АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття № 10

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Тема: Формування бетонних та залізобетонних конструкцій. Формувальні цехи. Агрегатно-потокові, напівконвеєрні та конвеєрні технологічні лінії.

Формувальні цехи. Загальні вимоги.

Відповідно до ДБН А.3.1-8-96 C.9:

1.Максимальна кількість проміжних перевантажень бетонної суміші під час подавання її на пости формування від змішувача і до укладання у форму (без урахування вивантаження з бетонозмішувача і укладання у форму), шт:

- холодна суміш на щільних заповнювачах 3;

- холодна суміш на пористих заповнювачах 2;

- розігріта (незалежно від виду) суміш 2.

2 Запас у формувальному цеху (прогоні, на лінії) арматурних і столярних виробів, утеплювача та опоряджувальних матеріалів приймають на 4 години його роботи.

3 Максимальна швидкість стрічки конвеєра та стрічок живильників укладачів під час подавання і укладання бетонної суміші повинна бути не більше 1 м/с.

4 Тривалість витримування розпалублених виробів після закінчення теплової обробки (ТО) у цеху в холодний період року перед вивантажуванням у відкритий склад повинна бути не менше 6 год, перепад температур між поверхнею виробу і навколишнім середовищем не повинен перевищувати 40°С.

5 Обсяг (у бетоні) виробів, м3, що приходиться на 1 м2 площі в період їх остигання і витримування у цеху, при зберіганні

а) у горизонтальному положенні:

- ребристі панелі 0,35;

- пустотні панелі 1,0;

- лінійні елементи скадної форми 0,6.

б) у вертикальному положенні - панелі у касетах (з урахуванням площі, яку займають стелажі), при ширині і висоті панелей, м:

- до 3 1,2;

- більше 3 1,5.

6 Резервна кількість форм, відсотки:

- індивідуальних 5;

- переналагоджуваних та

переоснащуваних 7.

7 Площа для складування форм і оснастки на кожні 100 т форм, що перебувають в експлуатації, приймають 20 м2, а для підприємств ВПД - 30 м2.

8 Площа для поточного ремонту і переоснащення форм на кожні 100 т форм, що перебувають в експлуатації, приймають 30 м2, а для підприємств ВПД - 100 м2.

9 Відходи і втрати бетонної суміші під час її транспортування та формування виробів становлять 1,5, у тому числі відходи, що утилізуються - 1,0 та безповоротні втрати - 0,5 %.

10 Витрата мастила на 1 м2 розгорнутої поверхні форм і касет приймають 0,3 кг.

11 Кількість виробів, що підлягають ремонту, приймають у обсязі 5 % від загального випуску.

12 Обсяг некондиційних виробів, що підлягає утилізації, приймають 1,0 % від

13 Розрахункова усереднена температура електронагрівання арматури (для визначення витрат електроенергії), К (°С):

- стержневої 673 (400);

- дротяної 623 (350).

14 Кількість видів опорядження огороджувальних конструцій на підприємствах ВПД річною потужністю, тис.м2 загальної площі:

- до 100 не менше 2;

- більше 100 те саме 4.

15 При компонуванні технологічних ліній не рекомендуються зустрічні виробничі потоки або такі, що перехрещуються. Кількість перевантажень бетонної суміші, арматурних виробів, форм, готових виробів і т. ін., а також відстані їх транспортування приймають мінімальними.

16 При розміщенні у одному прогоні двох технологічних ліній, їх рекомендується обслуговувати тими самими вантажопідйомними пристроями.

17 Віброплощадка повинна бути обладнана упорами, що виключають можливість зміщення форми з віброплощадки, пристроями для закріплення форм на віброплощадці з метою підвищення ефективності ущільнення суміші та зниження рівня шуму.

18 Вібраційне обладнання повинно оснащуватися звукоізолюючими пристроями.

19 Віброплощадка повинна бути ізольована від фундаментів споруди віброгасильними пристроями (пружинними, гумовими, пневматичними).

20 Керування формувальним обладнанням повинно бути дистанційним з розміщенням пультів керування у безпосередній близькості до постів формування у звукоізолюючих кабінах.

Агрегатно-потокові, напівконвеєрні та конвеєрні технологічні лінії

Ритм роботи технологічної лінії (таблиця 7.1) визначають за найбільш завантаженим постом фомування з розробленням циклограми роботи на ньому або роботи іншого основного обладнання, яке визначає (задає) ритм.

Таблиця 7.1 - Орієнтовні ритми роботи (цикли формування) агрегатно-потокових, напівконвеєрних та конвеєрних технологічних у хвилинах.

 

    Характеристика виробу, що формується   Тривалість ритму роботи ліній при довжині виробу, м  
  до 6   більше 6  
  та об'ємі бетону в одному формуванні, м3  
  до 1,5   1,5-3,5   до 3,5   3,5-5  
1 Одношаровий, нескладної конфігурації   8-12   12-15   15-20   20-25  
2 Одношаровий, складної конфігурації, ребристий, декілька виробів у одній формі   10-15   15-20   20-28   28-35  
3 Багатошаровий, великогабаритний складного профілю або офактурений   18-25   25-30   30-35   35-40  
Примітка. Тривалість ритму роботи лінії визначена за умови виконання усіх формувальних операцій на одному посту (одній віброплощадці)  

 

Якщо формувальні операції розподілені на декількох постах, то ритм роботи лінії визначають за найбільш завантаженим постом.

Кількість постів на лінії (розпалублення виробів, підготування форм, укладання личкувальної плитки, розкроювання утеплювача, армування, формування, доведення та витримування виробів перед тепловою обробкою) визначають, виходячи із загальної тривалості циклу всіх операцій, які виконуються машинами, та раціонально підібраним складом бригади робітників.

 

Практичне заняття №11

 

Тема: Формувальні цехи. Касетні та касетно-конвеєрні технологічні лінії

Особливістю касетного способу виробництва є вертикальне форму­вання виробів у стаціонарних роз'ємних металевих групових формах-касетах, у яких вироби залишаються до досягнення бетонам необхідної міцності.

Касетні установки працюють за стендовою схемою організації виро­бництва, при якій виконання всіх технологічних операцій відбувається послі­довно на одному посту, в одній установці, а подача арматурних каркасів і транспортування готових панелей виконуються мостовими кранами.

 

Касетно-конвеєрною називають формувальну лінію, на якій вироби формують у вертикальному положенні, опалубку і вироби в процесі вироб­ництва переміщують із заданим ритмом по технологічних постах. Касетно-конвеєрна лінія складається з пакета вертикально чи похило встановлених щитів, з'єднаних роз'ємними або нероз'ємними зв'язками, механізмів укла­дання й ущільнення бетонної суміші, збирання і розбирання щитів, розпалуб­ки виробів, транспортних пристроїв для переміщення пакета й окремих щи­тів, пристроїв для теплової обробки виробів, механізмів для підготовчих ро­біт (чищення і змащення щитів, подачі й установлення арматурних каркасів).

Касетно-конвеєрні лінії бувають: із збірно-розбірним і нерозбірним пакетом; з поступальним і зворотно-поступальним (човниковим) переміщен­ням пакета; горизонтально і вертикально замкнуті; поздовжньо і поперечно розташовані; з одно- і двостороннім формуванням (залежно від кріплення оснащення).

Конвеєрні лінії розділяють по характеру роботи на періодичної і без­перервної дії; по способу транспортування - з формами, утвореними безпере­рвним сталевим оснащенням чи складеними з ряду елементів і бортового оснащення; по розташуванню теплових агрегатів – параллельно конвеєру в го­ризонтальній чи вертикальній площині, а також в створі формувальної части­ни конвеєра. Найбільше поширення отримали конвеєри періодичної дії з фо­рмами, які пересуваються по рейках (рис. 2.7). На них вироби виготовляють на пересувних піддонах, що утворюють безперервну конвеєрну лінію з 8 - 12 постів, обладнаних машинами для виконання окремих операцій технологіч­ного процесу.

По компонуванню і принципу організації процесу конвеєри можна поділити на: лінії з тунельними і вертикальними камерами і пакетом термо- форм; конвеєри з розташуванням агрегатів у два чи в три яруси по вертикалі; кругові і роторні конвеєри.

 

Рис.2.7. Компоновка конвеєрних ліній:

1 -передаточнийвізок; 2 -понижувач; 3 - вертикальна камера тепловоїоброб­ки; 4 -свіжовідформованийвиріб на візку; 5 -штовхач; 6 - пост формування; 7 - пост армування; 8 - пост підготовки форм

 

 

 

 

Рис.2.8. Конвеєрна лінія виготовлення зовнішніх стінових панелей:

1 -очищення форм; 2 -змащення форм; 3 –закривання бортів і контроль розмірів форми; 4 -укладання плиток; 5 - установка арматурних каркасів, закладних дета­лей і вкладишів прорізів; 6 - укладка й ущільнення керамзитобетонної суміші; 7 - укладка і заглажування розчинного шару; 8 –витримування виробів; 9 –зняття вкладишів прорізів; 10, 11, 12, 13 –теплова обробка виробів; 14 –охолодження виробів; 15 –розкривання бортів форм; 16 -кантування і навішення панелей на опоряджувальний конвеєр25

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)