагорбами (Великий Західний Ерг, Великий Східний Ерг, ерги Ігіди, Шеш та ін.) і кам'янисті пустелі (Танезруфт на півдні).
Геологічна будова і корисні копалини Територія Алжиру у межах Атлаських гір належить Середземноморському геосинклінальному складчастому поясові, а в області Сахари - стародавній Африканській платформі. На крайньому півдні Алжиру розташовується великий виступ фундаменту платформи - Ахаггарський (Туарегський) масив (щит). Найвищі точки масиву утворюють вершини конусів погаслих вулканів. У межах Алжиру розташовані також західна частина Регибатського масиву (плато Ель-Еглаб), відділеного від Ахаггарського масиву прогином Угарти-Танезруфта. У північному напрямку докембрійські породи занурюються під осадовий чохол, складений морськими нижньо- і середньопалеозойськими, лагунно-континентальними верхньопалеозойськими і нижньокрейдяними, а також морськими верхньокрейдяними (частково палеогеновими) відкладеннями. На продовженні меридіональних розривів Ахаггара в палеозойському чохлі Північної Сахари спостерігаються пологі антиклінальні складки, що вміщують поклади нафти і газу (Хасси-Месауд та ін.), які є основним багатством Алжиру.
Складчаста система Атласу відділена від Сахарської плити Південно-Атлаським розламом і має досить складну будову. Її прибережна зона - Тель-Атлас, альпійська за будовою, представляє систему переміщених з півночі на південь тектонічних покривів (шар'яжів). На крайній півночі стародавніх центрів (масиви Кабілії) вона є альпійською і за віком. На південь від Тель-Атласу лежить відносно стійкий масив Високих плато (Оранської месети), перекритий малопотужним і слабкодеформованим чохлом мезозою і кайнозою. Ще далі на південь, на кордоні з платформою, простягається помірно-складчаста зона Сахарського Атласу, що виникла з мезозойської западини. В Атласі відомі родовища залізних, свинцевих і цинкових руд, фосфоритів, ртуті.
Клімат У Північному Алжирі клімат субтропічний, середземноморський з теплою дощовою зимою і жарким, сухим літом. Середня температура січня на узбережжі - 12°С, на міжгірських рівнинах - 5°С, липня - 25°С. Абсолютний максимум температури скрізь перевищує 40°С. Літня спека важко переноситься через посушливі вітри. Часто бувають сильні засухи. Основна частина опадів випадає в листопаді - січні (у Тель-Атласі 400-800 мм, у Кабільських масивах до 1200 мм і більше на рік). Взимку в гірських районах на вершинах до 10-20 днів і більше тримається сніг. У перехідній зоні до Алжирської Сахари клімат більш посушливий, напівпустельний (середня температура липня - вище 30°С, опадів - 200-400 мм на рік). У Сахарі клімат пустельний, дуже сухий (менше 50 мм опадів на рік, в окремі роки дощів не буває зовсім). Добові коливання температур сягають 30°С (влітку температура вдень - 40°С і вище, вночі - 20°С, взимку вдень - близько 20°С, вночі падає до 0° і нижче). Сухі вітри нерідко спричиняють піщані бурі.
Внутрішні води Всі ріки Алжиру відносяться до типу уедів. Уеди Північного Алжиру близькі до рік середземноморського типу з перевагою дощового живлення. Лише у прибережній зоні стік уедів спрямований у Середземне море. В іншій частині Алжиру - замкнуті басейни внутрішнього стоку. Витрати води в середземноморських уедах коливаються від 0-2 м2/сек у літню пору до 1000 м2/сек і більше під час паводків після дощів. Нерідко бувають короткі, але значні повені. Найбільший уед - Шеліф (700 км), інші уеди рідко мають довжину більше 100 км (Ель-Хамман, Ісер, Сумам, Ель-Кебир та ін.). На уедах Північного Алжиру споруджені греблі, водоймища і ГЕС. Води уедів використовуються для зрошення (понад 100 тис. га). Більшість солоних озер (себх) лежить у міжгірських улоговинах (Шотт-еш-Шерги, На, Захрез-Шерги, Захрез-Гарби та ін.) або депресіях (Шотт-Мельгир). Сахара має великі запаси підземних вод, особливо у північній частині, де розташовані найбільші оазиси (Тидикельт, Туггурт, Ель-Голеа).
Ґрунти У Північному Алжирі зональний тип ґрунтів - коричневі (карбонатні і вилуджені в Тель-Атласі, сіро-коричневі у напівпустельних районах). Висотна поясність виявляється у варіантах коричневих і бурих лісових ґрунтів. У передгір'ях поширені масиви солончаків навколо себх. У Сахарі переважають щебенисті ґрунти субтропічних пустель, що розвіваються, і напівзакріплені піски.
Рослинність На узбережжі поширена рослинність середземноморського типу із сухими жорстколистяними лісами і чагарниками. У горах добре виражена висотна поясність: до 800-1000 м - пояс вічнозелених сухолюбних заростей чагарників і низькорослих дерев (маквіс), в основному окультурений (маслинове дерево, фісташка та ін.), вище - ліси з коркового і вічнозеленого (кам'яного) дуба і листопадних порід, від 1200 до 1500 м - пояс алепської сосни, від 1500 до 2000 м - ялиці і туї, вище 2000 м зустрічаються кедровники. На південь від Тель-Атласу рослинність набуває напівпустельного характеру з перевагою злаків. Рослинний покрив сильно деградований. Збереглися лише окремі масиви лісів. У Сахарі - солянки, ефемерні рослини на пісках після коротких весняних дощів, злаки (сахарський дрік, ефедра, дрин), чагарники - акації різних видів, ююба.
Тваринний світ Великі ссавці (леви, леопарди, газелі та інші) і птахи (страуси, баклани) майже винищені. Із ссавців у Північному Алжирі збереглися берберська макака (маго), заєць, кролик; на півночі Алжирської Сахари - гієна, генетта, шакал, лисиця фенек; рідко зустрічаються газелі й антилопи. Багато дрібних гризунів (тушканчиків та ін.), кажанів, хижих птахів. Дуже багато плазунів (ящірки, варани, більше 20 видів змій, черепахи) і комах (шкідники - сарана, філоксера), а також фаланг, скорпіонів, кліщів, сколопендр.
Екологічні проблеми:

v ерозія ґрунтів через недостатню культуру сільського господарства;

v опустелювання;

v скидання забруднених стічних вод з нафтою очисних споруджень;

v забруднення прибережних вод Середземного моря витоком нафтопродуктів, розмиттям забруднених ґрунтів;

v недостача питної води.

Населення Чисельність населення Алжиру складає 37,1 млн. осіб (2012 р.). 90 % якого сконцентровано на півночі, вздовж узбережжя Середземного моря. Жителі віком до 15 років складають 50 % населення, а до 29 років – 62%. Середня тривалість життя досягла з 42 років після отримання незалежності - 78 років сьогодні. Рівень народжуваності - 24,5 на 1000 чоловік, а рівень смертності - 4,41 на 1000 чоловік. Дитяча смертність складає 48,7 на 1000 немовлят. Демографічний приріст 2,6 %.

Національний склад Спочатку Алжир був заселений народами, що говорять берберською мовою. Ці народи ще в 2000 до н.е. переселилися сюди з Близького Сходу. Більша частина сучасного населення користується в побуті розмовним варіантом арабської мови. Змішання двох хвиль переселенців з автохтонним населенням призвело до появи так званого арабо-берберського етносу, у культурному розвитку якого арабському елементові належить домінуюча роль. Бербери складають приблизно 1/5 частину населення країни. Найбільше зосередження берберського населення спостерігається в гірській місцевості Джурджура на сход від столиці, відомої як Кабілія. Місцеві жителі, кабіли дбайливо зберігають давні традиції. Інші групи берберського населення представлені племінними союзами шавійя, що розселилися на території оазисів Північної Сахари, і кочівниками-туарегами, що проживають на півдні країни в районі Ахаггара. Після завоювання Алжиру Францією в 19 в. зросла чисельність європейської частини населення, і до 1960 тут уже проживало приблизно 1 млн. європейців. Велика частина мала французькі корені, предки інших переїхали в Алжир з Іспанії, Італії і Мальти. Після проголошення в 1962 незалежності Алжиру більшість європейців виїхало з країни.

Міське та сільське населення На початку 80-х рр. частка міських жителів уже наблизилася до 50% з яких більше 2 млн. живе в столиці Алжиру і його передмісті. У містах гостро стоїть проблема безробіття, з чим пов'язаний зокрема масовий виїзд алжирців у пошуках роботи за кордон (в основному до Франції). Загальна чисельність економічно активного населення складає 4,1 млн., з них сільськогосподарського 2,5 млн. (60%). У несільськогосподарських галузях задіяно 1,6 млн. (робітники та службовці, дрібні торговці, ремісники, представники вільних професій), у тому числі в промисловості і будівництві 316,3 тис. осіб (12,3%).

Мова. Державною мовою є арабська, але дотепер всюди вживається французька мова. Свою писемність знайшли кілька берберських племен, що говорять мовами тамахак і тамазирт. Цими мовами в Алжирі вийшло уже кілька книг. Велика частина корінного населення говорить на алжирському діалекті арабської мови (81,5 %). Діалекти берберської мови, якими говорять 17,9 % населення, збереглися переважно серед берберського населення гірських районів країни і деяких оазисів Алжирської Сахари.

Релігія Державною релігією країни є іслам. Переважна більшість населення – мусульмани - сунніти. У країні нараховується приблизно 150 тис. християн, переважно католиків, і приблизно 1 тис. прихильників іудаїзму.

Густота населення Близько 3/4 населення зосереджено в передгір'ї Телль-Атласа, приблизно 1,5 млн. проживають у районі високогір'я і менше одного мільйона - у пустелі Сахара. Найбільша щільність відзначається поблизу столиці й у регіоні Кабілія.

Населення розміщене по території надзвичайно нерівномірно. У Північному Алжирі проживає більш 95 % усього населення країни, причому основна його частина зосереджена у вузькій прибережній смузі. Найбільш густо заселена Кабілія, де щільність досягає більш 300 осіб на 1 кв. км, при середній щільності в країні 12,3 осіб на 1 кв. км. В Алжирській Сахарі щільність менш 1 особа на 1 кв. км. Сільські жителі, що складають більшість населення країни, ведуть осілий, напівосілий або кочовий спосіб життя. Напівкочівники і кочівники-скотарі населяють так зване Високі плато, Сахарський Атлас і Сахару. Осіле населення пустелі - це жителі оазисів і гірничопромислових центрів.

Історія

Вплив Карфагену і Риму. Згідно з найранішими згадками про Алжир, його першим населенням були народи, які розмовляли берберськими мовами. Близько 800 р. до н.е. переселенці з фінікійського міста Тир осіли на території сучасного Тунісу і з часом утворили незалежну державу Карфаген. Розташовані на захід від міста Аннаба Скікда й Алжир, відомий карфагенянам під назвою Ікосім (Оул або, можливо, Торн), були торговими факторіями Карфагену, що знаходилися на шляху до Іспанії. Коли у 146 до н.е. Карфаген був зруйнований римлянами, на території Нумідії, як тоді називався Алжир, утворилося два царства. Одне з них знаходилось на заході, столицею другого, розташованого на сході, було місто Сірта (сучасна Константина). Двома найбільш відомими нумідійськими царями були Масінісса (238-148 рр. до н.е.), який з допомогою римлян об'єднав обидва царства, і його онук Югурта, який вступив у війну з римлянами, зазнав поразки і був страчений у Римі в 104 р. до н.е. Згодом вся територія Алжиру стала володінням Римської імперії. Почався процес будівництва великих міст, були споруджені дороги, мости і акведуки. У період римського правління населення країни прийняло християнство, при цьому багато з християн стали прибічниками донатистського релігійного руху. Донатизм є формою духовно-політичного протесту проти римського правління. Найвпливовішою фігурою церковної і літературної історії римського Алжиру був св. Августин (354-430 рр. н.е.). У 429 р., вже після падіння Римської імперії, по території Алжиру пройшли орди вандалів, що рухалися з Іспанії в Туніс. Хоча у VІ ст. Візантії вдалося встановити відносний порядок на території Тунісу і в районі узбережжя, в самому Алжирі панував безпорядок. Внутрішні райони країни перебували в руках берберських племінних вождів.

Завоювання Алжиру мусульманами. У кінці VІІ ст. н.е. на території Північної Африки з'явилися араби-мусульмани. Відносно швидко, у цьому ж столітті, вони покінчили із залишками візантійського правління, але тільки після жорстокої боротьби змогли підпорядкувати берберів. Завойовники примусили місцеве населення прийняти іслам, нав'язали свою мову, культуру, систему правління, створивши арабо-берберську цивілізацію, яка проіснувала до наших днів. В період арабських завоювань в Іспанії і Сицилії основним центром арабської могутності був Туніс, пізніше сама Іспанія і Марокко. Хоча в період арабського правління на території Алжиру (700-1500 рр.) виникали незначні державні утворення, вони, як правило, підпорядковувались правителям Тунісу, якщо знаходилися у східній частині країни, або ж правителям Марокко, якщо знаходилися на заході.

Турецьке правління У кінці ХV ст. християнська Іспанія, розгромивши на своїй території останню мусульманську державу Гранаду, направила війська в Африку і захопила алжирські порти Мерс-ель-кебір, Оран, Алжир, Аннаба і Беджаія. Місцеві арабські правителі звернулися за допомогою до падишахів Османської імперії. Турки вигнали іспанців з Північної Африки, але після цього відсторонили від влади арабів і почали правити самостійно. Засновниками воєнної колонії Алжир, пізніше відомої в Європі під назвою Алжирського регентства, були брати Барбаросса. Старший з них, Орудж, у 1516 р. встановив контроль над Алжиром, а після цього поширив свою владу на Тлемсен. Його молодший брат і наступник Хайраддін розширив кордони володінь, приєднавши Аннабу, Константину, Біскру та оазиси Уаргла і Туггурт. У 1553 р., після тривалих сутичок між арабами, іспанцями і турками, був приєднаний Тлемсен. Протягом більше ніж 100 років країною управляли губернатори (паші), які призначалися зі Стамбула. Після 1671 р. Алжир як турецьке володіння почав користуватися значною автономією на чолі з правителем, який довічно обирався вищими чиновниками і офіцерами цивільної, військової і морської служб Алжиру. Однак, корпус яничар, що був найважливішою частиною Османської армії в Алжирі, набирався з жителів Анатолії, і якщо в ХVІІ ст. чисельність яничар становила близько 20 тис. осіб, то до 1830 р. їх залишилося приблизно 5 тис. Правитель Алжиру визнавав себе васалом султана Османської імперії, і у випадку військових дій алжирський флот був зобов'язаний допомагати турецькому. Упродовж ХVІ ст. алжирський флот являв собою грізну силу, і коли у 1543 р. Франциск I вступив у союзницькі відносини з Османською імперією, французький порт Тулон був наданий алжирським морякам як зимова стоянка. Турецька мова використовувалася в системі управління країни, лише турки могли обіймати відповідальні адміністративні посади. Традиції корсарства, закладені ще братами Барбаросса, зберігалися в Алжирі протягом трьохсот років турецького правління. Розквіт корсарства припав на ХVІ і ХVІІ стст., після цього, у міру вдосконалення мореплавних якостей і озброєння європейських суден, цей промисел почав зводитися нанівець. Тим не менше, аж до захоплення Алжиру у 1830 р. французами місцеві корсари становили загрозу для суден торгового флоту. У період турецького володіння Алжир був поділений на три провінції (бейліки) - Константину, Тіттері (Медеа) і Маскару (сучасн. Оран). Місцеві арабські племена і бербери фактично отримали змогу діяти самостійно. Земля в Алжирі ХVІ-ХVІІ стст., як правило, перебувала у володінні всього племені, ніхто не мав особистих наділів, але в Кабілії та інших місцях розселення берберів вже почали з'являтися перші села. Здійснювався значний за обсягом експорт пшениці, а також родзинок, фініків, ткацьких виробів, тютюну, шкіри і бджолиного воску. Вироби алжирських ремісників надходили на місцевий ринок. Ввезення дешевих промислових товарів, що почалося після захоплення Алжиру Францією, призвело до майже повного занепаду місцевого ремісничого виробництва. У період турецького правління європейський імпорт становили в основному предмети розкоші. Французьким підприємцям належала концесія на добування коралів та деякі інші види промислів. В цей час укладалися договори з іноземними державами і створювалися посольства і консульства. Чеканилася власна алжирська монета, при правителі функціонувала рада, що складалася з міністра у справах зовнішньої політики і флоту (Увакіль аль-харіфк), військового міністра (ага) і міністра, який відповідав за державну скарбницю і внутрішні справи (хазнаджі).

Французьке правління. Висадка французьких військ в Алжирі у 1830 р. ознаменувала поновлення французької експансії у Північній Африці, перерваної у кінці періоду правління Наполеона. Агресія розгорталася на тлі загострення давніх конфліктів через затримки Францією платежів за придбане на початку ХІХ ст. алжирське зерно. Ситуація посилювалася тим, що під час публічної аудієнції 29 квітня 1827 р. розлючений дей злегка вдарив опахалом французького консула Деваля, який зухвало поводився. Цей інцидент став приводом для подальшої ескалації конфлікту між країнами. Французький уряд Карла X побоювався втрати торгових факторій в Ла-Калі, Аннабі і Колло та мав намір зміцнити свої позиції з допомогою військової сили. Ліквідація влади дея була представлена зовнішньому світу як бажання покласти край піратству алжирських моряків, що не могло не викликати позитивної реакції з боку європейських держав. 14 червня 1830 р. французькі війська під командуванням генерала де Бурмона висадилися у містечку Сіді-Фарруш за 21 км на захід від Алжиру і швидко розгромили армію дея. 5 липня дей проголосив капітуляцію. Французькі війська поступово зайняли всі прибережні райони поблизу Алжиру, Беджаії, Аннаби, Мостаганема, Арзева й Орану, у внутрішніх областях країни утворилася незалежна племінна держава на чолі з еміром Абд аль-Кадиром, яка чинила жорстокий опір французькій окупації. У 1834 р. статус нового володіння був визнаний за договором Демішеля, а пізніше, у травні 1837 р., уточнений відповідно до договору, підписаного у Тафні. Французький уряд схвалив план захоплення території всього Алжиру, і протягом наступних семи років французькі війська під командуванням генерала Бюжо вели збройні дії проти загонів Абд аль-Кадира. У 1844 р. Абд аль-Кадир звернувся за допомогою до султана Марокко Мулай Абд-ар-Рахмана, і марроканські війська вирушили до кордону з Алжиром. У серпні 1844 р. у битві на р. Іслі поблизу м. Уджди марокканці зазнали нищівної поразки від французів. 10 вересня султан Марокко був змушений підписати Танжерський договір, згідно з яким зобов'язувався не надавати підтримки Абд аль-Кадиру. У 1847 р. емір був змушений здатися, але потрібен був ще не один похід французьких військ, щоб завоювати Кабілію і райони крайнього півдня, де у період 1849-1850 рр. були знищені два оазиси - Зааджа і Нара. У 1848 р. Алжир був проголошений французькою територією, три його провінції перетворилися у департаменти на чолі з префектами, що здійснювали адміністративні функції. У 1858-1860 рр. Алжир перебував під безпосереднім управлінням міністра у справах колоній у Парижі, після цього був переданий військовій адміністрації.

Національний рух Алжирський національний рух зародився у період після закінчення Першої світової війни. Перша політична партія в Алжирі була створена у 1923 р. Мессалі Хаджем. Національно-революційний рух мав на меті боротьбу за поліпшення умов праці робочих в усій Північній Африці. Після цього він почав називатися Партією алжирського народу, а дещо пізніше був перейменований у Рух за торжество демократичних свобод. Фархат Аббас, фармацевт із Сетифу, спершу виступав за повну асиміляцію мусульман і поширення на них прав у галузі освіти і політичних прав в цілому, якими до тих пір користувалися в країні лише європейці. Цьому політичному діячу належить ініціатива створення партії, відомої під назвою Демократичний союз Алжирського маніфесту. У 1956 р. Фархат Аббас вступив у лави Фронту національного звільнення (ФНЗ), а пізніше став першим прем'єр-міністром тимчасового уряду Алжирської Республіки (ТУАР). Третім політичним об'єднанням, яке ставило за мету національне звільнення, була створена приблизно у 1935 р. Асоціація алжирських улемів-реформаторів, на чолі якої стояв шейх Абд аль-Хамід Бен Бадіс. Об'єднання виступало за очищення ісламу і звільнення його від адміністративної залежності від французьких владних інститутів, ратувало за створення шкіл з викладанням лише арабською мовою. Під час Другої світової війни у результаті закликів союзницьких військ до самовизначення, розгрому Франції, підйому арабського націоналізму в цілому, до присутності на території країни англійських та американських військ національні почуття загострилися. У травні 1945 р. всі ці чинники, а також голод і жебрацтво воєнного часу, спровокували стихійні народні виступи у Сетифі, під час яких були вбиті 88 французів. У відповідь почалися репресії з боку влади, внаслідок яких французькими солдатами і європейськими поселенцями були вбиті 8 тис. алжирських мусульман. У 1947 р. французький уряд, відмовившись обговорювати пропозиції Ферхата Аббаса щодо федерації, нав'язав Алжиру Органічний статут, відповідно до якого Алжир оголошувався групою департаментів з власним громадянством і фінансовою автономією. Статут передбачав створення Алжирських зборів у кількості 120 членів, при цьому в них повинні були брати участь представники європейців і мусульман; надання повного французького громадянства 30 тис. мусульман, які відповідали певним освітнім і громадянським вимогам, а також задоволення багатьох серйозних претензій мусульманської громади. У 1954 р. у керованому Мессалі Хаджем Рухові за торжество демократичних свобод відбувся розкол на три фракції. Одна з них на чолі з Мессалі виступала за відмову від будь-якого співробітництва з Францією, друга була готова співпрацювати з французами у муніципальних та інших органах, третя закликала до збройної боротьби і створення нового союзу. У ніч на 1 листопада 1954 р. у районі Батни і більше ніж 30 населених пунктах у департаменті Константина члени третього угруповання реалізували ідею збройного опору, почавши з нападів на поліційські пости, поштові відділення тощо. До весни 1956 р. рух втягнув у свої ряди майже всіх політичних лідерів Алжиру, крім Мессалі Хаджа, а також чималу частину молоді, що забезпечило йому широку підтримку серед населення. Під контролем повсталого населення перебували просторі сільські райони, створювалися особливі фонди для підтримки борців за свободу. 13 травня 1958 р. військова верхівка французької армії в Алжирі спільно з європейськими поселенцями підняли бунт, побоюючись, що новий прем'єр-міністр піде на переговори з ФНЗ. Їхні об'єднані зусилля привели до ліквідації Четвертої республіки і повернення до влади генерала Шарля де Голля. У 1959 р. Париж зробив нові кроки у своїй алжирській політиці: лідерам національного руху було запропоновано визначитися з питання про можливий статус країни. Йшлося або про інтеграцію з Францією, або про автономію, або про відділення; в останньому випадку передбачалися збереження французького контролю над пустелею Сахара і розподіл інших частин Алжиру за етнічним принципом. Тим часом ФНЗ за підтримки урядів Марокко і Тунісу утворив в еміграції тимчасовий уряд Алжирської Республіки (ТУАР). Новий уряд підтримав принцип самовизначення і заявив про готовність обговорити умови припинення вогню за умови, що будуть вироблені відповідні гарантії для справді вільного народного волевиявлення. У 1954-1961 рр. Алжир був відрізаний як від Марокко, так і від Тунісу подвійною дротяною загорожею уздовж кожного кордону із забороненою зоною між рядами, що ретельно контролювалася французькими вартовими. Лінія середземноморського узбережжя патрулювалася французькими військовими кораблями, а територія Сахари - з повітря. Близько 150 тис. мусульман служили у допоміжних частинах французької армії і в загонах сільської самооборони. На початку 1960 р. під час бойових дій було вбито принаймні 100 тис. бійців алжирського опору і близько 10 тис. французьких військовослужбовців. У таборах біженців на території Марокко і Тунісу знаходилось 150 тис. алжирців, приблизно 1,1 млн. людей залишилися без житла. Лише з середини 1961 р. почали з'являтися надії на мирне вирішення алжирського питання. Ряд взаємних поступок під час переговорів, що відбулися 18 березня 1962 р. у французькому місті Евіан-ле-Бене між ФНЗ і Францією, привів до припинення воєнних дій. Евіанські угоди передбачали створення тимчасового виконавчого органу, що складався з алжирців, французів і верховного комісара Франції, а також проведення референдуму з питання про самовизначення Алжиру, вибори уряду країни і виведення протягом трьох років французьких військ, збереження французького громадянства для уродженців Франції, які протягом трьох років мали подвійне громадянство і пропорційне представництво в усіх алжирських законодавчих органах; участь Алжиру в зоні франка; преференції у торгівлі з Францією за умови, що вони не обмежуватимуть незалежність Алжиру, і спільне, під суверенітетом Алжиру, використання пустелі Сахара; право Франції на оренду військових баз терміном на 15 років і проведення ядерних випробовувань у Сахарі терміном на 5 років.

Період незалежного розвитку. Евіанські угоди поклали край жорстокій збройній боротьбі, що тривала протягом семи з половиною років. Після їх підписання Секретна військова організація (ОАС), створена екстремістськи налаштованими поселенцями і незадоволеними військовослужбовцями, зробила останню спробу зірвати надання незалежності Алжиру, яка була невдалою. Під час референдуму 1 липня 1962 р. з питання про самовизначення 91% алжирців висловилися за незалежність. 3 липня 1962 р. Алжир став незалежною державою. Влада від французької адміністрації перейшла до тимчасового виконавчого органу на чолі з Абд ар-Рахманом Фаресом. На час здобуття незалежності прем'єр-міністром ТУАР був призначений Юсеф бен Хедда. Жодний з цих урядів не володів достатньою владою для контролю над ситуацією в країні. Владні повноваження бен Хедди заперечувалися більш радикальним крилом ФНЗ на чолі з Ахмедом Бен Беллою, на стороні якого виступив полковник Хуарі Бумедьєн. Між тим, протягом 1962 р. 850 тис. європейських поселенців залишили Алжир. Після від'їзду європейських поселенців значні земельні масиви залишилися безгосподарними, і на початку 1963 р. близько 2 млн. га перейшли селянам, які почали створювати комітети з управління землею. Бен Белла швидко домігся контролю над партією, армією і масовими робітничими і студентськими організаціями. На засіданні Національних народних зборів, що відбулися у вересні, Фархат Аббас був обраний їх президентом, а Бен Белла - прем'єр-міністром уряду. Міністром оборони став Хуарі Бумедьєн. У 1963 р. була ухвалена нова Конституція, у відповідності до якої Алжир став президентською республікою. У вересні 1963 р. Бен Белла був обраний першим президентом країни. Алжир як і раніше існував за рахунок щорічних субсидій Франції і допомоги інших країн, включаючи позики СРСР і КНР, а також постачання продовольства зі США. Після здобуття незалежності продовжував функціонувати лише один сектор економіки - нафтодобування у районі Сахари. Відповідно до угоди, укладеної у 1965 р. між Алжиром і Францією, Алжиру були гарантовані більші надходження від експорту нафти і газу, а також надання йому фінансової допомоги у розмірі 400 млн. дол. на реалізацію планів розвитку у найближчі п'ять років. В країні наростали вимоги націоналізувати приватні нафтові компанії, що належали переважно французькому капіталу. У 1969 р. Алжир став членом Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і відіграв важливу роль у чотириразовому підвищенні цін на нафту у 1973-1974 рр. і встановленні ембарго на продаж нафти Ізраїлю. У 1970-х роках різко збільшилися державні надходження Алжиру від продажу нафти і природного газу. Режим Бумедьєна вживав заходів для реформування сільського господарства, розвитку промислового виробництва і вирішення проблеми безробіття. Тим не менше, економіка країни залишалася у великій залежності від нафтогазового сектора. На з'їзді ФНЗ наступником Бумедьєна (помер у 1978 р.) на посади президента і генерального секретаря партії був обраний виконуючий обов'язки міністра оборони Шадлі Бенджедід. У 1979 р. з метою зменшення концентрації влади в руках президента були внесені поправки до конституції. У 1980-1981 рр. Алжир сприяв проведенню переговорів про звільнення 52 американських заручників, захоплених Іраном у листопаді 1979 р. У 1986 р. відбулося позитивне зрушення у відносинах з Лівією, а у 1988 р. закінчилася тривала суперечка з Марокко з питання про Західну Сахару. До тих пір Алжир надавав підтримку партизанам, які виступали проти приєднання до Марокко цієї колишньої іспанської колонії. Покращення відносин між сусідніми державами створило умови для проголошення Союзу Арабського Магрибу, організації, спрямованої на зміцнення політичних і економічних зв'язків північноафриканських держав (Алжиру, Лівії, Мавританії, Марокко і Тунісу). У 1988 р. під впливом широкомасштабних рухів протесту правляча партія ФНЗ передала частину влади народним зборам і прем'єр-міністру. Рух по шляху демократизації суспільства ознаменувався ухваленням у 1989 р. нової Конституції, відповідно до якої населення одержувало право створювати політичні партії, що насправді означало ліквідацію монополії ФНЗ. Значну підтримку населення невдовзі отримав Ісламський фронт порятунку (ІФП), що стояв на платформі фундаменталізму. На місцевих виборах у червні 1990 р. він отримав 54% голосів виборців, що дозволило йому встановити контроль у 32 з 48 провінційних народних зібрань. Коли ІФП переміг у першому турі виборів до законодавчих органів Алжиру у грудні 1991 р., армія втрутилася у розвиток подій, змусила Бенджедіда піти у відставку та анулювала підсумки виборів. Призначений на січень 1992 р. другий тур виборів був скасований, влада в країні перейшла до Державної ради. Ісламський фронт порятунку був заборонений, а підконтрольні йому місцеві народні зібрання розпущені. Протягом 1993 р. рух ісламських фундаменталістів продовжував збройну боротьбу проти уряду, поєднуючи напади на військові і поліцейські об'єкти з терористичною кампанією проти світської інтелігенції, журналістів та іноземців. Армія відповідала терором, знищуючи бойовиків-фундаменталістів. У пошуку політичного вирішення кризи державна рада протягом року вела діалог з різноманітними політичними партіями і громадськими організаціями. Нарешті, вона прийняла рішення про передачу влади в країні відставному генералу і екс-міністру оборони Ламіну Зеруалю, який у січні 1994 р. став главою алжирської держави. У 1995 р. уряд вийшов з пропозицією провести у листопаді президентські вибори. Незважаючи на погрози забороненого Фронту ісламського порятунку знищити кожного, хто візьме участь у голосуванні, на виборчі дільниці прийшло близько 75% виборців. Самі вибори, на яких Зеруаль отримав підтримку 61% алжирців, які взяли участь у голосуванні, розцінювалися як демонстрація підтримки населенням діючого уряду. На хвилі успіху на президентських виборах у листопаді 1995 р. президент Ламін Зеруаль вийшов з ініціативою провести у квітні 1996 р. ряд дискусій з політичними лідерами щодо перспектив розвитку країни. Він проголосив триетапну програму політичних дій, що включала в себе проведення загальнонаціональної конференції в середині 1996 р., референдум з конституційної реформи і вибори у законодавчий орган в середині 1997 р. Конституційні реформи, якими насамперед передбачалося прийняття нового закону про вибори, згідно з яким від участі у них відсторонювалися політичні партії, створені на мовній або релігійній основі; крім того, всі партії, які беруть участь у виборах, повинні були користуватися загальнонаціональною підтримкою. Згідно з новою Конституцією, президент не міг обіймати свою посаду більше двох п'ятирічних термінів. Передбачалося формування нового двопалатного законодавчого органу у складі нижньої палати, всі 380 депутатів якої повинні обиратися на основі принципу пропорційного представництва, і верхньої палати у складі 144 членів, третину яких призначає сам президент, а дві третини обираються під час непрямих виборів у 48 місцевих органах управління. ІФП, який не був запрошений до участі в консультаціях, виступив проти ініціатив уряду. Тим не менше, пропозиції влади були підтримані на національній конференції, проведеній у вересні 1996 р. Нова Конституція здобула повну підтримку населення також на референдумі у листопаді, що, правда, не завадило опозиції заявити про підтасовку результатів. Упродовж всього 1997 р., незважаючи на заяви уряду про те, що він тримає внутрішньополітичну ситуацію під контролем, почастішали кровопролитні сутички у центральних районах країни. Їх кульмінацією стали тривалі інциденти у передмістях столиці і відповідні дії армії в останні дні 1997 р. Вбивства стали наслідком боротьби між президентом і командуванням збройних сил за владу в країні. Подальші розбіжності всередині правлячої верхівки були прискорені прийняттям у липні рішення про визволення з в'язниці двох керівників Ісламського фронту порятунку - Аббассі Мадані і Абд аль-Кадер Хашані та досягненням у жовтні перемир'я між урядом і Армією ісламського порятунку, другим впливовим ісламістським збройним угрупованням.

 

Алжир - республіка. У минулому (з 1830 р.) - колонія Франції. 5 липня 1962 р. проголошено незалежність Алжиру, а 25 вересня 1962 р. об'явлено про створення Алжирської Народної Демократичної Республіки. Діє конституція 1996 р. зі змінами від 12 листопада 2008 р.
Глава держави - президент. Президент є верховним головнокомандувачем збройними силами країни і міністром оборони. Він обирається загальним прямим і таємним голосуванням терміном на 5 років. У відповідності з поправками до конституції від 12 листопада 2008 р. може переобиратися необмежену кількість раз. Кандидат в президенти повинен бути мусульманином не молодше 40 років і мати алжирське громадянство. Президент Алжирської Народної Демократичної Республіки - Абдельазіз БУТЕФЛІКА (Abdelaziz Bouteflika). Обраний 9 квітня 2009 р. Раніше обирався в 1999 і 2004 рр.
Законодавча влада належить парламенту, який складається з Національних народних зборів (ННЗ) і Ради нації. Парламент контролює діяльність уряду.
ННЗ у складі 389 депутатів обираються загальним прямим і таємним голосуванням терміном на 5 років. Національні народні збори обрані 10 травня 2012 р. Голова - Мохамед Ларбі ульд ХЕЛІФА (Mohamed Larbi Ould KHELIFA), обраний 26 травня 2012 р. В Раду нації входять 144 депутата. Дві третини Ради нації обираються шляхом непрямих і таємних виборів з членів Народних комунальних зборів. Одна третина Ради нації призначається президентом країни. Строк діяльності Ради нації – 6 років, його склад поновлюється наполовину кожні 3 роки. Рада нації обрана 28 грудня 2006 р. і 29 грудня 2009 р. Голова Ради нації - Абделькадер БЕНСАЛАХ (Abdelkader Bensalah).

Виконавча влада здійснюється Радою Міністрів на чолі з президентом. Президент призначає прем'єр-міністра і затверджує членів уряду, яких представляє прем’єр-міністр. Нинішній уряд сформовано у вересні 2012 р. Коаліційний: Фронт національного визволення (ФНВ), Національне демократичне об'єднання (НДО), Рух суспільства за мир.
Прем'єр-міністр Алжирської Народної Демократичної Республіки - Абдельмалек СЕЛЛАЛЬ (Abdelmalek Sellal), призначений 3 вересня 2012 р.
Політичні.партії У лютому 1989 р. легалізована діяльність партій. До цього часу єдиною партією в країні був Фронт національного визволення.
Рух "Ан - Нахда "(An – Hahda). Ісламська партія. Створена в 1990 р. Генеральний секретар – Фатех РЕБАЇ(Fateh Rebaї).
Рух cуспільства за мир (Mouvement societe pour la paix – MSP). Партія. Створена в 1990 р. До квітня 1997 р. називалась Рух ісламського товариства (ХАМАС). Лідер – Буджерра СОЛТАНІ (Boudjerra Soltani).
Національний алжирський фронт – НАФ (Frontnational algerien- FNA). Заснований в 1993 р. Голова – Муса ТУАТІ (Mussa Touati).
Національне демократичне об’єднання – НДО (Rassemblement national democratigue – RND). Партія. Створена 21 лютого 1997 р. Генеральний секретар – Ахмед УЯХЬЯ (Ahmed Ouyahia).
Об’єднання за культуру і демократію – ОКД (Rassemblement pour la culture et la democratie – RCD). Партія проберберського направлення. Створена в 1989 р. Голова – Саід СААДІ (Saїd Saadi).
Партія трудящих – ПТ (Parti des Travailleurs – PT). Робітнича партія. Лідер – Луїза ХАНУН (Louise Hanoune, жін.).
Фронт національного визволення - ФНВ (Front de Liberation Nationale - FLN). Партія. Створена в листопаді 1954 р. До 1989 р. була єдиною політичною партією в країні. Голова - Абдельазіз БУТЕФЛІКА (Abdelaziz Bouteflika). Генеральний секретар – Абдельазіз БЕЛЬХАДЕМ (Abdelaziz Belkhadem).
Фронт соціалістичних сил – ФСС (Front des forces socialistes – FFS). Партія проберберського направлення. Створена в 1963р. В 1989 р. одержала право на легальну діяльність. Лідер – Хосін АІТ АХМЕД (Hocine Aїt Ahmed).Генеральний секретар - Карім ТАББУ (Karim Tabbou).

Загальна характеристика економіки Алжиру Алжир є другою економікою на Африканському континенті після ПАР. Характерними рисами сучасного економічного розвитку Алжиру є зростаюча роль країни в енергетичному балансі Європи та світу (АНДР є другим, після Російської Федерації, постачальником газу до Європи); подвоєння рівня ВВП протягом кількох останніх років; великі інвестиційні проекти в будівництві інфраструктури та соціальній сфері; стабільна національна валюта; зростання експорту енергоносіїв; помітна активізація уваги з боку провідних країн світу, перш за все Євросоюзу, щодо розвитку економічної співпраці з АНДР.
Видобуток нафти і природного газу складає основу алжирської економіки. За розвіданими обсягами газу АНДР посідає 4-те місце в світі, експортуючи близько 62 млрд. м. куб. на рік. Технологічні можливості видобутку нафти складають близько 1,4 млн. барелів на день. АНДР є членом ОПЕК. Країна має також великі поклади фосфатів, свинцевої, залізної і цинкової руд, гіпсу.
Серед галузей алжирської економіки, що розвиваються найбільш високими темпами – будівництво, транспорт, сфера послуг. Досить високі темпи розвитку характерні і для сільського господарства. Широко розповсюджені як фермерські господарства, так і кооперативні, а також державні аграрні комплекси. В країні вирощуються зернові культури, овочі, фрукти, розводиться велика і мала рогата худоба, верблюди, коні, птиця. Однак, сільське господарство залишається здебільшого дотаційним. Рівень дотації з державного бюджету за останні 5 років становив близько 3 млрд. дол. США.
24 травня 2010 р. Рада міністрів АНДР під головуванням Президента А.Бутефліки затвердила 5-річну програму державного інвестування на період 2010 – 2014 рр. Головною метою програми оголошено продовження розбудови національної економіки. Нова програма базується на таких основних елементах, як людський розвиток, розвиток базової інфраструктури, підвищення ефективності державного управління, боротьба з безробіттям, розширення сфери наукових досліджень та нових технологій. Документ, фактично, включає в себе завершення вже започаткованих проектів (близько 150 млрд. дол. США) та реалізацію нових (близько 138 млрд. дол. США). Загалом, передбачається державне фінансування економіки на суму 21 214 млрд. алжирських динарів (близько 286 млрд. дол. США).
Серед основних напрямків фінансування можна назвати такі:

* соціальна сфера

- відкриття 5 000 нових закладів середньої освіти, створення 600 000 робочих місць для вчителів, 400 000 місць для учнів в гуртожитках;

- будівництво 1 500 медичних закладів, серед яких 172 лікарні, 45 оздоровчих комплексів та 377 поліклінік;

- будівництво 2 млн. квартир, з яких 1,2 будуть здані ще до кінця 2014 р.;

- підключення 1 млн. житлових приміщень до газової мережі та забезпечення 220 000 сільських будинків електроенергією;

- будівництво більше 5 000 об’єктів інфраструктури у сфері спорту;

* сфера економіки

- передбачається виділення 3 100 млрд. алжирських динар (а.д.) у сектор комунального будівництва, зокрема, на модернізацію існуючої мережі автомобільних доріг (завершення автостради Захід-Схід), підвищення можливостей портових служб (реконструкція 20 портів);

- більш ніж 2 800 млрд. а.д. виділяється на розвиток залізниці (будівництво 17 нових ліній загальною довжиною 6 000 км), міського транспорту (завершення будівництва метро в містах Алжир та Оран);

- 500 млрд. а.д. на сферу охорони навколишнього середовища;

- більше 1 000 млрд. а.д. передбачається виділити на розвиток сільськогосподарського сектору.

Крім того, програмою передбачається надання державних гарантій на кредитування сфери промисловості у розмірі 2 000 млрд. а.д. (будівництво електростанцій, розвиток нафтохімічної промисловості, реструктуризація державних підприємств, тощо).

Галузі алжирської економіки
Сільське господарство

 
Алжирськi виноградники

У сільському господарстві зайнято приблизно 1/5 працездатного населення країни, ця галузь економіки дає 11,7% валового внутрішнього продукту. Сільськогосподарське виробництво зосереджене головним чином у північних приморських районах. Найбільш рентабельним є вирощування винограду, крім того вирощуються цитрусові, оливки, фініки і тютюн. Розведення домашньої худоби спрямовано на задоволення внутрішніх потреб. Озимі зернові культури призначені головним чином для споживання усередині країни. Це насамперед пшениця, ячмінь і овес. Ярові зернові культури представлені просом, житом і рисом. Найважливішою технічною культурою є тютюн. Крім того, Алжир вирощує картоплю, апельсини, мандарини, оливки і фініки. Вирощування фініків зосереджене в оазисах Сахари. Найбільш серйозною перешкодою на шляху розвитку алжирського сільського господарства є природні умови. Лише 3% земельних площ країни використовуються для постійної обробки зернових. Інші 17% служать пасовищами або зайняті лісом. Основна частина території знаходиться головним чином у зоні пустелі.
Лісове господарство. Лісами покрито приблизно 4,7 млн. га території Алжиру. Зустрічаються великі простори, покриті чагарником і корковим дубом, а також значні площі, на яких ростують сосна, вічнозелений дуб і кедр. Велика частина деревини використовується на місцях як паливо і будівельний матеріал. По виробництву пробки країна займає третє місце у світі після Іспанії і Португалії.
Видобувна промисловість. По запасах коштовної мінеральної сировини Алжир займає одне з перших місць на континенті. Тут добувають нафту, природний газ, залізну руду, фосфати, вугілля, цинк, ртуть і інші рудні копалини. Видобуток залізної руди зосереджений у кількох районах, у першу чергу Уензе, Бені-Сафе і Заккаре на північному сході країни. Основні родовища природного газу зосереджені в районі Хассі-Рмель, а головні нафтові родовища знаходяться в Хассі-Месауде, Еджеле, Хассі-Рмеле, до півдня від Хассі-Месауда й у долині Іллізі.
Промисловість Починаючи з 1970-х років в урядових планах економічного розвитку Алжиру пріоритет віддавався промисловому розвиткові країни. На заводах Константини і Сіді-Бель-Аббеса стали виробляти трактори й іншу сільськогосподарську техніку. У Скікде був споруджений великий нафтохімічний комплекс. Швидко розвивалися целюлозно-паперова і текстильна промисловість, виробництво цементу й електроустаткування.
Енергоресурси Велика частина електроенергії виробляється на теплоелектростанціях і гідроелектростанціях.
Транспорт Перші з залізничних магістралей, що знаходяться у власності держави, були споруджені більше ста років тому. Головна залізнична магістраль проходить у північно-західному напрямку від кордону з Тунісом до алжиро-марокканського кордону. Ряд відгалужень зв'язує її з основними портами і містами країни. Автодорожна мережа Алжиру сягає 82 тис. км, велика частина доріг проходить по півночі країни. Державна авіакомпанія "Ер Альжері" здійснює авіарейси в багато міст країни. Найбільш важливі аеропорти розташовуються в Дар-ель-Бейде, Оране, Костянтині й Аннабе. Головні морські порти Алжиру - Арзев, Беджаія, Скікда, Алжир і Аннаба.
Зовнішньоекономічні зв'язки Головні зовнішньоторговельні партнери Алжиру - Франція, США, Італія й Іспанія.
Грошова система і банківська справа Банківська система Алжиру знаходиться під контролем держави. Право емісії національної валюти, дінара, належить Центральному банкові. Національний банк, Зовнішньоекономічний банк і Банк "Креди насьональ" забезпечують фінансування проектів розвитку промисловості і сільського господарства, інших державних і часних проектів, здійснюють валютні операції і фінансують зовнішню торгівлю. Створені також спеціалізовані банки розвитку. З 1995 у країні функціонують приватні банки.
Туризм Розглядаючи туризм як потенційне джерело отримання іноземної валюти, уряд Алжиру став виявляти підвищену зацікавленість до цієї галузі економіки. Влада пішла на децентралізацію державної туристичної компанії і надала самостійність кільком державним готелям. Крім того, іноземним компаніям було надане право на експлуатацію нещодавно побудованих готелів, таких, наприклад, як розташований у безпосередній близькості від столиці готель "Хілтон". Розраховуючи протягом найближчого десятиліття збільшити число готельних номерів до 50 тис., уряд продовжував політику заохочення місцевих приватних інвестицій і залучення іноземного капіталу для створення спільних підприємств.
Економіко-географічні райони Процес формування економічних районів в Алжирі не завершений. Значні території країни ще не освоєні в господарському відношенні. Виділяються наступні великі економічні райони: Північний-Захід (охоплює Оран, Сайда, Тіарет і Тлемсен); Центральна Північ (Алжир, Медеа, Тізі-Узу і Ель-Аснам); Північний схід (Аннаба, Костянтина, Opec, Сетіф), а також територія Алжирської Сахари.
Північний-Захід з родючими землями став основним районом товарного землеробства (м'яка пшениця й особливі винні сорти винограду). Північний схід з великими покладами залізної руди, фосфоритів і ін. мінералів одержав гірничопромислову спеціалізацію в сполученні з відсталими формами сільського господарства. Центральна Північ почала формуватися як район найбільш різнотипного сільського господарства з головним центром переробної промисловості в м. Алжир. Після відкриття в Алжирській Сахарі найбільших ресурсів нафти і газу на її території стали складатися окремі гірничодобувні центри, вузли і мінерально-сировинні район


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)