АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Державний дефолт

Читайте также:
  1. Державний борг та його види. Вплив бюджетного і державного боргу на економіку.
  2. Державний борг та можливості його погашення.
  3. Державний бюджет
  4. Державний бюджет та його структура. Концепції формування державного бюджету.
  5. Державний бюджет. Проблеми збалансування.
  6. Державний бюджет: види бюджетного сальдо; концепції збалансування бюджету; джерела дефіцитного фінансування.
  7. Державний заклад
  8. ДЕРЖАВНИЙ КОНТРОЛЬ (НАГЛЯД) ТА СПОСТЕРЕЖЕННЯ У СФЕРІ ЦІНОУТВОРЕННЯ
  9. Державний контроль і нагляд за якістю продукції
  10. Державний лад Вавилона
  11. Державний нагляд за охороною праці.

Державний дефолт — невиплата країною зобов'язань по державних запозиченнях. Приклад — дефолт у Росії у 1998 р., коли уряд Росії оголосив про припинення платежів по ряду зобов'язань, у тому числі по державних короткострокових зобов'язаннях (ГКО) та Облігаціях федеральної позики (ОФЗ). У той же час Росія продовжувала виплату платежів по Єврофондах.

Термін «дефолт» взятий від англійського слова «default», що дослівно перекладається як невиконання зобов’язань або відмова від виплати боргів. Що таке дефолт? Іншими словами — це неможливість здійснювати виплати і погасити борг у встановлені терміни. Як правило, після дефолту настає банкрутство. Важливо звернути увагу на те, що дефолт може бути як на рівні держави, так і на рівні компанії або приватної особи.

Які види дефолтів бувають?

Виділяють два види дефолтів для фізичних та юридичних осіб:

 Технічний дефолт

 Безпосередній дефолт

Технічний дефолт — порушення позичальником окремих пунктів договору позики, при цьому він фізично може виконати умови договору. Прикладом технічного дефолту може служити відмова виплачувати відсотки, ненадання необхідної документації або невідповідність потрібного розміру капіталу позичальника реальним даним. Це не означає, що позичальник не виплачує борг, він порушує якийсь із пунктів договору. Такий дефолт не веде до банкрутства.

Безпосередній дефолт — абсолютна неможливість позичальника виконувати зобов’язання за договором позики, тобто позичальник не може погасити заборгованість у встановлені терміни з тих чи інших причин.

Чим загрожує дефолт?

Найчастіше, для того щоб розрахуватися з боргами компанії або фізичній особі потрібно пожертвувати майном. У такому випадку компанія, як правило, піддається часткової або повної продажу або всі права по розпорядженню їй переходять до кредитора. Приватна особа зазвичай розплачується особистими цінними речами або нерухомістю.

Що таке дефолт країни?

Дефолт країни, по-іншому державний чи суверенний дефолт — це різке знецінення національної валюти, що призводить до того, що держава не може розплатитися з зовнішніми (перед іншими країнами) і внутрішніми (перед громадянами) боргами.

Суверенний дефолт є небезпечним не тільки через свої масштаби, але через те, що не може залучити юридичну підтримку держави.

Що таке дефолт рубля?

Під словом дефолт в даному випадку розуміється різке знецінення (девальвація)

рубля, сплеск інфляції, що веде до низької платіжної спроможності країни в цілому і громадян окремо.

Якщо трапиться дефолт, що буде з кредитами?

Слід зауважити, що сума самого кредиту не зміниться і навіть у випадку дефолту вам буде необхідно виплачувати ті ж гроші, які обговорені в договорі. Після дефолту ця сума може вже не здаватися такою непідйомною і громадянам буде простіше погасити кредит. Такий варіант можливий у разі знецінення національної валюти і номінального збільшення зарплати. Але не можна втрачати пильність, дефолт країни завжди супроводжується нестабільною економічною і політичною обстановкою і можливе скорочення робочих місць на ринку праці. А якщо людина втратить роботу, то йому нічим буде гасити кредит. Виходом може служити рефінансування кредиту і збільшення терміну його виплати. Для цього вам потрібно буде звернутися до свого кредитору і внести деякі поправки та зміни в договір.

 

Поняття дефолту
Дефолт - порушення платіжних зобов'язань позичальника перед кредитором, нездатність проводити своєчасні виплати за борговими зобов'язаннями або виконувати інші умови договорупозики. У широкому сенсі слова цим терміном позначають будь-які види відмови від боргових зобов'язань (тобто він є синонімом поняттю «банкрутство»), але, як правило, його використовують більш вузько, маючи на увазі відмову центрального уряду або муніципальної влади від своїх боргів.
Як відомо, у разі банкрутства приватного або корпоративного позичальника кредитор отримує право накласти арешт на активи боржника, компенсуючи тим самим свої втрати. У більшості країн офіційний процес банкрутства являє собою централізований процес врегулювання всіх вимог до компанії-банкрута, який зводиться до арешту майна боржника за розпорядженням суду, об'єднання активів в конкурсну масу і розподілу цих активів між кредиторами відповідно до встановленої законом черговості. Процес банкрутства подібного роду неприйнятний у разі оголошення дефолту державою, так як арешт майна країни-боржника, що знаходиться на своїй території, практично неможливий. У кращому разі кредитори можуть домогтися накладення арешту на державні активи, розміщені за кордоном, включаючи нерухомість і грошові кошти в іноземних банках. Все це робить можливим оголошення урядом дефолту по зовнішньому боргу не тільки з-за фактичної неможливості виконати свої зобов'язання, а й через небажання робити це. Звідси, зокрема, випливає, що рівень відшкодування по державному боргу повинен бути нижче рівня відшкодування корпоративної заборгованості [5, с. 388].

Види і механізм дефолтів
Виділяють такі три види дефолтів: за банківськими боргами; за зобов'язаннями в національній валюті; за зобов'язаннями в іноземній валюті.
Дефолт по боргу в національній валюті оголошується значно рідше, ніж за зовнішніми позиками, оскільки уряд має можливість погасити внутрішній борг за допомогою випуску нових грошей (за допомогою «друкарського верстата»).
Сам механізм, що приводить держава-боржника в стан дефолту, можна уявити циклічно. На першому етапі циклу уряд країни-позичальника отримує порівняно легкий доступ до світових фінансових джерел в особі Міжнародного валютного фонду (МВФ), Світового банку, Паризького клубу і великих приватних банків розвинених країн. Експерти МВФ рекомендують нужденнимкраїнам для залучення інвесторів обіцяти їм високий відсоток за кредит. Очікування великого прибутку дійсно приваблює «гарячі» гроші - капітали міжнародних кредиторів, легко переводять гроші по всьому світу в пошуках найбільш дохідних короткострокових вкладень. Вони починають охоче купувати державні цінні папери, що випускаються урядами цих країн. Вливання величезних коштів в економіку відстаючих країн, як правило, дає короткострокові позитивні результати, переконують національну еліту в тому, що вона на правильному шляху. При цьому в багатьох випадках відчутна частина позикових коштів, так і не дійшовши до реальної економіки, осідає на приватних банківських рахунках державних чиновників.
Коли приходить час розплачуватися за поточними боргами, то держава тільки частково може зробити це за рахунок власних коштів. Воно змушене знову залучати гроші на внутрішньому і зовнішньому ринках. Лише небагатьом країнам вдається в цьому процесі стабілізувати або зменшити свою заборгованість, але частіше за все державний борг починає збільшуватися.
Поки економіка країни росте хорошими темпами, вказуючи на реальне джерело повернення грошей, кредитори надають державі все нові й нові кредити. Проте при появі перших ознак економічної чи політичної нестабільності охочих позичити гроші стає все менше, а відсоток по кредитах - все більше. Борги починають рости швидкими темпами. Фактично досягнення станунеплатоспроможності для країни стає лише питанням часу.
Надана в таких випадках екстрена фінансова допомога з боку МВФ рятує лише на якийсь час. Крім реальної допомоги позичальникові, з метою запобігти кризі, МВФ своїми діями дає час великому приватному капіталу піти з проблемного ринку. Таким чином, кредитор, вивівши вчасно основні засоби з небезпечного ринку, навіть у разі настання дефолту залишається у виграші. Вінвстигає заробити прибуток за рахунок отриманих процентних платежів і перепродажів боргових зобов'язань. Врешті-решт, настає момент, коли ніхто вже не хоче позичати дана держава, навіть під надвисокі відсотки. І оскільки у нього немає поточних коштів для рефінансування боргу, уряд оголошує дефолт.
Наступна за дефолтом реструктуризація боргів зазвичай призводить до їх часткового списання, а, отже, до великих втрат для тих, хто купував ці зобов'язання за високими цінами і не встиг їх вчасно перепродати. На цьому спіраль дефолту закінчується. Подібні цикли дефолту можуть повторюватися кілька разів. Оскільки при видачі позик державі, яке раніше оголошував дефолт, кредитори вимагають плати за ризик (більш високий відсоток), то повторення дефолтів веде до погіршення репутації держави у світовому господарстві і до зниження ефективності позик.
Крім описаного повномасштабного дефолту, держави-боржники (особливо обтяжені великими внутрішніми боргами) часто замість відмови обслуговувати борг вдаються до девальвації національної валюти. Цей захід фактично аналогічна «часткового дефолту» за внутрішнім боргом. Непоодинокі й випадки одночасного дефолту і девальвації [4].
Оцінка ймовірності дефолту
На відміну від підприємств, у держави немає «фінансової звітності» у загальноприйнятому розумінні, яку можна було б використовувати для прогнозування дефолту. У цьому випадку необхідно проводити повноцінний фундаментальний аналіз економіки країни, звертаючи при цьому особливу увагу на співвідношення зобов'язань у національній та іноземній валютах, відношення суми боргу (і окремо процентних платежів) до суми річного експорту, строкову структуру заборгованості по термінах погашення, а також на такі базові макроекономічні індикатори, як зростання чи зниження ВВП, темп інфляції і рівень золотовалютних резервів. При проведенні такого аналізу проблема достовірності офіційних статистичних даних стоїть ще більш гостро, ніж при аналізі бухгалтерської звітності корпоративних позичальників, що особливо яскраво проявляється у відношенні країн з розвивається і перехідною економікою. Зважаючи на цих факторів оцінкакредитного ризику країни зазвичай визнається більш суб'єктивною в порівнянні з оцінкою ризику корпоративних зобов'язань, а кредитний рейтинг країни являє собою менш надійний показник порівняно з корпоративним рейтингом. У той же час для оцінки ризику дефолту держави можна використовувати ринковий підхід, заснований на аналізі спредів прибутковості по державнихоблігаціях даної країни і розвинених країн [5, c. 388].
Всі способи оцінки ризику дефолту можна підрозділити на дві групи: 1) актуарні методи, які дозволяють розрахувати об'єктивну (на відміну від нейтральної до ризику) оцінку ймовірності настання дефолту на основі статистичних даних по дефолтів, 2) методи на основі ринкової вартості акцій, облігацій або похідних фінансових інструментів, за допомогою яких визначають нейтральну до ризику оцінку ризику дефолту і премію за ризик [5, c. 389].
Актуарні оцінки ймовірності дефолту розраховуються рейтинговими агентствами, які класифікують підприємства та їхні боргові зобов'язання за ймовірністю дефолту шляхом присвоєння їм різних кредитних рейтингів. Оцінкою стабільності державних фінансів займаються з 1970-х рр.. такі відомі міжнародні рейтингові агентства як Moody's, Standard & Poor's (S & P) і Fitch-IBCA, що визначають кредитні рейтинги суверенних держав (табл. 1).
Таблиця 1. Рейтинги, що використовуються для оцінки ризику дефолту [1]

Типи рейтингів Число років
Moody's S & P                    
Aaa AAA 0,00% 0,00% 0,00% 0,00% 0,00% 0,00% 0,01% 0,01 0,01% 0,01%
Aa1 AA + 0,00% 0,00% 0,01% 0,02% 0,03% 0,04% 0,05% 0,07 0,08% 0,10%
Aa2 AA 0,00% 0,01% 0,03% 0,05% 0,07% 0,09% 0,11% 0,14 0,16% 0,20%
Aa3 AA- 0,00% 0,02% 0,06% 0,10% 0,14% 0,18% 0,23% 0,27 0,33% 0,40%
A1 A + 0,01% 0,04% 0,12% 0,19% 0,26% 0,33% 0,41% 0,48 0,57% 0,70%
A2 A 0,01% 0,07% 0,22% 0,35% 0,47% 0,58% 0,71% 0,83 0,98% 1,20%
A3 A- 0,04% 0,15% 0,36% 0,54% 0,73% 0,91% 1,11% 1,30 1,52% 1,80%
Baa1 BBB + 0,09% 0,28% 0,56% 0,83% 1,10% 1,37% 1,67% 1,97 2,27% 2,60%
Baa2 BBB 0,17% 0,47% 0,83% 1,20% 1,58% 1,97% 2,41% 2,85 3,24% 3,60%
Baa3 BBB- 0,42% 1,05% 1,71% 2,38% 3,05% 3,70% 4,33% 4,97 5,57% 6,10%
Ba1 BB + 0,87% 2,02% 3,13% 4,20% 5,28% 6,25% 7,06% 7,89 8,69% 9,40%
Ba2 BB 1,56% 3,47% 5,18% 6,80% 8,41% 9,77% 10,70 11,66 12,65% 13,50%
Ba3 BB- 2,81% 5,51% 7,87% 9,79% 11,86 13,49 14,62 15,71 16,71% 17,80
B1 B + 4,68% 8,38% 11,58% 13,85 16,12 17,89 19,13 20,23 21,24% 22,20
B2 B 7,16% 11,67% 15,55% 18,13 20,71 22,65 24,01 25,15 26,22% 27,20
B3 B- 11,62% 16,61% 21,03% 24,04 27,05 29,20 31,00 32,58 33,78% 34,90
Caa CCC + 26,00% 32,50% 39,00% 43,88 48,75 52,00 55,25 58,50 61,75% 65,00

Оцінка ризику визначає ймовірність фінансових втрат, які можуть виникати у іноземних кредиторів при кредитуванні уряду будь-якої країни. Чим вище виставлений державі рейтинг, тим менш імовірно оголошення їм дефолту. У таблиці 1 вказана вірогідність дефолту за період від 1 року до 10 років. Якісна інтерпретація рейтингів представлена ​​в таблиці 2:
Таблиця 2. Якісна інтерпретація індексів надійності довгострокових боргових зобов'язань, яка використовується рейтинговими агентствами [2]

Рейтингові символи (по низхідній шкалою) Інтерпретація рейтингу
Standard & Poor's Moody's
Цінні папери інвестиційного рівня
ААА Ааа Вища надійність. Імовірність виплати відсотків і основної суми боргу виключно висока.
АА + АААА- Аа1Аа2Аа3 Висока надійність. Імовірність виплати відсотків і основної суми боргу вельми висока.
А + АА- А1А2А3 Надійність вище середнього. Можливості емітента з виплати боргу і відсотків досить великі, але залежать від стабільності внутрішньоекономічної ситуації.
ВВВ + ВВВВВВ- Ваа1Ваа2Ваа3 Прийнятний рівень надійності. Можливості емітента з виплати боргу і відсотків залежать від станів внутрішньоекономічної ситуації на момент погашення.
Цінні папери неінвестиційного (спекулятивного) рівня
ВВ + ЧВВВ- Ва1Ва2Ва3 Зобов'язання швидше надійні, ніж ненадійні, але існує постійна загроза неплатежу через нестабільність внутрішньоекономічної ситуації.
В + ВВ- В1В2В3 Високий ризик неплатежу. Платоспроможність емітента обмежена, але відповідає поточному обсягу випущених зобов'язань.
ССС + СССССС- Саа Зобов'язання з сумнівною оплатою або вже неоплачувані. Платоспроможність емітента підірвана фундаментальної нестабільністю внутрішньоекономічної ситуації.
СD САD Невиконання зобов'язань (відстрочка платежів або неплатежі). Емітент вже є банкрутом або зазнає збитків.

Наприклад, рейтинг А (за класифікацією S & P) означає, що з ймовірністю приблизно 1% країна, що має даний рейтинг, може оголосити дефолт по своїх офіційним кредитним зобов'язанням не раніше ніж через 9-10 років - це ступінь надійності вищий за середньосвітовий рівень. Боргові зобов'язання, що потрапили в категорію ААА, є найбільш надійними, а категорія D не забезпечує навіть повернення номінальної вартості.
Ці оцінки дуже важливі для міжнародних інвесторів при виборі ними оптимальних напрямів інвестування. У оцінною шкалою рейтингових агентств є певна розділова риса, яка відокремлює папери інвестиційного рівня (тобто високого інвестиційного якості) від паперів неінвестиційного рівня, які зараховують до класу спекулятивних. Більшість обережних інвесторів намагаються придбати активи інвестиційного рівня і не накопичувати у своїх портфелях менш надійні спекулятивні активи.
При аналізі кредитоспроможності держави одним з найбільш поширених підходів є порівняння обсягу державного боргу з обсягом ВВП. Чим менше відношення державного боргу до рівня ВВП, тим дана країна більш надійна як позичальник і тим нижче вірогідність дефолту.
Існують різні погляди на оцінку критичності рівня цього відношення. Так, для знову прийнятих в Євросоюз країн борг не повинен перевищувати 60% від річного обсягу ВВП країни. З самих країн ЄС цій умові відповідають не всі. Наприклад, відношення державного боргу до ВВП Італії становить більше 100%. В основному, високий коефіцієнт відношення обсягу державного боргу до ВВП мають країни, що розвиваються, активно займають гроші на міжнародному фінансовому ринку. Але є такі країни і серед високорозвинених держав. Наприклад, японська економіка, що є другою за величиною в світі, має державний борг, що дорівнює 140% від ВВП, що є найвищим рівнем серед промислово розвинених країн. Для Америки цей показник вже трохи перевищує рівень в 60% і, на думку фахівців, найближчим часом буде рости.
Методика оцінки кредитоспроможності держави за допомогою відношення державного боргу до ВВП не у всіх викликає недовіру. По-перше, всі розрахунки при цьому зазвичай ведуться в доларах. І якщо зовнішній борг часто дійсно номінований у цій валюті, то внутрішній борг і обсяг створюваного ВВП спочатку розраховуються у національній валюті. Це означає, що при значнихколиваннях курсу національної валюти до долара реальна картина може істотно змінитися, що говорить про необ'єктивність і ненадійності такої оцінки. По-друге, гроші на погашення боргів держава бере не з валового продукту, а з державного бюджету. Останній, хоча і є пропорційним ВВП, але для різних країн має різну структуру, а, отже, відрізняється і та частка бюджету, яка може бути призначена на обслуговування боргу.
Другий найбільш поширений підхід до аналізу стану державного боргу, а саме його зовнішньої частини, пропонує оцінювати відношення обсягу експорту держави до його зовнішнього боргу. Чим більше це відношення, тим легше повинно бути позичальнику при погашенні зовнішнього боргу. Тут також існують різні оцінки критичності цього параметра, але в середньому вважається прийнятним рівень у 20% і вище. Однак і цей показник також не оптимальний. Так, відношення зовнішнього боргу до експорту, рівне 20%, означає, що за 5 років держава в змозі погасити зовнішній борг, посилаючи всю експортну виручку на повернення зовнішніх кредитів. Але так як у більшості випадків мова йде про доходи приватних фірм, то для виконання цього завдання державі доведеться як мінімум «експропріювати» всю цю виручку. У такій ситуації навряд чи протягом 5 років обсяги експорту збережуться на вказаному рівні. Неможливий і повний викуп виручки з боку держави, так як це порушить систему експортно-імпортних і валютних операцій.
При аналізі фінансового становища держави-позичальника слід, в першу чергу, звернути увагу на його бюджет, співвідношення доходів державного бюджету та державного боргу. Важливо визначити, яку частину доходів бюджету ця держава може виділити на обслуговування боргу, не загострюючи при цьому соціального і економічного становища. Так як доходи бюджету в тому чи іншому вигляді є «податком з економіки», то для прогнозування ситуації все одно доведеться аналізувати економічне становище цієї держави і його перспективи (включаючи ВВП, обсяг експорту та інші важливі показники). Далі слід оцінити різницю між отриманою цифрою і обсягом реальних виплат з обслуговування боргу в аналізованому періоді. Якщо різниця буде на користь виплат за боргами, то державі, природно, доведеться вдатися до додаткового запозичення. Подібна ситуація, очевидно, чревата розкручуванням описаної вище спіралі дефолту, тому важливо правильно оцінити, на якій стадії циклу перебуває країна-позичальник і наскільки незворотній процес розкручування спіралі.
Готових механізмів такої оцінки поки немає, але рекомендується проводити хоча б порівняльну оцінку стану фундаментальних показників різних країн-позичальників, ранжуючи їх за ступенем ризику.
Сам факт привласнення країні рейтингу (навіть якщо він не надто високий) має колосальну політичну значимість, покращуючи її імідж, що, у свою чергу, дає країні важливі економічні переваги - починаючи від поліпшення умов зовнішніх позик і закінчуючи можливістю ширше залучати іноземні інвестиції, не кажучи вже про право регіональних адміністрацій та національних компаній також отримати міжнародний кредитний рейтинг. Однак міжнародна довіра, який чиниться країні в результаті привласнення їй рейтингу, має і зворотний бік, пов'язану з підвищенням відповідальності: він ставить країну під жорсткий контроль з боку світового інвестиційного і фінансового співтовариства в плані вибору та успішності реалізації розумного господарського курсу.
Юридичний механізм регулювання вимог кредиторів до боржника-державі досі не вироблено. Пропонований МВФ механізм реструктуризації суверенного боргу надає країні-боржнику право звернутися до фонду з проханням про тимчасову відстрочку його виплати. Якщо фонд погодиться, то протягом цього часу країна-боржник зможе провести переговори зі своїми кредиторами про зміну розкладу виплат або про реструктуризацію [4].
Згідно дослідженням, присвяченим суверенною дефолтів, які було проведено рейтинговим агентством Moody's, в 2006 році дефолт по єврооблігаціях оголосила всього одна країна світу - Беліз. У цілому, стан державних фінансів у світі по 103 суверенною позичальникам, вважає агентство, є найкращим за останні роки, причому Moody's підвищило в 2006 році рейтинг 19 суверенних позичальників і знизило лише двох.
Як випливає з розрахунків Moody's, дефолт Україні в 2000 році був не самим чутливим для інвесторів. Аналітики Moody's порівнюють середні котирування єврооблігацій, за якими пред'являвся дефолт, протягом 30 наступних днів після оголошення дефолту: наприклад, з точки зору інституційних інвесторів, відмова Аргентини від обслуговування зовнішнього боргу в 2001 році був менш болючим, ніж у Росії трьома роками раніше, а так погано платив інвесторам лише Кот-д'Івуар (рис. 1):


Рис. 1. Ставки єврооблігацій країн при дефолті [3]
24. Проблеми правового регулювання грошової діяльності в Україні

Грошова система

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Неперевірена версія

Грошова́ систе́ма — це визначена державою форма організації грошового обігу, що історично склалася й регулюється законами цієї держави. Її основу становить сукупність економічних відносин та інститутів, які забезпечують її функціонування. Кожна промислово розвинена країна має власну грошову систему, яку розвиває й вдосконалює для розвитку національної економіки.

Кожна з нині діючих грошових систем мають багато спільних ознак та включають такі елементи:

· грошову одиницю;

· види державних грошових знаків;

· масштаб цін;

· валютний курс;

· порядок готівкової й безготівкової емісії та обігу грошових знаків;

· регламентацію безготівкового грошового обігу;

· правила вивозу й ввезення національної валюти та організації міжнародних розрахунків;

· державний орган, який здійснює грошово — кредитне й валютне регулювання.

1. Грошова одиниця — це встановлений законодавством грошовий знак, що є засобом виміру та вираження цін усіх товарів. Як правило, грошова одиниця ділиться на дрібніші частини. У переважній більшості країн для цього використовується десятинна система поділу. Приміром, 1 гривня = 100 копійок, 1 долар = 100 центів, 1 фунт стерлінгів = 100 пенсів тощо.

2. Види грошових знаків, що мають законну платіжну силу, у грошовій системі представляють, в основному, кредитні гроші у вигляді банкнот і розмінних монет та паперових грошей у формі державних казначейських квитків.

3. Масштаб цін. Масштаб цін колись означав вираження суспільної вартості у грошових одиницях, що опирався на фіксовану державою вагову кількість грошового металу у грошовій одиниці. Якщо на внутрішньому ринку виникає невідповідність між товарною й грошовою масою, то національна валюта, як правило, втрачає офіційно зафіксований державою паритет по відношенню до іноземних валют, а деякі країни взагалі відмовилися від встановлення офіційного масштабу. Масштаб цін в цих умовах визначається як певна кількість товарної маси, що приймається за одиницю, а остаточно складається під впливом взаємодії попиту й пропозиції. Його функцією стало завдання служити засобом виміру вартостей товарів за допомогою цін.

4. Валютний курс — співвідношення між грошовими одиницями (валютами) різних країн, що визначається, їх купівельною силою. Валютний курс характеризується еквівалентною сумою, ціною грошової одиниці однієї країни, що виражена у грошових одиницях іншої країни. Залежно від типу грошової системи, рівня розвитку ринкових відносин, економічного і соціально — політичного стану суспільства можуть застосовуватися: фіксовані валютні курси; плаваючі системи валютних курсів; системи валютних коридорів.

5. Порядок готівкової і безготівкової емісії та обігу грошових знаків. Такі регулювання держава здійснює за допомогою актів внутрішнього законодавства та врахування економічного і валютного становища країни.

6. Регламентація безготівкового грошового обороту — це функція держави і НБУ, яка реалізується через:

• встановлення порядку використання грошей, що знаходяться на рахунках банків; • держава визначає сфери, у яких платежі виконуються шляхом безготівкового перерахування коштів з одного рахунку на інший; • держава законодавчо визначає способи платежу, форми розрахунків, порядок платежу тощо.

Найповніше проблеми регулювання безготівкових розрахунків викладені у законах України «Про банки і банківську діяльність» і «Про підприємства в Україні», у Постанові Верховної Ради «Про застосування векселів у господарському обороті», а безпосереднім практичним документом є «Положення про безготівкові розрахунки в господарському обороті України», затвердженому Правлінням НБУ 24.05.1993 р.

7. Правила вивезення і ввезення національної валюти та організації міжнародних розрахунків. У цій сфері НБУ виконує такі функції:

• здійснює валютну політику на підставі принципів загальної економічної політики України; • складає спільно з Кабінетом Міністрів України платіжний баланс України; • контролює дотримання затвердженого Верховною Радою ліміту зовнішнього.. (не знаю) нього державного боргу України; визначає ліміти заборгованості в іноземній валюті уповноважених банків нерезидентів; • нагромаджує, зберігає і використовує резерви валютних цінностей для здійснення державної валютної політики; видає ліцензії на здійснення валютних операцій та приймає рішення про їх скасування; • визначає способи встановлення і використання валютних (обмінних) курсів іноземних валют, виражених в іноземній валюті або у розрахункових (клірингових) одиницях.

8. Державним органом, що здійснює грошово-кредитне і валютне регулювання є Національний банк України, який за основу своєї діяльності визначає:

• забезпечення стабільності національної грошової одиниці гривні; • розробляє і реалізує грошово-кредитну політику та здійснює контроль за повсякденною її реалізацією; • стимулює розвиток і зміцнення банківської системи України; • формує забезпечення ефективного і безперебійного функціонування системи розрахунків в інтересах вкладників і кредиторів.

Оскільки грошові системи — це складні економічні системи, що перебувають у стані розвитку і змін, то їх слід розглядати з різних боків:

· залежно від панівних економічних відносин можна визначити два типи грошових систем:

a) ринкового типу, який характеризується вільним функціонуванням грошей, грошово — кредитним регулюванням на рівні банківської системи, використання переважно економічних важелів підтримання стабільності грошового обігу тощо;
b) неринкова грошова система, якій властиві адміністративно — командні методи і важелі управлінням виробництвом та обміном, а панівним було регулювання виробництва і обміну для зближення і витіснення Товар — Гроші — Виробництво і грошового обігу;

· залежно від рівня входження національної економіки у світовій ринок і глибини міжнародного поділу праці виділяють:

a) грошові системи відкритого типу — відсутні обмеження у формуванні валютних курсів та обмінних операцій, вільне переміщення грошових ресурсів до країни та за її межі, в обігу перебуває вільно конвертована валюта, діють інші важелі підтримання національного грошового обігу як інтегрованої частини світового господарського і грошового обігу;
b) грошові системи закритого типу. В них переважно панують адміністративно — командні важелі управління суспільним виробництвом, відсутня вільна конвертованість національної грошової одиниці на іноземні валюти, діють численні обмеження у валютних операціях тощо.

· залежно від форми грошей у обігу є 2 типи грошових систем:

a) якщо роль загального еквіваленту виконують благородні метали, то такі системи грошового обігу називають грошовими системами металевого обігу. У них грошовий товар безпосередньо перебуває в обігу і виконує всі функції грошей, а кредитні гроші є безперешкодно розмінюваними на дійсні гроші;
b) система обігу кредитних і паперових грошей, коли благородні метали з обігу вилучено, а в обігу перебувають знаки вартості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)