АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика підприємства та його ринкового середовища

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. V. Характеристика современного гражданского права
  3. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  4. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  5. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  6. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  7. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  8. Аналіз грошових потоків підприємства.
  9. Аналіз грошових потоків підприємства.
  10. Аналіз ділової активності та рентабельності підприємства
  11. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  12. Аналіз забезпеченості підприємства персоналом

Корецький хлібокомбінат засновано в 1955 році. До його складу входять дві хлібопекарні - Корецька та В. Межирицька. В. Межирицька хлібопекарня була заснована в 1966 р. і в 1996 р. об'єднана з Корецькою хлібопекарнею і створено Корецький хлібокомбінат. Підприємство споживчої коопераці ”Корецький хлібокомбінат” Корецької райспоживспілки є підприємством Корецької районної спілки споживчих товариств. Підприємство є юридичною особою, керується в своїй діяльності Законом України “Про споживчу кооперацію”, Цивільним кодексом України та Господарським кодексом України, іншими законодавчими актами України, нормативними актами Центральної спілки споживчих товариств України. Повне найменування підприємства: підприємство споживчої кооперації ”Корецький хлібокомбінат” Корецької райспоживспілки. Скорочене найменування підприємства: ПСК ”Корецький хлібокомбінат”. Місцезнаходження підприємства: Україна, 34700, Рівненська область, м.Корець, вул.Київська,20. Хлібокомбінат належить до підприємств кооперативної форми власності.

Хлібокомбінат спеціалізується на виробництві хлібобулочних виробів і реалізує свою продукцію в м. Корець, населених пунктах району, а також має свої торгові магазини в м. Рівне, смт. Славута та Городниця.

Виробництво хліба та хлібобулочних виробів в останні роки підприємство збільшує, хоча знаходиться у стані збитковості. Це пояснюється різким підвищенням цін на паливно-енергетичні ресурси, зниження купівельної спроможності населення, випічка хліба в домашніх умовах сільськими жителями, поява конкурентів на ринку збуту.

Для випікання хлібобулочних виробів використовують борошно, яке одержують за рахунок переробки зерна, що закуповують в місцевих виробників, а також купують борошно від інших його виробників - Білої Церкви, Вінниці. Борошно засвідчується якісними посвідченнями про якість переробки. Підприємство здійснює такі види діяльності:

1. Комерційна, товарообмінна, заготівельна, торгівельна, торгівельно-закупівельна, постачально-збутова, консигнаційна, дилерська, дистриб’юторська та посередницька діяльність. Оптова й роздрібна реалізація продукції власного і невласного виробництва, комісійна й комерційна торгівля.

2. Виробництво, переробка, закупівля й реалізація продукції виробничо-технічного призначення, товарів народного споживання, сільськогосподарської та харчової продукції в Україні та за її межами, виготовлення та реалізація хлібопекарної продукції.

Корецький хлібокомбінат виготовляє і реалізує різноманітну продукцію: хліб дієтичний, хліб Київський, хліб селянський, хліб святковий, батон нарізний, рогалик здобний, булочка здобна, булочка шкільна, ватрушки та інше. Велику питому вагу серед цього асортименту займає хліб Київський, хліб селянський, батон нарізний.

Метою створення підприємства і його подальшої діяльності є отримання прибутку. Щоб спланувати прибуток, доцільно скласти точний прогноз доходів і витрат. А для цього треба бути впевненим у тому, що підприємство зможе реалізувати визначену кількість своєї продукції за визначеною ціною. Для цього досліджуються канали реалізації та прогноз збуту продукції, який безпосередньо пов'язаний з ринком товарів. Відсутність такої інформації означає, що підприємство виходить на ринок з великим ризиком, не знаючи своїх шансів на успіх. Підприємство ставить перед собою виробниче завдання, визначає потребу в робочій силі, матеріальних ресурсах, основних засобах, складає кошторис витрат, визначає потреби у фінансових ресурсах та планує джерела їх покриття.

Корецький хлібокомбінат належить до підприємств харчової промисловості, яка є однією з провідних галузей не лише агропромислового й промислового комплексів, а й усієї національної економіки України.

Виробничий процес, який виникає на підприємстві, дуже складний за своїм характером, бо, з одного боку він передбачає участь людини у виготовленні продукції, а значить її праці, а з іншого проходження природних процесів. Природні процеси, як правило проходять без участі людини, наприклад процес дозрівання борошна, бродіння тіста, тощо. Водночас виробничі процеси на підприємстві складаються з цілого ряду окремих процесів, які в економічній літературі мають назву основного, допоміжного, обслуговуючого господарств. Крім того, у складі підприємств прийнято виділяти виробничі й невиробничі підрозділи.

На підприємстві існує своя технологія виробництва продукції, яка в принципі забезпечує реалізацію стратегії та цілей організації. Відомо, що одним із способів досягнення “конкурентної переваги” є запровадження нових технологій у виробництво. На сучасному етапі підприємство має відповідні технології, які можуть забезпечити реалізацію стратегії та досягнення цілей організації.

Основні виробничі проблеми на ПСК „Корецький хлібокомбінат”: часткове використання виробничих потужностей, застаріле обладнання, дуже рідко запрошуються спеціалісти для консультацій щодо покращення виробничого процесу, є частка обладнання, яка підлягає заміні на більш ефективне.

ПСК „Корецький хлібокомбінат” реалізує свою продукцію лише на внутрішніх ринках, зокрема в м.Корець, м.Рівне, м.Славута, смт.Городниця. Попит на продукцію повноцінний, оскільки вся виготовлена продукція реалізується.

Основні види продукції та частки цих видів продукції в загальному обсязі виробництва наведено в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1- Види та обсяги виробництва продукції підприємства

Види продукції Обсяги виробництва Частка у загальному обсязі, %
           
  Хліб дарницький       20,5   14,5
  Хліб особливий       16,4 14,9 13,2
  Хліб селянський       8,5 7,7 8,3
  Хліь дарницький формовий       13,1    
  Хліб хотинський     80,9 3,6 3,2 4,5
  Хліб білий пшеничний 60,7     7,2   3,4
  Хліб клесівський         3,7 3,5
  Хліб клесівський формовий   38,7   5,1 3,1 4,9
  Хліб подовий       2,1 3,5 6,8
  Плетінка з маком       13,6 12,5 10,4
  Батон       2,4 7,6 10,8
  Вироби здобні       4,5 8,8 11,4
  Загальний обсяг виробництва продукції 842,7 1251,7 1781,9      

 

Отже, ПСК „Корецький хлібокомбінат” виготовляє досить широкий асортимент хлібобулочних виробів і в останні два роки обсяги виробництва продукції зростають. В ході аналізу динаміки виробництва різних видів хлібобулочних виробів протягом п’яти років, виявлено, що найбільшу питому вагу в загальному обсязі виробництва протягом п’яти років займає хліб дарницький, а найменшу хліб хотинський та батон, спостерігається помітне зростання обсягів виробництва хліба подового, плетінки з маком, що вказує на зростання попиту на ці види продукції. Зростання обсягів виробництва на підприємстві сприяє покращенню його фінансового становища.

Маркетинговий аналіз ринкових умов господарювання

Аналіз продукції наведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1- Аналіз продукції

Основні види продукції Етапи життєвого циклу, прибутковість Конкурентні переваги Недоліки
Хліб Даний продукт пербуває на етапі зрілості:загострення конкурентної боротьби, вихід на інші ринки, зниження ціни, прибуток максимальний Відповідність параметрам якості (відповідність ваги, форми, поверхні, пористості, вологості, смаку, запаху, кислотності нормативно-технічній документації), помірна ціна на хліб Невідповідність упакування міжнародним стандартам, невідповідність споживчих властивостей та енергетичної цінності нормативно-технічній документації
Батони Продукт перебуває на етапі спаду: загострюється конкурентна боротьба, ціни падають,виникає питання щодо зняття товру з ринку у звязку з його низькою прибутковістю Помірна ціна Невідповідність якості національним стандартам невідповідність упакування
Здобні вироби Продукт перебуває на етапі зростання:обсяги реалізації зростають, зростає конкуренція, прибуток інтенсивно зростає Відповідність параметрам якості, відмінні споживчі властивості та енергетична цінність Невідповідність упакування, підвищення ціни

 

Отже, основними видами продукції на підприємстві є хліб, батони і здобні вироби. Щодо життєвого циклу цих товарів, то хліб перебуває на етапі зрілостібатони – на етапі спаду, здобні вироби – на етапі зростання. Проаналізувавши дану інформацію, можна зробити висновок, що підприємство повинно збільшити обсяги виробництва хліба і здобних виробів, оскільки прибуток від їх реалізації максимальний і знизити обсяги виробництва батонів, бо прибутковість їх реалізації низька. Взагалі хлібобулочні вироби хлібокомбінату відповідають параметрам якості, недоліком є невідповідність упакування та ціна на деякі види.

Перелік основних споживачів продукції наведено в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2- Основні споживачі продукції

Назва споживачів Вид продукції Частка окремих споживачів в загальному обсязі %
Фірми Хліб та інші хлібобулочні вироби  
Малі підприємства Хліб та інші хлібобулочні вироби  
Магазини Хліб та інші хлібобулочні вироби  
Фізичні особи Хліб та інші хлібобулочні вироби  

 

Отже, потенційними споживачами продукції підприємства є магазини, у які постачається 60% хлібобулочних виробів та фізичні особи, які споживають 20% продукції.

Аналіз ринків збуту наведено в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3- Аналіз ринків збуту

Сегмент ринку Вид продукції Частка ринку, % Тип споживачів Ступінь задоволення попиту на ринку Цінова політика
Ринок харчових продуктів Хлібобулочні вироби 1,2 Вимогливі до якості   Низьких цін

 

Отже, підприємство реалізує свої хлібобулочні вироби на ринку харчових продуктів, проводить політику низьких цін, яка використовується як прийом для розширення і захоплення ринку. Споживачі вимогливі до якості продукції.

Відомості про конкурентів підприємства наведені в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4- Відомості про конкурентів

Конкуренти та їх місцезнаходження Вид продукції Сегмент ринку Ціна грн./од. Конкурентні переваги Недоліки
Відкрите акціонерне товариство „Славутський хлібокомбінат” м.Славута, вул.Борисенка,22-Б, тел.25206, 26124, факс(04622) Хліб хотинський, білий пшеничний, клесівський, батон нарізний, вироби здобні Хмельницька обл., Рівненська обл. 2,5 Висока якість продукції, помірні ціни на хліб Невеликі потужності підприємства, обмежені ринки збуту, застаріле обладнанння
  ПСК "Новоград-Волинський хлібокомбінат"Житомирська обл.,м. Новоград-Волинський хлібокомбінат, вул.Нова, 70 Хліб дарницький, селянський, подовий, батон, плетінка, вироби здобні Житомирська обл., Рівнеська обл. 2,7 Міцні позиції підприємства на ринку серед конкурентів, широкий ринок збуту, високі потужності підприємства Висока собівартість продукції
                 

 

 

Отже, основними конкурентами хлібокомбінату є ВАТ „Славутський хлібокомбінат” та ПСК „Новоград-Волинський хлібокомбінат”. Це є два досить потужні підприємства, асортимент продукції яких є схожим до асортименту аналізованого підприємства, якість продукції висока, продукція користується попитом. На хлібокомбінаті рекомендовано ввести посаду маркетолога для розробки маркетингової стратегії і тактики, щоб розширити ринки збуту і мати можливість бути гідним конкурентом для інших підприємств.

Основні постачальники підприємства наведені в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5- Основні постачальники

Вид сировини, матеріалів Назва постачальника Частка в загальному обсязі % Альтернативні постачальники
Борошно Біла Церква   -
Борошно Вінниця   -
Борошно Рівне "ОСР"   -

 

Отже, основною сировиною, яку закупляє хлібокомбінат є борошно, а головним постачальником борошна, частка в загальному обсязі постачання становить 52 % є Біла Церква. Альтернативних постачальників підприємство не має.

Рекламної політики підприємство не проводить.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)