АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне заняття №16

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. Вивчення нового заняття.
  8. Використання на заняттях розвиваючих завдань і дидактичних ігор з використанням комп’ютерних технологій в умовах відсутності індивідуальних комп’ютерів для кожної дитини
  9. Год.) та семінарське заняття (2 год.)
  10. До другого заняття
  11. До другого заняття
  12. До першого заняття

Тема: Лабораторія та відділ технічного контролю

Досягнення нормативного рівня якості продукції в процесі її виготовлення. Контроль якості конструкції.

Якість продукції підприємств будіндустрії визначається кількісно кінцевої (обмеженою) сукупністю тих її властивостей як матеріального тіла, які характеризують її функціональне призначення. Наприклад, якість утеплювача визначається його теплопровідністю, влагопоглощением, вогнестійкістю. Ці властивості продукції, що визначають її функціональне призначення, називають одиничними показниками якості (ЄПК). Значення кожного одиничного показника якості всіх видів продукції встановлено в нормативних документах (ГОСТ, СНиП, ТУ, ДБН).

Звідси виникає основна задача, розв'язувана в процесі виготовлення продукції - досягнення нормативного рівня якості, ознакою чого є положення, при якому всі ЄПК продукції збігаються з їх нормативними значеннями.

Завдання виробничих підприємств - забезпечення умов, що гарантують досягнення вимог до продукції, закладених у проектно-кошторисній документації, тобто досягнення нормативного рівня якості.

Цей процес відбувається на всіх етапах виробництва від видобутку мінеральної сировини до випуску готової продукції.

Проблема підвищення якості продукції включає чотири головних етапи: встановлення нормативного рівня якості; забезпечення його в процесі проектування; досягнення на всіх стадіях виробництва; та використання чи експлуатації

Процес формування якості продукції

Перша складова в процесі формування ЄПК продукції - якість матеріальних ресурсів, що надходять на завод.

При управлінні процесом формування ЄПК слід здійснювати три функції:

1. Планувати і організовувати виробничий процес, намічати і проводити заходи щодо його вдосконалення і, в першу чергу, щодо забезпечення високоякісного виконання операцій на всіх постах і дільницях; забезпечити своєчасне виявлення та виправлення дефектів; організувати ліквідацію причин, що викликають дефекти.

2. Дієво контролювати технологічний процес на всіх ділянках.

3. Своєчасно узагальнювати і аналізувати інформацію про проходження технологічного процесу; розробляти організаційно-технічні заходи щодо його вдосконалення.

Ці функції є змістом управління процесом забезпечення проектного рівня якості заводської продукції. Дієвість управління цим процесом має бути встановлена ​​відповідним розподілом обов'язків і службових функцій посадових осіб. Наприклад, плановий відділ повинен приділити значну увагу плануванню показників якості та обліку досягнутого якості. Виробничо-технічний відділ, служби головного механіка та головного енергетика - розробці заходів, спрямованих на забезпечення якості продукції, курируванні впровадження цих заходів та вивченню їх дієвості. Діяльність служби якості продукції вимагає постійного надходження інформації про стан виробництва, наявності порушень, що призводять до дефектів.

Організація служби контролю якості та управління якістю на підприємстві будіндустрії. Організація заводської лабораторії.

Вся інформація про контроль якості продукції надходить у керуючу систему (апарат управління). Наприклад, вхідний контроль матеріалів, виробів та конструкцій повинен виконуватися силами заводської лабораторії (рис. 1.58).

Порядок проведення цих контрольних операцій і розмір контрольованої вибірки з обсягу матеріалів, що надійшли визначаються нормативними документами. Результати лабораторного контролю заносяться в спеціальні журнали і доводяться до керівництва підприємства. При виявленні некондиційних ресурсів складається офіційний акт, службовець підставою для виставлення рекламацій постачальникам ресурсів.

При тривалому зберіганні матеріалів, виробів і конструкцій, а також при їх зберіганні в умовах, при яких можлива зміна їх якості (наприклад, на відкритому повітрі), перед вживанням ці ресурси піддаються вторинному лабораторному контролю. При наявності недопустимих відхилень в їх якості відповідний офіційний акт служить документом, що забороняє керівництву підприємства використовувати ці ресурси, а на винних накладаються відповідні стягнення.

По ходу технологічного процесу в обов'язок працівників заводської лабораторії входить контроль технологічних режимів і продукції на стадіях її виготовлення. Наприклад, на заводах збірного ж / бетону - контроль режимів тепловологісної обробки, виготовлення та випробування контрольних зразків на міцність.

Однією з головних обов'язків лінійного персоналу є суцільний операційний контроль дотримання технологічних режимів і правил виконання робіт. Контролери внутрівідомчої служби (ВТК) здійснюють контроль вибірково, за спеціальним розкладом, де основна увага приділяється найменш благополучних ділянках виробництва.

На рис. 1.59 показана накопичувальна крива, що характеризує спостережувану картину утворення дефектів у процесі формування якості продукції .

Крива А відноситься до початкового положення, коли на основі спостережень встановлена ​​виробнича вагомість постів лінії в освіті дефектів. Виявлено два перших неблагополучних поста (1 і 4), на них організований суцільний операційний контроль, виявлено причини поганої роботи, проведені заходи. В результаті становище змінилося (крива Б). Тепер найбільш вагомими (рядок Б) стають пости 6, 4 і 2, де належить приймати першочергові заходи щодо усунення недоліків. Проведені раніше заходи виявилися недієвими для поста 4 і не поліпшили його роботу. Управління якістю продукції на підприємстві включає такі функції, які входять до складу функцій управління виробництвом.

1. Аналіз роботи у минулому періоді (рік) усіх підрозділів підприємства в частині забезпечення ними випуску продукції нормативного рівня якості, розкриття та визначення можливостей реалізації резервів для подальшого підвищення якості продукції.

2. Планування завдань з підвищення якості продукції.

3. Отримання оперативних відомостей про процеси формування показників якості продукції в процесі її виготовлення, розробка і проведення оперативних заходів щодо усунення причин, що призводять до зривів в цьому процесі.

4. Кадрове, організаційне, матеріально-технічне та фінансове забезпечення усіх заходів з управління та вдосконаленню якості.

Інформаційною базою для здійснення всіх цих функцій служать відомості, одержувані від контрольної служби, що діє на підприємстві у вигляді переліку дефектів і місця їх виникнення та оцінок якості

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)