АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансове забезпечення розвитку підприємництва

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  3. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  4. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  5. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  6. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  7. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  8. Аналіз сучасного села як фактора соціального розвитку
  9. Асигнування з бюджету як організаційно-правова форма соціального забезпечення
  10. Асиметрія стану і розвитку сучасної світової економіки
  11. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав
  12. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.

Державна підтримка підприємництва в Україні, як на державному, так і регіональному рівнях здійснюється також у вигляді фінансової підтримки (фінансової допомоги); кредитної підтримки; податкових пільг; реалізації комплексної програми розвитку під­приємництва. Фінансова і кредитна підтримка підприємництва здійснюється на загальнодержавному рівні через Український фонд підтримки підприємництва, на регіональному - регіональними фо­ндами підтримки підприємництва. Може бути прямою і непрямою. Пряма підтримка підприємництва здійснюється за рахунок Держа­вного і місцевих бюджетів у формі фінансування або фінансової допомоги. Непряма підтримка у формах пільгового кредитування; пільгового оподаткування.

Фінансова підтримка на безповоротній основі надається: 1) якщо збитки завдані підприємству стихійним лихом і перевищують суми відшкодувань, передбачених чинним законодавст­вом про обов'язкове страхування; 2)для відшкодування збитків окремим підприємствам, які че­рез умови господарювання, встановлені чинним законодавством, не відшкодовують витрат на виробництво товарів. 3) для фінансування витрат на відновлення платоспроможно­сті підприємств, діяльність яких пов'язана з надзвичайними суспі­льними інтересами.

Засобами регулювального впливу держави на дія­льність суб'єктів господарювання є дотації та інші засоби держав­ної підтримки суб'єктів господарювання (ст. 16 ГКУ).

Дотація — це особливий вид асигнувань з Державного бю­джету. Розрізняють два види дотацій: для збалансування доходів і видатків окремих установ, підприємств та бюджетну, що надають у разі перевищення видатків над доходами (як метод бюджетного регулювання) у вигляді бюджетної позики, переважно суб'єктам господарювання з державною формою власності.

Основна мета надання дотацій полягає у фінансуванні капітальних вкладень на рівні, необхідному для підтримання діяльності суб'єктів господарювання, з метою технічною розвитку, що дасть значний економічний ефект, а також в інших передбачених законом випадках.

Функцію підтримки підприємництва держава виконує також шляхом надання субсидій та інших форм фінансової допомоги, що призначені для сприяння окремим галузям промисловості, регіонам країни, а інколи - окремим підприємцям. Субвенція на відміну від дотацій або субсидій - вид грошової допомоги, що надається державою місцевими органами влади для цільового фінансування реалізації певного заходу (програми, прое­кту), який розроблений цим місцевим органом влади і схвалений Урядом України. Уразі порушення цільового призначення субвен­ції вона підлягає поверненню.

Держава також здійснює компенсації або доплати сільсько­господарським товаровиробникам за сільськогосподарську проду­кцію, що реалізується суб'єктами господарювання державі (ст. 16 ГКУ). Підстави і порядок застосування засобів державної підтрим­ки суб'єктів господарювання визначаються законом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)