АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове регулювання концесійної діяльності в Україні

Читайте также:
  1. II. Світовий освітній простір і система освіти в Україні.
  2. VI. Характер діяльності учнів.
  3. VII. Характер діяльності учнів.
  4. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  5. Аграрні реформи в Україні
  6. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  7. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  8. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника
  9. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  10. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  11. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  12. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .

Концесія, як встановлено ч. 1 ст. 406 ГК, - це надання з метою задоволення суспільних потреб уповноваженим ор­ганом державної влади чи органом місцевого самовряду­вання на підставі концесійного договору на платній та стро­ковій основі вітчизняним або іноземним суб'єктам госпо­дарювання (концесіонерам) права на створення (будівниц­тво) та/або управління (експлуатацію) об'єктом концесії за умови взяття концесіонером га себе відповідних зобов'­язань, майнової відповідальності і підприємницького ри­зику.

Аналогічне за змістом визначення поняття концесії вміщене в Законі України від 16 липня 1999 р. «Про кон­цесії»[217], що визначає поняття та правові засади регулюван­ня відносин концесії державного та комунального майна, а також умови і порядок її здійснення з метою підвищення ефективності використання державного і комунального майна і забезпечення потреб громадян України у товарах (роботах, послугах).

Крім положень Глави 40 ГК та Закону України «Про концесії» відносини, пов'язані з концесійною діяльністю, регулюються рядом прийнятих відповідно до них норма­тивно-правових актів: Законом України від 14 грудня 1999 р. «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобіль­них доріг»[218], постановами Кабінету Міністрів України від 18січня 2000р. № 72 «Про реєстр концесійних договорів»[219], від 12 квітня 2000 р. № 643 «Про затвердження Типового концесійного договору»[220] та іншими.

ГК (ст. 407) встановлює, що концесійна діяльність в Україні базується на таких засадах:

поєднання державного регулювання концесійної діяль­ності та здійснення її на підставі концесійного договору;

вибір концесіонерів переважно на конкурсній основі;

комплексне та оплатне використання об'єкта концесії, участь держави, органів місцевого самоврядування у частковому фінансуванні об'єктів концесії соціального при­значення;

взаємна вигода сторін у концесійному договорі, роз­поділ ризиків між сторонами концесійного договору;

державне гарантування інвестицій концесіонерів;

стабільність умов концесійних договорів;

забезпечення прав та законних інтересів споживачів продукції (послуг), що надаються концесіонерами.

Крім цього Закон України «Про концесії» визначає ще й такі принципи концесійної діяльності як:

законність здійснення концесійної діяльності;

врахування особливостей надання об'єкта у концесію в окремих сферах господарської діяльності;

забезпечення законних прав та інтересів споживачів товарів (робіт, послуг), що надаються концесіонером.

Пропозиції щодо переліку конкретних об'єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію, вносяться відповідними центральними органами виконав­чої влади. Затвердження пооб'єктного переліку здійснюєть­ся Кабінетом Міністрів України[221], а затвердження переліку об'єктів права комунальної власності, які можуть надавати­ся в концесію, здійснюється виключно на пленарних засі­даннях відповідних рад.

Концесійна діяльність здійснюється на основі концес­ійних договорів, що укладаються відповідно до законодав­ства України з концесіонерами, в тому числі іноземними інвесторами, Кабінетом Міністрів України або уповнова­женим ним органом державної влади, або визначеними законом органами місцевого самоврядування.

Укладенню концесійного договору передує концесій­ний конкурс, організація і проведення якого здійснюєть­ся концесієдавцем відповідно до Положення про проведен­ня концесійного конкурсу та укладення концесійних до­говорів на об'єкти права державної і комунальної власності, які надаються у концесію, затвердженого постановою Ка­бінету Міністрів України від 12 квітня 2000 р. № 642[222], або відповідно до Порядку проведення концесійного конкурсу на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг, затвердженого постановою кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2000 р. № 1521[223].

Переможцем концесійного конкурсу визнається пре­тендент, який запропонував кращі умови здійснення кон­цесії, відповідно до умов концесійного конкурсу.

З переможцем концесійного конкурсу укладається кон­цесійний договір після погодження всіх його умов..

Строк дії концесійного договору встановлюється сторо­нами договору залежно від характеру та умов концесії. Цей строк не може бути меншим десяти років та більшим п'ят­десяти років.

Вимоги до концесійних договорів, порядок їх укладен­ня, а також інші питання правового регулювання конце­сійної діяльності визначаються Законом «Про концесії», іншими законами.

Кабінет Міністрів України може затверджувати типові концесійні договори для здійснення певних видів конце­сійної діяльності. На сьогодні затверджено Типовий кон­цесійний договір та Типовий концесійний договір на будів­ництво та експлуатацію автомобільної дороги[224].

Згідно з ст. 10 Закону України «Про концесії» істотни­ми умовами договору концесії є:

сторони договору;

види діяльності, роботи, послуги, які здійснюються за умовами договору;

об'єкт концесії (склад і вартість майна або технічні і фінансові умови створення об'єкта концесії);

умови надання земельної ділянки, якщо вона необхід­на для здійснення концесійної діяльності;

перелік видів діяльності, здійснення яких підлягає ліцензуванню;

умови встановлення, зміни цін (тарифів) на виготовлені (надані) концесіонером товари (роботи, послуги);

строк дії договору концесії, умови найму, використан­ня праці працівників - громадян України;

умови використання вітчизняних технологій, техніки, сировини, матеріалів;

умови та обсяги поліпшення об'єкта концесії та поря­док компенсації зазначених поліпшень;

умови, розмір і порядок внесення концесійних платежів;

порядок використання амортизаційних відрахувань;

відновлення об'єкта концесії та умови його повернення;

відповідальність за виконання сторонами зобов'язань;

страхування концесіонером об'єктів концесії, взятих у концесію;

порядок продовження і припинення дії договору;

порядок вирішення спорів між сторонами.

За згодою сторін у концесійному договорі можуть бути передбачені й інші умови, в тому числі передбачені спе­ціальними законами про концесійну діяльність в окремих сферах господарської діяльності.

Якщо для здійснення концесійної діяльності необхід­на земельна ділянка, договір оренди земельної ділянки або акт про надання земельної ділянки у користування дода­ються до концесійного договору.

Умови концесійного договору є чинними на весь строк дії договору, в тому числі у випадках, коли після його ук­ладення законодавчими актами встановлено правила, які погіршують становище концесіонера.

Відповідно до умов концесійного договору концесіоне­ром незалежно від наслідків господарської діяльності вно­ситься концесійний платіж. Методика розрахунку та гра­ничні розміри концесійних платежів визначаються Кабі­нетом Міністрів України[225].

У разі, якщо об'єктом концесії є об'єкт права державної власності, орган, уповноважений укласти концесійний договір в установленому Кабінетом Міністрів України по­рядку, повідомляє про укладення такого договору Фонд державного майна України, який веде реєстр концесійних договорів. Порядок ведення такого реєстру визначається Кабінетом Міністрів України[226].

Дія концесійного договору припиняється у разі:

закінчення строку, на який його було укладено;

ліквідації концесіонера за рішенням суду, в тому числі у зв'язку з визнанням його банкрутом;

загибелі об'єкта концесії.

Концесійний договір може бути розірвано за погоджен­ням сторін.

На вимогу однієї із сторін концесійний договір може бути розірвано за рішенням суду у разі невиконання сто­ронами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законами України.

У разі розірвання концесійного договору, закінчення строку його дії, ліквідації концесіонера у зв'язку з визнан­ням його банкрутом концесіонер зобов'язаний повернути концесієдавцю об'єкт концесії на умовах, зазначених у кон­цесійному договорі. Якщо концесіонер допустив погіршен­ня стану об'єкта концесії або його загибель, він повинен відшкодувати концесієдавцю збитки, якщо не доведе, що погіршення або загибель об'єкта сталися не з його вини.

Концесійний договір може бути визнаний судом не­дійсним відповідно до цивільного законодавства.

Основні права і обов'язки сторін концесійного договору визначені Законом України «Про концесії».

Так, концесієдавець має право:

здійснювати контроль за дотриманням концесіонером умов концесійного договору;

надавати виключне право на створення (будівництво) та (або) управління (експлуатацію) об'єкта концесії;

вимагати дострокового розірвання концесійного дого­вору в разі порушення концесіонером його умов;

вимагати від концесіонера відшкодування збитків у разі погіршення стану об'єкта концесії, яке сталося з вини кон­цесіонера.

Концесієдавець зобов'язаний:

передати концесіонеру об'єкт концесії у стані та стро­ки, передбачені концесійним договором;

надати концесіонеру своєчасно і в повному обсязі перед­бачені концесійним договором документи, які підтвер­джують право концесіонера на створення (будівництво) та (або) управління (експлуатацію) об'єкта концесії;

вимагати звіт про використання амортизаційних відра­хувань;

зберігати комерційну таємницю концесіонера;

не втручатися у господарську діяльність концесіонера;

якщо для здійснення концесійної діяльності необхідна земельна ділянка, забезпечити її надання у порядку, вста­новленому Земельним кодексом України.

Концесієдавець має також інші права і обов'язки, пе­редбачені концесійним договором та законодавством Ук­раїни (ст. 17 Закону).

Концесіонер має право:

здійснювати підприємницьку діяльність на основі ство­рення (будівництва) та (або) управління (експлуатації) об­'єкта концесії;

на виключне право на створення (будівництво) та (або) управління (експлуатацію) об'єкта концесії, якщо це пе­редбачено умовами концесійного договору;

вимагати розірвання концесійного договору у разі по­рушення концесієдавцем умов договору і відшкодування збитків, завданих невиконанням умов договору;

на продовження строку дії концесійного договору у разі виконання його умов;

отримувати плату за вироблені товари (роботи, послуги) згідно з умовами концесійного договору;

використовувати амортизаційні відрахування на віднов­лення основних фондів, отриманих у концесію;

на контрактній основі залучати до виконання спеціаль­них робіт на об'єкті концесії третіх осіб. При цьому конце­сіонер несе відповідальність за виконання такими особа­ми умов концесійного договору та законодавства України.

Концесіонер зобов'язаний:

виконувати умови концесійного договору;

укладати відповідно до законодавства трудові договори (контракти), як правило, з працівниками — громадянами України;

використовувати на об'єкті концесії технології, матері­али, техніку вітчизняного виробництва, якщо інше не пе­редбачено умовами договору;

утримувати об'єкт концесії в належному технічному стані;

після закінчення строку, на який було укладено конце­сійний договір, передати об'єкт концесії в належному тех­нічному стані концесієдавцю відповідно до умов договору.

Концесіонер має також інші права та обов'язки, перед­бачені концесійним договором та законодавством України (ст. 19 Закону).

Ст. 20 Закону України «Про концесії» встановлено, що передача об'єктів у концесію не зумовлює перехід права власності на цей об'єкт до концесіонера та не припиняє права державної чи комунальної власності на ці об'єкти.

Майно, створене на виконання умов концесійного дого­вору, є об'єктом права державної чи комунальної власності.

Майно, яке придбав концесіонер на виконання умов концесійного договору, належить йому на праві власності та може переходити у власність держави або територіаль­ної громади після закінчення строку дії концесійного до­говору відповідно до умов, передбачених зазначеним За­коном та концесійним договором.

Концесіонеру належить право власності на прибуток, отриманий від управління (експлуатації) об'єкта концесій, а також на продукцію, отриману в результаті виконання умов концесійного договору.

Амортизаційні відрахування, нараховані на основні фонди, отримані у концесію або створені у зв'язку з вико­нанням умов концесійного договору, залишаються у роз­порядженні концесіонера і використовуються виключно на відновлення основних фондів, отриманих у концесію або створених у зв'язку з виконанням умов концесійного до­говору.

Концесіонер має право відповідно до умов концесійного договору за рахунок власних коштів здійснювати реконст­рукцію, технічне переоснащення, поліпшення майна, от­риманого в концесію.

Право власності на поліпшене, реконструйоване, тех­нічно переоснащене майно залишається відповідно за дер­жавою або територіальною громадою.

Концесіонер має право на адекватне і ефективне відшко­дування витрат, зроблених у зв'язку з поліпшенням май­на, отриманого в концесію, за рахунок отриманого прибут­ку, якщо інше не передбачено концесійним договором.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)