АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 2

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

 

Тема: Розрахунок складів компонентів бетонної суміші і бетонозмішувального цеху. Технологічні розрахунки складів цементу і золи-винесення

Для виробництва бетонних і залізобетонних виробів, залежно вiд їх призначення, використовують рiзнi види в'яжучих, заповнювачiв i хімічних добавок для бетонiв. Складування, зберiгання та транспортування матерiалiв проводять вiдповiдно до вимог стандартiв i технологічних умов (у штабелях, контейнерах, ємкостях) окремо за видами, марками iз забезпеченням умов механiзацiї вантажно-розвантажувальних робiт та норм протипожежної безпеки. При виконанні технологічних розрахунків, як нормативні застосовують показники, що регламентуються ДБН А.3.1-8-96 «Проектування підприємств з виробництва залізобетонних виробів». У процесi зберiгання матерiалiв (у закритих, вiдкритих складах або пiд навiсом) повиннi бути виключено їх зволоження, забруднення.Матерiали, якi вмiщують шкiдливi або вибухонебезпечнi речовини, повиннi зберiгатися у герметично закритiй тарi, а пилоподiбнi матерiали - у закритих ємкостях.Складувати та зберiгати крупнi та дрiбнi заповнювачi необхiдно окремо за фракцiями в умовах, що виключають змiшування заповнювачiв рiзних видiв i фракцiй та їх забруднення i змерзання.

 

Технологічні розрахунки складів цементу і золи винесення

Склади цементу призначені для зберігання цементу, а також для прийому його із транспортних засобів та видачі у витратні бункери бетонозмішувальних цехів заводів збірного залізобетону (рис. 1).

Студенту необхідно ознайомитися з технологічною схемою переробки цементу на автоматизованому складі і визначити основні його елементи (від 1 до 22) та визначити ємкість заводського складу цементу.

По місткості залізобетонні силосні склади цементу бувають 240; 360; 480; 720; 1100; 1700; 4000 т. Діаметр силосу становить 3; 6 і 12 м, уніфікована висота – від 10 до 30 м.

С клади цементу (табл. 1) уявляють собою металеві бункери циліндричної форми з конічним дном, у нижньої частині кожного змонтований гвинтовий конвеєр, у верхній циліндричній частині передбачений фільтр.

Рис. 1. Технологічна схема переробки цементу на автоматизованому складі місткістю 1700 т

Таблиця 1

Технічні характеристики складів цементу

Показники Технічні характеристики
Місткість, т          
Висота, м   7,6 8,5 8,6 9,05
Діаметр цистерни, м 2,2 2,5 2,5 2,5 2,5
Довжина гвинтового конвеєра, м   2,5      
Потужність двигуна, кВт   5,5 5,5 5,5 5,5

 

Склади місткістю 64 т мають змогу приймати цемент із залізничних вагонів.

Монтаж і демонтаж складів здійснюється за допомогою кранів вантажопідйомністю 5 т і більше, висотою підйому 15 м.

Розрахункову кількість цементу для визначення ємкості заводського складу розраховують за формулою

,

де - річна продуктивність підприємства, м3; - усереднена витрата цементу на 1 м3 продукції, визначена на основі підбору складу бетону або по нормах технологічного проектування, т (табл. 2); - запас цементу на складі, розрахункові робочі дні; 1,04 – коефіцієнт можливих витрат цементу в процесі розвантажувальних і транспортних операцій і в бетонній суміші; 0,9 – коефіцієнт заповнення ємкості для зберігання цементу; - кількість робочих днів у році.

Таблиця 2

Укрупнені питомі витрати цементу для виготовлення важкого бетону

Технологія виготовлення Проектний клас (марка) бетону Марка цементу Витрати цементу, кг/м3
    Агрегатно-потокова та конвеєрна В7,5 (100)    
В12,5 (150)    
В15 (200)    
В22,5 (300)    
В30 (400)    
В40 (500)    
В45 (600)    
  Стендова В15 (200)    
В22,5 (300)    
В30 (400)    
В40 (500)    
  Касетна В12,5 (150)    
В15 (200)    
В22,5 (300)    

 

Висота силосу дорівнює

,

де - кількість силосів; - коефіцієнт заповнення силосу; - насипна густина (для цементу 1 т/м3, для золи-винесення 0,8 т/м3); - діаметр силосу, м.

При складуванні та зберіганні цементу і золи-винесення треба дотримуватися вимог (ДБН А.3.1-8-96):

1. Зберігання цементу і золи-винесення слід передбачати окремо за видами і марками. Система транспортування золи і цементу на склад та зі складу повинна виключати можливість їх змішування.

2. Кількість ємкостей для цементу повинна бути на одну більше від потрібної кількості видів і марок цементу.

3. Запас кожної марки цементу і золи-винесення при постачанні залізницею приймають за обсягом не менше двох вагонів або 120 т.

4. Запас цементу та золи-винесення на складі (в силосах) установлюється завданням на проектування і рекомендується при постачанні:

- залізницею, розрахункова робоча доба до 10 (не менше двох вагонів або 120 т);

- автотранспортом, те саме до 7;

- запас декоративного цементу - те саме до 30.

5. Коефіцієнт заповнення ємкостей приймають не менше 0,9.

6. Силоси і бункери для зберігання цементу і золи повинні бути обладнані пристроями для уловлювання пилу під час завантажування та розвантажування. Очищення запиленого повітря, що викидається в атмосферу, слід передбачати відповідно до вимог ДНАОП 0.03-3.20-90.

7. Верх силосів повинен бути огороджений по периметру. Висота захисного засобу не менше 1 м з суцільною металевою обшивкою по низу огорожі заввишки 0,15 м з додатковою огороджувальною планкою на висоті 0,5 м від настилу.

8. Для переходу через цементопроводи у галереях силосів повинні бути передбачені стаціонарні перехідні містки.

9. Керування розвантажувальними пристроями силосів для цементу повинно бути дистанційним.

Завдання студенту. Запроектувати склади цементу для виробництва 70 тис. м3 в рік важкого бетону класу В22,5 (М300) використовуючи такі дані: спосіб виготовлення конструкцій агрегатно-потоковий; склад цементу приколійний, цемент марки М400 подається в бункерних вагонах.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)