АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття №8. Тема:Технологічні розрахунки складів арматурної сталі та арматурних цехів

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Тема: Технологічні розрахунки складів арматурної сталі та арматурних цехів.

Від якісного виготовлення арматурних виробів залежить несуча здатність залізобетонних конструкцій, оскільки стальна арматура підвищує опір бетону розтягуючим зусиллям. При цьому вартість арматури складає приблизно четвертину вартості збірного залізобетону. Для зменшення затрат праці на армування виробів необхідно, щоб арматурні елементи мали найбільшу ступінь готовності. Виготовлення арматурних елементів на заводах збірного залізобетону здійснюється в спеціалізованих арматурних цехах.

На основі аналізу конструктивно-технологічної характеристики базових виробів на заводі залізобетонних конструкцій складається функціональна (транспортно-технологічна) схема процесів їх виконання (рис. 8).

 

Рис. 8. Функціональна технологічна схема процесу виготовлення арматурних каркасів:

1 – запаси арматури, яка надходить у бухтах; 1.1- виправлення та різання арматури; 1.2 – зварювання плоских сіток та каркасів; 1.3 – зварювання просторових каркасів; 2 – запаси арматури, яка надходить у прутках; 2.1 – стикове зварювання прутків; 2.2 – різання прутків; 2.3 – зварювання плоских каркасів з прутків; 2.4 – зварювання просторових каркасів з прутків; 3 – запаси профільного прокату; 3.1 – різання прокату; 3.2 – зварювання закладних деталей; 3.3 – антикорозійна обробка закладних деталей; 4 – гнуття стержнів; 5 – комплектування арматурних виробів; 6 – запаси готових арматурних елементів і виробів

 

Ритм випуску комплектів арматурних виробів на кожну залізобетонну конструкцію дорівнює ритму технологічної лінії.

Годинна потреба в комплектах арматурних виробів визначається

,

- тривалість робочого ритму формувальної лінії, хв.;

- кількість виробів, які виготовляють на протязі ритму, шт.

Визначення об’єму арматурно-зварювальних робіт на виготовлення арматурних виробів включає розрахунок робіт по кожному верстату на кожний арматурний елемент виробу. Годинний об'єм робіт розраховується з урахуванням годинної потреби в арматурних елементах.

У відповідності до операцій, які визначаються функціональними схемами, виконують підбір обладнання. Верстати для правки і різання вибирають за діаметром сталі, а також за мінімальною і максимальною довжиною прутка, який відрізається. Машини для стикового зварювання вибирають у відповідності з діаметром прутків, які стикуються. Машини для різання і гнуття підбирають з урахуванням виду та діаметру сталі. Після підбору машин для виготовлення кожного арматурного елемента по об’єму робіт виконують вибір необхідного комплекту обладнання.

Розрахунок основного обладнання лінії ведуть по організаційній продуктивності верстатів (машин)

,

де - машинна продуктивність, яка вказана в технічній характеристиці машини;

- коефіцієнт організації (для правильно-відрізних верстатів і верстатів для гнуття приймається 0,70; для стикозварювальних машин – 0,85; для одно точкових контактно-зварювальних машин – 0,25 – 0,33; для багато точкових автоматичних ліній – 0,85; при дуговому зварюванні – 0,80; для приводних верстатів різання арматурної сталі – 0,20).

Кількість паралельно діючих машин (верстатів, постів або ліній) визначається

,

де - годинний об'єм робіт виготовлення необхідної кількості арматурних елементів.

Ефективність роботи машин і верстатів поста або технологічної лінії визначається коефіцієнтом їх використання

.

При проектуванні арматурних цехів і складів арматурної сталі треба дотримуватися вимог (ДБН А.3.1-8-96):

Умови зберігання арматурної сталі та арматурних виробів повинні виключати можливість їх корозії та забруднення.

Зберігання бухт арматурноїсталі, розсортованих за найменуванням прокату, марками та діаметром, передбачаютьу штабелях.Висоташтабеліварматурноїсталі у бухтах повинна бути не більше1,5 м, а ширина проходу між ними - не меншеїхвисоти.

Зберіганнялистовоїсталі та різновидів прокату чорногометалу, щорозсортовані за най­менуваннями прокату, марками та товщиною, передбачають у штабелях та стелажах.Висоташтабелівлистовоїсталіповинна бути не більше1,5 м. Слідпередбачатиобмежувачі для запобіганняпошаровомузміщеннюсталі.

Зберіганняпрутковоїарматурноїсталі, розсортованої за найменуванням прокату, марками та діаметром, передбачають у пакетах на залізобетоннихабодерев'янихпідкладках.

Зберіганняготовихарматурнихвиробів (зваренісітки, каркаси, петлі, закладніелементи і т. ін.) передбачають на спеціалізованихстелажахабо у контейнерах.

Максимальна висотазберіганняарматурнихсіток і каркасівповинна бути, м:

- у горизонтальному положенні -1,5;

- у вертикальному положенні - 4,0.

Запас арматурноїсталі (та товарнихарматурнихвиробів) на складірекомендуєтьсяприймати при постачанні:

- залізницею, розрахунковаробочадоба до 25 (не меншедвохвагонівабо 120 т);

- автотранспортом, те самевідповідно до завдання на проектування (задомовленістюміжзамовником та постачальником).

Усередненамасаметалу, щорозміщується на 1 м2площі складу, т:

- сталь у мотках (бухтах) 1,2;

- сталь у прутках та сортовий прокат 3,2;

- штабова сталь 2,1;

- листова сталь 3,0;

- сітки у рулонах 0,4;

- бухти у бункерах 3,0.

Коефіцієнт використання площі складу при зберіганні арматурної сталі на стелажах та у закритих складах місткістю:

- до 500 т 3;

- більше 500т 2.

Запас готовихарматурнихвиробіву цеху приймають до 8 год.

Запас товарнихарматурнихвиробів на складіприймають до 4 діб.

Усередненамасаарматурнихвиробів, щорозміщується на 1м2площі при зберіганніуцеху (з урахуваннямпроходів), кг:

- зі сталі діаметром до 12 мм 10;

- те сааме від 14 до 22 мм 50;

- те сааме від 25 до 40 мм 150.

На складіарматурноїсталіможезберігатисярезервний парк форм. Норму зберіганняприй­мають 0,7 т/м2. Коефіцієнтзбільшенняплощізберіганняна проходи складає 1,5.

Вибіробладнанняарматурнихцехівпроводятьвідповідно до розрахунків за групамиодно­типнихарматурнихелементів, щовизначаютьсязалізобетоннимивиробами-представникамиабови­робамитоварноїарматури, а такожпаспортнимиданимиобладнання.

Обладнаннярекомендуєтьсякомпонувати у технологічнійпослідовностівиконанняарматурнихробіт та без таких, щоперехрещуються, абозустрічнихвиробничихпотоків.

При розміщенніарматурного цеху у блоці з формувальними прогонами їхізолюють шляхом улаштування перегородок.

Склад готовихарматурнихвиробіврозміщуютьпоблизупостівпідготування форм форму­вальнихліній.

Організація технологічних процесів зварювання повинна відповідати вимогам правил улашту­вання електроустановок (ПУЕ), а також повинні бути прийняті заходи щодо локалізації небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Для збирання та видалення пилу, окалини і газів обладнання для виготовлення арматурних виробів повинно бути приєднане до аспіраційної системи.

Стаціонарнеробочемісце для електродуговогозварування у приміщенні повинно бути обладнанемісцевоювитяжноювентиляцією (бічноюабонижньою).

Для видалення з повітряробочих зон шкідливихречовин і зварювальнихаерозолейнеобхіднопередбачатийоговентилювання.

Бухтотримачі і установка для перемотування дроту повинні бути огороджені по периметру сітчастимиметалевимизахиснимизасобамизаввишки не менше1,8 м з дверимазавширшки не менше0,7 м, зблокованими з приводом верстата так, щоб з відчиненимичинещільнозачиненимидверима привод автоматично вимикався.

Робочімісцяелектрозварювальниківповинні бути огороджені щитами або ширмами заввишки не менше1,8 м.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)