АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове регулювання енергопостачання

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  2. Антропогенез і регулювання стосунків
  3. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності
  4. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  5. Велика Британія: політика державного регулювання
  6. Вопрос Договір енергопостачання та його характерні риси.
  7. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  8. Вопрос Правове регулювання ціни та ціноутворення.
  9. Господарські зобов’язання та господарська відповідальність. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання.
  10. ГОСПОДАРСЬКІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ДОГОВІРНИХ ВІДНОСИН
  11. Господарські правовідносини, як предмет регулювання господарського права, їх ознаки та види.
  12. Грошово-кредитне регулювання ек-ки: методи впливу на грошову Пр, політика “дорогих” та “дешевих” грошей.

Енергопостачання - одна з форм, у яких здійснюється господарсько-торговельна діяльність суб'єктів господарю­вання. Разом з тим енергопостачання можна визначити як надання енергії певного виду споживачу за допомогою тех­нічних засобів передачі та розподілу енергії на підставі договору.

Купівля всієї електричної енергії, виробленої на елект­ростанціях, потужність чи обсяг відпуску яких більші за граничні показники, а також на вітроелектростанціях, незалежно від величини встановленої потужності чи об­сягів відпуску електричної енергії (крім електричної енергії, виробленої на теплоелектроцентралях, які входять до складу енергопостачальників, для споживання на тери­торії здійснення ліцензованої діяльності), та весь її опто­вий продаж здійснюється на оптовому ринку електричної енергії України. Функціонування інших оптових ринків електричної енергії в Україні забороняється.

Оптовий ринок електричної енергії України створюєть­ся на підставі договору.

Сторонами договору є суб'єкти господарської діяль­ності, пов'язаної з:

диспетчерським (оперативно-технологічним) управлі­нням об'єднаною енергетичною системою України;

виробництвом електричної енергії на електростанціях;

передачею електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами;

постачанням електричної енергії місцевими (локальни­ми) електричними мережами;

оптовим постачанням електричної енергії.

У договорі визначаються мета та умови діяльності, пра­ва, обов'язки та відповідальність сторін. Цей договір по­годжується з центральними органами виконавчої влади, що здійснюють управління в електроенергетиці, Націо­нальною комісією регулювання електроенергетики Украї­ни, Антимонопольним комітетом України.

Правила оптового ринку електричної енергії України є невід'ємною частиною договору і визначають механізм функціонування оптового ринку електричної енергії Ук­раїни, порядок розподілу навантажень між генеруючими джерелами, правила формування ринкової ціни на елект­ричну енергію.

Оптовий ринок електричної енергії України функціо­нує з додержанням таких вимог:

всі суб'єкти підприємницької діяльності з виробницт­ва та постачання електричної енергії мають рівноправний доступ до оптового ринку електричної енергії України та послуг електричних мереж після отримання відповідної ліцензії на право здійснення цих видів діяльності;

електрична енергія продається та купується за Прави­лами оптового ринку електричної енергії України;

ціни на електричну енергію генеруючих компаній та оптові ціни визначаються за Правилами оптового ринку електричної енергії України;

всі учасники оптового ринку електричної енергії укла­дають договори купівлі-продажу електричної енергії з суб'єктом підприємницької діяльності, який здійснює оп­тове постачання електричної енергії відповідно до догово­ру, на підставі якого створюється оптовий ринок електрич­ної енергії;

у кожному розрахунковому періоді (місяці) забезпе­чується оплата вартості електричної енергії та послуг, за­куплених у цьому періоді оптовим постачальником елект­ричної енергії, у рівному відсотку кожній енергогенеру-ючій компанії (за винятком вітроелектростанцій) та підприємству, яке здійснює централізоване диспетчерсь­ке управління об'єднаною енергетичною системою Украї­ни і передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами. Ця оплата за­безпечується з урахуванням остаточних платежів відпові­дно до договору, на підставі якого створено оптовий ринок електричної енергії.

Для проведення розрахунків за закуплену на оптовому ринку електричної енергії України та спожиту електричну енергію енергопостачальники, що здійснюють підприєм­ницьку діяльність з постачання електричної енергії на зак­ріпленій території, їх відокремлені підрозділи та оптовий постачальник електричної енергії відкривають в установах уповноваженого банку поточні рахунки із спеціальним ре­жимом використання. Для проведення розрахунків з пога­шення заборгованості за спожиту електричну енергію з ви­користанням механізмів погашення заборгованості, визна­чених Законом України від 23 травня 2005 р. «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу»[110], енерго­постачальники, що здійснюють підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, і оптовий постачальник електричної енергії відкривають в установі уповноваженого банку поточні рахунки із спеціаль­ним режимом використання для погашення заборгованості. Перелік поточних рахунків із спеціальним режимом вико­ристання в уповноваженому банку для зарахування коштів за електричну енергію затверджується та доводиться до відо­ма споживачів Національною комісією регулювання елект­роенергетики України.

Споживачі, які купують електричну енергію у енерго-постачальників, що здійснюють підприємницьку діяль­ність з постачання електричної енергії на закріпленій те­риторії, вносять плату за поставлену їм електричну енергію виключно на поточний рахунок із спеціальним режимом використання енергопостачальника в уповноваженому банку. У разі перерахування споживачами коштів за елек­тричну енергію на інші рахунки отримувачі повинні по­вернути ці кошти за заявою споживача або за власною ініціативою в триденний термін з моменту їх отримання. У разі неповернення споживачу у цей термін коштів, спла­чених на інші, не на поточні рахунки із спеціальним ре­жимом використання, ці суми підлягають вилученню до Державного бюджету України як санкція за вчинене пра­вопорушення і не зараховуються як оплата електричної енергії. Зарахування коштів до Державного бюджету Ук­раїни не звільняє їх отримувача від повернення цих коштів споживачу електричної енергії.

Кошти з поточних рахунків із спеціальним режимом ви­користання енергопостачальників, що здійснюють підприє­мницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, перераховуються згідно з алгорит­мом оптового ринку електричної енергії виключно на:

поточний рахунок із спеціальним режимом використан­ня оптового постачальника електричної енергії; - поточний рахунок підприємства, яке здійснює переда­чу електричної енергії місцевими (локальними) електрич­ними мережами;

поточний рахунок енергопостачальника;

поточний рахунок із спеціальним режимом використан­ня для погашення заборгованості оптового постачальника електричної енергії.

Кошти за електричну енергію, закуплену на оптовому ринку електричної енергії, всіма енергопостачальниками перераховуються виключно на поточний рахунок із спе­ціальним режимом використання оптового постачальника електричної енергії.

З поточного рахунку із спеціальним режимом викорис­тання оптового постачальника електричної енергії зазна­чені кошти спрямовуються виключно:

енергогенеруючим компаніям та іншим суб'єктам підприємницької діяльності, які провадять продаж елект­ричної енергії оптовому постачальнику електричної енергії;

підприємству, яке здійснює диспетчерське управлін­ня об'єднаною енергетичною системою та передачу елект­ричної енергії магістральними електричними мережами;

на поточний рахунок оптового постачальника електрич­ної енергії;

іншим особам, які мають право на отримання коштів з інвестиційної складової оптового тарифу на електричну енергію, затвердженої Національною комісією регулюван­ня електроенергетики України, в тому числі на спільне фінансування розвитку нетрадиційних джерел електрич­ної енергії.

Кошти, які надходять на поточні рахунки із спеціаль­ним режимом використання для погашення заборгованості енергопостачальників, що здійснюють підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, і оптового постачальника електричної енергії для проведення розрахунків з погашення заборгованості за спо­житу електричну енергію з використанням механізмів по­гашення заборгованості, визначених Законом України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонуван­ня підприємств паливно-енергетичного комплексу», пере­раховуються згідно з окремими алгоритмами оптового рин­ку електричної енергії, встановленими Національною ко­місією регулювання електроенергетики України.

Умови про оплату електричної енергії коштами та про відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом ви­користання оптового постачальника електричної енергії (енергопостачальника, що здійснює підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території) є обов'язковими умовами договору купівлі-про-дажу електричної енергії між оптовим постачальником електричної енергії та енергопостачальником (договору на постачання електричної енергії між енергопостачальником, що здійснює підприємницьку діяльність з постачання елек­тричної енергії на закріпленій території, та споживачем).

Оптовий постачальник електричної енергії зобов'яза­ний забезпечити щоденне інформування учасників опто­вого ринку електричної енергії і органів виконавчої влади про стан проведення розрахунків на оптовому ринку елек­тричної енергії.

На поточні рахунки із спеціальним режимом викорис­тання не може бути звернено стягнення за зобов'язаннями учасників оптового ринку електричної енергії.

Операції на поточних рахунках із спеціальним режи­мом використання не підлягають призупиненню.

 

 

Договір енергопостачання - це господарський договір, за яким енергопостачальне підприємство (енергопоста-чальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотри­муватися передбаченого договором режиму її використан­ня, а також забезпечити безпечну експлуатацію енерге­тичного обладнання, що ним використовується.

Законом встановлено заборону на відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання. Проте слід мати на увазі, що у разі введення надзвичайного стану відповід­но до Закону України від 26 червня 1992 р. «Про надзви­чайний стан»[111] підприємства, установи та організації елек­троенергетики, розташовані у місцевостях, де введено над­звичайний стан, зобов'язані виконувати розпорядження органів, які здійснюють заходи надзвичайного стану на відповідній території щодо енергопостачання споживачів, незалежно від умов укладених договорів (ч. 1 ст. 23 Закону України від 16 жовтня 1997 р. «Про електроенергетику»[112]).

Предметом договору енергопостачання є окремі, чітко визначені види енергії - електрична енергія, пара, гаряча і перегріта вода, найменування яких передбачається в дер­жавних стандартах або технічних умовах. Такі види ре­сурсів як нафта, газ, вода не є об'єктом договору енергопо­стачання. На нашу думку, вони можуть бути або об'єктом договору купівлі-продажу (поставки), або об'єктом догово­ру постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, передбаченого ст. 714 ЦК.

Виробники і постачальники енергії, які займають мо­нопольне становище, зокрема суб'єкт природних моно­полій, зобов'язані укласти договір енергопостачання на вимогу споживачів, які мають технічні засоби для одер­жання енергії.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України від 20 квітня 2000 р. «Про природні монополії»[113] суб'єкт природної монополії -це суб'єкт господарювання (юридична особа) будь-якої фор­ми власності (монопольне утворення), який виробляє (реалізує) товари на ринку, що перебуває у стані природної монополії.

Обов'язок суб'єктів природних монополій укласти до­говір енергопостачання стосується тих споживачів, які мають технічні засоби для одержання енергії.

Розбіжності, що виникають при укладенні договору енергопостачання з суб'єктами природних монополій, вре­гульовуються відповідно до вимог ст. 181 ГК.

Слід також мати на увазі, що згідно з ч. 2 ст. 24 Закону України «Про електроенергетику» енергопостачальники, що здійснюють постачання електричної енергії на закріп­леній території, не мають права відмовити споживачу, який розташований на цій території, в укладенні договору на постачання електричної енергії.

Енергопостачальні підприємства інших, крім держав­ної і комунальної, форм власності мають право на участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів, у тому числі через державну (комунальну) енергомережу, на умовах, визначених відповідними договорами.

Відповідно до ч. З ст. 24 Закону України «Про електро­енергетику» енергопостачальники, які здійснюють діяльність з передачі електричної енергії з використанням власних мереж, зобов'язані забезпечити рівноправний до­ступ до цих мереж усіх суб'єктів підприємницької діяль­ності, що отримали в установленому порядку ліцензію на здійснення відповідного виду діяльності і уклали договір на передачу електричної енергії.

Як встановлено ч. 1 ст. 276 ГК, загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. Наприклад, порядок визначення договірних вели­чин споживання електричної енергії та потужності вста­новлений Розділом 5 Типового договору про постачання електричної енергії (Додаток № 2 до Правил користуван­ня електричною енергією).

Для визначення договірних величин споживання елек­тричної енергії та потужності на наступний рік споживач не пізніше дати, визначеної сторонами в договорі, надає постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії (додаток до договору «Обсяги постачання електричної енергії спожи­вачу та субспоживачу»).

У разі ненадання споживачем зазначених відомостей у встановлений термін розмір очікуваного споживання елек­тричної енергії (потужності) на наступний рік встанов­люється постачальником електричної енергії на рівні відповідних періодів поточного року.

Договірна величина споживання електричної енергії визначається на рівні:

заявленої споживачем - у разі відсутності у споживача заборгованості за використану електричну енергію або в разі виконання боргових зобов'язань та проведення поточ­них платежів у визначені терміни;

забезпеченому обсягом попередньої оплати споживача;

передбаченому кошторисом доходів та видатків на оп­лату спожитої електроенергії - для установ та організацій, що фінансуються з бюджету.

Договірні (граничні) величини доводяться постачальни­ком електричної енергії до відома споживача письмовим повідомленням, що є невід'ємною частиною договору, не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного розрахунко­вого періоду.

За підсумками розрахункового періоду договірна вели­чина споживання електричної енергії коригується поста­чальником електричної енергії до рівня фактично оплаче­ної за цей розрахунковий період величини спожитої елек­тричної енергії та відповідно здійснюється коригування договірної величини рівня електричної потужності.

Договірні величини споживання електричної потуж­ності на розрахунковий період визначаються на години максимуму навантажень енергосистеми для споживачів з приєднаною потужністю більше 150 кВ-А, виходячи із ус­тановленого енергосистемою завдання щодо граничного споживання електричної потужності.

У разі якщо енергія виділяється в рахунок замовлення на державні потреби (ліміту), енергопостачальник не має права зменшувати абоненту цей ліміт без його згоди.

Пропозиції абонента щодо кількості та видів енергії, строків її відпуску є пріоритетними за наявності у енерго-постачальника виробничих можливостей.

Показники якості енергії узгоджуються сторонами на підставі державних стандартів або технічних умов шляхом погодження переліку (величини) показників, підтриман­ня яких є обов'язком для сторін договору.

Якість електричної енергії - це перелік визначених Дер­жавним комітетом України з питань технічного регулюван­ня та споживчої політики значень показників якості елект­ричної енергії і значень нормально допустимих та гранич­но допустимих норм якості електричної енергії, у разі дот­римання яких забезпечується електромагнітна сумісність електричних мереж електропередавальної організації та електроустановок споживачів електричної енергії.

Відповідно до ч. 4 ст. 276 ГК строки постачання енергії встановлюються сторонами у договорі виходячи, як прави­ло, з необхідності забезпечення її ритмічного та безпереб­ійного надходження абоненту. Основним обліковим періо­дом енергопостачання є декада, з коригуванням обсягів протягом доби. Сторони можуть погоджувати постачання енергії протягом доби за годинами, а також час і тривалість максимальних та мінімальних навантажень.

Наприклад, згідно з п. 5.5 Правил користування елект­ричною енергією години максимуму навантаження вста­новлюються відповідно до нормативних документів і фіксу­ються в договорі із споживачем. Загальна тривалість пері­одів максимуму навантаження має не перевищувати 6 го­дин на добу.

Для різних постачальників електричної енергії за ре­гульованим тарифом органом, що здійснює централізова­не диспетчерське управління, можуть установлюватися різні години початку максимуму навантаження енергоси­стеми в залежності від добового графіка навантаження об­'єднаної енергосистеми України.

Для споживачів, які розраховуються за спожиту елект­роенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу, початок та тривалість періоду контролю максимуму навантаження встановлюються відповідно до початку та тривалості пікової зони.

і Кількість енергії, недоодержаної у попередні періоди з вини енергопостачальника, підлягає поповненню на вимо­гу абонента. Якщо енергію не вибрано абонентом або недо­одержано ним для обігрівання у зв'язку зі сприятливими погодними умовами, поповнення недоодержаної енергії здійснюється за погодженням сторін.

Розрахунки за договорами енергопостачання здійсню­ються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.

Наприклад, відповідно до ст. 17 Закону України «Про електроенергетику» формування оптових тарифів на елек­тричну енергію здійснюється на оптовому ринку електрич­ної енергії України згідно з договором. Оптові тарифи мо­жуть передбачати витрати на спільне фінансування роз­витку нетрадиційних джерел електричної енергії.

Роздрібна ціна на електричну енергію формується енер-гопостачальниками згідно з умовами і правилами здійснен­ня підприємницької діяльності з постачання електричної енергії.

Тарифи на передачу і постачання електричної енергії місцевими (локальними) електромережами регулюються Національною комісією регулювання електроенергетики України.

Збитки енергопостачальників від надання пільг з опла­ти за спожиту електричну енергію окремим категоріям побутових споживачів відшкодовуються за рахунок дже­рел, визначених законодавчими актами, які передбачають відповідні пільги.

Формування цін на електричну енергію, вироблену на теплоелектроцентралях та інших установках з комбінова­ним виробництвом електричної і теплової енергії, здійсню­ється з урахуванням тарифів на теплову енергію. Регулю­вання тарифів на електричну енергію, вироблену на вітро­вих електростанціях, здійснює Національна комісія регу­лювання електроенергетики України.

Регулювання тарифів на теплову енергію, вироблену на теплоелектроцентралях, інших установках з комбінованим виробництвом електричної і теплової енергії, здійснюєть­ся Національною комісією регулювання електроенергети­ки України.

Підприємства, які постачають електричну енергію ме­режами, які не є їх власністю, повинні купувати елект­ричну енергію на оптовому ринку електричної енергії Ук­раїни та вносити плату за користування місцевими (ло­кальними) електричними мережами. Постачання елект­ричної енергії споживачам зазначеними підприємствами здійснюється за тарифами, які обумовлюються в договорах на постачання електричної енергії.

Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як пра­вило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпу­щену енергію.

За домовленістю сторін договору термін остаточного роз­рахунку може бути встановлено до закінчення розрахун­кового періоду.

Установи та організації, які фінансуються з державно­го бюджету відповідного рівня, підприємства житлово-ко­мунального господарства та підприємства, які надають послуги щодо забезпечення комунально-побутових потреб населення, в межах наданих населенню послуг здійсню­ють повну оплату вартості обсягу спожитої електричної енергії один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії на початку періоду, наступного за роз­рахунковим у відповідності до договору про постачання або купівлю-продаж електричної енергії.

Споживачі, які мають узгоджені у договорі обсяги елек­тричної енергії, необхідні для забезпечення аварійної броні електропостачання, здійснюють обов'язковий аван­совий платіж, у розмірі, не меншому необхідного для оп­лати обсягів електричної енергії на період застосування аварійної броні до повного відключення підприємства.

Якщо період застосування аварійної броні електропос­тачання до повного відключення підприємства перевищує З місяці, обсяг авансового платежу визначається за домо­вленістю сторін.

Якщо розмір нарахованого споживачу місячного плате­жу менший одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян, постачальник електричної енергії має право нараховувати споживачу зазначені платежі раз на квартал.

Початок та тривалість розрахункового періоду для роз­рахунку плати за спожиту електричну енергію, терміни здійснення оплати проміжних платежів та остаточного розрахунку зазначаються у договорі.

Остаточний розрахунок за електричну енергію здійсню­ється споживачами відповідно до показів розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені до­говором.

У разі якщо абонент має власне енергоджерело і відпус­кає енергію в мережі енергопостачальника, допускаються розрахунки за сальдо взаємно одержаної енергії.

Абоненти користуються енергією з додержанням пра­вил користування енергією відповідного виду, що затвер­джуються Кабінетом Міністрів України.

Сьогодні в Україні діють Правила користування елект­ричною енергією, проте вони затверджені постановою На­ціональної комісії регулювання електроенергетики Украї­ни від 31 липня 1996 р. № 28 (у редакції постанови НКРЕ від 17 жовтня 2005 р. № 910).

Правилами можуть бути передбачені типові договори по­стачання окремих видів енергії. Наприклад, Правила кори­стування електричною енергією містять Типовий договір на постачання електричної енергії (додаток 3 до Правил).

Згідно з ч. З ст. 277 ГК абонент має право відпускати енергію приєднаним до його мереж вторинним спожива­чам (субабонентам). У цьому випадку субабоненти уклада­ють договір енергопостачання з абонентом і мають права та несуть обов'язки абонента, а абонент має права та несе обо­в'язки енергопостачальника.

Чинні Правила користування електричною енергією, крім терміну «споживач», оперують терміном «субспожи-вач», під яким розуміється суб'єкт господарської діяль­ності - споживач, якому електрична енергія постачається постачальником електричної енергії через мережі елект­ропередавальних організацій та технологічні електричні мережі основного споживача, до мереж якого приєднані електроустановки суб'єкта господарської діяльності - спо­живача (субспоживача).

Відносини між споживачами та субспоживачами, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж основного споживача, що укладається між ними на основі типового договору (додаток 2 до Правил користуван­ня електричною енергією).

Основні споживачі, для яких надання послуг з передачі електричної енергії не є основним видом діяльності та які не є електропередавальними організаціями, не мають пра­ва відмовити субспоживачам у разі дотримання останніми вимог Правил в укладенні договорів про спільне викорис­тання технологічних електричних мереж основного спо­живача, якщо щодо субспоживачів вони є монополістами з передачі електричної енергії.

Договір про технічне забезпечення електропостачання споживача (Типовий договір про технічне забезпечення енергопостачання споживача - Додаток № 1 до Правил ко­ристування електричною енергією) та договір про спільне використання технологічних електричних мереж основно­го споживача має містити такі умови, що є істотним» та обов'язковими для цього виду угод:

1) обсяг передачі електричної енергії та договірної (гра­ничної) величини потужності;

2) режими постачання;

3) гарантований рівень надійності електропостачання (за категорією надійності електропостачання);

4) повні назви основного споживача і субспоживача;

5) місце і дата укладення договору;

6) дозволена та приєднана потужність субспоживача;

7) умови визначення вартості послуг з передачі;

8) умови та порядок плати за компенсацію перетікання реактивної електроенергії як адресного економічного сти­мулу у випадку споживання та генерування реактивної енергії і потужності (за необхідності);

9) порядок розрахункового обліку обсягів споживання електричної енергії та вимірювання рівня потужності (у тому числі у випадку пошкодження або тимчасової відсут­ності відповідних розрахункових засобів обліку), спожи­вання та генерування реактивної енергії, контролю показ­ників якості електричної енергії;

10) порядок розрахунків за використання електричних мереж основного споживача; порядок надання даних щодо використаної субспоживачем електричної енергії;

11) порядок оплати за перевищення рівня потужності;

12) умови дії договору у разі відсутності у споживача договору про постачання або про купівлю-продаж елект­ричної енергії та/або у випадку відключення споживача за борги чи з інших причин;

13) інші умови (години максимальних навантажень енергосистеми; умови, за яких проводиться розвантажен­ня енергосистеми; час і тривалість ремонту електромереж);

14) поштові і банківські реквізити сторін;

15) підписи керівників або їх заступників, завірені пе­чатками.

Невід'ємними частинами договору про технічне забез­печення електропостачання споживача та про спільне ви­користання технологічних електричних мереж є:

І) акт про розмежування балансової належності та екс­плуатаційної відповідальності сторін;

2) відомості про засоби комерційного обліку активної та реактивної електричної енергії;

3) схема електропостачання, зазначення точок приєднан­ня і ліній, що живлять струмоприймачі субспоживача;

4) акт аварійної та технологічної броні електропостачан­ня (за наявності);

5) порядок розрахунку втрат електричної енергії в ме­режі споживача (субспоживача) за умови встановлення роз­рахункових засобів обліку не на межі балансової належності.

Абонент зобов'язаний повідомити перелік субабонентів енергопостачальнику, який має право контролю енергоме­реж і приладів субабонентів та право контролю за додер­жанням субабонентами правил користування енергією.

Договір про спільне використання технологічних елект­ричних мереж основного споживача узгоджується з поста­чальником електричної енергії у частині дотримання по­казників якості електричної енергії, режимів споживання та застосування обмеження постачання електричної енергії у разі заборгованості субспоживача за електричну енергію.

Відповідальність за порушення правил користування енергією встановлюється законом. Наприклад, згідно з ст. 24 Закону України «Про електроенергетику» енергопоста-чальники несуть відповідальність перед споживачами елек­тричної енергії у розмірі п'ятикратної вартості недовідпу-щеної електричної енергії у разі переривання електропос­тачання з вини енергопостачальника (згідно з умовами договору на користування електричною енергією).

У разі відпуску електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у договорі на користування електричною енергією, енерго-постачальник несе відповідальність у розмірі двадцяти п'я­ти відсотків вартості такої електроенергії.

Споживач енергії, згідно з ст. 26 Закону України «Про електроенергетику» несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користу­вання електричною і тепловою енергією.

Так, споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І - IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договір­ну величину за розрахунковий період сплачують енерго-постачальникам двократну вартість різниці фактично спо­житої і договірної величини.

У випадку перевищення договірної величини потуж­ності споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І - IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці між найбільшою величиною потужності, що зафі­ксована протягом розрахункового періоду, та договірною величиною потужності.

 

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Дайте визначення поняття господарсько-торговельної діяль­ності.

2. В яких формах здійснюється господарсько-торговельна діяльність?

3. Назвіть основні умови договору поставки.

4. Назвіть основні умови договору контрактації сільськогоспо­дарської продукції.

5. Що таке оптовий ринок електричної енергії і яким вимогам він має відповідати?

6. Дайте визначення поняття договору енергопостачання.

7. Які види договорів укладаються в енергопостачанні?

8. Яка відповідальність встановлена за порушення правил кори­стування енергією?

 

ГЛАВА 18


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.023 сек.)