АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 3. Тема: Склади та відділення приготування хімічних добавок для бетонів

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

 

Тема: Склади та відділення приготування хімічних добавок для бетонів

При виробництві бетону та залізобетону знаходять широке використання різні хімічні добавки. Використання добавок дозволяє забезпечити протягом цілого року проведення робіт та цент­ралізовану поставку бетонних та розчинних сумішей, готових до застосування. Вибір добавок і встановлення їх кількісного співвідношення при призначенні складу бетону або будівельного розчину визначають ДБН В.2.7-64-97 "Правила застосування хімічних добавок у бетонах і будівельних розчинах" в залежності від мети застосування і тверднення.

Добавки вводяться в бетони і будівельні розчини з метою:

а) зменшення витрати цементу;

б) поліпшення технологічних властивостей бетонної суміші (легкоукладальність, однорідність, нерозшаровуваність та ін.);

в) регулювання втрати рухливості бетонної суміші в часі, швидкості процесів тужавлення, тверднення та тепловиділення;

г) зниження температури та тривалості теплової обробки бетонних та залізобетонних виробів, прискорення строків розпалублення і завантаження конструкцій при вистоюванні бетону в при­родних умовах;

д) надання бетону здатності тверднути у зимовий час без обігрівання або прогрівання при охолодженні його до мінусових температур;

е) підвищення міцності і морозостійкості, пониження водо- і газопроникності бетону;

ж) підвищення стійкості бетону і залізобетону в агресивних середовищах;

з) посилення захисної дії бетону по відношенню до сталевої арматури.

Приготування і дозування хімічних добавок здійснюється на спеціальних технологічних лініях і пристроях, які безпосередньо примикають або входять до складу бетонозмішувального відділення (рис. 2).

Рис. 2. Схема складу добавок ВНДІ залізобетону

Студенту необхідно ознайомитись з принциповою схемою складу добавок для бетонів, визначити основні вузли (з 1 по 15), визначити витрати розчину добавок.

Добавки доставляють на завод у рідкому (концентровані розчини 20 – 30 % у цистернах) або у твердому (порошкоподібні в мішках або бочках) стані і зберігають у закритих складах.

При розробці технологічної схеми складу хімічних добавок необхідно врахувати, що рідкі добавки доставляють у залізничних цистернах і розвантажують самопливом у стаціонарний зливний резервуар. З цистерн з нижнім зливом рідку добавку при позитивній температурі зовнішнього повітря розвантажують за допомогою установки для зливу нафтопродуктів АСН-86. З цистерни з верхнім зливом розвантаження ведуть за допомогою зливного стояку, який з’єднаний з насосом. При від’ємній температурі повітря в завантажувальний люк цистерни за допомогою крану опускають паро підігрівач та нагрівають рідку добавку до температури +10° С.

Із зливного резервуару рідкі добавки подають у резервуар для зберігання. Концентрований розчин добавки з резервуару для зберігання насосом подають у бак місткістю 6 – 20 м3 для приготування робочого розчину, де досягається потрібна концентрація розчину добавки з використанням спеціальної лопатевої мішалки. Приготовлений розчин добавки насосом закачують у витратні баки місткістю 2 – 5 м3, обладнані верхнім і нижнім показниками рівня і щільноміром.

Порошкоподібні добавки з мішків та бочок пересипають у бадді, зважують і подають у бак для приготування, де порошок змішують з водою і розбавляють до 10 – 15 % концентрації. У баці встановлено лопатеву мішалку, глухі регістри для підігрівання рідини до 80° С, трубопроводи стиснутого повітря для борботажу, показники верхнього і нижнього рівнів і щільномір.

Технологічна характеристика установок для приготування і дозування добавок наведена в табл. 3.

Таблиця 3

Технічна характеристика установок для приготування і дозування добавок

Показники СБ-147 Конструкція КТБ Будіндустрії Конструкція ЦНДІОМТП
Місткість баку для приготування розчину добавки, л   630 (1250, 2500)  
Кількість баків для приготування розчину добавки   1 – 3  
Місткість витратного баку, л 1250 (2500, 5000)  
Кількість витратних баків 1 – 3 1 – 2
Місткість буферного баку, л  
Дозатори Агрегати електронасосні дозувальні одноплунжерні типу НД-2,5 ДОП6-12У4 (ДОП 25-12У4, ДОП45-12У4) ДОП 25-12У4 (ДОП45-12У4)
Межа дозування, л 10 – 45 0,8 – 6 (6 – 25, 16 – 45) 6 – 25 (16 – 45)
Похибка дозування, % ±2,5 ±2 ±2
Максимальна продуктивність дозаторів, л/ч   500 (2000, 3500) (1000, 2000, 3500)
Температура водного розчину, град. 40 – 60 40 – 60 до 80

Вузол дозволяє застосовувати як рідинні, так і сипкі добавки.

Місткість резервуарів і баків потрібно визначати, виходячи із запасу добавок на одну зміну, враховуючи необхідні витрати розчину добавок та продуктивність бетонозмішувального цеху в зміну.

Витрати розчину добавок підвищеної концентрації, л/м3 бетону визначаються за формулою

,

де – витрати цементу на 1 м3 бетону, кг; – витрати добавки, % масової частки цементу; – концентрація виготовленого розчину, г/см3; - густина приготовленого розчину, г/см3.

Додаткова кількість води для змішування 1 м3 бетону

.

У випадку приготування бетону з однаковим складом на протязі не менше однієї зміни доцільно заздалегідь готувати водні розчини добавок робочої консистенції, якщо наявні виробничі площі дозволяють розміщати ємкості для їх зберігання. Витрати добавки робочої концентрації

,

де – витрати води на 1м3 бетону, л.

При складуванні та приготуванні хімічних добавок треба дотримуватися вимог (ДБН А.3.1-8-96):

1. Хімічні добавки до бетонів, як правило, готують на спеціалізованих підприємствах з надійним захистом навколишнього середовища та постачають у спеціальних ємкостях.

Норми проектування складів та відділень приготування хім. добавок до бетонів наведені у таблиці 4.

Таблиця 4

Норми проектування складів та відділень приготування хім. добавок

Найменування Норма
Кількість видів добавок, що одночасно зберігаються на складі, шт 3-4  
Мінімальна кількість ємкостей для зберігання одного виду рідкої добавки, шт  
Запас хімічних добавок Не більше гаранто­ваного терміну збе­рігання добавки
Найбільша допустима температура зберігання рідких добавок, К (°С) 308 (35)  
Найбільша допустима відносна вологість повітря у приміщенні складу, %  
Найменша допустима температура зберігання рідких добавок у приміщенні складу, К (°С) 278 (5)  
Зворотний похил трубопроводів подавання добавок, не менше, рад. (°) 0,087 (5)  

Температурно-вологісні умови зберігання хімдобавок повинні відповідати вимогам відповідних стандартів.

2. Запас добавок визначають залежно від потреби підприємства, способу постачання та гарантованого терміну їх зберігання. Рекомендується запас при постачанні, робочих діб:

а) залізницею:

– у цистернах на 15–20 (обсягом не менше двох цистерн);

– у контейнерах – на 15–20;

б) автотранспортом – на 15–20 (не менше двох максимальних об'ємів транспортних засобів).

3.Забороняється зберігати в одному приміщенні не сумісні при зберіганні матеріали.

4.У відділеннях приготування розчинів добавок до бетонних сумішей необхідно передбачити при­пливно-витяжну вентиляцію, а за необхідності – місцеві відсмоктувачі.

5.Водні розчини хімічних добавок до бетонів та розчинів забороняється зливати у водойоми санітарно-побутового користування та каналізацію.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)